Dnevnik JR

srijeda, 20.06.2018.

Ne činite to svojoj djeci!Ovaj (niži) tekst objavila sam prije točno godinu dana. Napisala sam ga vezano za još jedan slučaj borbe za skrbništvo koji se tada vodio. Teška tema, teška stvarnost kroz koju, nažalost sve više djece prolazi. Kao čovjeka i kao roditelja pogodio me događaj koji nam se svima jučer događao pred nosom i koji smo samo nijemo promatrali, ali zato glasno komentirali, zauzimajući strane. Priznajem i ja sam ju zauzela. Onu jedinu, za koju smatram da bismo ju svi u takvim situacijama trebali zauzimati - stranu nedužnog djeteta. Ono jučer za mene je bio zločin nad djetetom. S dva aktera i mnogo saučesnika. I zato ponavljam ovaj svoj post u nadi da će isti doprijeti barem do jednog roditelja i time poštedjeti barem jedno dijete od još veće patnje od one na koju su djeca ionako osuđena u trenutku razvoda svojih roditelja.


"Kao roditelj čija su djeca, nažalost, prošla kroz  pakao razvoda i kao žena koja je iskusila svu težinu samohranog roditeljstva, jednostavno imam potrebu osvrnuti se na ovaj zadnji događaj borbe za skrbništvo nad djetetom, koji, eto, radi poznatih aktera, već danima vlada medijskim prostorom, unoseći razdor i među one koji s tom borbom nemaju ama baš ništa.

Pisala sam već jednom zgodom o temi ravnopravnog roditeljstva,  budući sam sa svojim bivšim suprugom uspjela uhvatiti pravi smisao tog pojma (danas zajedno dogovorno brinemo o svojoj djeci u skladu s njihovim željama i u cilju ostvarenja njihove sreće).  

Čini se da je ova tema, s obzirom na sve veći broj razvoda, postala nepresušno vrelo, što je zapravo skroz tužno. Još tužnije od sve većeg broja razvoda brakova jest ogromna doza  beskrupuloznosti ex partnera prilikom osvajanja skrbništva nad tim malim, krhkim kolateralnim žrtvama njihove neuspjele ljubavi i to sve pod krinkom velike roditeljske ljubavi.

Voljela bih da si svaki roditelj koji se našao u situaciji „borbe za skrbništvo“ postavi pitanje: Koji je moj uzvišeni cilj u toj „borbi“?

Nažalost, čim je dvoje ljudi (ili jedan od njih) uopće ušlo u takvu vrstu borbe, zasigurno im motiv nije dobrobit i sreća vlastitog djeteta, nego su vrlo često motivi temeljeni na niskim strastima kao što su osveta bivšem partneru, dokazivanje moći i sl.

Postoji samo jedan put koji djeci razvedenih roditelja olakšava strahotu razvoda, a to je da im se, nesmetano i bez osjećaja krivnje, omogući da jedanko vole i svoju mamu i svog tatu. Jer oni zaista jednako vole oba svoja roditelja.

I zato, oni roditelji koji su furani pravom, istinskom, roditeljskom ljubavlju  nikada neće, prvenstveno svojoj djeci, a niti sebi, priuštiti  takvu „borbu“, nego će se, u interesu svog djeteta i u cilju njegove sreće, međusobno dogovarati. I ne samo da neće zabranjivati viđanja i druženja drugom roditelju, nego će, naprotiv, ista  u što većoj mjeri (u kojoj to životne okolnosti dopuštaju) snažno poticati.

Svim onim ostalima, motiv „borbe“ uglavnom nije roditeljska ljubav, nego čisti egoizam, koliko god pokušavali sebe, ali i druge uvjeriti u suprotno. No, nažalost, ceh tog njihovog egoizma, plaćaju djeca – te nedužne žrtve ne samo njihove neuspjele partnerske, nego i „posrnule“ roditeljske ljubavi.

 I zato još jednom upućujem apel svim ex partnerima, a koji nakon razvoda braka i dalje nastavljaju neke "svoje" ratove, u ime roditeljske ljubavi, "Prestanite"! "Ne činite to svojoj djeci"!"

 

 


 

20.06.2018. u 07:36 • 7 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2018  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (2)
Travanj 2018 (6)
Ožujak 2018 (2)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (3)
Studeni 2017 (1)
Srpanj 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Promišljanja jedne razvedenice o životu, ljubavi i ljudima,,,

Linkovi