subota, 27.11.2010.

Žurba

Svi nekamo žurimo i uvijek nam nedostaje vremena. Preopterećeni smo poslovima i obavezama, jednostavno nemamo vremena ni za što… Malo spavamo jer imamo previše posla, a onda navečer želimo učiniti nešto za sebe, pa to iskoristimo za gledanje televizije, Internet bez obzira na program i sadržaj, pa opet nismo baš zadovoljni. Ponekad može izgledati kao da nam je život jedinstveni kaos.
Kad izađemo na ulicu, opet gužva, žurba, jurnjava, sve dok ne naiđemo na crveno na semaforu ili na znak STOP i stanemo. Onda možemo čekati, jer zakon određuje da se tada treba stati. Čini mi se da taj znak STOP ima poruku i za naš život. Možda se čini neobično kako bismo iz prometnog znaka mogli prepoznati i neku drugu poruku, osim da trebamo stati. Zapravo to i jest poruka, samo je trebamo primijeniti na svoj život. Svatko si može postaviti pitanje: “Čovječe, kako voziš svoj život?“ Zaista, poštujemo li znakove “životnog prometa“ i shvaćamo li da svako putovanje ima svoja ubrzanja, nagla kočenja, ali i laganu vožnju, kao i odmor.
Započinjemo vrijeme Došašća, koje je vrijeme priprave za Božić, u kojem slavimo veliko otajstvo naše vjere da je Bog postao čovjekom. Ova vjerska istina kojoj se klanjamo zavrjeđuje da učinimo jedan “životni STOP“. Stvoritelj svega u svom naumu spasenja odlučuje poniziti se do te mjere da uzme tijelo svog stvorenja i po takvoj tjelesnoj nazočnosti među nama pokazati nam što znači živjeti iz ljubavi za drugoga i po svojoj muci, smrti i uskrsnuću i nama darovati spasenje i Život.
“Pripravite put Gospodinu!“ (usp. Iz 40,3) riječi su proroka Izaije koje su u vremenu Došašća posebno naglašene. Možemo na različite načine prihvatiti taj poziv i pripremati se za Božić. To možemo činiti tako da se odlučimo učiniti nešto dobro, što nas oplemenjuje. Dobro koje odlučimo činiti za vrijeme Došašća ne treba biti samo odricanje, nego mogućnost da prepoznamo još jednu priliku da se izgrađujemo u dobrome.
Kao što je promet usporen na cesti gdje su radovi u tijeku, da bi se osiguralo sigurnije putovanje tom cestom, tako činimo i mi kada pripravljamo put Gospodinu radeći na sebi. Došašće nas poziva da život činimo ljepšim sebi i drugima. Zastanimo pred sobom i pred tajnom Božjeg utjelovljenja. Zahvalni za taj dar učinimo nešto lijepo za sebe.

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 20:24 • Komentari (1) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com