petak, 25.03.2011.

Svjetlo na putu

U mraku ćemo lakše pronaći put i s najmanjim upaljenim svijetlom, nego li žaleći se što smo prepušteni tami. Na sličan način i najmanje dobro djelo također je bolje od toga da se skrštenih ruku zgražamo nad zlom oko nas. Baš to dobro djelo može biti tračak svjetla nekome tko traži put izlaza iz tame vlastitih putova.
“Vi ste svjetlost svijeta. Ne užiže se svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.“ (Mt 5, 14-16.)

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 09:19 • Komentari (2) • Isprintaj#

utorak, 01.03.2011.

“Nebo je gratis“

“Što trebam činiti da bi zavrijedio nebo?“, pita mladić svećenika. “Ma daj, ne trebaš zavrijediti ništa. Nebo dobivamo gratis, jer je Isus podnio žrtvu križa i uskrsnuo za nas, da bi nas učinio dionicima neba. Ti trebaš jedino prihvatiti taj dar“, odgovorio mu je svećenik.
Ove riječi, jednog svećenika u susretu s mladima podsjećaju nas na istinu naše vjere da je Isus Krist svojom žrtvom otkupio svakoga čovjeka. Ono što ne smijemo zaboraviti jest da taj dar u našoj slobodi trebamo prihvatiti. Prihvaćanje tog dara ne znači propuštati vrijeme i priliku da nastojimo živjeti prema Božjim zapovijedima. Naprotiv, prihvaćanje tog dara pokazujemo svojim životom u otvorenosti za Boga i bližnjega.
Bog se brine za čovjeka. Kad je bio spreman darovati svoga Sina da bi otkupio čovjeka, kako bi mogao ostati ravnodušan promatrajući čovjeka koji se okreće od Njega. O tome nam svjedoči Isusov susret s carinikom Matejem. Carinici nisu bili omiljeli u narodu jer su često nepravedno naplaćivali poreze.
Ušavši u kuću carinika Mateja, Isus se našao za stolom i s drugim carinicima i grešnicima. Zbog toga su neki negodovali pred Isusovim učenicima: "'Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?' A on, čuvši to, reče: 'Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.'" (Mt 9,11-13)
Prihvativši poziv da bude gost u kući carinika, u društvu onih koji su javno bili smatrani grešnicima, Isus ne podržava grijeh i nepravdu koju oni čine. On im želi približiti ono radi čega je došao na ovaj svijet – oproštenje grijeha i spasenje.
U ovom Isusovom stavu nalazi se revolucionarni zaokret mentaliteta shvaćanja pravednosti i zasluga. Uči nas da budemo spremni prihvatiti svakoga čovjeka koji je pošao krivim putem, a želi se popraviti. Isus svakome pruža priliku, pa to i od nas očekuje.
Isto tako važno je prihvatiti da i sami nemamo pravo prstom upirati u drugoga smatrajući ga manje vrijednim zbog svojih grijeha. Pogledati u svoju savjest može biti zahtjevnije od “prokazivanja“ tuđih grijeha. No, napor koji zahtijeva susret sa samime sobom i svojim nesavršenostima te nastojanje da ih popravimo pravi je put prihvaćanja dara spasenja.
Ispitujući svoja djela i namjere prisjetimo se Isusovih riječi: “Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.“ Jesmo li uvijek onakvi kakvima se prikazujemo pred drugima? Nalazi li se iza naših postupaka, riječi i obećanja koja dajemo drugima iskrenost ili prikrivamo vlastite interese?
Isusov poziv upućen Mateju “Pođi za mnom“ (Mt 9,9), upućen je svakome od nas. Isus se ne okreće od naših grijeha nego ih oprašta. On ne odustaje od nas zbog naše ograničenosti, nego nam daje svoju riječ i primjer da bi otvorio naše horizonte. Ne zaustavlja se na ljudskoj nestalnosti, nego nam daruje sakramente da nas jačaju na našem putu prihvaćanja Njegovog dara spasenja.
U svakoj svetoj misi govorimo: “Gospodine, nisam dostojan…“ a On i ne očekuje da budemo dostojni, nego ponizni.

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 12:51 • Komentari (6) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com