subota, 12.10.2013.

Životni kompas

Kompas, kao sredstvo orijentacije vrlo je značajan čovjeku koji se nalazi u prirodi kada su svi načini orijentacije koje imamo u prirodi, (mahovina, sunce…) ili onih digitalnih (gps, mobitel…). Poznato je se magnetska igla na kompasu okreće prema sjeveru i na taj način olakšava nam orijentaciju. No poznato je isto tako, da ukoliko smo se nastojimo orijentirati negdje gdje postoji puno metala i različitih magnetskih ili elektromagnetskih polja, igla bi se na kompasu mogla „zbuniti“, privučena nekim bliskim magnetskim poljima. Ukoliko bismo se oslonili na njezine indikacije, lako se može dogoditi da izgubimo pravu orijentaciju.
Nije li isto tako na razini životnog usmjerenja? Čini mi se da ovaj primjer može biti vrlo lako primjenjiv na današnje vrijeme u kojemu čovjek vrlo lako izgubi svoje usmjerenje i istinski i pravi cilj i smisao svojega života. U Knjizi mudrosti čitamo: „Tko bi doznao tvoju volju da ti nisi dao mudrosti i da s visine nisi poslao Duha svoga svetoga? Samo tako su se poravnale staze ljudima na zemlji i samo su tako naučili ljudi što je tebi milo i spasili se tvojom mudrošću.“ (Mudr 9,16-17) Čovjek današnjeg vremena, mogao bi vrlo olako prezreti ove riječi i ustvrditi kako mu danas nije potrebna mudrost Duha Svetoga i da vršiti Božju volju pripada nekim
drugim vremenima, jer današnji čovjek je čovjek znanosti, tehnologije i progresa te može sam odlučiti što je dobro.
Ostaviti Boga po strani u procjenjivanju života i svijeta, siguran je način otvaranja različitim silnicama utjecaj na životni kompas smisla našega života. Ipak, valja biti vrlo
oprezan s takvim zaključcima. Kada se čovjek oslanja samo na sebe i na svoje planove i ideje, vrlo lako izgubi temeljno usmjerenje vlastitog života. Zapravo se zatvara u svoje sebične interese i prema njima postavlja pravila koja nisu objektivna, već proizlaze iz čovjekovih sebičnih planova, želja i očekivanja. Zvuči vam poznato? Nije li to upravo vezano s onime što sam malo prije govorio o kompasu?
Evanđelje, je sigurno usmjerenje života u dostojanstvu vlastitome i u poštivanju dostojanstva drugoga čovjeka. To je dakle, put izgradnje zajednice u kojoj se osobe međusobno poštuju, prepoznaju zajedničke ciljeve i oko njih nastoje. Udaljavanje tog cilja iz savjesti, je otvaranje puta silnicama koje će neprestano vući naše putokaze prema sebičnim trenutnim zadovoljenjima čovjekove želje da bude viđen, da bude važan i snažan.
Istina je da čovjek današnjeg vremena stvara ogromne korake napretka u znanosti, tehnološkim mogućnostima i komunikaciji. No pitam se: raste li u isto vrijeme i u mudrosti?; daje li odgovor na pitanje smisla života? Sva znanja i napredak ovoga svijeta ne daju sami po sebi odgovor na temeljna ljudska pitanja ukoliko nisu oplemenjeni Mudrošću.
Iako ima mogućnost komunicirati s drugim ljudima na drugim krajevima svijeta i iako poznaje nebrojene zakonitosti energije i njezinog prenošenja, čovjek koji se pouzdaje samo u svoja tehnološka dostignuća gubi upravo sebe – čovjeka. Zato nam je potrebna mudrost – da podigne naš pogled i otvori nam horizont, da vidimo iznad naših sebičnosti, da ne zaboravimo da postoji svijet izvan materijalnog imetka i vrijednosti za koje se isplati živjeti iako to neće bili plaćeno novcem.
Čovjek kao biće koji traži sreću, ljubav i sigurnost, može je istinski pronaći jedino ako je temelji na Božjoj. Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina koji se predao za naše spasenje. Veće ljubavi nitko nema od ove. Da, takvom nas ljubavlju Bog ljubi i zato nas uči da sve odnose koje imamo prema ljudima nadahnjujemo na njegovoj ljubavi. To je način kako možemo čitati Isusove riječi kada govori da trebamo staviti na prvo mjesto u životu ljubav prema Bogu.

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 10:59 • Komentari (0) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com