srijeda, 09.05.2007.

Speleologija

Šuma Striborova

Speleologija je planinarski "smjer" koji istražuje prirodno nastale podzemne objekte. Speleologija nije samo istraživanje. To može biti sport, rekreacija, avantura, druženje,...
Uz samo spuštanje u podzemlje, spelologija ima i istraživačku zadaću u smislu proučavanja geoloških slojeva zemlje, biljnog i životinjskog svijeta pod zemljom.
Za kretanje pod zemljom špiljari koriste opremu naizgled sličnu kao i alpinisti, ali ipak dosta različitu. Dok alpinisti užad koriste za osiguranje, speleolozi je koriste za penjanje i spuštanje, pa njihova užad mora biti neelastična. Imaju još i kacige s karbidnim svjetiljkama, odijelo, sprave za topografska i raznovrsna druga mjerenja.
Pod pojmom speleološki objekti podrazumijevamo spilje, jame i ostale prirodne rupe u zemlji. Jame su uglavnom vertikalne, a spilje horizontalne.













Gužva u prostorima HPD-a na predavanju.

Pa tako i ja sad završavam tu speleoleošku školu i postajem speleolog, ali samo na papiru.
Postoji mala razlika između ovoga što mi učimo u Speleološkoj školi i onoga što nas čeka ukoliko se upustimo u tu avanturu te postanemo pravi speleolozi, za sada sam bio u nekoliko jama izdvojio bih Tučepsku vilenjaču koja je jako lijepa i živopisna.
Pgledajte filmić, tu je naš voditelj Mišo Gojak, a ova jama je negdi u Marasima to jest u (Vlaškome) Dalmatinskoj Zagori te je duboka oko 111 m.Zahvala SOB-u za istraženu jamu te Rosinom bratu za film.



Par slika sa terena:

Nino na OsejaviNino se provalači u Šulinoj jami
Nino u akciji

Ukoliko se i sami želite upustiti u speleološke aktivnosti pogledajte upute GSS-a

Tučepska Vilenjača

Photos by: Nino, Tanja Šošić

- 14:35 - (5) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.