petak, 27.04.2007.

Nešto o Biokovu i samom HPD-u

Vjerojatno će se rijetko gdje naći toliko dubok i prirodno izražen identitet stanovnika nekog područja prema svojoj bliskoj planini, kao što je slučaj sa stanovnicima Makarskog primorja. U svim podbiokovskim selima, a pogotovo to važi za Makarsku i bližu okolicu, Biokovo je u duši ovih ljudi, oni ga osjećaju, s njim sjedinjeni žive, ono je u njima.
Od rođenja do smrti, stanovnika Podbiokovlja prati očaravajuća slika velike planine koja natkriljuje pitomo Makarsko primorje. Nad samom Makarskom, kakvog li prirodnog fenomena, Biokovo se doima kao velebni raskriljeni orao, kojemu je glava Vošac (1421 m), a krila mu grle grad s prostorom lijevo prema Stazi i desno do Borovca.


Ivo Puharić, Makarska, listopad 1990.

Razvoj planinarstva na području Biokova

Velika stjenovita barijera Biokovo nadomak mora, čije vertikale dosežu visinu i do tisuću metara, odavno je privlačila znanstvene poslanike i znatiželjne namjernike. Oni su uspinjući se bespućima i stazama dosezali i njegove naviše vrhove, istražujući tu čudesnu planinu, punu prirodnih rijetkosti i kontrasta.Prvi zabilježeni uspon na Biokovo poduzeo je 1773. godine Abatte Fortis. On je te davne godine na Biokovu bio kao turist koji je svoja zapažanja bilježio i kasnije objavio u knjizi «Viaggio in Dalmazia» (Put po Dalmaciji). 1804. godine na Biokovo se uspinje i Concina i 1812. godine Bossia. Godine 1838. na Biokovo se popeo i kralj F.August. U slijedećim godinama slijedi sve veći broj uspona, uglavnom znanstvenika.





Osnutak HPD Biokovo

Organizirano planinarstvo na Biokovu odnosnu u Makarskoj vezano je uz ime slovenskog šumarskog inženjera Ige Oraš. Od prvog časa on je očaran velebnošću ove planine, okuplja prijatelje i ljubitelje prirode te sije ideju o osnivanju društva. 1929. godine u Makarskoj održan je sastanak na kojem je g. Oraš iznio ideju od osnutku društva kao podružnicu «Hrvatskog planinarskog društva» u Makarskoj. Okupljeni tu su ideju jednoglasno prihvatili. 1932. godine počinje se s izgradnjom planinarskog doma pod Vošcem koji je otvoren 20. svibnja 1934. Društvo je uspješno djelovalo sve do početka rata 1941. godine. U toku rata prestao je svaki rad, a planinarski dom je složio kao partizanska bolnica i radionica čuvenih bombi «biokovki», te je 1943. bombardiran i porušen.
Nakon oslobođenja obnovljen je rad planinarskog društva, a 1951. uz pomoć Saveza planinara Hrvatske i Kotara Makarska, popravljen je planinarski dom. Društvo je djelovalo promjenjivim intenzitetom do 1964, kada zbog niza objektivnih razloga prestaje svaki rad, čemu je mnogo doprinijela i havarija krovne konstrukcije planinarskog doma. Godine 1971. planinarski dom je obnovljen.Godine 1974. na inicijativu veterana Šefer Drago i mladih planinara Grgasović Tvtka i Kurtović Boruta obnovljen je rad HPD Biokovo, koji vrlo uspješno djeluje i sve do danas, stalno šireći svoju djelatnost.

Preneseno sa Službene stranice HPD-a Biokovo smijeh

- 16:36 - (11) - - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.