Mir, samo mir

01.01.2006., nedjelja

the best song


Kad te sudba otrese s kaputa
Ko ugažen snijeg
Znat ćeš čovjek je zvijezdama sluga
Sasvim nespreman za bijeg

Znat ćeš odavno slijede nas vuci
I njuše nam trag
U moje stihove ti se zavuci
Tamo si sigurna

Sigurna od svih
Na mojim rukama gdje smo ti i ja
Goli pod zvijezdama

I tko smo mi pod nebom
Na podivljalom moru
Nego ljuške oraha
Daj mi svoju ruku
Da preplivamo more
Sve do ruba svemira

Po kojoj boginji si dobila ime
Pa mi puteve znaš
Ti me ućiš da prebrodim zime
Sa dva bosa stopala
Znaš da odavno slijede nas vuci
I njuše nam trag
U moje stihove ti se zavuci
Tamo si sigurna

Ti i ja
Goli pod zvijezdama

05.12.2005., ponedjeljak

ljubavne sms poruke

# Ako je grijeh sto te volim neka mi se to nikada ne oprosti...


# Ako je ljubav droga, onda sam ja najveci narkoman!


# Ako me ikada budes izgubio, potrazi me u vrtlogu vremena, jer sam se vjerojatno tamo izgubila - trazeci tebe!!!


# Ako me ikada budes napustio... smijem li onda poci sa tobom??


# Ako me ikada budes ostavila ostavi me na kisi da ne placem sam.


# Ako me ikada zaboravis, ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju one koji su ih zaboravili!


# Ako me volis, ne pricaj nikome. Ako me zelis, ne daj me nikome. Ako me ljubis, ljubi me njezno. Ako ni jedno od toga nije, vrati mi srce, oprosteno ti je!!!!


# Ako negdje postoji sjaj onda je on u tvojim ocima. Ako negdje postoji bol onda je to zivot bez tebe. Ako je itko na ovom svijetu voljen onda si, vjeruj mi, ti!


# Ako nekog iskreno volis, nemoj ga zeznut, znaj da to boli.


# Ako netko uspije na suncu kockom leda ispisati tvoje ime, onda cu mu priznati da te voli vise od mene!!!


# Ako odem u nebo prije tebe, na svaku zvijezdu cu napisati tvoje ime, tako ce svi andjeli znati koliko mi znacis...


# Ako postoji sjaj on je u tvojim ocima, ako postoji radost to je susret sa tobom, ako postoji tuga to je zivot bez tebe, ako je itko voljen to si ti!


# Ako se ikada pozelis javiti, javi se, sve je ostalo isto i broj i adresa...samo mi je ime promijenjeno, jer otkad si ti otisao iz mog zivota, moje ime je tuga.


# Ako si daleko nista ne smeta, vjecna ljubav ostaje i da si nakraj svijeta.


# Ako te ikada budem zaboravila bit ce to posljednji dan u mom zivotu...


# Ako te gnjavim zovi 92, ako te prestrasim zovi 93, ako te povrijedim zovi 94, a ako me zelis nazovi moj broj


# Ate zaboli proslost na mene pomisli bar, jer bili smo bili nekad najljepsi par...


# Ako ti gorko zaplace oko, ako te netko povrijedi duboko, ako ti ikad zadrhti dusa, ako nema tko da te slusa, ako ikad vrisnes u snu nazovi me i JA BIT CU TU.


# Ako treba ugasit cu svijecu i sunce i mjesec i zvijezde. Ako treba porusit cu mostove, unistiti proslost, otici u nepovrat samo zbog tebe.


# Ako volis nemoj kriti jer nije zabranjeno zaljubljen biti.

01.12.2005., četvrtak

Sorry !

Ovako stvari stoje, meni je jako žao što zadnje vrijeme nisam dugo pisala, ali zbog aktivnosti u školi ne stignem . Čvrsto se nadam da cu vam uspjeti redovito pisati jer pošto je kraj školske godine imam puno ispita i ispitivanja. Molim puno Boga da sve to uspijem izdržati i dobit dobre ocijene . Bog vas sve blagoslovio !!!!

17.11.2005., četvrtak

Univerzalna vjera čovjeka

Ako malo ozbiljnije proučimo učenja velikih svjetskih religija lahko možemo uočiti njihovu zajedničku osnovu, jedno ishodište, jedan korijen iz kojeg se one granaju u razne oblike koje uočavamo unutar čovječanstva. To što se zajedničko ishodište naročito dobro vidi kada upoređujemo ''vjere objave'' (judaizam, kršćanstvo, islam), ne mora da znači i da ostale svjetske religije koje imaju milione sljedbenika (prije svih hinduizam i budizam) nemaju isto, zajedničko porijeklo.

To ''transcendentalno jedinstvo vjera'', kako se često zna nazivati, odavno već interesuje mnoge filozofe, raspaljuje vjerski zanos mistika svih konfesija i predmet je proučavanja mnogih ezoterista kao nepresušno vrelo raznoraznih tajnovitih tumačenja i simboličnih značenja. Filozofi ga obično imenuju kao Filozofiju objave (Philosophia Perennis), dok ga muslimani-sufije prepoznaju kao tesavuf sam po sebi. Bilo kako bilo imena su različita, ali nas ovdje interesuje jedan veoma značajan detalj: kako je objava Boga, Svemogućeg imenovala ovo jedinstveno ishodište svih vjera. Kao muslimani po osvjedočenju mi ćemo, naravno, citirati i koristiti ovom prilikom samo posljednju od Božjih objava čovječanstvu, Kur'an, časni.

Kako, dakle, Kur'an govori o ovoj našoj temi. Citiramo plemeniti Ajet: Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, vjeri djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio, - ne treba da se mijenja Allahova vjera, jer to je prava vjera, ali većina ljudi to ne zna ... (Bizantinci, 30)

Iz ovog Ajeta jasno se vidi da je Allah, Uzvišeni prvo odredio Svoju vjeru, pa tek onda prema njoj, kao prema modelu, prilagodio stvaranje Adema (čovjeka) kao bića koje će tu vjeru manifestovati (...vjeri djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio...).

Prema tome postoji jedna vjera, vjera koja je model prema kojem je oblikovan čovjek i koja je odatle izvorna, prirodna vjera čovjekova. Sa tom vjerom svaki čovjek se rađa kao sa svojom urođenom sklonošću ali od njegove porodice i sredine u kojoj odrasta zavisi hoće li je i koliko će je ispravno manifestirati u svojemu kasnijem životu.

Pošto je autor te univerzalne vjere čovjekove Allah, Bog Svemogući, odatle je sasvim jasno da je to jedina vjera koju On prima i sa kojom je zadovoljan. Da vidimo sada kako objava imenuje tu Vjeru: Allahu je prava vjera jedino - islam ... (Imranova porodica, 19); A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati. (Imranova porodica, 85).

Prema tome islam je ta Allahova Vjera prema kojoj je oblikovao stvaranje čovjeka i koja je ugrađena u ljudsku prirodu. Sa islamom se čovjek rađa i od njega se na nebesima očekuje da u njemu živi i sa njim umre. Hoće li biti tako, ponavljamo, ovisi od toga u kojoj i kakvoj sredini čovjek odrasta i živi, o čemu jasno govori poznati hadis od Resulullaha Muhammeda alejhisselam u kome on kaže da se svako dijete rađa u islamu, pa ga poslije njegovi roditelji odgoje kao jevreja, kršćanina ili poklonika vatre.

Međutim da li ovaj naš zaključak znači to da ostale religije, u današnjem svijetu prisutne, nemaju nikakvo nebesko porijeklo?

Naravno da to ne znači. Na prvi pogled ova naša tvrdnja izgleda kao paradoks, odnosno kao negacija onoga što smo malo prije rekli. Da bismo razriješili taj, naizgled, paradoks, opet nam pomaže Kur'an u kome se sasvim jasno u mnogim Ajetima izričito kazuje da su svete Knjige jevreja i kršćana od Allaha objavljene i da muslimani u to ne smiju nikako posumnjati.

Kako sad to da se na jednom mjestu se kaže da je samo islam Vjera koju će Allah primiti, a na drugim mjestima se kazuje da su Musa, alejhisselam (Mojsije), Davud, alejhisselam (David) i Isa, alejhisselam (Isus) takođe od Allaha dobili objavu i Knjige (Tevrat, Zebur i Indžil)? Kako ovo objasniti?

Sve ovo se jasno objašnjava ako termin ''Allahova vjera, islam kao prirodna vjera čovjekova'' posmatramo u njegovoj suštini, tj. ako razdvojimo njegovu vanvremensku suštinu od njegovih, vremenski definiranih formi koje je imao u historiji ljudske civilizacije.

Prema tome islam kao prirodna vjera čovjekova ima jednu nepromjenjivu suštinu i više konkretnih historijskih formi u kojima se javljao. Islam kako ga danas prakticiraju sljedbenici posljednjeg Allahovog poslanika Resulullaha Muhammeda alejhisselam samo je posljednja, konačna i zaokružena forma islama kao prirodne vjere čovjekove.

Suština islama sastoji se iz dva osnovna i vječna elementa: TEVHIDA (MONOTEIZMA) kao prvog i POTPUNE, ISKRENE I BEZUSLOVNE PREDANOSTI I POKORNOSTI SVEMOGUĆEM BOGU kao drugog elementa.

Znači prirodna Vjera čovjekova od njega zahtijeva uvijek dva ista elementa: Prvo - da vjeruje u samo Jednog, Jedinog Boga, da ne smatra nikoga, ni na koji način i niti u ma kojoj formi, Njemu ravnim (jer svi osim Njega samo su Njegovi robovi i stvorenja o Njemu totalno ovisna), da ne smatra nikoga posrednikom između Njega i Njegovih robova; i Drugo - da se potpuno iskreno preda Bogu i to potvrdi pokornošću i slijeđenjem konkretnog Božijeg poslanika, poslanog u dotično vrijeme i objavljenog vjerozakona u tom vremenu.

U ovom smislu svi oni koji su poslušali zov Musaâ, alejhisselam (Mojsija) i obožavali samo Jednog Boga slijedeći Tevrat kao Knjigu Allahovu i prakticirajući Musaov, alejhisselam vjerozakon bili su ''Bogu, Allahu predani'', tj. bili su muslimani (riječ ''islam'' u arapskom jeziku znači ''predanost Bogu'' i odatle se riječ ''muslim'' odnosno ''musliman'' prevodi kao ''onaj koji je predan Bogu''). U istom smislu svi oni koji su prihvatili i slijedili Isaâ, alejhisselam (Isusa), njemu objavljeni Indžil i obožavali Jednog Boga prema tada važećem vjerozakonu što ga je i Isa, alejhisselam slijedio, bili su takođe muslimani.

Prema tome i Musaova, alejhisselam i Isaova, alejhisselam vjera bile su samo dvije historijske forme jedne, prirodne vjere čovjekove, odnosno Allahovog islama. Te dvije forme islama su se razlikovale prema razlikama između Tevrata i Indžila. Muhammedova, alejhisselam vjera je takođe islam, ali sada u novoj i konačnoj formi, važećoj do Smaka svijeta, formi koja se razlikuje od Musaovog, alejhisselam i Isaovog, alejhisselam islama shodno razlikama između Kur'ana i Muhammedovog, alejhisselam Šerijata sa jedne strane, i Tevrata i Indžila odnosno Musaovog, alejhisselam vjerozakona sa druge strane.

Iz prethodno rečenog zaključujemo da religije koje se danas zovu judaizam i kršćanstvo imaju u svojoj osnovi, u svome korijenu, ispod naslaga različitih ljudskih intervencija u vjeri, ništa drugo do stare forme islama kao prirodne vjere čovjekove.

Ovaj, islamski temelj danas postoji u svim religijama koje imaju porijeklo u nekoj davnoj objavi od svemogućeg Boga. Taj temelj nemaju samo one religije, u današnjem svijetu prisutne, koje nikada nisu bile utemeljene na objavi već su nastale kao rezultat ljudske mašte i čiste fikcije bez ikakve realne osnove. U ovom smislu možemo reći da i u temeljima religije hinduizma možemo naći tragove drevne forme islama. Mislimo, prije svega drugog, na činjenicu da u nekim Vedama imamo proročanstva koja se jasno odnose na pojavu Resulullaha Muhammeda, alejhisselam (Atharva Veda, Kanda 20, Sukta 127, Mantra 1-3; Sama Vede, fragmenat 6 i 8 u drugom dijelu ove svete knjige; Phavishya Purana, Parv 3, khaud 3, adhya 3, shalok 5-8). Isto nalazimo i u temeljima vjere zoroasterizma (Dasatir, 14). Ovom prilikom nemamo prostora iznositi sadržaj ovih proročanstava pa zainteresirane čitatelje upućujemo na tekst prof. dr. Rešida Hafizovića pod naslovom ''Poslanička navještenja 'radosne vijesti' o Muhammedovu, alejhisselam poslanstvu'', objavljen u Takvimu Islamske zajednice BiH 1986 godine i na djelo ''Mohammed in the Religious sacred Books of the World'', Lahore, bez god. izdanja autora Mawlana Abd Al-Haqqa.Zaključujemo da u osnovi svih religija, zasnovanih na drevnoj objavi stoji jedan, zajednički temelj, oblikovan u dva osnovna elementa suštine islama kao prirodne vjere čovjekove: beskompromisnog i preciznog monoteizma, kao prvog i zahtjeva potpune bezuvjetne predanosti i pokornosti Bogu, kao drugog.

Razlike između ovih vjera proističu iz dva osnovna izvora: prvo, zbog različitih historijskih formi vjerozakona; i drugo, zbog ljudskog intervencionizma u vjeri.

Zajednički elementi u temeljima ovih vjera predstavljaju dobar i kvalitetan osnov za njihovo međusobno približavanje: Ti reci: ''O sljedbenici Knjige! Hodite k Riječi jednakoj i nama i vama: da nikome osim Allahu ne robujemo, da Mu nikoga ne pridružujemo, i da jedni druge, osim Allaha, gospodarima ne uzimamo!'' Pa, ako se okrenu, vi recite: ''Svjedoci budite da smo mi muslimani, Allahu predani!'' (Imranova porodica, 64). Vidimo da Allah zahtijeva da to približavanje mora biti zasnovano na istini monoteizma koji leži u osnovi svih objavljenih vjera, pri čemu se podrazumijeva iskrenost prvo prema Bogu, i drugo u međusobnim odnosima. Pod ovim uslovima razlike među vjerama ne trebaju biti prepreka za koegzistenciju u miru i toleranciji zasnovanoj na pravednim sporazumima: A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi Knjige prije objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Trpeza, 48).

07.11.2005., ponedjeljak

Pliz pomognite mi !

Ako netko zna kako bi mogla naći pjesmu od Leann Rimes "Right kind of wrong"

01.11.2005., utorak

KVIZ dali volite životinje

Volite li životinje

Riješite ovaj kviz i saznat ćete koliko i kako volite životinje prema ljestvici Prijatelja životinja. A usput se i dobro zabavite...

1. OBOŽAVATE ŽIVOTINJE:
a) daleko u prirodi
b) u kavezu ili krletki
c) u tanjuru

2. ŽIVOTINJE NAJRADIJE:
a) promatrate u prirodnom okružju
b) milujete i hranite
c) konzumirate uz bijelo vino

3. KAD NETKO SPOMENE JANJE:
a) raznježite se
b) poželite ga pokloniti djeci za igru
c) cure vam sline

4. KAD PROLAZITE PORED MESNICE:
a) poželite razbiti izlog
b) mrtvo hladno prođete do salona odjeće
c) vratite se i uđete kupiti večeru

5. DOK VAM PRIJATELJ POKAŽE LOVAČKU PUŠKU:
a) potrgate ju da ga onemogućite u lovu
b) oružje vas ne zanima
c) isprobate je na jelenima

6. BUNDA OD ŽIVOTINJSKOG KRZNA ZA VAS JE:
a) smrt
b) odjevni predmet
c) san / poklon za vašu dragu

7. KAD NETKO TUČE PSA:
a) žustro se suprotstavite
b) pretpostavite da ima dobar razlog za to i ne želite se miješati
c) savjetujete ga gdje je i kako najbolje udariti

8. NA POMISAO O MUČENJU MAČKE:
a) okreće vam se želudac
b) čije mačke?
c) bude vam se sjećanja

9. KRENULI STE U CIRKUS, ALI AKTIVISTI ISPRED GOVORE O MUČENJU ŽIVOTINJA U TOM ISTOM CIRKUSU:
a) pridružite im se u prosvjedu i bojkotu cirkusa
b) ne slažete se s mučenjem, ali djeca vole cirkus...
c) dobacite im da nađu posao i prkosno uđete

10. ZOO JE ZA VAS:
a) mučilište životinja
b) gradska institucija
c) prekrasno mjesto s puno životinja

11. LOVCI SU:
a) ubojice i sadisti
b) debeli pijanci koji pucaju u sve što se miče
c) zaštitnici prirode i životinja

12. KAD ČUJETE DA JE NETKO VEGETARIJANAC:
a) pohvalite ga i izmijenite recepte
b) pitate ga za zdravlje
c) smijete se njegovoj nezrelosti i gluposti

13. KOŽNE CIPELE SU:
a) nepotrebna okrutnost kad postoji toliko alternativa
b) kvalitetne i lijepe
c) dobivene od životinja jer te ''životinje su za to uzgojene''

14. SAZNATE DA PROIZVOĐAČ KOZMETIKE KOJU KORISTITE TESTIRA SVOJE PROIZVODE NA ŽIVOTINJAMA:
a) smjesta počnete bojkotirati tog i sve druge proizvođače koji testiraju proizvode na životinja i počnete kupovati samo one koji to nisu
b) ne pazim što kupujem, više gledam na cijenu
c) ''što bi ti da radije ljudi umiru?'' - odgovor nevezan uz kozmetiku, ali zvuči tako... ''znanstveno''

15. ILEGALNE BORBE PASA:
a) treba sudski kažnjavati
b) treba zabraniti ili ozakoniti
c) odličan su mi izvor zarade i zabave

16. NA ULICI VIDITE AKCIJU PRIJATELJA ŽIVOTINJA:
a) oduševljeno se pridružite
b) nezainteresirano bacite pogled dok prolazite
c) dobacite sarkastičnu primjedbu, opsujete i najmlađoj aktivistici zaprijetite da će umrijeti od ''te zelenjave''


OSOBA S VEĆINOM A ODGOVORA - Vi ste pravi prijatelj životinja, poštujete životinje kao bića koja imaju pravo na slobodu i na život po vlastitom izboru u prirodnom okružju. Pozivamo vas da se učlanite u našu udrugu jer bi nam bila čast imati aktiviste poput vas u našoj borbi za životinjska prava.
Ljubav i poštovanje prema životinjama 100%

OSOBA S VEĆINOM B ODGOVORA - Vi mislite da su životinje ovdje da služe ljudima, ali niste za ''nepotrebnu'' okrutnost prema njima pod čime podrazumijevate samo ono što vi ne volite. Drugim riječima, voljeli biste da one ne pate zbog mesa, krzna, kože, pokusa, cirkusa... ali mislite da ne možete to promijeniti pa se pravite da vas nije briga. Zapravo ste svjesni svoje licemjernosti jer volite životinje i rado ih mazite, promatrate i igrate se s njima, ali dok ih netko drugi ubija za vas vama je to u redu.
Ljubav i poštovanje prema životinjama 20 - 50%

OSOBA S VEĆINOM C ODGOVORA - Vi ste potpuno bezosjećajna osoba. Za vas su životinje objekti za ljudsko iživljavanje. Vaša savjest pod hitno treba oživljavanje, a budući se nalazite na stranici Prijatelja životinja naučit ćemo vas lekciju i zaraziti vaše računalo virusom. He he he, evo ga za koju sekundu... Šalimo se u vezi virusa, ali zaista bista se trebali osvijestiti i prihvatiti činjenicu da je uloga koju igrate nestala tijekom srednjeg vijeka. Okrutnost i zatupljenost više nisu ''in''...
Ljubav i poštovanje prema ikom osim sebi 0%

backback on topforward home

29.10.2005., subota

Jude Law

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

On je moj najdraži glumac jako mi se sviđa . Pa eto nešto vrlo kratko o njemu glumio je u talentiranom gospodinu Ripley i mnogim drugima . Rođen je 29.12.1972 u jugoistočnom Londonu u zadnje vrijeme puno se vrti po tv zbog zaruka sa dadiljom njegove djece . S bivšom ženom Sadie Frost, rastavio se 2003, ima troje djece: sinove Raffertyja (rođen 1996) i Rudyja (rođen 2002) i kćer Iris (rođena 2000). Također ima posinka Finleyja.

26.10.2005., srijeda

Nešto o meni

Ja sam divlja mačka, borim se za mir i ljubav.... Nemojte se zbuniti mojom adresom divlja mačka, a u biti zalažem se za mir.....
Još idem u osnovnu školu i zanimaju me vjera, glazba, životinje.....
Nadam se da će vam moj blog biti zanimljiv i poučan.....

Sve vas pozdravljam i šaljem vam velike pozdrave.....

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se