25

nedjelja

rujan

2011

Danas počinjemo s tablicom dohrane. Uglavnom su sve slične, a ova je skinuta s neta i malo modificirana. Ovako sam ja uvodila svojoj curici prehranu.

TABLICA DOHRANE

6. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice
-voće:kruške, jabuke, banane
-povrće:mrkva, koraba, tikvice
-maslinovo ulje

7. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive.
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, batat
-maslinovo ulje, maslac.


8. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž (ovisi kad želite uvesti gluten, različita su mišljenja oko toga. ja sam ga uvela oko 9.mjeseca).
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive, trešnje,
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, mahune, brokula
-meso:bijelo pileće i pureće meso, janjetina, teletina, kunić, tamno meso, peradi
-riba:bijela riba (ako ima u obitelji alergija, bolje pričekati s ribom do godine dana)
-masnoće i začini:ulje maslinovo i maslac

9. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive, trešnje,kupine, borovnice, maline
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, mahune, brokula, grašak, rajčica, karfiol, prokulice....
-meso:bijelo pileće i pureće meso, janjetina, teletina, kunić, tamno meso, peradi, junetina, govedina
-riba:bijela riba
-jaja: -
-masnoće i začini:maslinovo ulje i maslac.

10.mjeseci
-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž, kruh, dvopek
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive, trešnje,kupine, borovnice, maline.
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, mahune, brokula, grašak, rajčica,kupus, kelj, poriluk
-meso:bijelo pileće i pureće meso, janjetina, teletina, kunić, tamno meso, peradi, junetina, govedina
-riba:bijela riba
-jaja: žumanjce
-masnoće i začini: maslinovo ulje i maslac
-mliječni proizvodi: jogurt (punomasni, čvrsti 3,2%mm), svježi sir

11. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž, kruh, dvopek,tjestenina
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive, trešnje, kupine, borovnice, maline, grožđe.
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, mahune, brokula, grašak, rajčica,kupus, kelj, poriluk
-meso:bijelo pileće i pureće meso, janjetina, teletina, kunić, tamno meso, peradi, junetina, govedina
-riba:bijela riba
-jaja: žumanjce
-masnoće i začini:maslinovo ulje, maslac,peršin, češnjak
-mliječni proizvodi:svježi kravlji sir, jogurt, kiselo mlijeko

12. mjeseci

-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž, kruh, dvopek,tjestenina, miješane žitarice, dojenački muesli
-voće:kruške, jabuke banane, marelice, breskve, šljive, trešnje, dinje, kupine, borovnice, maline, agrumi(naranča, limun, grejp), koštunjavo voće (orah, lješnjak, badem)-mljeveno
-povrće:mrkva, koraba, špinat**, tikvice, blitva**, krumpir, mahune, brokula, grašak, rajčica,kupus, kelj, poriluk, leća, grah, slanutak (čičvarda)
-meso:bijelo pileće i pureće meso, janjetina, teletina, kunić, tamno meso, peradi, junetina, govedina
-riba:bijela riba
-jaja: žumanjce
-masnoće i začini:ulje maslinovo, maslac,peršin, češnjak
-mliječni proizvodi:svježi kravlji sir, jogurt, kiselo mlijeko, vrhnje



*Poslije godine dana; kravlje i kozije mlijeko (najbolje nakon 2.godine), sol, kivi,ananas i ostalo tropsko voće, jagode što duže odgađati, kikiriki također. Gljive ne prije 6.godine, jer dječja jetra nema enzim za razgradnju. Plava riba i bjelanjak, također iza godine dana.

*Što se tiče kuhanja, ja sam dinstano davala tek nakon godine dana, a prženo oko 2. i to izbjegavam.

*Margarin i suncokretovo ulje sam namjerno izbacila iz tablice, jer bi bilo bolje da se djeci to ni ne daje. Pogtovo margarin. Uvijek umjesto margarina stavite maslac.

** Što se tiče blitve i špinata, ne bi trebalo proći puno od branja do kuhanja, iako je blitva manje osjetljiva nego špinat. Također se špinat ne smije podgrijavat, te se blitva i špinat kuhaju u otvorenom loncu. Najveći problem kod njih je što se nitrati pretvaraju u otrovne nitrite, kuhanjem i stajanjem, tako da treba pripaziti na to.

* Krumpir se također ne smije zagrijavati.

Što se tiče pitanja s čim početi uvođenje dohrane, tu se mišljenja razlikuju. Postoji mišljenje da Europljani trebju početi dohranu sa žitaricama jer je to za naše podneblje najbolje. Ja sam počela s povrćem, jer sam smatrala da ako počnem s voćem, da će se naviknuti na slatkasti okus i da neće htjet jest povrće. I stvarno sad povrće obožava, dok nije neki ljubitelj voća. Koliko je to imalo veze, ne znam :))

To je sve za danas, ako stignem, napisat ću nekih par recepata, za zdrav i jednostavan obrok.

Pozdrav :)

22

četvrtak

rujan

2011

Početak...

Veliki pozdrav svima... Odlučila sam se za pisanje ovog bloga, kako bi prikupljeno znanje i iskustvo s dječjom prehranom podijelila sa svim mladim majkama, koje žele svom djetetu priuštiti zdrav i kvalitetan početak prehrane.

U blogu ću pisati o dječjoj prehrani, stavljat ću svoje recepte za dječje kašice, obuhvatit ću prehranu beba te također i veće djece.

Kao mama dvogodišnje curice, bila sam često u nedoumici kako i čime hraniti svoje dijete, te kako joj osigurati zdravi početak života.

Informacije sam skupljala iz knjiga, članaka, najnovijih istraživanja, te najvažnije, informacije koje sam dobila od ljudi, stručnjaka u tom području.

Nadam se da će moji savjeti pomoći mladim majkama, koje također vode računa o dječjoj prehrani, te se nadam da ću uz vašu pomoć i razmjenu savjeta i recepta, također i ja naučiti više.

Još jednom, veliki pozdrav svima i prvi tekst uskoro slijedi. Trudit ću se pisati što češće, tj. koliko mi moja djevojčica dopusti :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se