Linkovi
Svijet ljubimaca Clicker training Noina Arka Clicker Solutions Druga prilika Šapice forum
Bavim se sa psima dvije godine. Znam kako je to jako malo, no i u to sam kratko vrijeme naučila dosta o radu s psima i, što je najvažnije, primjetila mnoge greške koje dosta vlasnika radi. Zato sam zamislila ovu stranicu kao mjesto na kojem možete naći mnoge činjenice o ponašanju i odgoju pasa do kojih sam došla sama, uz nečiju pomoć ili izvukla iz brojnih članaka na koje sam naišla. Ipak, moram reći kako nisam baš kompetentna za davanje savijeta te bih vam u slučaju ozbiljnijih problema s psom preporučila da se obratite stručnoj osobi koja će vašeg psa i to kako radite s psom moći vidjeti u živo te dati svoje mišljenje temeljeno na duljem radu. Željela bih zato što je moguće više zadržati ovu stranicu teoretskom. Također mi ne zamjerajte ako napišem jedno i za par mjeseci kažem da sam bila potpuno u krivu. Ja sam tek početnik i učim. Zato bih vas molila da ako imate nešto pametno za reći ili savjetovati to svakako uradite.

utorak, 13.11.2007.

mali update

NIsam objavljivala nista na blogu citavu vjecnost jer nemam previse vremena ovaj, u zadnje vrijeme...

za sada, samo sa veseljem objavljujem da Jean Donaldson ima svoju internet stranicu!

klikni na link!!
- 16:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 24.11.2006.

Plan rada

Još jedna jako, jako dobra stvar. ako ne znate od kud krenuti i šta radti:
Training levels

- 06:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

srijeda, 15.11.2006.

Članci

Evo jedna kratka od mene, tek toliko da se kratko javim i da dam ljudima materijala za čitanje:

http://www.4pawsu.com/articles.htm

Vjerojatno najbolja zbirka članaka na koje sma naišla na netu. Hrpa autora, hrpa tema... i sve Super... Sretno sa čitanjem!
- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.10.2006.

SEMINAR SUZANNE CLOTHIER U ITALIJI!!!!

Evo, samo da vas obavijestim. U ožujku sljedeće godine Suzanne Clothier će održati seminar u Padovi. Suzanne je autorica knjige bones would rain from the sky, kao i mnogih bookleta i videokazeta.

vise o njoj mozete saznati na www.flyingdogpress.com

a o seminaru (na talijanskom) ovdje: http://www.vivereilcane.com/suzanneclothier.pdf

osobno mislim da je ovo izuzetna prilika i jako mi je žao sto sama neću moći otići na seminar. Većinu seminara koje Suzanne drži su u Americi tako da je ovo zbilja zbilja blizu. Cijena možda je za prosiječnog vlasnika psa dosta visoka (350 eura), ali uzimajući u obzir što sam pročitala njenoga i o njezinim seminara, mislim da se isplati.

Seminar će biti na nelgeksom sa talijanskim prijevodom, bilo bi dobro znaci da ste tečni u jendom od ta dva jezika

eto, ja sam svoje napravila davši obavijest, željela bih da barem netko ode pa d ispria nešto o tome....

Pomocu babelfisha sam prevela neke infromacije sa talijankog pa evo:

Cijena ukljucuje:
sudjelovanje na seminaru
Ručak
Kavu za vrijeme pauza
Didaktični materijal i informacije
Gadgeds, kaj god da to značilo.
Upotreba video kamera i fotoaparata dopuštena je jedino za osobnu uporabu uz dopuštenje organizatora.

seminar traje tri dana, od 9-17.

program:
holisticki pristup psu (tijelo, psiha i duh) sa posebnim naglaskom na razumijevanju i čitanju govora tijela psa (kroz video prezentacije i uzivo)
procijena 'fizickog' psa i utjecaj tijela na ponasanje i izvodjenje.
temelji odnosa: udaljavanje od viđenog ponašanja kako bi se došlo do pravog problema (nemam pojma jesam li ovo dobro prevela)
Obogaćivanje 'instrumentalnog pristupa': istraživanje različitih načina treninga
Konstruiranje 'drveta odluka' (decisional tree) kako bi se dobile potrebne informacije i rijesenja problema
gledanje i interpretiranje žvota na nacin na koji to radi pas
agresija: kako doci do kompromisa i kako s nnjom baratati
Ljudska interpretacija: kako ljudi razmiju (ili ne razumiju) načine učenja i dobro instruiranje (jako slobodan prijevod)
praktičan rad sa psima
praktičan rad s drugim životinjama (da se bolje shvati koliko je bitno poznavati govor tijela i vrstu)
efektivne, nekonfliktne tehnike za rijesavanje problema
i mnogo toga drugoga...


- 10:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.06.2006.

Recomended reading

hmm, ovdje sam mislila nabrajati knjige koje su mi dobre...većinu ću pročitati prije nego za nju napišem da je dobra, no za neke znam da su dobre pa, iako ih možda još nisam pročitala staviti ću ih u popis, no tih će knjiga biti malo.

No, prije nego vam kažem što bih trebali čitati (ili gledati, jer možda stavim u priču i koji DVD ili VHS) bilo bi zgodno da znate kako doći do literature.

Za mene je definitivno najbolji izvor svih stvari za pse, od knjiga do opreme DogWise. Jedini je problem što (za sada) ne dostavljaju u Hrvatsku. tako, ako imate vezu u Italiji/sloveniji/austriji ili bilo kojoj zemlji kojoj dostavljaju.. naručite preko njih.

Dio zgodnih knjiga može se naći i na Clean Run-u. Većinom je to stranica vezana uz agility, no ima i dosta ne-agility stvari.

Tu je uvijek i vječni amazon (.com ili .co.uk), a i e-bay. Ipak, nisam uvijek imala sreće sa nalaženjem stvari koje sam tražila na tim stranica (kada moram naručivati neke tam lijeve knjigesmijeh

dosta se stvari može naručiti preko stranice autora, npr. knjige od Susan Garrett, Suzanne Clothier ili Linde Tellington-Jones ali i dosta drugih.

Dobar izbor kliker stvari imate na stranici clickertraining.com

Imala sam dosta dobra iskustva s naručivanjem preko Algoritma. Mislim da se isto može i preko Profil Megastore-a.

A ako niste uspijeli naći ono što trebate ni na jednom od navedenih izvora, uvijek vam ostane naš prijetelj Google. Progooglajte i valjda ćete naći ono što trebate.

Napomena: Oni koji me poznaju, ne trebaju narucivati, budem im posudila smijeh

Sada, kako znate kako, onda je sve lako.. dajem popis knjiga, abecedno prema autoru:

Brenda Aloff AGGRESSION IN DOGS: PRACTICAL MANAGEMENT, PREVENTION & BEHAVIOUR MODIFICATION

Za mene knjiga enciklopedijskog sadržaja, ali i veličine. Ako ju pročitate, saznati ćete jako puno jer knjiga ne govori samo o agresiji i vrstama agresije nego i njezinoj prevenciji, greškama koje vlasnici rade i time promiču agresiju te o raznim stvarima koje možete raditi sa psom i time mu promijeniti ponašanje. Vodi vas potpuno od početka: koju opremu odabrati i kako ju koristiti, što je kliker i kako s njime raditi, dosta ulazi i u samu teoriju učenja, a reći će vam i kako naučiti psa neke osnovne komande, dati će vam savijete kako održati svog psa sigurnim kao i kako osigurati okolinu od svog psa. Na kraju knjige izlistano je i desetak stvarnih slučajeva pseće agresije te preporuke i analize istih. U svakom slučaju knjiga vrijedna čitanja koja će zadovoljiti i početnike i one neštoio naprednije. Ipak, napominjem da je potrebna velika volja kao i relativno dobro znanje engleskog jezika ili pak dosta vremena da se knjiga prožvače jer u svojoj opširnosti i detaljima zna biti i zamorna i pomalo teška za čitanje... Kako rekoh, knjiga encilopedijskog sadržaja.


Brenda Aloff CANINE BODY LANGUAGE, A PHOTOGRAPHIC GUIDE

Fotografski vodič, to je upravo što ova knjiga je. Uz obilje slika knjiga pokriva govor tijela pasa u mnogim situacijama i psihičkim stanjima: igra, agresija, stres, umirujući signali i td. Slike su popraćene iscrpnim opisima detalja na koje trebate obraćati pozornost. Kako bi provjerili vaše znanje, na kraju knjige nalazi se i test-kviz. Ipak, napominjem da iako vam ova knjiga može pomoći u interpetaciji onoga što vidite, ne može vam pomoći u tome da zapravo gledate. Svoje vještine najbolje ćete razviti gledajući stvarne situacije i to samo ako ste spremni zaista slušati vašeg psa, jer on vam ima mnogo toga za reći.


Emma Parsons CLICK TO CALM: HEALING THE AGGRESSIVE DOG

Knjiga nešto lakša od one Brende Aloff, ujedno i knjiga koja je počela otvarati moje oči jer je jasno rekla ono što sam nekako već podsvjesno znala: kažnjavanje ne pomaže u riješavanju agresije. Po samom naslovu vidi se da ova knjiga slijedi put klikera i mislim da to radi dobro. Osim što objašjava kako raditi u određenim situacijama, što sa psom koj je agresivan prema psima a što sa onim koji je agresivan prema ljudima, daje i savijete kojima ćete poboljšati općenito svoj život sa psom poput 10 pravila kućnog managmenta ili pak uputa kako psa naučiti neka osnovna ponašanja. Pomoći će vam i u prepoznavanju vaših grešaka i signala koje vam vaš pas daje, te vam reći kako pripremiti i sebe i psa za situacije u kojima se možete naći.


Od Iana Dunbara pročitala sam samo ovu knjjigu, no pošto brojne knjige upućuju na to da sve njegovo treba pročitati, pročitajte sve od njega....

Ian Dunbar HOW TO TEACH A NEW DOG OLD TRICKS

Dobra knjiga za vlasnike štenaca ali i one odraslih pasa. POmoći će vam u preventiranju i riješavanju problema kao i učenju psa nekim osnovnim manirima. Ono što je prema meni izuzetno u ovoj knjizi je baš taj dio prevencije tj. ono što je napisano o socijalizaciji pasa, inhibiciji ugriza i sl. Jedan je dio knjige također posvećen i teoriji učenja (nikada dosta toga, zar ne?), a jedan i samom zdravlju vašeg psa. Kroz knjigu ćete upoznati i Rovera, psa ćija će vas pomalo tužna sudbina voditi kroz prva tri dijela knjige: Treniranje temperamenta, modifikacija ponašanja i rad na poslušnosti.


Jean Donaldson CULTURE CLASH

Što je pas i kako gleda na svijet? Na to će vam pitanje, a i na mnoga druga, odgovor dati ova knjiga. Ona ogoljava psa do onoga što on zaista je, odriješuje ga mnogih stvari kojih smo mu pripisali. Objašnjava zašto su psi baš takvi kakvi jesu i zašto reagiraju tako kako reagiraju, kako uče i kako bi ih mi trebali učiti. Ako trebate knjigu koja će u potpunosti promijeniti način na koji gledate svog psa, onda je to ova knjiga. No nemojte da vas to preplaši, jer to je često ono što vašem psu treba: da ga počnete gledati i tretirati kao - psa.


Jean Donaldson DOGS ARE FROM NEPTUNE

Razdijeljena u šest poglavlja (agresija prema strancima, čuvanje resursa, agresija prema psima, problemi u ponašanju, problemi u poslušnosti, strahovi i tjeskobe) ova knjiga odgovara na pitanja koja su postavljali vlasnici pasa. Iako možda neće odgovoriti baš i na vaša pitanja, velike su šanse da ćete pronaći situaciju sličnu vašoj te vam ova knjiga možda pomogne u sagledavanju iste na pravilan način i da vam realističan prijedlog riješavanja tog problema.


Jean Donaldson FIGHT! A PRACTICAL GUIDE TO THE TREATMENT OF DOG-DOG AGGRESSION

Trebate 'recept' za riješavanje agresije svog psa? iako to ova knjiga nije (nema recepata u treniranju pasa) dati će vam korak-po-korak upute koje je lako slijediti i koje će vam pomoći da dođete do svog cilja. POnuđeni 'recepti' utemeljeni su najviše na desensitiziranju pasa na druge pse (smanjivanju udaljenosti na kojoj vaš pas na drugog psa počne reagirati) i protukondicioniranju (od toga da vas pas povezuje druge pse sa nečim lošim do toga da ih povezuje sa nečim dobrim). klasificirati će agresiju na malo drugačije načine i dati vam odgovore na neka čisto praktična pitanja tipa: kako uoppće rastaviti dva psa koja se tuku (jedno koje je mene dugo mučilo...)?


Jean Donaldson MINE! A GUIDE TO RESOURCE GUARDING IN DOGS

Još jedna receptna knjiga, a i ova izuzetno dobra. Pas reži kada se približite njegovoj zdjelici ili kada ga želite pomaknuti sa kauča? vaš pas čuva njemu vrijede resurse. Kako i što napraviti? Kako ostati siguran dok se ti problemi riješavaju? Kakve vrste čuvanja resursa uopće postoje? Vaš pas pokazuje isto ponašanje i prema drugim psima? Ova knjiga može vam pomoći i u tome. A zašto psi uopće čuvaju resurse i je li to ponašanje normalno? MOžete li i koliko pomoći vašem psu (jako bitna stvar jer morate znati što od psa možet eočekivati)? Ova knjiga, na sreću odgovara na sva, a i mnoga druga pitanja.


Karen Pryor DON'T SHOOT THE DOG

Iako se u naslovu spominje pas, knjiga zapravo i nije o psima nego općenito o ponašanju svih životinja (a time i ljudi). Knjiga nudi 8 metoda kojima možete riješiti neželjena ponašanja (psa, brata, cimera koga god) ili čak i sebe riješiti nekih loših navika. Dobra knjiga za uvod u svu tu psihologiju i filozofiju oko psihologije, razjasni knjiga neke stvari i termine koji muče mnoge. kliker trenin se zasniva na znanosti zapravo a tu ćete tu znanost pronaći i objašnjenom. Novo izdanje ima i poglavlje o kliker treningu, no napominjem da tu nećete naći ništa od praktične vrijednosti (znači nema toga kako naučiti psa da se sjedne). Ova knjiga je klasik valjda ćete je naći napisanu u bilo kojoj listi preporučenih knjiga i već smao zbog toga je vrijedna čitanja, a uz to možete i dosta toga naučiti.


Linda Tellington-Jones GETTING IN TTOUCH WITH YOUR DOG

Ako vas interesira TTouch metoda, ovo je knjiga s kojom možete početi. Sama metoda je izuzetno nježan način kojim možete utjecati na pseće ponašanje, fizičko i psihičko stanje, samopouzdanje. Uz same TTouchove ( razne pokrete najgurblje opisane kao masaža, većinom se temelje samo na pomicanju kože) koji su opisani uz mnoge slikice a i iskustva ljudi koji su ih upotrebljavali, dobiti ćete uvid uz razne vježbice koje možete raditi sa psom da bi mu povisli samopouzdanje i koje vam mogu pomoći u riješavanju problema poput agresije, ali i u stvari poput body wrapova koji pomažu psu da se smiri i još dosta drugih 'pomagala'.


Melissa Alexander CLICK FOR JOY!

Trebate knjigu s kojom ćete početi s Kliker treningom? Ovo je knjiga koju trebate. Baš ovo. Napisana u obliku pitanja i odgovora reći će vam više manje sve što trebate znati i objasniti kako i kada i zašto klikati, koje nagrade koristiti i zašto uopće klikati. Kako početi kako raditi.. Ma zaista sve što vam treba. Zato nabavite knjigu i počnite klikati. Sretno!


Susan Garrett RUFF LOVE

Ono što je napisano u toeriji mi s ečini izuzetno dobrim i logičnim i jasnim. Nisam stvar imala prilike isprobati tako da ne ne mogu govoriti o učinkovitosti iz prve ruke. knjiga govori o tome kako izgraditi jedan odnos sa psom u kojem će sve što mu je super u životu dolaziti od vas. Zašto to želite? Ako ste to uspijeli postići to znači da imate kontrolu nad psom a on misli da imate kontrolu nad njegovim okolišem što znači da imate i hrpu životnih nagrada za vašeg psa. Zadovoljiti će knjiga i one koji se pitaju kako postati alfa (joj što ne volim taj izraz...). Jer kao što znamo, biti vođa čopora znači i kontrola resursa, svih resursa, a ova knjiga će vam pokazati kako to postići, a da se usput sa psom i zabavite (predstavlja par izuzetno za psa poučnih igara) i naučite ga lijepom ponašanju. Ipak, program koji predlaže je dosta zahtjevan tako da trebate biti odlučni ako se želite u njega upustite. Molila bih da mi se javite ako tu odluku donesete jer me uistinu zanima kakav je program u praksi.


Susan Garrett SHAPING SUCCESS

Ova knjiga je u osnovi agility knjiga ujedno i priča jednog ludog bordera Buzza na njegovom putu do uspjeha. Knjiga će vas voditi kroz sve djelove agilityja, pogotovo će dati težište na zone (koje se rade pomoću targetinga) i slalom (uz sam shaping, predstavljena je i nova metoda koja sa samo četiri štapa uči psa sve što mu treba za uspiješno izvođenje slaloma. No, i oni koje agility toliko i ne zanima mogu izvući dobre stvari iz ove knjige jer su u njoj opisane mnoge interesantne procedure kojima psa možete nešto naučiti kao i riješenja za neke probleme s kojima se sretaju i ne-agilitaši


Suzanne Clothier BONES WOULD RAIN FROM THE SKY: DEEPENING OUR RELATIONSHIPS WITH DOGS

Ono što me zauvijek promijenilo, ono čemu se uvijek okrećem kada ne znam kuda ću drugdje, ono što me inspirira na sve moguće načine i ono što me duboko dirnulo, sve je to zapisano u ovoj prekrasnoj knjizi koja gleda na odnos između psa i vlasnika na jedan posve novi način pu emocija. obrađuje mnogo tema kroz mnoge priče i lijepe riječi. Iako vam sama knjiga ne govori skoro ništa o tome kako nešto riješiti ona je valjda najvrijednija od svih knjiga koje sam pročitala do sada o psima. Ona ne nameće jedan način razmišljanja, više sugerira to da možda promijenite mišljenje, držite um otvoren prema novim idejama, i poziva vas na to da poslušate svog psa i pružite mu ono što mu treba. Zaista ne mogu napisati o čemu i kako ova knjiga govori bez da je ovdje prepišem jer ona je jedinstvena i svakako vrijedna čitanja. Na mnogim knjigama nalazim natpis: Vaš as želi da pročitate ovu knjigu. Iako to ne bih mogla reći za sve, mislim da ova knjiga to zavrijeđuje. Nakon nje nećete biti isti.


Suzanne je napisala i 7 bookleta od kojih izabirem 4 interesantnija:

Suzanne Clothier BODY POSTURE & EMOTIONS: SHIFTING SHAPES, SHIFTING MINDS

Jedna izuzetno interesantna tema i šteta je što booklet ima puno premalo how-to djelova. Govori znači o tome kako promijenom govora tijela psa (fizički, znači rukama mu mijenjamo položaj repa, ušiju i tako) možemo utjecati na emocionalno stanje psa pa time i na njegovo ponašanje. Suzanne skreće pozornost na iskrenost govora tijela psa i to koliko nam on može reći o psihičkom stanju psa i koliko su oni povezani


Suzanne Clothier FINDING A BALANCE: ISSUES OF POWER IN THE HUMAN/DOG RELATIONSHIP

Time što pružamo vodstvo našem psu u našim rukama je jedna takoreći moć, ali i odgovornost. Ili da to napišem drugačije: time što je u našim rukama moć, ali i odgovornost, mi pružamo vodstvo našem psu. Kako psi gledaju naše ponašanje (tj. kako vide nas) i kako se mi trebamo ponašati da bi im pružili ono što trebaju. Kkao zapravo koristiti tu moć koju imamo. Dobar kralj, zao kralj ili slabi kralj, koji ćemo od njih trojce biti?


Suzanne Clothier SEVEN C'S: GUIDE TO TRAINING & RELATIONSHIPS

Obrađuje 7 stvari koje su bitne za dobar odnos i rad s psom: communication, clarity, creativity, confidence, congruity, consistency i condition (mental, emotional and physical). Na što trebamo obraćati pažnju i što sve trebamo pružati psu u našoj interakciji s njim kako bi s njim izgradili dobar odnos i komunikaciju. Kao i ostali bookleti, više potiče na razmišljanje nego što daje praktičnih savijeta, no opet tu je vjerojatno i nemoguće dati direktne savijete jer svi su psi i ljudi druugačiji i čovjek sam sa sa svojim psom treba vidjeti te 'kako' dijelove.


Suzanne Clothier UNDERSTANDING & TEACHING SELF CONTROL

Neki se ne bi možda složili, no vjerujem da se psi u nekim situacijama i trebaju samokontrolirati. Mislim, to je s jedne strane i logično jer ako ste psu rekli da sjedne, a kraj njega proleti ptica (a vi ste proveli dovoljno vremena da ga naučite da pstane sjediti i kada kraj njega proleti ptica) on zapravo treba nekako zatomiti svoju želju da ode za tom pticom. isto se događa i u socijalnim interakcijama gdje se psi polako uče pravilnom ponašanju i tome kako da se kontroliraju u nekim situacijama. Više ćete, naravno, saznati u ovoj knjižici...


Turid Rugaas MY DOG PULLS. WHAT DO I DO?

Kako naučiti psa hoda na lajni bez navlačenja? Vječnog li pitanja! Turid rugaas objašnjava jednsotavnu tehniku kojom to možete postići te preporulčuje koju opremu upotrebljavati, a koju ne, objašnjava razloge zbog kojih psi vuku te daje savjete kako se postaviti u nekim 'problematičnim' situacijama.


Turid Rugaas ON TALKING TERMS WITH DOGS: CALMING SIGNALS 2ND. ED.

Knjiga koja će vas uvesti u ovaj dio pseće komunikacije. Umirući signali su izuzetno bitni psima, a nama je bitno da ih primjetimo. Knjiga uz samo predstavljanje mnogih signala govori i o stresu ali i samom načinu na koji bi se u životu trebali postavljati prema psima. Još jedna knjižica koju bi bilo vrijedno imati u svojoj psećoj biblioteci.
- 15:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2006.

Umirujući signali - kako je sve počelo

Rekla bih da je sve počelo razvitkom kanida, no mislim da to nije ono što je tu bitno. Osim, naravno, toga, da sam rekla kanidi, a ne psi.


Žmirkanje


Zijevanje

Umirujući signali, naime, prvo su uočeni kod vukova (još u ono doba kada je zapravo promatranje i slušanje pasa bilo od manjeg interesa ljudima).

Okretanje glave i lizanje njuške.. Poznato?

To su bile jasne kretnje koje u prekidale agresivno ponašanje drugog vuka i zbog toga su nazvani cut off signalima. Stručnjaci su ih dugo proučavali shvaćajući njihovu važnost za održavanje dobre socijalne strukture unutar čopora zbog mogućnosti riješavanje konflikta prije nego on prijeđe u fizičko nasilje.


vuk dolazi između dva vuka i tako ih odvaja čime se otklanja svaka mogućnost nekakve agresije

Činilo se kako su ljudi koji su proučavali te signale mislili kako oni ne postoje kod pasa (Michael Fox: Behavior of wolves, dogs and related canides). Možda je za to bila odgovorna činjenica da su psi domestifikacijom postali mnogo suptilniji u svom govoru.
No, eto, tu su se našli Turid Rugaas i Stăle Odegard.
Fotografirali su i snimali ponašanje naših dragih nam četveronožaca koje su mogli proučavati lakše nego vukove. Naravno, otkrili su da i naši dlakavi prijatelji imaju istu sposobnost umirivanja sebe i drugih u stresnim ili opasnim situacijama. Koje otkriće! I ne samo to, otkrili su kako psi pomoću calming signala komuniciraju ne samo međusobno, nego i sa drugim vrstama, a to je tek otvorilo novu mogućnost za komunikaciju sa psima.

I vukovi komuniciraju sa ljudima pomoću smirujućih signala

Ne želimo li svi, kada vidimo psa da je nervozan ili ga je strah, samo mu reći: «Mali, sve je OK.». Prije smo znali kako to reći samo na našem, ljudskom jeziku, zagrljajem i nježnom riječima. Psi su naravno tko shvaćali kao pohvalu, a mi smo ostali shrvani gledajući naše malo kako se trese od straha, a mi im nismo mogli objasniti da vlak što prolazi zaista nije prijetnja. Sada, t možemo napraviti.

Turidina su se otkrićaj ako brzo proširila svijetom. Mnogi su naravno jako brzo prihvatili proširenje našeg psećeg riječnika na još tridesetak znakova koje naši psi koriste da nam pokažu kao se osjećaju i kojima i mi možemo govoriti psima (dobro, znam da ne možemo koristiti mahanjem repom, ali ostatak možemo relativno lako i uspiješno imitirati). Neki su signali bili posebno interesantni i objasnili ljudima ponašanje psa u nekoj situaciji ili pak posve promijenili mišnjenje o ponašanju svog psa.
Tako je evo počelo ovo vrijeme u kojem je Turid Rugaas omogućila ljudima da bolje razumiju svoje pse i tako mnogim psima produžila i uljepšala živote, dala poticaj nježnom treningu punom razumijevanja i mnoge pse riješila titule tvrdoglavih, glupih ili čak dominantnih. Mogu reći samo kako sam sretna što živim u ovom dobu i imam još mnogo godina ispred sebe te sam u mogućnosti vidjeti kako će se sve ovo razvijati. Možda će za dvadesetak godina i djecu u školama učiti kako zijevati, okretati glavu i istezati se kao pas. A možda i neće. No, ono što je sigurno je, da ako stalno na umu imamo činjenicu da pas (ili vuk, naravno) pokušava s nama komunicirati i da ga mi možemo razumijeti, pogled na naše četveronošce nikada nam neće biti isti.
- 23:59 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Calming Signals /Umirujući Signali - Uvod

Znači, o čemu se radi?

Ima jedna žena koja se zove Turid Rugaas i iz Norveške je:

Osim što je tako dobra i simpatična, napravila je uslugu svim psima svijeta. Rekla je naime ljudima da psi nekada toliko jasno govore, i rekla im je kako da ih razumiju. Rekla je ljudima kako nije dobro nstupati prijeteće prema psima. I rekla je ljudima kako pesekima treba biti roditelj, ne vođa. (dobro, kao roditelj trebate davati i vodstvo, ali, mislim da kužite razliku). Sve je to lijepo izfdala u prekrasnoj knjigici:


koju možete naručiti preko Algoritma po cijeni od 85 kn (mislim).

prije toga, možete prlistati stvari ovdje:
http://www.canis.no/rugaas/

a evo malo i od mene.

Znači, calming signals (umirujući signali) su signali kojima psi govore drugim psima da oni nisu opasni ili da situacija u kojoj se nalaze nije opasna.

Zašto je bitno da znate kada vas pas pokuša umiriti? Zamislite situaciju: vi pozovete psa, a on vam ne dođe. Pozovete ga ljutito i on vam počne dolaziti polako. Pozovete ga još ljuće jer vidite kako se navlači okolo. Onda on počne vijugati, pa i njuškati i uopće ne dođe i vi ga kaznite zato jer nije došao. S tim ste dosta narušili vaš onos sa psom, ali i oštetili njegov jezik. On je naime davao sve od sebe da vas smiri.

Ovdje je bilo više smirujućih signala: sporo kretanje, vijuganje, šnjofkanje po podu.

jedan jako česti - okretanje glave:

Ja se tu jako ružno ponašam prema Brixu, naime, živčanim malo što se diže iz sjedećeg položaja, a ja ga želim fotkati i on me pokušava umiriti okretanjem glave. Često zapravo na fotkama psi znaju imati okrenutu glavu od vas, malo ih je frka fotića...

Jeste li ikada primjetili kako se psi nekada znaju leći, kao da se skrivaju drugom psu? ili kako se zatrče prema psu i onda naglo skrenu prije nego dođu do psa? trčanje ravno na psa je jako prijeteće i oni skreću da drugom psu kažu: hey, sve je OK. Psi stalno u komunikaciji s Drugimm psima koriste smirujuće signale, čak i na velikim udlajenostima.

Smirujući signali su i ukopavanje na mjestu, sjedanje, onaj naklon koji se često zna vidjeti u igri s psima (samo što pas ostaje u tom položaju dulje kada je to smirujući signal), zatim okretanje leđa, nekada i mahanje repom, dizanje šape, odvajanje (ulaženje između dva psa), zijevanje (to jako lako možete koristiti sa svojim psom).

lizanje njuške - često jako kratak smirujući signal i stoga nekada teško vidljiv:


Tu isto maltretiram malo previše Reevu i previše joj je stresa. Pokušava smiriti i mene i sebe.

Trebate ipak paziti da ne zamijenite nešto što nije calming signal sa calming signalom. Pas može njuškati samo zato što nešto fino miriši (calming signal je vidljiv lijepo kada pas stoji, drugi pas mu počne prilaziti i vaš pas zalijepi njušku za pod), može okrenuti glavu jer je nešto čuo, može si polizati njušku jer je upravo jeo i td. Ipak, calming signale je lako primjetiti prema kontekstu u kojem se javljaju.

Za kraj:
- ne ponaštajte se prijeteći prema svom psu (vikanje, grubo hendlanje itd.). Njemu treba potpora i vodstvo.
- ne kažnjavajte pse. To povećava njihovu razinu stresa.
- kada prilazite drugom psu, pokušajte to napraviti u jednom luku i što sporije.
- kada vidite da vam je pas uznemiren, pokušajte ga umiriti zijevanjem, okretanjem glave i žmirkanjem
- naginjanje preko psa, grljenje psa, dizanje psa - njima je sve to pomalo neugodno: pobrinite se da im to budu dobra iskustva

Eto, to je od mene, za početak...
- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.04.2006.

Koju metodu rada sa psom odabrati?

Ovo je jedno od vječitih pitanja kao što je npr. kojom hranom hraniti psa. Odgovor na oba pitanja je na vama i ovisi samo o onome što vi odlučite na osnovu sebe i svog psa. Ipak, kao što i kod hrane pomaže znati koje su vam opcije ponuđene, dobro je to znati i kod metoda odgoja psa. Odluka nije uvijek laka jer sve metode imaju svoje temelje negdje i barem su jednim dijelom 'u pravu' koliko god je to nekada teško priznati. Bitno je također da ni ovdje, kao ni općenito, nije sve crno ili bijelo (mislim da tih krajnosti uopće ni nema). Postoji jedno sivo područje nešto boljih i nešto lošijih metoda, metoda koje odgovaraju većem broju pasa i koje odgovaraju manjem broju. Kažu da zapravo postoji toliko načina na koje možete raditi s psom koliko ima i trenera pasa. Radije bih ipak rekla drugu stvar: svaka metoda ima svog trenera i svog psa. Ako ja radim sa svojim psom na jedan način, to ne znači da ćete vi dobivati jednake rezultate koristeći istu metodu, čak ni ako radite indenitčno kao ja. Možda će vaš pas učiti sporije, učiti brže, ili ponekad kod metoda koje koriste P+ - reagirati sasvim drugačije. Upravo je zato dosta bitno znati koje opcije imate i prilagoditi ih svom psu. Osobno sam u svoj rad ukomponirala njih nekoliko i koristim ih ovisno o situaciji u kojoj se nalazim. Ovdje ću navesti neke prema meni osnovnije ili one koje se pojavljuju na našem (hrvatskom) području. Biti će predstavljene samo opisno redoslijedom nevezanim uz moje mišljenje o njima. Smatram naime da malo tko, a kamo li ja, za neku metodu mogu reći da je općenito loša. Iako se možda u njoj koriste postupci koje ne opravdavam ja, a ni mnogi drugi, metoda kod nekih pasa može dati dobre rezultate.

Loše-loše metoda – pas je uvijek u krivu tj. daje mu se do znanja samo da je napravio nešto krivo te treba isprobavati ponašanja dok ne pogodi ono pravo. Većina se ljudi slaže da je ta metoda iznimno stresna za psa i jako se malo u trenungu stalno koriti jedino ona. Prije je bila jako popularna u obuci službenih pasa. Ipak, ljudi često, nenamjerno koriste ovu metodu misleći da bi psu trebalo biti jasno da se na neki način ne smije ponašati, jer i sami ne znaju što žele da im pas radi ili zato je propuste priliku nagraditi psa kada nakon mnogih pogrešaka za koje je kažnjavan napravi nešto kako treba.

Dobro – loše metoda - temelji se na tome da pseće ponašanje može donijeti dvije reakcije sa strane vodiče: nagradu ili kaznu. Dio trenera smatra kako je ova metoda za psa najlakša jer mu sasvim jasno pokazuje je li njegov izbor bio dobar ili loš. Pri učenju psa nekim naredbama (sjedi, lezi) često koristi mamljenje hranom kako bi se pas postavio u traženi položaj. Mislim da je ovaj način rada kod nas dosta raširen i odgovara relativno velikom broju pasa. U KOSSP-u 'Zagreb' radi se tom metodom (vjerujem i u većini klubova izvan Zagreba), a stavlja se težište i na upostavljanje vlasnika kao vođe čopora, ali i izgradnji motivacije i želje za radom kroz igru i nagrađivanje.

Dobro – dobro metoda – tehnika koja se bazira na R+. Ovdije spada i popularno zvani kliker trening. Psa se nagrađuje kada napravi dobro, a ignorira kada napravi nešto loše. Neki treneri i ovu metodu proglašavaju previše stresnom za psa, no ona ima jako puno zagovornika i mnogo uspijeha iza sebe. To je nježna metoda koja se zasniva na behaviorizmu, samo što od četiri moguće posljedice ponašanja, odabire R+ i rijetko P-. Odlikuje se također upotrebom različitih tehnika kao što su npr. shaping, targeting i back chaning o kojima ćete više saznati u samim postovima o kliker treningu. Ovaj način rada ću naime najbolje obraditi pošto kliker trening čini veliki dio mog rada s psima. Ovu tehniku možete naučiti u školici za pse Vindor, makar možda nazvati taj način rada tehnikom nije potpuno jer se radi o posve drugačijem načinu razmišljanja pa se naziva i filozofijom. Dosta kliker trenera smatra poredak u čoporu i autoritet manje bitnim za sam rad sa psom i često koriste sve moguće tehnike biheviorizma kako bi modificirali ponašanje koje vide, rijetko razmišljajući o tome što je psu u glavi. Ipak, i za njih je biti vođa čopora dosta bitna stavka, no postižu to bez konflikta postavljanjem jednostavnih pravila.

Cesar Milan i filozofija energije Cesar Milan je Šaptač psima, barem prema emisiji koja se emitira na National Geographic Chanellu. Kaže kako životinje i ljudi međusobno komuniciraju pomoću energije koja može biti mirna ili uzbuđena, asertivna ili submisivna. Jako veliki naglasak stavlja na šetnju u kojoj pas nikada se smije ići ispred vlasnika i ne smije raditi ništa ( njuškati i sl.) dok mu vlasnik ne dopusti. Čitava mu je filozofija zapravo osnovana na tome da vlasnijk mora biti vođa čopora i to miran i asertivan, a pas mora slijditi i biti miran i submisivan. To postiže korekcijom (ogrlicom na zatezanje – 'davilicom' – ili oponašanjem čeljusti drugog psa ubadajući prstima psa u vrat) kojom također prebacuje psa iz jednog uzbuđenog stanja uma u mirno stanje i omogućava umu da se pokrene naprijed i opusti. Tvrdi kako treba trenirati ljude, a rehabilitirati pse te kako su za mentalno zdravlje i stabilnost psa najbitnija dobro postalvjena pravila, granic ei ograničenja (rules, boundries and limitations).

Jan Fennell i Amichien bonding – i Jan eto tvrdi kako je sve u tome da smo vođa čopora svom psu. To postiže nježnom tehnikom Amichien bondinga (povezivanja) i holističkim pristupom radu s psima. U svom radu ne koristi baš korekciju nego sve zasniva na ritualima koje kopira od pasa i vukova. Naziva se Slušačem pasa i kaže kako njenom tehnikom možemo komunicirati sa psima na njima prirodan način i tako dobiti da nas on slušaju zato jer žele, a ne zato jer moraju. Smatra također, da psi i ljudi dijele vezu koja je na vrhuncu bila još u predhistorijskom svijetu, kada smo bili najsličniji, no vremenom je sve više i više blijedjela.

Introspektivni pristup – mislim da ovo spada isto u dobro-loše metodu no ipak sam odlučila izdvojiti ovaj pristup. To je tehnika koju je razvio Neven S. Kovačević, vlasnik NeSi-centra. Razlog zašto je ovdje navodim je što je NeSi eto, tu u Zagrebu pa je time i jedna od metoda na koje možete naići. Opsobno je nisam isprobala, no iz onoga što sam o njoj čitnula zaključila sam da je to zaista više pristup nego metoda. Polazi se naime od čovjeka, vlasnika i dosta se gleda na samo njegovo ponašanje i kako će on svojim postupcima potaknuti da nešto napravi. Također, radi se na tri aspekta komunikacije između psa i vlasnika: fizički, racionalni i emocionalni/ugođajni. Opet, stavlja se težnja na autoritet vlasnika. Dio naredbi koji se često uči mamljenjem u željeni položaj (sjedi, lezi) ovdje se izvodi nježnim postavljanjem psa u taj položaj čime se naglašava i fizička nadmoćnost vodiča nad psom.

Turid Rugaas i smirujući signali - osjećala sam se dužnom izdvojiti Turidin način kao jedan nešto posebniji. Ona ne razmišlja o vezi između čovjeka i psa kao o odnosu u kojem pas stalnon pokušava preuzeti vodstvo, a mi konstantno trebamo osiguravati naš alfa položaj, već ga više približava odnosu roditelja i djeteta te u njega uvodi pojam poštovanja. Stavlja težište na korištenje smirujućih signala u komunikaciji između nas i psa u što većoj mjeri i na to da pokušamo održavati pseći život što mirnijim. Ne nalazi opravdanja za to da se prema psu ponašamo prijeteći i izvore mnogih problema u pasa pronalazi u stresu. Za nju je njuškanje u šetnjama užasno bitno za mentalno zdravlje psa .

Suzanne Clothier i emocije Suzanne je još jedna osoba koju sam naprosto morala izdvojiti jer obožavam njen rad. Iako bih ju trebala staviti među klikeraše, ona je produžila u razumijevanje životinja i njihove emocije. Njen nači jest filozofija. Miran način pristupanja psu kojeg pokušavate razumijeti ne samo glavom, nego i srcem. Vjeruje u emocionalnu vezu između nas i pasa te naše međusobno razumijevanje. Koristi interesantne tehnike u mijenjanju ponašanja psa mijenjanjem njihovog govora tijela (npr. spuštanjem uzdignutih dlaka na leđima) i također svoj rad provodi holistički.

Druge stvari koje mogu pomoći – u svijetu postaju sve popularnije tehnike koje zapravo pomažu samom treningu i odnosu sa psom. Riječ je recimo o terapijama esencijalnim uljima , primjeni Bowen tehnike na psima ili pak tehnici koja pomaže pri opuštanju, ali i bržem zacijeljivanju rana ili oporavku bolnih mišića zasnovanoj na dodiru koja je razvijena prvo za konje, a kasnije prenesena i na ostale životinje. To je tehnika Linde Tellingotn Jones nazvana TTouch.
- 15:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.04.2006.

kliker trening - najava posta

Evo, u zadnje vrijeme ne pišem ništa, čitam naime jaaako puno (da što bolje postove pišem, naravno :-) ). Nabavila sam hrpu knjiga, i nabavljam ih još više. Iako sada dosta malo zapravo proučavam kliker trening, dati ću malo više informacija o istom. Stvar je zapravo jako super. Zasnovana na samim pravilima učenja (kojoj podliježemo svi, od ribica do ljudi) i praktički 100% samo na nagrađivanju onoga što želimo... Da, može zvučati jako glupo i mnogima je. Mnogi tvrde da kliker nije način na koji se radi s psima. Ne znam, ako mogu pomoću klikera naučiti nešto i štakora i mačku i konja i dupina, ne znam zašto ne bi mogla i psa. Meni je to super način treninga i sve što želim da kmoj pas zapravo izvšava na naredbu radim pomoću klikera ( a i mnoge druge stvari). Za one koji ne znaju što je zapravo kliker trening: otkriti ćete uskoro. Do tada, pozdrav od mene i kojih kliker-pasa:

- 18:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 04.01.2006.

Ništa Nije Besplatno - NNB

Evo, još jedan članak Debbie McKean . NNB je u orginalu NILIF, Nothing In Life Is Free. NUŽNB mi je zvučilo malo glupo, tako da je samo NNB.

------------------------------------

Neželjeno ponašanje može biti uzrokovano mnogim stvarima, uključujući i neprimjećenu bolest. Ne bi trebalo započeti nikakav program modifikacije ponašanja bez da se psa prvo odvede veterinaru na kompletni pregled. Dok ste tamo, dajte svom veterinaru isprintani primjerak ovog teksta i pitajte ga bi li to bila dobra tehnika za vas i vašeg psa. NNB program je prihvaćen standard u treningu/ponašanju pasa, ali nije, i nije predviđeno da bude, zamijena za procijenu ponašanja vašeg psa od strane porofesionalne osobe. Tehnika je namijenjena psima dobrog zdravlja, zdravog razuma i stabilnog temperamenta.

NNB program je izvanredan zato jer pomaže kod mnogo različitih problema. Povučen i bojažljiv pas postaje opušteniji znajući da se netreba o ničemu brinuti, njegov je vlasnik odgovoran za sve. Pas koj previše navaljuje da postane 'glavni pas' uči da ta pozicija nije dostupna i da mu je život mnogo lagodniji bez te titule.

Jednako je uspiješan sa psima koji su bilo gdje između ova dva ekstrema. Nije teško krenuti sa programom i ne uzima puno vremena ako pas već zna nekoliko osnovnih naredbi. Nikada nism vidjela slučaj u kojem ova tehnika nije donijela pozitivnu promijenu u ponašanju, međutim, promijena može biti veća kod jednih pasa neko kod drugih. Većina vlasnika koristi ovaj program zajedno sa nekom drugom tehnikom promijene ponašanja poput suočavanja sa strahom ili tretiranja agresije. To je savršeno prikladna tehnika za psa koj nema neke velike probleme u ponašanjui nego samo treba malo 'finog podešavanja'.

PAŽNJA NA ZAHTIJEV
Program počinje eliminiranjem davanja pažnje na zahtijev psa. Kada pas dođe do vas i lagano vam gurka ruku, mgovoreći «pomazi me! pomazi me!», ignorirajte ga. Nemojte mu reću «Ne», nemojte ga odgurivati. Jednostavno se pretvarajte da ga ne primjećujete. To što radi je prije davalo rezultata tako da nemojte biti iznenađeni ako se potrudi još jače da dobije vašu pažnju. Kada shvati da to više ne radi, prestati će. U čoporu, psi na višim položajima mogu tražiti pažnju od onih na nižim, ne obratno. Kada date pažnju svome ppsu na njegov zahtijev, govorite mu da ima veći stzatus u čoporu od vas. Bojažljivi psi su pod stresom ako imaju tu 'moć' i mogu se 'prilijepiti' uz vlasnika. Nikada nisu sigurni kada ćete vi biti odgovorni za sve što se događa pa se ne mogu opustiti. Što ako se dogodi nešto strašno dogodi, kao recimo stranac koj ulazi u kuću? Tko će se pobrinuti za to? Bojažljiv pas koji traži pažnju može biti na rubu većinu vremena jer ima više odgovornosti nego može podnijeti.

Neki psi vide svoju mogućnost da traže pažnju kao potvrdu svojeg alfa statusa i onda je teško raditi s njima kada im se kaže da sjednu legnu ili im je dana neka druga komanda. Oni nisu pod stresom zbog njihovog statusa vođe, već zbog nedostatka doslijednosti. Mogu, ali ne moraju biti materijal za alfu, no nedostatak nekoga za koga je jasno vidljivo da je vođa veći je problem nego da pas ima taj položaj čitavo vrijeme. Psi su najsretniji kada je poredak u čoporu stabilan. Konstantim mijenjanjem vodstva čopora stvara se napetost.

EKSPLOZIJE PONAŠANJA PRED GAŠENJE
Vaš pas već zna da može zahtijevati vašu pažnju i zna što treba napraviti da mu je vi date. Od danas, njegovi pokušaji više ne rade, ali on to još ne zna. Svi se mi trudimo jače oko nečega za što znamo da uspijeva kada prestane uspijevati. Ako vam dam novčanicu od 20 dolara svaki put kada pljesnete rukama, pljeskali bi puno. Ali, ako bih vam odjednom prestala davati novac, iako i dalje plješćete, pljeskali bi više i glasnije. Možda bi mi se približili kako biste bili sigurni da primjećujem da plješćete. Možda bi i zavikali: «Hej! Plješćem ovdje kao lud! Gdje je lova?». Ako ne bih uopće reagirala, na bilo koj način, prestali biste. Vaše pljeskanje više na radi. Taj zadnji pokušaj – to glasno, često pljeskanje je eksplozija pred gašenje. Međutim, da sam vam za vrijeme eksplozije pred gašenje dala još jednu novčanicu od 20 dolara, odmah bi se vratili u igr. Trebalo bi puno više vremena da prestanete pljeskati jer ste upravo naučili da ako se trudite dovoljno jako, uspijeti ćete.

Kada vaš pas nauči da ponašanje koje mu je prije dobavljivalo pažnju više ne radi potruditi će se jače i imati će eksploziju pred gašenje. Ako mu date pažnju za to vrijeme, trebati će vam puno više truda da gausmijerite natrag prema gašenju ponašanja. Ako mu kažete «Ne» ili ga odgurnete dobiti će pažnju kakvu baš i nije tražio, ali ipak će je dobiti. Ako ga posve ignorirate, rezultate ćete dobiti brže i na bolji način.

VI IMATE MOĆ
Kao čovjek i vlasnik svojeg psa imate kontrolu nad svim stvarima koje su lijepe u njegovom životu. To je osnova NNB programa. Vi kontrolirate sve resurse. Igranje, pažnja, hrana, šetnje, prolazak kroz vrata, odlazak u vožnju autom, odlazak na pseću livadu. Sve, bilo što, što vaš pas želi, dolazi od vas. Ako dobiva većinu ovih stvari besplatno, nema pravog razloga zbog kojeg bi on poštovao vaše vodstvo ili vlasništvo ovih stvari. Kako sam već rekla, bojažljiv pas biti će pod stresom radi ove situacije i biti će teško rukovati psom koj voli navaljivati. Obojca bi više voljela da vi budete glavni.

Kako bi primjenjivali NNB program, jednostavno trebate tražiti od psa da zaradi svoje pravo na korištenje resursa. Gladan je? Nema problema, jednostavno treba sjesti prije nego stavite njegovu zdjelicu na pod. Želi da mu bacate lopticu? Super! Treba leći prije nego lopticu bacite. Želi ići u šetnju ili se voziti autom? Treba sjesti kako bi mu stavili povodac, i treba sjediti dok su vrata otvorena. Treba sjesti i čekati dok su vrata od auta otvorena i na naredbu ući u auto. Pri izlasku iz auta treba čekati naredbu koja znači «izađi iz auta» iako su vrata širom otvorena. Nemojte biti pre strogi prema njemu. Naučio je kako može sve ove odluke donositi sam. Dugo je imao kontrolu nad time kada dobiva te resurse. Provodite nova pravila, ali imajte na umu da on smao radi što je naučio prije i trebati će mu vremena da shvati novu igru.

Trebati ćete obraćati pažnju na stvari koje vjerojatno nniste primjećivali prije Ako hranite psa iz tanjura, dali mu samo bacite komadić hrane? Više ne. Mora ga zaraditi. Ne morate upotrebljavati standardne naredbe, bilo što će koristiti. Ako vam pas zna lajati, okretati se, pritresti se na naredbu, upotrijebite njih. Spava li vaš pas na krevetu? Nuačite ga da mora čekati dok mu ne dopustite da se popne na krevet i da se makne kada mu to kažete. Naučite ga da na naredbu ode u svoj krevet, ili drugo odabrano mjesto. Kada ode na svoje mjesto, kažite mu «čekaj» i onda mu dajte otpust nagradom u obliku poslastice. Određeno mjesto gdje boravi vrlo je korisno kad aimate goste ili ga trebate maknuti s puta na neko vrijeme. Također ga uči da je slobodno trčanje kućom resurs kojeg vi kontolirate. Postoji vjerojatno još puno stvari koje vaš pas vidi kao vrijedne stvari, a ja ih nisam ovdije spomenula.

NNB program ne bi trebaodug, rastegnuti proces. Jedino što trebate je provoditi davanje jednostavne komande prije nego mu dopustite pristup onome što želi. Večera bi, na primjer, trebala biti procedura od dvije ili tri sekunde koja se sastoji od ničeg više nego «sjedi», «bravo», stavljanja zdjelice na pod i udaljavanja.

PAŽNJA I IGRA
Sada kada vam pas ne govori kada bi to htio, morati ćete se više potruditi da mu to pružite. Pozovite ga k sebi, naredite mu da sjedne i onda ga obaspite sa koliko god pažnje želite. Neka vam donese svoju najdražu igrački i igrajte se dok god imate energije. Razlika je u tome da ste sada vi onaj koj odlučuje kada će početi davanje pažnje i početak igre. Pas će sada, puno više nego prije, ovisiti o tome da vi vidite što mu treba. Ono što mu treba najviše je kvalitetno provedeno vrijeme s vama. Sada je dobro vrijeme da s njim kreneta na neki tečaj poslušnosti. Ako već ima izrađenu osnovnu poslušnost, razmislite o tečaju agillityja ili fly balla.

NNB NE ZNAČI DA TREBATE OGRANIČITI KOLIČINU PAŽNJE KOJU DAJETE SVOJEM PSU. Koncept NNB-a je u tome tko odlučuje o početku pažnje (vi!), a ne o količini pažnje. Pozovite psa k sebi 11 puta na dan radi zagrljaja i poljubaca!! Možwete zahtijevati njegovu pažnju, ali ne i on vašu!

Kroz dan ili dva, vaš će vas pas vidjeti u sasvim novom svijetlu i biti će željan učiti više. Iskoristite to vrijeme da ga naučite nove stvari, kao recimo «kotrljaj se» ili ga naučite imena nekih igračaka.

Ako imate povučenog psa, dobiti ćete puno opuštenijeg psa. Više nema razloga brinuti se oko ičega. Sada ima potpuno povijerenje u vas kao njegovog zaštitnika i vodiča. Ako imate psa koj navaljuje, biti će mu drago što je borba za vodstvo gotova i njegova je nova uloga ona vjernog i obožavanog kućnog ljubimca.
----------------------------------

Ja bi dodala još jednu stvar koju ja prakticiram sa svojim cuckima. kada dođemo na livadu, prvo je sjedi, onda skinem lajnu, onda me pas treba pogledati i onda ga pustim.
- 18:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

hit counter
BestBuy Coupons