pero u šaci

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

četvrtak, 24.11.2016.

Ccc, kakva drama!

Strašno je ovo što Bandić radi
od metropolske špice:
mjesto za seljake, s kobasicama,
koji uopće ne razumiju
značaj urbanih skulptura.

A taman je najbolje
počelo funkcionirati
kao mjesto za seljačine, s rolexima
i posh vrećicama,
upisane u šminku,
koji se preko svake mjere razumiju
u značaj urbanih skulptura.

Ne zna što je degradacija
tko nije bio spušten
s augmentativa
nazad
na običnu vrstu bijede.

- 13:20 - slušam (13) - printaj - #

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

utorak, 08.11.2016.

Moralni standardi razvijene demokracije

Ovo iz memea govori osjećaj doličnosti idealnog malograđanina.


Slučaj je htio da Obama kao političar, premda ne posve lišen cinizma i ljudožderstva, te vječito pun kiča i drugih govana, ne bude baš takva klasa govnarske, cinične i ljudožderske bagre kao Trump ili Hillary, ali što recimo kad bi se – pri skroz istom obiteljskom kombinatu krašenom komunalnom pristojnošću i svime što ide – radilo o nekom najgorem neokonu, s dna političkog mulja? I dalje bi mi nedostajali i takvi Obame u Bijeloj kući, bez obzira što politički talog? Dabome, jer ja, idealni malograđanin, radim supstituciju političkog sadržaja puritanskim ćudoređem, i jer se mene kao građanina, pardon idealnog malograđanina, to vrlo tiče i vrijeđa me ako prva dama ima ljubavnika ili ako predsjedniku puši koja druga doli njegova zakonita gospođa1, jer mi je aršin svih aršina – te mjerilo klase i doličnosti – čistoća dosjea što se tiče preljuba i ostalih seks-skandala, a najviše od svega volim nosinom pronjuškati tuđe postelje, ne iz nekih nastranih sklonosti, da ne bi mislili, nego čisto da provjerim je li sve uredno tamo!





  1. Ali možda ne bi bilo zgorega podsjetiti se klasičnih fragmenata iz stručne literature koji, posredstvom nekih mehanizama najmoćnijih mjesta svjetske politike, nikako pa nikako ne gube na aktualnosti.
    Profesor Mikulić upozorava tako na Hillaryne riječi u samom trenutku izbijanja afere u javnost o opasnosti za Ameriku da izgubi svoga predsjednika u političkoj zavjeri! Prisjetimo se, te riječi o zavjeri izgovorene su neposredno prije javnog Clintonova priznanja da je imao ''nepriličan odnos s gospođicom Lewinsky''. Iz toga vidimo da je Hillary već bila pripremila oprost Billu kao preventivnu mjeru od rizika da Amerika, ne znajući, otpuštanjem svog prividnog predsjednika Billa Clintona izgubi svoju istinsku predsjednicu – upravo Hillary Clinton. Jer: Kao što je potpuno jasno da je samo njezina javna reakcija – oprost i stajanje uz nevjernog muža – spasila Ameriku od ''gubitka predsjednika'', jasno je i to da bi ne-opraštanje značilo republikansku provalu demokratskog poretka Amerike. Drugim riječima, ono što sex-aferu uopće čini sexy, škakljivom, nisu toliko voajerski detalji u koje se zapleo njezin muž, jadni Bill, nego politički kontekst afere. Dakle: obrnuto od feminističke kritike, Bill Clinton nije povrijedio dostojanstvo svoje supruge javnim priznanjem nevjere, jer je njegov privatni polugrijeh unaprijed iskupljen postojanjem zavjereničkog scenarija. U situaciji prisilnog izbora između kažnjavanja supruga zbog muškog uživanja s drugom i javnog poniženja vlastitog društvenog dostojanstva, supruga-subjekt bira ideološku kompenzaciju ovog drugog; ona preuzima simbolički utržak, a golo uživanje na koje se on jadno i skrušeno sveo, može prepustiti njemu; ono u poretku bračnog odnosa na najvišoj državnoj razini ne znači više ništa. (...) konzervatorom demokratskog poretka postaje samo i jedino Hillary time što joj se neideološko uživanje njezinog muža – ''nemuško'', ''perverzno'', post-modernističko pušenje bez interesa – prikazuje unaprijed već kompenzirano teorijom provale svih pragova demokratskog poretka od strane političkih neprijatelja. Ona je ta koja je njegovoj .'privatnoj sferi'', užitku bez političkog interesa, vratila konkretno i univerzalno političko značenje: politika je borba interesnih grupa za mjesto zakona. First Lady je za razliku od svog muža spremna da vlada Amerikom! On tek sad može privatno uživati – ''pušiti'' svoj saksofon, pisati memoare i otkrivati spomenike kao bivši predsjednik.@

- 20:51 - slušam (11) - printaj - #

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

petak, 04.11.2016.

Najezda barbara

U svom komentaru na Indexu, Neven Barković je povratno napao ''niz strašnih laži i uvreda'', koje su uistinu somnambulne, prije čak blesave i priglupe u klevetanju nego uvredljive – za smijati se, ne naljutiti, koliko su rastavljene od pameti. Ali manje od pola točaka su od te fele (uključujući i uredničko izvlačenje u naslov one s Indexom, kao puhanje samovažnosti), a nije ni riječ rečena o drugoj preko polovici točaka čija je priroda drugačija – naime, nisu glupe uopće, niti lažno imputirane, nego baš suprotno, odlične ideje i stvarno zastupane (poništenje međunarodnih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, izbacivanje vjeronauka iz svih javnih škola, uvođenje liberalnog spolnog odgoja u škole, besplatno pravo na eutanaziju, izbacivanje članka o definiciji braka iz Ustava, korištenje riječi brak za sve koji se vole). Batarelo je s njima dupeglavac ne time što ih iznosi, nego što ih iznosi kao loše ideje, što u njegovim ustima bivaju prezentirane kao nešto krivo. Dočim se radi o elementarnostima građanske civilizacije – jer je ona definirana kroz sekularnost.

Postoji još jedna skupina točaka, koja je kombinacija prethodne dvije: također su odlične ideje, odnosno elementarnosti sekularnog društva, samo ne u tom točnom izdanju kako ih Batarelo stavlja u usta – u kojem sadrže neka diskretna izvitoperenja, slamnate misprezentacije.

Da je ''sekularnost'' službena civilna religija Hrvatske
To je zaista traženo. Samo ne od strane sablasti militantne ljevice, nego Ustavom RH, i to njegovim temeljnim odredbama. Sekularnost jest zapisana kao službeni najviši konstitutivni aksiom Republike Hrvatske. Apsolutno je stoga točno da svi u Hrvatskoj imaju obavezu najvišeg reda pridržavati se tog civilnog aksioma. Jedino što je krivo i podvala nazvati to religijom.

Izbacivanja Opus Dei-a iz Hrvatske
Judith Reisman, kardinalu Raymondu Burkeu i sličnima zabraniti ulaz u Hrvatskoj
Zakonski zabraniti djelovanje Vigilare, U ime obitelj, Grozd, COK, 40 dana za život, Bitno, Narod i sličnima
Thomspon dobije izgon iz Hrvatske u Australiju
Nitko ne zagovara da se kome zabrani ulaz ili uopće javno govorenje i djelovanje ili da bude prognan iz zemlje. Jedino što hrvatski zakoni zabranjuju neke stvari iz spektra javnog govorenja i djelovanja – što se odnosi jednako na sve. Zabranjuje se tako ''govor mržnje'' prema propisanim odrednicama. Nevolja je samo što se nabrojani pojedinci i udruženja neobično rado i često služe baš tim oblicima javnog govora i nastupanja koji su zabranjeni za sve – te bi, da država ozbiljno shvaća svoj Ustav i zakone, u tome stvarno i bili onemogućavani, odnosno zbog toga odgovarali.

Promjena hrvatskog Ustava (čl. 64.) u odnosu na to da su roditelji jedini odgojatelji svoje djece (treba jačati ulogu države i škole)
Članak 64. ne kaže zapravo da su roditelji ''jedini odgajatelji svoje djece'', nego, u točnoj formulaciji, kako ''imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece''. Ali ne radi se o apsolutnoj slobodi, nego u istoj rečenici piše da su ''dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu'', ''odgovorni osigurati pravo djetetu na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti'', kao i da ''oštećeno i socijalno zapušteno dijete ima pravo na osobitu njegu, obrazovanje i skrb'', što osigurava država. Pravo na samostalno odlučivanje ne podrazumijeva tu, dakle, bivanje roditelja doslovno jedinim faktorom brige i odgoja, te nije potrebna nikakva promjena u članku da bi ključna uloga države i škole bila predviđena. Upravo naši vrli konzervativci imaju ambicije da ne bude tako kako u Ustavu stoji, e da bi djecu mogli doktrinirati po svome u oslobođenosti korektiva onoga što čuju od škole i države, začepiti ih u bocu isključivo svog odgoja.

Zatvaranje i zaboravljanje svih stratišta nakon drugog svjetskog rata
Nikakve lijeve babaroge ne zastupaju zatvaranje i zaboravljanje svih stratišta. Batarelova formulacija je šifra za službenu rehabilitaciju lokalne varijante nacizma. Neizlaženje tome u susret nije lijevi militantni kapric nego prva tekovina civiliziranog svijeta. I u tome je sav ključ: Batarelo&Co u sukobu su daleko temeljnijem od onoga s lijevim i liberalnim odredima, naime u onome s civilizacijom samom. Protestiraju protiv uzusa koji su im suprotstavljeni u nametanju barbarstva.

- 13:36 - slušam (4) - printaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

ARHIVA
GUZA + NJUŠKA
- 2009/08 - Gledanost
- 2009/09 - Cipelarenje
- 2009/10 - Guza, njuška, sise
- 2009/11 - Ispravno
- 2010/02 - Svjedok na instrukcijama
- 2011/03 - Ispričat ću vam nešto...
- 2011/10 - Živjeti s istinom
- 2011/11 - Dan mrtvosti
- 2013/04 - Kap
- 2013/05 - Zakletva
- 2014/09 - Mjesto s kog se vidi odlično
- 2016/01 - Nikad kao Bandatar
- 2016/10 - Crna rupa crnih rupa
- 2016/10 - Uspomene iz zelene šume
- 2016/10 - Gerontodozdo ili gerontodozgo?
- 2017/02 - Anatomija nelagode
CARPE DIEM
- 2009/09 - Ratni dnevnici
- 2010/01 - Vječno vraćanje
- 2010/10 - Post koji nisam napisao
- 2014/12 - Dvanaest - puta dva, puta četiri, puta tri
- 2015/05 - Eros i tanatos - nostalgija za sobom
- 2015/07 - Zaokruženje Arsena
- 2016/07 - Vremeplov razmontiranog procesa
- 2017/02 - Rijeka zapelosti
ČOVJEK U FUTROLI
- 2009/10 - Sv. Ante u ćuzi
- 2011/03 - Čovjek u futroli (1)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (2)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (3)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (4)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (5)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (6)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (7)
- 2011/06 - Ateistička propaganda
- 2011/06 - Čedna
- 2011/10 - Demonska ljepota žene
- 2012/09 - Demonska požuda žene
- 2012/10 - Intrigantan problem
... 2012/10 - Ni kučeta ni mačeta
... 2012/10 - Cvrčak i mrav
... 2012/10 - Kasarna Sv. Augustina
... 2012/10 - Guzica
... 2012/10 - Težina Križa
... 2016/07 - Dnevnik uspješnog čovjeka
... 2016/09 - Rođenje zla iz duha morala
- 2014/06 - Geneza jezivosti
- 2014/11 - Kako ih nije sramota?!
- 2015/02 - Gola guzica: promjena žanra
- 2015/09 - U čemu je skandal?
- 2016/05 - Muške kurve
- 2016/05 - Dići raspelo na sebe
- 2016/07 - Opus Dei u teoriji i praksi
- 2016/11 - Najezda barbara
- 2016/11 - Moralni standardi razvijene demokracije
- 2016/12 - Zvuk osude
- 2017/03 - Kritika seksofobnog uma
IGRA SPOLOVA
- 2009/10 - Socijalizacija ljepotice
- 2010/07 - Pokušao sam te ostaviti
... 2010/07 - Not gonna be ignored!
... 2010/07 - Košarka i košarica
... 2010/07 - Nož u leđima
... 2010/07 - Obaveze bez seksa, to je prava stvar!
... 2010/07 - ''Ti si dužan''
... 2010/09 - Nećeš se predomisliti!
- 2010/09 - O nabijanju i gnječenju
- 2011/05 - Jednom nedavno...
... 2011/08 - Druge oči
... 2011/08 - Lov na ljepotu
- 2011/09 - Predstava Trtanika u Mrduši Donjoj
- 2014/10 - Ženska spika
- 2016/01 - Čistoća je pola bolesti
- 2016/03 - Ko to tamo glumi pičkom
- 2016/06 - Zašto nas to nije iznenadilo
- 2017/01 - Šublerska slijepa pjega
ORNAMENT I ZLOČIN
- 2009/10 - (Izvan)brodski dnevnik 2009.
- 2010/01 - Zidanje kao uvjetni refleks
- 2010/04 - Napuhane duše lete u nebo
- 2010/05 - Post o sirotim bogatim ljudima
- 2010/08 - Spasio bih vatru
- 2010/09 - Balon
- 2011/01 - Fetiš pečata
- 2011/07 - Trinom stradalog albatrosa
- 2011/09 - Zna se tko zna
- 2012/04 - And they love her
- 2012/07 - Déja vu
- 2013/01 - Sloboda koja sputava
- 2013/03 - Hladnoća srca prikrivena izljevom osjećaja
- 2013/07 - Ljetni post
- 2015/02 - Mali narodi trebaju samo velike inaugursuzacije
- 2015/04 - Gospe ti presvete!
- 2015/11 - Đonom
- 2015/11 - Zapisi sa smetlišta
- 2016/11 - Ccc, kakva drama!
CRNA OVCA
- 2009/10 - O izdvajanju
- 2009/10 - Nećeš ga naći
- 2009/11 - O običnim malim ljudima
- 2011/03 - Selotejp blues
- 2011/04 - Udružena korizmena zločinačka organizacija
- 2011/06 - Ne daj se...
- 2011/10 - Hod
- 2012/01 - Gospe ti svete!
- 2012/04 - Rigoletto
... 2012/04 - Rigoletto – 1 (Devedesete)
... 2012/04 - Rigoletto – 2 (Stadion)
... 2012/04 - Rigoletto – 3 (Čavoglavci)
... 2012/04 - Rigoletto – 4 (Ay Carmela)
... 2012/04 - Rigoletto – 5 (Normalna)
... 2012/04 - Rigoletto – 6 (Golijat)
- 2013/12 - Desno i lijevo
- 2016/08 - Stupovi društva
DVOSTRUKI AGENT
- 2009/11 - Dvostruki agenti
- 2010/01 - Građegovnari ili što se krije ispod žbuke
- 2010/05 - Reci, ogledalce...
- 2011/09 - Pravi razlog politikantskih filmova
- 2013/09 - Lucidni sebi unatoč
- 2016/04 - Kad ne ide satira, onda će autosatira
TKO JE UKRAO STVARNOST?
- 2009/12 - U troje, u dvoje i u prazno
- 2010/02 - Simuliranje simulacije
- 2010/05 - Zadrta zadrtoj?
- 2010/08 - Prava slika grada
- 2010/11 - Sveta crkva slike
- 2010/12 - Imagologija
- 2013/07 - Skriven iza lažnih nickova
- 2016/06 - Hashtag imagologija
- 2017/01 - Što je bilo prije: kokoš ili metakarton?
MASLAC I MARGARIN
- 2010/01 - O žeđi i pijenju
- 2010/02 - Folkrok partizani
- 2010/03 - Duende
- 2010/06 - Odličan đak
- 2011/12 - Lice i naličje pjesme
- 2012/07 - Pr(lj)ave riječi
- 2013/01 - Bosonoga misao
- 2013/03 - Život i performans
- 2013/09 - SAE - tuce pjesama i još jedno
- 2016/05 - PuŠ vs SAE
- 2016/12 - Rupa u ormaru
VELIKO OKO
- 2010/02 - Opće mišljenje vojske
- 2010/03 - Kao automat za kavu
- 2010/05 - Nagni se, Narcise...
- 2010/06 - Nasilje normalnosti
- 2010/07 - Ostvarujuća moć privida
- 2012/02 - Sto godina beskonačnog labirinta
- 2013/02 - Nasilu na Silu
- 2013/04 - Biti kao svi
- 2014/05 - Zeitgeist
- 2015/05 - Paradoks narcisoidnosti
- 2015/09 - Krivi ste vi
- 2015/12 - Kalifete na fete
- 2017/02 - O pizdunstvu ili Lijepa naša Austrija
PISOPUT
- 2010/06 - Ja, luđak
- 2011/01 - Mjesto s kojeg pucaju tornjevi
BIM-BAM-BAM
- 2010/10 - Pismo izgubljenoj 100% djevojci
- 2012/03 - Tempera(ment)
- 2013/01 - Duende oči
- 2013/06 - Tvoj slučaj
- 2013/07 - Nostalgija futura drugog
- 2014/10 - Ljubav
- 2015/02 - Kontra ljubavi
- 2105/03 - Ja, Ti, Mi
- 2016/02 - Držati pticu
- 2016/06 - Mogućnost drolje
- 2017/01 - Grijeh ljubavi
GOSPODARI SVIJETA
- 2010/11 - Drveno željezo ili patetični cinizam
- 2011/02 - Kako smo dospjeli ovdje gdje smo danas
- 2015/01 - Nijanse lijevog spektra
- 2015/01 - (Vuci)batine
- 2015/05 - Čovjek je čovjeku ovca
- 2015/07 - Minut semantike
- 2015/07 - Matija protiv Babinha
- 2015/10 - Mnogo vike nizašto
- 2015/10 - Demonopolizacija paradne malignosti
- 2015/12 - O sisama i guzicama u Mrduši Donjoj
- 2016/02 - Matija protiv Babinha 2
- 2016/04 - Pozadina kreševa
- 2016/06 - Heroj, a ne bankaroid
- 2016/07 - Drljača od tri groša
- 2016/08 - Asovi vazelinskog uklizavanja
- 2016/09 - Ravno do dna
FALANGA
- 2011/01 - Index na indexu
- 2012/08 - Falanga
- 2013/06 - Test osobnosti
- 2014/09 - Dva tipa smijeha
- 2014/11 - Kritika pomračenog uma
- 2014/12 - Kultura Komunikacije
- 2015/01 - Rođen na prvi april
- 2015/01 - Mržnja govora sprdnje (1)
- 2015/10 - Večernji krivolov
- 2016/04 - Lov na crvene vještice
- 2016/08 - Gospe ti čudotvorne!
- 2016/10 - Fizika pomrčine sunca uma
- 2017/01 - Amen
BITKE O BITI BITKA
- 2011/03 - Probavljivost duše
- 2011/09 - Tema s varijacijom
- 2012/05 - Misao još nemišljena
- 2012/06 - Jebanje dvadeset lipa
- 2014/09 - Krvave ruke
- 2014/11 - Mundana desideria
- 2015/02 - Dobar, loš, zao
- 2015/02 - Spektar sive
- 2015/07 - Mar(kićk)a
- 2015/08 - Lítost
- 2016/01 - Anatomija funkcije
- 2016/03 - Vječno povraćanje istog
TRAGOM MUNJE
- 2012/05 - Pravda je pobijedila
- 2012/07 - Sve samo ne rasistička zemlja
- 2012/12 - Propast svijeta
- 2015/01 - Intencija zOOma
- 2015/04 - Dr. Prolupao SkrOz
- 2016/04 - Defile tustaša
- 2016/06 - Tragom munje
REPUBLIKA FARSA
- 2013/06 - Ćudoredna bitanga
- 2013/11 - Spin godine
- 2014/05 - Propuštena helpie prilika
- 2014/08 - U čemu je sramota?
- 2014/09 - Republika Farsa
- 2014/10 - Samostan sv. Hipokrita Hipokrata
- 2014/11 - Zapisi iz ludnice
- 2015/03 - Zatvoreno pismo
- 2016/05 - Drkadžije
- 2016/06 - Približavanje oluje
- 2016/08 - Nijedne nema bolje od naše milicije
- 2016/08 - Ovo već stvarno prestaje biti smiješno
- 2016/08 - Sloboda govora mržnje (1)
- 2016/09 - Bijedništvo traje dalje
- 2016/09 - Nujna li rujna
- 2016/10 - Homo cylindriacus
USPUT REČENO
- 2010/09 - Sirove strasti
- 2010/11 - Proljeće je čak i u novembru
- 2011/02 - S onu stranu dobra i zla
- 2011/09 - Rekvijem
- 2012/06 - Test inteligencije
- 2015/08 - Nije šija nego vrat
- 2015/12 - Babe i žabe
- 2016/06 - Neke se stvari u životu ne može reći nego CAD naredbama
- 2016/06 - Za neke stvari u životu ni CAD nije dovoljan
- 2016/08 - Slobodna Vlast
- 2017/01 - Život je lijep petka 6.1.2017.