srijeda, 03.08.2011.

Pogled u ljepotu

Sjećam se kako sam jednog ljeta s jednim prijateljem, nakon što smo se dugo dogovarali, uspio poći na Klek u Gorskom Kotaru. Bilo je lijepo unaprijed razmišljati i veseliti se prekrasnoj prirodi i lijepom pogledu s vrha planine, koji dopire sve do mora. Stigavši u podnožje Kleka, dočekala nas je kiša i magla. Ipak nismo odustali, nego smo polako krenuli pješice prema vrhu. Mogu reći da mi je bilo pomalo žao što baš taj dan koji smo mi odabrali pada kiša, svi prethodni dani bili su sunčani.
Umjesto lijepog pogleda vidjeli smo samo gustu maglu. Bilo je lijepo što smo imali prilike razgovarati, ali nedostajala je ljepota o kojoj su nam govorili mnogi, koji su bili tamo prije nas. Pomalo pokunjeni nastavili smo hod. Prestao sam gledati u maglu kroz koju ništa ne vidim i počeo gledati kamenje ispred sebe.
Odjednom sam ugledao predivan prizor. Paukova mreža, ispletena među rijetkim cvijećem na kamenu, po kojoj su se uhvatile kapi guste magle. Kroz maglu se probilo nekoliko zraka sunca, koje su prizoru dale predivnu umjetničku gotovo nestvarnu ljepotu.
Uživajući u prekrasnom prizoru, počeo sam razmišljati. Da je bilo lijepo vrijeme, taj neponovljivi prizor ne bih mogao vidjeti. Možda je usput bilo takvih prizora i više, ali sve dok sam bio usmjeren na maglu koja mi zatvara pogled, to nisam mogao vidjeti.
Čini mi se da je ponekad slično i u našim životima koje živimo. Koliko puta zapravo i ne primijećujemo ono lijepo oko nas. Pod utjecajem svega što nas okružuje, svih ponuda i uvjeravanja, počinjemo prihvaćati da je za nas dobro upravo ono, što nam netko želi ponuditi u svojoj reklami ili promociji vlastitog načina života. Tako nam se događa da gledamo u nedohvatljive daljine i vrhunce od kojih vidimo samo maglu koja ih prekriva, a vlastiti nam život pritišće nesigurnost i nezadovoljstvo što ne možemo dohvatiti ono što i ne vidimo.
Zaista je važno pogledati svoju situaciju u kojoj se nalazimo, prepoznati gdje je to Bog na djelu, gdje nam želi otkriti radost života. U životu svakog čovjeka postoje mjesta susreta da s radošću zahvalimo za nešto lijepo što možemo živjeti.

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 17:07 • Komentari (5) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com