pero u šaci

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

nedjelja, 25.07.2010.

5 / Obaveze bez seksa, to je prava stvar!



U američkoj folk baladi Silver Dagger damica kaže udvaraču: ne pjevaj mi pod prozorom, probudit ćeš mi majku, a majka me, vraže jedan, upozorila na takve kao ti, ne bi li me poštedila povrijeđenosti kakvu je i sama proživjela.

All men are false, says my mother
They'll tell you wicked, lovin' lies
The very next evening, they'll court another
Leave you alone to pine and sigh

My daddy is a handsome devil
He's got a chain five miles long
And on every link a heart does dangle
Of another maid he's loved and wronged


Obratimo pažnju na potonju riječ: ''wronged''. U podtekstu pjesme stoji moralni kodeks po kojem je tim curama zgriješeno; nekome mahnuti rukom nakon što ga se držalo u rukama znači učiniti mu nažao. Kaže naratorica poučena majkom: muškarci su ''false'' i ''wicked'' zato što već sljedeću večer odu i ostave te samu.

I Alex F. osvećivala se Danu G. zato što je našla da je on njoj zgriješio time što je već sljedeću večer otišao i ostavio je samu.

Psihologija koja u vlastitoj ostavljenosti nalazi element da si da za pravo bukvalno uništavati ostavljaču život bez sumnje je vrlo drastična psihologija. U pitanju je granično stanje. To je moguće samo zato što ona u sebi osjeća da joj je zgriješeno u jednakoj mjeri kao što zgrješava nazad. Da je to što je njoj učinjeno upravo isto takvo zlo: i on je njoj isto uništio život.

Kod slučaja Brune i Lane najinteresantnije mi je bilo pročitati kako je blaga bila reakcija Brunine majke na ono što je Lana učinila njegovom sinu.

Brunina majka Antonija koja je sa sinom otišla na susret s Lanom i njezinim roditeljima ispričala nam je kako je u početku bila strašno ljuta. - Misliš, oni su odrasli ljudi. Imaju gotovo 19 godina i odgovorni su za svoje ponašanje. No, kada sam vidjela uplakanu djevojku, srce mi se gotovo slomilo - ispričala nam je mama Antonija.

Naša kultura rezervira svoje posebno poštovanje za suze zbog ostavljenosti. To je među svima nama instantno prepoznatljivo: žao nam je i imamo razumijevanja. Lanino granično stanje gotovo da ju je i opravdavalo za opačinu koju je priredila Bruni – čak i kod same mame njegove! (Iz nekog razloga su naročito žene tu senzibilizirane i solidarne.) Umalo je dečku minirala budućnost? Da, ali shvatimo, ona je bila ostavljena... Ostavljena: čarobna riječ pred kojom se otvaraju vrata prava na bilo što. Neka druga – poubijala je pola kvarta? Da, ali shvatimo, tko zna da li ona možda nije bila ostavljena.

Također je primjetan i određeni pervertirani feministički naboj u davanju ''osveti ostavljene žene'' za pravo. Naravno da je ljudski i jedino normalno sažaliti se nad nečijim suzama, ali postoji razlika između suosjećanja s Lanom i davanja Lani za pravo. Nekima je, međutim, ta razdjelnica sasvim mutna. You go girl!

Jagodica Bobica - samo naprijed lana, ak je tako glup drzava nikaj nece izgubiti sto ne studira! samo ce dzabe bacati novce na jos jednog propalog studenta / p.s. steta kaj su ga vratili, kad ce shvatiti da djela imaju posljedice ako ne sad...
Marija Klarica - hahahhahha kraljica
Mirjana Mima - Heheheh... Bravo mala!!! Samo.... nisi trebala priznati! Trebala si se praviti onakvom kakvom te Brunčina smatra - glupom! Ja mu nebi priznala!!! Hehhehe.. Mala je zakon! hhehehehhe.... skinula ga sa svih listi... hehehhehehehehhehe..... jooooooooooooooooj....
Myra Bucin-Lepa - ahahahaha kakva kraaaljicaaaa :) e
...... ....... - svaka joj čast:)
Lana Kalem - Hm... vidi sta je osveta ostavljene zene...be afraid muskarci, be veery afraid:)
Tamara Knežević - hahahahha :D paaaametna cura :)) smjos da nije priznala e divim joj se =)
Suzana Popić - naučite se muškarci da se sa nama ženama ne igra :D haha :P
Korisnik Facebooka - Bravo Lana! To samo govori koliko smo mi žene pametnije, muški znaju samo frustracije rješavati batinama. Ali nisi trebala priznati! Nikad ne priznaj!
Irena Šajkunović - hehhehe..e nek si ga obrisala...svaka čast curo!!!

Fascinantan je stupanj podudarnosti s komentarima na youtubeu za Fatal Attraction:

DesertedBaby - thats my type of woman
tor28gre - Some men, not their families but them personally, really deserve all this and much more than this.
karelleimena - I know how she felt, I would have done the same....I'm not gonna be ignored!
rl876 - i'm not going to be IGNORED, dan!
knightleyemma - I always LOVED the "I won't be ignored" part! Actions have consequences, dudes!
derricwv - I actually have a lot more sympathy for the Glenn Close character than I do for Michael Douglas.
astrolabe1976 - IM NOT GOING TO BE IGNORED, DAN!
lekkki1 - I hated this movie at so many levels, although Glenn Close was brilliant. He was such an 'effin pig, and a slut, and nobody seemed to walk away with that sense, only the sense that she was so evil. Definitely a disturbed woman, but his behaviours opened the door(s).
WETNWILD85 - Whenever somethin like this happens,they accuse the woman of being a crazy bitch,but they praise the so called man 4 havin another woman on the side. Women are'nt crazy,Men make us crazy. Men have no respect 4 women whatsoever,and they selfish and greedy as hell.
WillBobAl4ever - I'm not gonna be IGNORED Dan!
tracyterry - he was an asshole. glenn should have knifed him and stole the kid's rabbit for dinner
dagamer68 - I'm not going to be IGNORED Dan!!!
nibornna - i dont think it was right the way michael treated glenn close in this movie. im not saying that she should've went to the extreme that she did now dont get me wrong, but he was just as much to blame as she was!!!

Ova ženska solidarnost i moralna podrška počiva na stavu da je Alex s pravom Danov odlazak osjetila kao nanesenu joj nepravdu. To je još najeksplicitnije izrazio sljedeći komentar:

WETNWILD85 - He shouldn't of cheated on his wife,but since he did,he only shouldve slept with the woman once and went on his way instead leading the woman on. After the first time,he kept leading her on and she thought they really had a relationship. When she found out that he was stayin with his wife,she lost all control. I can definitely understand where she was comin from. I blame the (man),if u wanna call him that.

Trebalo bi utvrditi na što se točno misli pod ''leading the woman on''. Ako se misli na prevaranstvo s predumišljajem, u smislu da je iznudio od nje krevet obećanjima o tome da će ju zauvijek voljeti, ženiti, ili štajaznam... da neće otići, stavimo najopćenitije – e, pa tu se potpuno slažem. Pravo je žene da na krevet ne bude motivirana jednako koliko i partner te da svoj pristanak uvjetuje njegovim ostankom. Ukoliko u takvoj trgovini on ne ispoštuje svoju stranu dogovora, ona je tada oštećena, zgriješeno joj je i ima pravo biti bijesna na varalicu. Međutim, u Fatal attraction nije bila u pitanju nikakva slična pogodba. Alex je, kao prvo, od početka znala da je Dan oženjen; kao drugo, nije joj dao nikakvu sugestiju, a kamoli obećanje, o tome da su mu namjere ostati s njom; i treće, u krevetu su završili spontano, zajedničkim pristankom (ili bolje, ponesenošću), štoviše, ona je inicirala, moglo bi se reći, dok se on samo nije prerevno odupirao. Ovako je to bilo:

- Why don't you have a date tonight?
- I did have a date. I stood him up. That was the phone call I made. Does that make you feel good?
- It doesn't make me feel bad.
- So, where's your wife?
- Where's my wife? My wife is in the country with her parents, visiting for the weekend.
- And you're here with a strange girl being a naughty boy.
- I don't think having dinner with anybody is a crime.
- Not yet.
- Will it be?
- I don't know. What do you think?
- I definitely think it's gonna be up to you.
- I can't say yet. I haven't made up my mind.
- At least you're very honest.
- We were attracted to each other at the party. That was obvious.
- You're on your own for the night. That's also obvious.
- We're two adults. Let's get the check.


Sljedeće što se dogodilo je: Have you ever done it in an elevator? Alex je tu u svemu kolovođa, inicijativa je na njenoj strani. Kada govori Danu da je muškarca s kojim je trebala tu večer izaći ostavila da izvisi radi njega, te kako njegova večera s njom još uvijek nije grijeh, to gotovo da je direktan poziv na spomenuti grijeh i čini ovdje neprimjenjivim klišej o slatkorječivom zavodniku i zavedenoj ženi koju on odvodi u krevet pomoću ''wicked, lovin' lies''. Također, nije se ona žrtvovala za njegov užitak pa da bi joj on radi toga ostao nešto dužan, nego je sve obavljeno pod pretpostavkom uzajamnog užitka i ravnopravne trampe tijela.

Ali pustimo Dana i Alex, to su samo likovi iz fikcije. Općenito u ljubavi postoje dvije varijante: 1) žena je s muškarcem pošla u krevet samo zato što joj je svašta ljubavno-romantično nabajao: 2) nije bilo nikakvog bajanja, nego je pošla s njim u krevet ovako kao u Fatal attraction: na uzajamnoj i ravnopravnoj osnovi. I stvar je zapravo jednostavna: kada nakon tog odlaska u krevet, jedna strana ode da se ne vrati – ukoliko se radilo o prvom slučaju, drugoj strani je doista zgriješeno i ima pravo da se ljuti; ukoliko se radilo o drugom slučaju, o zgriješenosti nema ni govora. Jasno da će slagana djevojka opravdano zamjerati svom zavodniku i da nam neće biti simpatičan tip koji djevojci priča jedno – ''volim te'', ''zaljubljen sam'', ''sutra te ženim'' – a sutra ju ne poznaje. Ali upravo zato što je to jasno, što je tu sve unaprijed samorazumljivo – da, naravno, lagati je nepošteno, da, naravno, tko laže kriv je – prvi slučaj je kao moralno pitanje banalan i nezanimljiv. Imamo konsenzus. Puno je intrigantnija činjenica da ostavljeni često zamjeraju zbog ostavljenosti kao takve – i da mnogi (i pogotovo mnoge) daju za pravo tako motiviranoj osveti. (Iz komentara: ''he was such an 'effin pig'', ''his behaviours opened the door(s)'', ''have no respect 4 women'', ''selfish and greedy as hell'', ''he was an asshole'', ''he was just as much to blame as she was''...)

VideoFanatic02 - About 8 years ago I fell in love with a guy who didn't love me back. It totally broke my heart when he took up with another girl (despite him saying that he wasn't interested in having a relationship with anyone for a long time to come). Anyhow I was not obsessed with him like the woman is with Dan in this movie. And I never stalked him, although I was tempted to do so. But I left it to karma to get revenge on him, and it has. It's not my place to get revenge anyway.

VideoFanatic se naslađuje time što se karma umjesto nje osvetila. Zašto mu želiš zlo? Zato što te ostavio i prebacio se na neku drugu? Je li on time tebi zgriješio? Znači, njemu nije dozvoljeno da mu se neka druga više sviđa od tebe, on nema to pravo? Dužan je jedino i najviše voljeti tebe, inače ti zgrješava?

Neka ženica koja juri za svojom osvetom razjurila bi i samu sudbinu, pisao je Nietzsche. Vrlo često se želja za osvetom bazira na moralizmu i resentimanu kojim se osuđuje ne tek laganje nego naprosto nezadržavanje kao takvo. Jednom kad voliš ne smiješ prestati voljeti kad ti se prohtije: začuđuje i užasava agresivni fanatizam ljubavi iskonstruiran na jednom tako brutalnom kratkom spoju osjećaja za pravo i logiku. I'm not going to be ignored, Dan!

To nema nikakvog smisla. Kao kad bi mene danas ekipa iz kvarta zvala na basket te ja spremno i dobrovoljno prihvatim, a onda mi se i sutradan pojave na vratima, ali ovaj put ne pitajući nego zahtijevajući da opet idem s njima, s obzirom da sam bio i jučer, inače sam gad i svinja.

Koji bullshit!



Nesporazum nastaje otuda što mnogi, i pogotovo mnoge, automatski povezuju da zajednička noć obavezuje na mnogo zajedničkih dana, neovisno o tome da li je to prethodno tako dogovoreno. Otuda, dakle, što mnogi, i pogotovo mnoge, uopće ne priznaju nikakvu drugu mogućnost osim da zajednička noć obavezuje na mnogo zajedničkih dana.

kmbkb - he deserved it all. thats how men are, he just wanted to have a weekend quickie and kick her to the curb after that. she just wanted to teach him a lesson.
ynothouser - I was really mad the way the movie ended you just thought that u was gone hit and quit it shiiiid, then when she declared G Hod on his ass he wanna kill her, she was provoked! you cant play with people hearts and just walk away without a mark it dont work like that! lol
GYPSYQUEEN5050 - Men, are dogs. What was the reason he cheated? His wife was beautiful! She was good to him she cook,cleaned took care of their kid. He still cheated. Women cheat because they are lonely, or because there is something missing. Men, cheat because they are horny bastards.
satinchic80girl - fucking brilliant movie, one of the best ever made, and a point well made for all men out there who think they can have a bit of fun and get away with it . . . well you can't, . . . Alex Forrest was the heroine in this, and i feel sorry for her, NOT Anne Archer, . . . sometimes attractions between two people can be fatal in more ways than one, . . . the hurt never goes away, and is the most painful part of a relationship . . . GLEN CLOSE played this part amazingly well, take heed MEN . . .
satinchic80girl - men are the crazy spineless bastards who enjoy dipping it . . . and then think us women will just let them go and get away with it, well they are ALL wrong, . . . hope this film serves as a warning to all men, BRAVO to Alex Forrest's character, he deserved everything he got, WHAT A MOVIE !!!

U svim ovim komentarima prisutna je ista osuda ponašanja ''muških svinja'': kako to oni vole provesti noć sa ženom, ali poslije neka ide svatko na svoju stranu (''he just wanted to have a weekend quickie and kick her to the curb after that'', ''you just thought that u was gone hit and quit it'', ''think they can have a bit of fun and get away with it'').

Krimen je, naime, u tome što oni ''iskoriste'' ženu.

Ovakav jezik ukazuje na zabrinjavajuću oseku libida kod dotičnih dama. U podtekstu stoji shvaćanje po kojem je seks za nju nešto što čini samo kao ustupak muškarcu. Jedino zato mu je dala: ne što je sama htjela, nego što je on htio. Zato očekuje nešto zauzvrat: poduzela je žrtvu radi njega i sad želi njegovu recipročnu žrtvu radi nje – ima sad ostati s njom pa makar pukao! Dala mu je pod pretpostavkom da neće odmah otpiriti i neka si izbije tu ideju iz glave (''spineless bastards who enjoy dipping it and then think us women will just let them go and get away with it'')!

Ne ide joj u glavu koncept po kojem bi upravo u grmu međusobne i ravnopravne trampe tijela ležao zec pravedne razmjene. Dala si tijelo i dobila si tijelo – u čemu je tvoja iskorištenost? Ne, ona bi dala tijelo i zauzvrat dobila dušu.

I give her my heart but she wanted my soul (Dylan, Don't think twice, it's allright)

Ako je tijelo, onda je tijelo i oboje pošteno trampimo. Ako je ljubav, onda to mora doći spontano, iz slobodnog prorastanja emocije. Ali ne, ona bi ljubav iz obveze na ljubav – ugovorne – na konto ispoštovanog svog dijela pogodbe, koji je odradila. E, pa ne ide to tako. Ljubav se ne može kamatarenjem zadobiti. Pa joj je onda neprihvatljivo i nepošteno kad on ne želi ispoštovati ideju po kojoj joj je ostao nešto dužan jer mu je dala. Ne, nego je nepoštena, apsurdna i nakaradna sama ideja da bi trebala ovo dobiti za ono.


Volim te... ni ja tebe



Osjećaj prevarenosti kod romantične djevojke slomljenog srca nalik je onom što ga osjeća... hm... možda je nezgodno reći, ali što se može kad je baš tako... što ga osjeća prostitutka koja nije uspjela naplatiti svoju ''uslugu'': ona je njemu dala nešto što on želi – i samo on (podijelili su krevet), dok on njoj zauzvrat nije dao ono što ona želi (da podijele i život). Ako je seks nešto što sama ne želiš i osjećaš to kao žrtvu, onda se radije nemoj ni davati uz romantična očekivanja za koja ćeš se ljutiti kada ostanu neispunjena. (Osim ako si dala upravo zato jer ti se on naobećavao pa ne ispunio – u tom slučajno je točno da si oštećena, iako opet ne u nekom emotivnom i ljudskom, nego samo u trgovačkom smislu – kao pravna osoba, takoreći – izigrao te poslovni partner.) Mnoge žene podrazumijevaju da im je muškarac nešto dužan ako su mu dale, bez obzira je li on to prethodno obećao. Nije jasno zašto. Tome je, čini se, kriv ovaj opći sentimentalni odgoj koji im je usadio nastranu, izvitoperenu sliku u stvarima ljubavi i seksa. Kako je moguće nekoga pozivati na red zbog neispunjavanja obećanja koje nikada nije ni dao? Moguće je zato što se u svom podrazumijevanju oslanjaju na kulturu koja im prešutno daje za pravo, učeći ih da je to obećanje unaprijed ugrađeno u ideal ispravnog muško-ženskog odnosa, serijska oprema kao kamera za rikverc u svim boljim limuzinama.

srca

Nisu ni Alex F. niti ''kmbkb'', ''ynothouser'', ''GYPSYQUEEN5050'' i ''satinchic80girl'' isisale svoj pravednički gnjev iz prsta, nego je takvo shvaćanje usađeno u njih kroz odgoj koji nas sve uči da je ženina čast u tome da joj seks odmah bude isto što i ljubav (jer jedino tako može biti iskupljen, ako ću biti razumljen), iz čega zatim proizlazi da čim ih netko dodirne su se dužne emotivno vezati i od dotičnoga zahtijevati da im da srce i dušu. P.S. I love you – upropaštava ih ta jedna pročitana Cecelia Ahern previše. Peter Sloterdijk: Beskrajni romani pridonose tome, šablone građanskog erotičkog idealizma neizbrisivo utuviti u glave čitalačke publike, osobito one ženske.

Opisani tip žena možemo za ovu priliku nazvati Osvetnice. Postoji i drugi tip, nazvat ćemo ih Čedne, koje s ovima dijele oseku libida – postavljanje kao da je seks nešto što bi se, barem ispočetka, činilo samo zbog muškarca. Ali se razlikuju po politici: onda radije uopće ni ne daju. Kod njih važi zakon ''prvo ljubav, tek onda seks''. Ovako to otprilike zvuči:

- Kada objasniš da nisi toliko ''emancipirana'' DA BI SE PO KREVETU VALJALA S KOJE KIM skupljenim s ulice - bježi se glavom bez obzira! :)))) A dostojanstvo?! A moral, dragi ''dečki''?!
- Ako muškarac želi SAMO sex, neka si lijepo plati žene, koje opslužuju takve muškarce. A ja
tražim i želim puno više
- Muškarci koji se žele samo istresti - daleko im kuća; mogu se obratiti ženama, kojima je to profesija. Koje možda čak iz razno raznih razloga u tome uživaju (neke žene su promiskuitetne, i potrebno im je puno da ih se zadovolji).
- Sretno im bilo; ako uživaju i mogu prihvatiti da su nekome samo za igru - svakome prema želji; osobno bi mi se to duboko gadilo; ne bih se mogla opustiti i uživati - a time ni moj partner, ukoliko nije perverznjak koji uživa nanositi bol ili kojemu je sve svejedno osim njegovog zadovoljstva...
- I aludiram na to da nije moj običaj, niti će ikada biti spavati s nekim za jednu noć - a kasnije se ne poznajemo; aludiram na to da ne mogu biti intimna s nekim, koga jako, jako dobro ne poznajem. Na to aludiram!
- "Neobavezan" znači upravo ono, kako je napisano - to znači da muškarac SVJESNO ide u samo zadovoljavanje SVOJIH potreba, a dalje ga partnerica - ne zanima...
- Sex kao rezultat ljubavi i razumijevanja, poznavanja - a ne sex - kao tjelovježba...Niti bih bila opuštena da takav sex prakticiram, niti bih mogla pružiti užitak partneru


Stav koji bi bio sasvim OK i punopravan – tko voli nek' izvoli – da nije ove ružne nadmenosti spram ''muškaraca koji se žele samo istresti'', kao i onih žena, koje na takvo što pristaju. Ja sam odgajana tako - a sve druge koje rade drugačije - one se nose sa tim - ne ja....:)))) S podrugljivim smajlićem kao udarcem ispod pojasa u smjeru tih tamo nekih moralno inferiornih, fuj ''promiskuitetnih'' žena, kojima – kakve li strahote – ''puno treba'' i koje se moraju ''nositi sa tim'' što su takve kakve jesu. (Čisto zato što je tako odgojena? Nije joj se nikad dogodilo da pomisli: a možda je sve to čemu su me učili pogrešno? A možda mi je – kako se to ono zapitala Jelena Veljača – mama cijelo vrijeme lagala?)

Ovo su riječi jedne naše popularne blogerice, s tim što unaprijed dajem do znanja da ću obrisati svaki komentar koji bi spominjao ili komentirao konkretnu osobu ukoliko bi ju prepoznao. Zanima me jedino stav koji se tu ispovijeda – zato što se radi o tipičnom stavu – i ne želim, štoviše, zabranjujem (koristeći se privilegijom domaćeg terena) da se stvar sroza na osobnu razinu.

Jedna druga naša popularna blogerica, u vezi koje također zabranjujem radoznalost, ne može razumjeti žene koje se dragovoljno potroše i onda ništa ne očekuju od muškarca: ja volim reći "droNfulja" povremeno. mda, znam da sam ponekad stroga i nemam razumijevanja, ali što ne smatram prikladnim za sebe, ne smatram prikladnim ni za druge (ponekad). inače imam širok spektar razumijevanja svih ljudskih slabosti, ali znam kako bih ja znala biti razočarana i povrijeđena kad bi neki muškarac mene doživio kao (samo) kurvu, a ne djevojku/ženu vrijednu ljubavi ili pažnje. dakako da to ne želim niti jednoj ženi, jer još uvijek ne vjerujem (možda je predrasuda) da žena (poput muškarca) može spavati s nekim, a da ne osjeća nešto prema njemu.

Hm, da, samo tko kaže da ne osjeća? Ako ide s njim u krevet, onda valjda iz samog tog podatka proizlazi da nekog vraga osjeća. Možda osjeća žudnju, možda čežnju, možda želju, možda joj je samo zima... ima puno lijepih osjećanja koje bi se radosti pod plahtama dalo prispodobiti. Nije jasno zašto su neka osjećanja pravovjerna i dostojna, a druga unaprijed proglašena beznačajnima i motivacijski nedostatnima? Što se želi reći: pa nije vrijedno truda, pa neću se valjda samo zbog nekakve tamo trivijalne žudnje čak skidati i morati izvoditi sve one smiješne i naporne kretnje?



Tko je rekao da tajna ''profesionalki'' nije u tome da one moraju dopustiti da im se to sviđa, nego što mogu dopustiti i da im se to ne sviđa. ''Dronfulje'' o kojima je ovdje riječ očito nisu ''profesionalke'', upravo zato što ''čak iz razno raznih razloga u tome uživaju''. One se skidaju i izvode sve one smiješne kretnje ne za plaću nego radi vlastitog zadovoljstva – u prijevodu, isključivo zato što im se to sviđa i kad im se sviđa. Znači, kad osjećaju.

Razlog oštrini Čednih spram tih drugih žena što im ''puno treba'', koje uopće seks ne shvaćaju kao nešto za što im se ostaje dužan, nego kao uzajamnu ljubaznost – nazvat ćemo ih za ovu priliku Neopterećene – je što samo njihovo postojanje Čednima minira legitimnost pravedničkog gnjeva spram ''muških svinja'', odnosno spram usputnog seksa per se. (A dostojanstvo?! A moral, dragi ''dečki''?!) Dok god postoje Neopterećene, kako bi se smjelo reći da usputni seks nije moralno legitiman – jer tada više nema govora o nikakvom iskorištavanju za svoje zadovoljstvo – nitko nikog ne izrabljuje – samo ruka ruku mije?



Čedne čitavim svojim bićem izgaraju od potrebe da dezavuiraju usputni seks, nazovu ga ružnim imenima i moralno diskvalificiraju, a ipak su negdje u sačuvanom ostatku racionalnosti vrlo dobro svjesne da postojanje na svijetu i Neopterećenih žena znači da objektivno nemaju na to pravo – zbog čega se sav ledeni gnjev njihova dugog kažiprsta okreće protiv Neopterećenih.

Moralnost je stav koji zauzimamo prema ljudima koje ne trpimo.
(Oscar Wilde)

Treća naša popularna blogerica bila je s pravom revoltirana takvim nastupom, primjećujući da je mizogino i uvredljivo žene koje su sklone seksu bez obaveza nazvati loše odgojenim kurvama: U svom komentaru si aludirala da muškarca čini sretnim seks a žene brak, sve ostalo po tebi je "za kurve". te generalizacije sam ti i istakla. znam ja što ti misliš, i ne smeta mi da ti imaš svoje mišljenje ali kad me isto vrijeđa, jer je upereno direktno na žene koje misle isto kao i ja, reći ću ti. I dalje: ima puno dobro odgajanih žena koje u određenim fazama života žele samo seks bez obaveze, zašto misliš da muškarac koji želi isto mora platiti?? a što ako mu se posreći i upravo nađe takvu koja ima ista očekivanja kao i on? mislim, možeš ti meni objašnjavati koliko hoćeš, ali nije lijepo prezumirati da muškarci koji žele samo seks u jednom trenutku, trebaju platiti kurvama, niti da žena koja isto samo želi seks, treba biti plaćena za to.

Neotuđivo je pravo svake žene da svoje tijelo uskraćuje kome hoće i kada hoće. Njeno je pravo i da sama odredi uvjete koje muškarac mora zadovoljiti da bi joj se probio pod odjeću. Žene ovog tipa kao uvjet postavljaju dosta toga: Nužno mi je potrebno upoznati partnera; emotivno se vezati; ljudski se vezati -a tek onda dolazi sve ostalo....To se ne događa u pola sata ili sat vremena poznantva - potrebno je puno, puno duže... Pažnja, razgovori, izlasci, zajednički doživljaji; zajedničko veselje oko zajedničkog planiranja izlazaka ili kao par ili sa zajedničkim prijateljima....Tako se gradi ljubav; to je za mene prava i ispunjena veza! Sex je samo - šlag na kraju...Ne na početku - bar to tako funkcionira kod mene; u mom mentalnom sklopu.... I to je politika koju se mora poštovati: u potpunosti njena suverena stvar. Ono što joj se, međutim, može prigovoriti je načelni resentiman prema muškarcima koji se ne uklapaju u te ideje, koji neće da se druže pod takvim uvjetima. Na primjer, ovakve tri izjave:
1) već sam isticala puno puta kako mi najviše smeta kod muškaraca činjenica, da nisu sposbni preuzeti odgovornost. (...) Kada zagusti u bilo kojem segmentu života – najlakše je pokupiti se i – otići. ''Brigo moja, prijeđi na drugoga''... Primijetimo kako je njoj za osudu onih koji se ''pokupe i odu'' bila dovoljna sama ta činjenica da se ''pokupe i odu'' – već je to ono što se osuđuje, a ne tek lažna obećanja o suprotnom.
2) Kada predložiš zajednički život ili spomeneš vezu koja vodi prema braku – bježi se glavom bez obzira... Rečeno s jasno prijekornim tonom spram tih koji ''bježe glavom bez obzira'', i čak im se u nastavku narugano – sa eksplicitnim smajlićima: "Neobavezne" traži s kondomima, i lijepo ih plati! :)))))
3) Da, mrzim i prezirem muškarce koji iskorištavaju žene za vlastito zadovoljstvo, i za jednu noć... I u nastavku: A kada treba preuzeti odgovornost... Rečenica je ostala nezavršena, ali prijekorni smisao spram ''muških svinja'' kojih nema nigdje kada treba preuzeti odgovornost – čitaj: ostati i ako im se ne ostaje – svejedno je lako odgonetljiv.

Fuj seks bez obaveza! Obaveze bez seksa, to je prava stvar!

Neotuđivo je, ponovimo, pravo Čedne da uvjetuje muškarcima: nema seksa prije ljubavi. Ali ono što joj pritom promiče je i da muškarci istovremeno raspolažu neotuđivim pravom da kažu: nema ljubavi prije seksa. Sjetimo se, ljubav ne može biti prinudna – nema tog zakona ni morala koji bi nas obavezivao da dotičnoj Čednoj pružamo usluge ''pažnje, razgovora, izlazaka, zajedničkih doživljaja, zajedničkog veselja oko zajedničkog planiranja izlazaka''. To je pitanje naše dobre volje; ona to nema pravo zahtijevati – potpuno isto kao što muškarci nemaju pravo zahtijevati da im žene pružaju seks ukoliko same to ne žele. Čedna to, međutim, ipak zahtijeva – i u toj činjenici je sadržana sva neprincipijelnost i skandaloznost ovog tipa ženske pozicije. Ona muške svinje mrzi i prezire zato što joj ne žele dati ljubav prije seksa, što veću sklonost gaje prema seksu za jednu noć, što bježe glavom bez obzira kad im spomene svoje istančane zahtjeve, što im je važnije ''istresti se'', kako ona to lijepo kaže, nego se s njom ''zajednički veseliti oko zajedničkog planiranja izlazaka''.



Prošao sam pokraj bordela kao pokraj kuće ljubljene.
(Kafkin dnevnik, 1910., rečenicu je Max Brod cenzurirao. Treba imati na umu da je sam Brod bio katastrofalan romanopisac, autor npr. Čarobnog kraljevstva ljubavi, u kojem čitamo: Žene se varaju ako misle da je osjetljivu čovjeku važno samo fizičko posjedovanje. To je tek simbol i mnogo je manje važan od osjećaja koji ga preobražava. Muškarčeva ljubav teži osvojiti naklonost i dobrotu žene (u pravom smislu te riječi). Ne zaboravimo da je Brod aspirirao imati uspjeha kod dama iz viših slojeva kao ciljne skupine, a koje su se predvidljivo i valjda već po ritualu oduševljavale ovakvim proserima.)



Kod Čednih žena nije problematično – svatko ima pravo na svoje inhibicije – njihovo inzistiranje na vlastitoj dostojanstvenoj ljubavnoj politici, već jahanje na konju hegemonskog buržujskog morala i s te visoke pozicije kompletno odricanje legitimnosti davanja prednosti neobaveznom seksu pred ljubavnom obaveznošću. Ta njihova neobuzdana raspuštenost, raskalašenost u moralnom džudu... Ako ja više volim A, netko drugi nema pravo više voljeti B. Dopuštaju si da budu arbitri ispravnog i dostojnog: što je, a što nije. Njima se podrazumijeva da je jedino ''prava i ispunjena veza'' – kako je one shvaćaju – dostojna poštovanja, a sve drugo samo mržnje i prezira. Neopterećene žene su ''dronfulje'' jer vode drugačiju politiku, a muškarci su nezrele perverzne svinje, ''horny bastards'', ako se radije ''pokupe i odu'' nego da sa sentimentalno odgojenim damama kuju zajedničke planove.

A dostojanstvo?! A moral, dragi ''dečki''?!

Rođenje morala iz duha resentimana: ako nešto možemo nazvati temeljnom Nietzscheovom mišlju, onda je to to. ''Jedino mi smo dobri, pravedni'', govore oni, ''jedino mi smo homines bonae voluntatis. Oni kruže među nama kao utjelovljeni prijekori, kao opomene (...) O, kako su oni sami spremni na to da druge učine ispaštati, kako žude za tim da budu krvnici! Među njima ima u obilju osvetoljubivaca prerušenih u suce, koji stalno riječ ''pravda'' poput neke otrovne sluzi nose u ustima, uvijek napućenih usana, uvijek spremni pljunuti na sve što ne gleda nezadovoljno i dobre volje ide svojim putem.

- 02:56 - slušam (22) - printaj - #

<< Arhiva >>

ARHIVA
GUZA + NJUŠKA
- 2009/08 - Gledanost
- 2009/09 - Cipelarenje
- 2009/10 - Guza, njuška, sise
- 2009/11 - Ispravno
- 2010/02 - Svjedok na instrukcijama
- 2011/03 - Ispričat ću vam nešto...
- 2011/10 - Živjeti s istinom
- 2011/11 - Dan mrtvosti
- 2013/04 - Kap
- 2013/05 - Zakletva
- 2014/09 - Mjesto s kog se vidi odlično
- 2016/01 - Nikad kao Bandatar
- 2016/10 - Crna rupa crnih rupa
- 2016/10 - Uspomene iz zelene šume
- 2016/10 - Gerontodozdo ili gerontodozgo?
- 2017/02 - Anatomija nelagode
CARPE DIEM
- 2009/09 - Ratni dnevnici
- 2010/01 - Vječno vraćanje
- 2010/10 - Post koji nisam napisao
- 2014/12 - Dvanaest - puta dva, puta četiri, puta tri
- 2015/05 - Eros i tanatos - nostalgija za sobom
- 2015/07 - Zaokruženje Arsena
- 2016/07 - Vremeplov razmontiranog procesa
- 2017/02 - Rijeka zapelosti
ČOVJEK U FUTROLI
- 2009/10 - Sv. Ante u ćuzi
- 2011/03 - Čovjek u futroli (1)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (2)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (3)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (4)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (5)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (6)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (7)
- 2011/06 - Ateistička propaganda
- 2011/06 - Čedna
- 2011/10 - Demonska ljepota žene
- 2012/09 - Demonska požuda žene
- 2012/10 - Intrigantan problem
... 2012/10 - Ni kučeta ni mačeta
... 2012/10 - Cvrčak i mrav
... 2012/10 - Kasarna Sv. Augustina
... 2012/10 - Guzica
... 2012/10 - Težina Križa
... 2016/07 - Dnevnik uspješnog čovjeka
... 2016/09 - Rođenje zla iz duha morala
- 2014/06 - Geneza jezivosti
- 2014/11 - Kako ih nije sramota?!
- 2015/02 - Gola guzica: promjena žanra
- 2015/09 - U čemu je skandal?
- 2016/05 - Muške kurve
- 2016/05 - Dići raspelo na sebe
- 2016/07 - Opus Dei u teoriji i praksi
- 2016/11 - Najezda barbara
- 2016/11 - Moralni standardi razvijene demokracije
- 2016/12 - Zvuk osude
- 2017/03 - Kritika seksofobnog uma
IGRA SPOLOVA
- 2009/10 - Socijalizacija ljepotice
- 2010/07 - Pokušao sam te ostaviti
... 2010/07 - Not gonna be ignored!
... 2010/07 - Košarka i košarica
... 2010/07 - Nož u leđima
... 2010/07 - Obaveze bez seksa, to je prava stvar!
... 2010/07 - ''Ti si dužan''
... 2010/09 - Nećeš se predomisliti!
- 2010/09 - O nabijanju i gnječenju
- 2011/05 - Jednom nedavno...
... 2011/08 - Druge oči
... 2011/08 - Lov na ljepotu
- 2011/09 - Predstava Trtanika u Mrduši Donjoj
- 2014/10 - Ženska spika
- 2016/01 - Čistoća je pola bolesti
- 2016/03 - Ko to tamo glumi pičkom
- 2016/06 - Zašto nas to nije iznenadilo
- 2017/01 - Šublerska slijepa pjega
ORNAMENT I ZLOČIN
- 2009/10 - (Izvan)brodski dnevnik 2009.
- 2010/01 - Zidanje kao uvjetni refleks
- 2010/04 - Napuhane duše lete u nebo
- 2010/05 - Post o sirotim bogatim ljudima
- 2010/08 - Spasio bih vatru
- 2010/09 - Balon
- 2011/01 - Fetiš pečata
- 2011/07 - Trinom stradalog albatrosa
- 2011/09 - Zna se tko zna
- 2012/04 - And they love her
- 2012/07 - Déja vu
- 2013/01 - Sloboda koja sputava
- 2013/03 - Hladnoća srca prikrivena izljevom osjećaja
- 2013/07 - Ljetni post
- 2015/02 - Mali narodi trebaju samo velike inaugursuzacije
- 2015/04 - Gospe ti presvete!
- 2015/11 - Đonom
- 2015/11 - Zapisi sa smetlišta
- 2016/11 - Ccc, kakva drama!
CRNA OVCA
- 2009/10 - O izdvajanju
- 2009/10 - Nećeš ga naći
- 2009/11 - O običnim malim ljudima
- 2011/03 - Selotejp blues
- 2011/04 - Udružena korizmena zločinačka organizacija
- 2011/06 - Ne daj se...
- 2011/10 - Hod
- 2012/01 - Gospe ti svete!
- 2012/04 - Rigoletto
... 2012/04 - Rigoletto – 1 (Devedesete)
... 2012/04 - Rigoletto – 2 (Stadion)
... 2012/04 - Rigoletto – 3 (Čavoglavci)
... 2012/04 - Rigoletto – 4 (Ay Carmela)
... 2012/04 - Rigoletto – 5 (Normalna)
... 2012/04 - Rigoletto – 6 (Golijat)
- 2013/12 - Desno i lijevo
- 2016/08 - Stupovi društva
DVOSTRUKI AGENT
- 2009/11 - Dvostruki agenti
- 2010/01 - Građegovnari ili što se krije ispod žbuke
- 2010/05 - Reci, ogledalce...
- 2011/09 - Pravi razlog politikantskih filmova
- 2013/09 - Lucidni sebi unatoč
- 2016/04 - Kad ne ide satira, onda će autosatira
TKO JE UKRAO STVARNOST?
- 2009/12 - U troje, u dvoje i u prazno
- 2010/02 - Simuliranje simulacije
- 2010/05 - Zadrta zadrtoj?
- 2010/08 - Prava slika grada
- 2010/11 - Sveta crkva slike
- 2010/12 - Imagologija
- 2013/07 - Skriven iza lažnih nickova
- 2016/06 - Hashtag imagologija
- 2017/01 - Što je bilo prije: kokoš ili metakarton?
MASLAC I MARGARIN
- 2010/01 - O žeđi i pijenju
- 2010/02 - Folkrok partizani
- 2010/03 - Duende
- 2010/06 - Odličan đak
- 2011/12 - Lice i naličje pjesme
- 2012/07 - Pr(lj)ave riječi
- 2013/01 - Bosonoga misao
- 2013/03 - Život i performans
- 2013/09 - SAE - tuce pjesama i još jedno
- 2016/05 - PuŠ vs SAE
- 2016/12 - Rupa u ormaru
VELIKO OKO
- 2010/02 - Opće mišljenje vojske
- 2010/03 - Kao automat za kavu
- 2010/05 - Nagni se, Narcise...
- 2010/06 - Nasilje normalnosti
- 2010/07 - Ostvarujuća moć privida
- 2012/02 - Sto godina beskonačnog labirinta
- 2013/02 - Nasilu na Silu
- 2013/04 - Biti kao svi
- 2014/05 - Zeitgeist
- 2015/05 - Paradoks narcisoidnosti
- 2015/09 - Krivi ste vi
- 2015/12 - Kalifete na fete
- 2017/02 - O pizdunstvu ili Lijepa naša Austrija
PISOPUT
- 2010/06 - Ja, luđak
- 2011/01 - Mjesto s kojeg pucaju tornjevi
BIM-BAM-BAM
- 2010/10 - Pismo izgubljenoj 100% djevojci
- 2012/03 - Tempera(ment)
- 2013/01 - Duende oči
- 2013/06 - Tvoj slučaj
- 2013/07 - Nostalgija futura drugog
- 2014/10 - Ljubav
- 2015/02 - Kontra ljubavi
- 2105/03 - Ja, Ti, Mi
- 2016/02 - Držati pticu
- 2016/06 - Mogućnost drolje
- 2017/01 - Grijeh ljubavi
GOSPODARI SVIJETA
- 2010/11 - Drveno željezo ili patetični cinizam
- 2011/02 - Kako smo dospjeli ovdje gdje smo danas
- 2015/01 - Nijanse lijevog spektra
- 2015/01 - (Vuci)batine
- 2015/05 - Čovjek je čovjeku ovca
- 2015/07 - Minut semantike
- 2015/07 - Matija protiv Babinha
- 2015/10 - Mnogo vike nizašto
- 2015/10 - Demonopolizacija paradne malignosti
- 2015/12 - O sisama i guzicama u Mrduši Donjoj
- 2016/02 - Matija protiv Babinha 2
- 2016/04 - Pozadina kreševa
- 2016/06 - Heroj, a ne bankaroid
- 2016/07 - Drljača od tri groša
- 2016/08 - Asovi vazelinskog uklizavanja
- 2016/09 - Ravno do dna
FALANGA
- 2011/01 - Index na indexu
- 2012/08 - Falanga
- 2013/06 - Test osobnosti
- 2014/09 - Dva tipa smijeha
- 2014/11 - Kritika pomračenog uma
- 2014/12 - Kultura Komunikacije
- 2015/01 - Rođen na prvi april
- 2015/01 - Mržnja govora sprdnje (1)
- 2015/10 - Večernji krivolov
- 2016/04 - Lov na crvene vještice
- 2016/08 - Gospe ti čudotvorne!
- 2016/10 - Fizika pomrčine sunca uma
- 2017/01 - Amen
BITKE O BITI BITKA
- 2011/03 - Probavljivost duše
- 2011/09 - Tema s varijacijom
- 2012/05 - Misao još nemišljena
- 2012/06 - Jebanje dvadeset lipa
- 2014/09 - Krvave ruke
- 2014/11 - Mundana desideria
- 2015/02 - Dobar, loš, zao
- 2015/02 - Spektar sive
- 2015/07 - Mar(kićk)a
- 2015/08 - Lítost
- 2016/01 - Anatomija funkcije
- 2016/03 - Vječno povraćanje istog
TRAGOM MUNJE
- 2012/05 - Pravda je pobijedila
- 2012/07 - Sve samo ne rasistička zemlja
- 2012/12 - Propast svijeta
- 2015/01 - Intencija zOOma
- 2015/04 - Dr. Prolupao SkrOz
- 2016/04 - Defile tustaša
- 2016/06 - Tragom munje
REPUBLIKA FARSA
- 2013/06 - Ćudoredna bitanga
- 2013/11 - Spin godine
- 2014/05 - Propuštena helpie prilika
- 2014/08 - U čemu je sramota?
- 2014/09 - Republika Farsa
- 2014/10 - Samostan sv. Hipokrita Hipokrata
- 2014/11 - Zapisi iz ludnice
- 2015/03 - Zatvoreno pismo
- 2016/05 - Drkadžije
- 2016/06 - Približavanje oluje
- 2016/08 - Nijedne nema bolje od naše milicije
- 2016/08 - Ovo već stvarno prestaje biti smiješno
- 2016/08 - Sloboda govora mržnje (1)
- 2016/09 - Bijedništvo traje dalje
- 2016/09 - Nujna li rujna
- 2016/10 - Homo cylindriacus
USPUT REČENO
- 2010/09 - Sirove strasti
- 2010/11 - Proljeće je čak i u novembru
- 2011/02 - S onu stranu dobra i zla
- 2011/09 - Rekvijem
- 2012/06 - Test inteligencije
- 2015/08 - Nije šija nego vrat
- 2015/12 - Babe i žabe
- 2016/06 - Neke se stvari u životu ne može reći nego CAD naredbama
- 2016/06 - Za neke stvari u životu ni CAD nije dovoljan
- 2016/08 - Slobodna Vlast
- 2017/01 - Život je lijep petka 6.1.2017.