ponedjeljak, 19.05.2008.

Makar - Vošac (1421m) - Biokovo



Već tradicionalno HPD organizira svibanjski uspon na Vošac kao priliku da i oni koji nisu članovi malo upoznaju planinu i, možda, se učlane.
Nas nekoliko je gore išlo dan prije kako bi se dom i "dvorište" očistili te pripremili, našli smo se u podne u GSSovoj stanici te smo odatle krenuli sa pick upom i jednim Apfleovim kombijem natovarenim pićem i svim potrepštinama, pri dolasku gore započeli smo sa čišćenjem zoga i okolice doma od naslaganog lišća koje je počelo tvoriti humus, trebalo je provjetrit dom, obrisati prozore, potopiti fažol itd, a u jednom nižem dolcu pokraj ceste koja vodi prema domu sam primjetio Ljiljan zlatan, zeljasta trajnica koja uspijeva u polusjenovitim staništima i znak je da u tlu gdje rasta ima umjereno dušika. Poslije toga otišli smo do sv. Jure po drva, izvršili završne pripreme te ostavili Riđu u domu kako bi ujutro mogao početi kuhati fažol, a mi smo se ostali vratili u Makarsku.
Polazak je bio zakazan u 7.30 na Kačićevom trgu odakle se išlo prema Makru te je daljnji plan bio uz par stajanja doći do vrha. Staza je odlično markirana, a pri početku staze u grmićima je rastao biokovski endem Modro Lasinje (Moltkea petraea) iz zajednice Moltkietum petraeae koja na planini Biokovo zauzima veliki prostor, prvenstveno u primorskom, ali i u zagorskom dijelu, a širi se i na okolna područja, a samo mjestimično se spušta do razine mora.




Ljiljan zlatan i Modro lasinje

Uz dva-tri stajališta, naravno, po potrebi svi su se popeli do vrha te spustili do doma gdje je održan zabavni program, a na meniju se našao besplatni fažol te piće po promotivnim cjenama,a nisu izostale ni tradicinalne igre: bacanje kamena s ramena te povlačenja konopa čiji se pobjednik okitio pršutom.
Ljudi nije bilo u toliko velikom broju kao prošle godine jer se u isto vrijeme s izletom poklopila krizma u Makarskoj i pričest u Tučepima te vrijeme koje je 'vuklo' na kišu. Svi su se uspješno spustili tako da GSS nije morala intervenirati.




Kuha se fažol...

Izgleda da će se ove godine "Adio lito" na kraju održati, ali u planinarskoj kućici na Lokvi.
Sljedeći izlet će biti Dan planinara Hrvatske na Ivanščici tako da će o tome biti sljedeći post.

Pozdrav!

- 20:01 - (0) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.