srijeda, 23.12.2009.

SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 19:09 • Komentari (20) • Isprintaj#

petak, 18.12.2009.

Na vratima stojim i kucam...

Na samom smo vrhuncu došašća i već za nekoliko dana proslavit ćemo Božić. Jedinorođeni Sin Božji dolazi na ovaj svijet da bi nam pokazao kako živjeti, da bi nas poučio da je život s vjerom u Boga jedini pravi put do mira i temeljnog zadovoljstva u našoj svakodnevici. Dok tražimo mir, zadovoljstvo, trenutak spokoja u današnjem vremenu punom neizvjesnosti darovani su nam dani došašća kao priprave za Božić, te sam blagdan Božića, da nas potakne na razmišljanje o vrijednosti onoga što nam Bog sam želi darovati kad nam dolazi u susret. Ali još prije toga, koliko zaista vjerujemo da je Bog postao čovjekom za svakoga od nas, za mene i tebe, te da svakome od nas želi darovati spasenje.
Čini mi se da je pitanje vjere ono, koje je temeljno i prije svih ostalih pitanja koja postavljamo sebi i drugima u našoj pripravi za Božić. Reći ćemo kako je u današnje vrijeme često gotovo i nemoguće susresti Božić na pravi način, kad smo okruženi tolikim blještavilom i komercijalizacijom ovog blagdana u kojemu je sve ispred onoga radi čega zapravo slavimo Božić. Kao da je vrijeme u kojem živimo potpuno u suprotnosti našem čekanju Božića i susretu s otajstvom susreta Boga i čovjeka u utjelovljenju Sina Božjega. Ako razmišljamo na takav način, lako ćemo odgovornost da ne možemo slaviti Božić kako bismo to željeli svaliti na nekoga drugoga – na reklame, na blještavilo… Tako se može dogoditi da nam Božić prođe u raspravi o tome tko nam je oduzeo pravo božićno raspoloženje. No Blagdan će ipak doći i proći, a mi ćemo i dalje ostati nezadovoljni jer nismo proslavili Božić na pravi način.
Ipak, postavimo si pitanje kakav je bio prvi Božić? Je li Isus bio dočekan raširenih ruku i srca ljudi kad se rodio u Betlehemu? Ne zaboravimo da njegovom rođenju nije bio naklon nitko od stanovnika ni da bi dopustio da se rodi dostojanstveno, nego je tek za njega bilo mjesta u pastirskoj špilji, u štali. I pastiri su bili ti, koji su prvi došli pokloniti se djetetu. To su bilo oni koji su prepoznali da se nešto veliko dogodilo u njihovoj blizini, oni su imali srca i dopustili da ih rođenje Djeteta obogati i učini radosnima. Tako je i u našem životu. Bez obzira na to koliko mi prigovarali bilo kome da nam ne dopušta da doživimo Božić, u konačnici je na nama hoćemo li ga prihvatiti i dopustiti da se rodi u nama. Bog uvijek pronalazi načina da dođe do nas, da dođe do ljudskog srca, no kad dođe do nas on se tu zaustavlja i kako sam Isus kaže: „Na vratima stojim i kucam.“ Kad poduzme sve da bi došao do nas, tada nas i dalje ostavlja u slobodi da mu otvorimo vrata svojega života u zgodno i nezgodno vrijeme i onda kad ga molimo za oproštenje i za pomoć, kao što i ne bismo trebali zaboraviti izraziti mu zahvalnost za dobro koje nas u životu prati.
Neka svima bude blagoslovljeno ovo vrijeme neposredne priprave za taj veliki blagdan, kako bi nam Božić bio ispunjen otvorenošću za Boga i blagoslovom koji nam Bog donosi po svojem utjelovljenju.

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeno u 17:38 • Komentari (4) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

Opis bloga

"Kao djeca svjetlosti hodite "
(Ef 5,8)

Život nam donosi mnogo
svjetla i radosti
u svakodnevnim malim
stvarima - u detaljima.
I u njima nam
Bog progovara.
sretan
Kruno















E-mail

kao.djeca.svjetlosti@gmail.com