petak, 29.04.2005.

sakupljanje pistohlja i puske na platzu

Sakupljanje oružja


Građani smiju bez odobrenja nadležnog tijela nabaviti i držati do tri primjerka starog oružja. Staro oružje je oružje koje ima povijesnu vrijednost, oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje, oružje koje se pali kremenom, fitiljem ili kapislom te drugo vatreno oružje, osim vojnog i policijskog oružja, koje je dotrajalo i neuporabljivo. Za držanje više od tri primjerka starog oružja ili sakupljanje oružja koje se prema odredbama Zakona može sakupljati potrebno je odobrenje za sakupljanje oružja. Nadležno tijelo izdat će odobrenje za sakupljanje oružja osobi koja ispunjava uvjete potrebne po Zakonu i posjeduje prostor za siguran smještaj i čuvanje sakupljenog oružja.

Građanin koji dobije odobrenje za sakupljanje oružja, smije sakupljati pored starog oružja i hladno oružje te automatsko i poluautomatsko oružje koje više nije u naoružanju oružanih snaga ili policije, a onesposobljeno je za uporabu. Oružje je trajno onesposobljeno za uporabu ako je cijev trajno zatvorena cijelom svojom dužinom ili je ležište metka trajno zatvoreno. Ukoliko se radi o oružju kod kojeg se cijev može izmijeniti bez uporabe alata, cijev mora biti pored trajnog zatvaranja i trajno povezana s kućištem.

Staro oružje i oružje koje se drži na temelju odobrenja za sakupljanje oružja ne smije se nositi, upotrebljavati niti se za njega smije nabavljati, držati ili praviti streljivo. Vatreno oružje koje je onesposobljeno za uporabu u tom smislu ne smije se osposobljavati za uporabu. Takvo oružje smije se prodati ili predati samo osobama kojima je izdano odobrenje za sakupljanje oružja. Takvo oružje mogu nabavljati i držati pravne osobe koje se bave snimanjem filmskih djela ili prikazivanjem kazališnih predstava i muzeja.

Pravne osobe mogu, nabavljati i oružje za samoobranu, lovačko, športsko te oružje koje je prepravljeno tako da može ispaljivati samo lažno streljivo.


Oružje u slobodnoj nabavci i bez obveze
prijavljivanja

Građani stariji od 18 godina mogu bez odobrenja i prijave nabaviti:

1) zračno, plinsko i oružje za signalizaciju, lukove, samostrele sa silom natega manjom od 45 kg (100 funti), sprejeve koji raspršuju neškodljive nadražljive tvari, naprave namijenjene spašavanju, naprave za ubijanje stoke i druge slične naprave namijenjene za industrijske ili tehničke svrhe, ako su prokušani u skladu s propisima;

2) oružja koja se nabavljaju i drže kao suveniri i reprodukcije oružja koje služe u dekorativne svrhe iz kojih se ne može ispaljivati streljivo ili ih se ne može preinačiti za ispaljivanje streljiva;

3) imitacije oružja i predmeti namijenjeni igri iz kojih se mogu ispaljivati samo streljiva koja ne postižu veću kinetičku energiju od 0,5 džula, čepovi koji uzrokuju prasak i tomu slično;

4) podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje).

- 22:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ZOO Maksimir

Dana dvajzdevetog aprila dvijehiljaditei pete godine,iz zagrepčanskog zooooooološkog je pobegel pomahnitali slon. Sumnja se da je uzročnik njegove pomahnitalosti to što su ga kastrirali usred sezone parenja. Slon sada luta ilicom,prespaja se na cestu i dolazi u Dubrave.
opis: ružan,velke uschi,smrdljiv,nos duljine 2,31001208 metara
Nudi se nagrada! ko uvati slona,dobit tje besplatan posjet elektrani Černobil u Ukrajini.
Molimo da oni koji ga ugledaju nazovu brezpachan zbroj: 080001655980014 - sLON

- 22:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

fajr!!!

(Dragi) moj rvatski narode danas je izgorilo oko 20 hektara borove šume zato kaj je neki debil ostavil da mu se pajcek peče na chistini. U pomotj su pozvani kanaderi,a ne zna se hotje li pomoć il ne.
Za vrijeme požara,neki seljoberi tvrde da su vidli Kosora kak trchi prek polja s glavom u plamenu.
mislim da svi znam šta to treba da znachi; Kosor ima novi look; belo van,črno noter!

- 21:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se