nedjelja, 31.01.2010.

“Dovoljno je da ste mladi da vas volim.“

(sv. Ivan Bosco)
Sjećam se kako sam jednom prilikom ušao sam u trgovinu da bih kupio paketić maramica. Cijena je bila jednu kunu. Pružio sam prodavačici deset kuna, no ona mi se ljubazno ispričala rekavši da mi ne može razmijeniti jer joj je ponestalo sitnih novaca. Već sam pomislio otići, kad se iza mene pojavio mladić koji je rekao: “Imam ja kunu.“ Prodavačica je uzela kovanicu, pitajući jesmo li mi zajedno. Mladić je rekao da jesmo, što sam ja negirao ne shvaćajući uopće što se događa. Prodavačica je pogledala mladića ozbiljnim pogledom, a on je mirno odgovorio: “Tražili ste jednu kunu od čovjeka, a ja evo imam tu jednu kunu pa sam vam je dao.“
S nevjericom sam pogledao mladića. Nasmiješio mi se i slegnuo ramenima. Nakon prvotnog iznenađenja i nesnalaženja u situaciji u kojoj sam se našao, shvatio sam da mladić samo želi pomoći. Mogao sam ponosno odbiti njegovu pomoć i shvatiti njegovu gestu kao ponižavanje. Druga mogućnost bila je zahvaliti za pomoć i prihvatiti je. Okrenuo sam se prema mladiću, pružio mu ruku i rekao: “Hvala mladi gospodine. Kako ću Vam se odužiti?“ Ponovno mi se nasmijao i rekao: “Kad nekome zapne, pomognete mu, ne?“ Obojica smo se nasmijali i otišli svaki svojim putem i svaki s razlogom za radost.
Nastavio sam razmišljati o gesti tog mladića. Da bih prihvatio njegovu pomoć, bilo je potrebno razumjeti njegov način komunikacije, koji često mi odrasli ne razumijemo. Njegova izjava i gesta bila je vrlo jednostavna i nije tražio od mene ništa, osim da prihvatim njegovu pomoć i da se ne pravim da sam veći i jači od njega.
Sjetio sam se riječi svetog Ivana Bosca koji je rekao mladima:“Dovoljno je da ste mladi pa da vas volim.“ Njegov spomendan slavimo 31. siječnja.
Ivan Bosco rođen je u siromašnoj seljačkoj obitelji blizu Torina u Italiji. Vrlo je rano ostao bez oca te se s majkom i starijom braćom bavio poljskim poslovima. Poželio je biti svećenik, ali je zbog teške financijske situacije put školovanja za njega bio izrazito težak. No ostvario je svoj cilj i postao svećenik s dvadeset i šest godina.
Kao mlad svećenik u Torinu, oduševljen za Isusa Krista, započeo je okupljanje zapuštene mladeži. Svojom blagošću i ljubavlju za mlade ubrzo je privukao mnoge koji su bili prepušteni ulici te im je nastojao omogućiti da izuče različite zanate i na taj se način pripreme za život. To je bio početak Oratorija iz kojeg su nikla i mnoga duhovna zvanja. Kasnije je don Bosco osnovao Salezijance, družbu koja će se brinuti za zapuštenu mladež, odgajati ih i spremati za život. Don Bosco je umro 1888. godine, a svetim ga je proglasio papa Pio XI 1934. godine.
Sveti Ivan Bosco poučio nas je da ima smisla zauzeti se za mlade u njihovim problemima i traženjima. Potrebno je potruditi se i slušati što nam govore i kako komuniciraju svoje potrebe.
Riječi su don Bosca: “Sva snaga zla nalazi se u inerciji i pasivnosti dobrih.“ Spomenuti mladić iz trgovine upravo me tome poučio: “Kad nekome zapne, pomognete mu, ne?“ Izašavši iz trgovine provjerio sam jesam li maramice uopće stavio u džep. U cijeloj priči maramice su postale nevažne...

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 10:03 • Komentari (24) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com