ponedjeljak, 30.07.2007.

Turbo Folk

Evo da se i ja osvrnem na ovaj (ne)kulturološki fenomen koji sam dosad više-manje ignorirao. Ne mogu reći ništa što nije već rečene, ali eto... samo da to izbacim iz sebe.
Po nekoj anketi, 49% školaraca u Hrvatskoj sluša narodnjake. To je polovica. Sad, možda se pitate kakve to ima veze. Svatko ima svoj ukus. Na stranu glazbeni žanrovi. Ovdje govorimo o nečemu dubljem. Turbo folk ima dubok kulturološki utjecaj. Tematika tih pjesama je štetna, u najmanju ruku. A uzmimo u obzir da narodnjake slušaju uglavnom ufurane curice od kojih 12 godina. Kakav primjer njima postavljaju ti pevači i pevačice s pjesmama o opojnim sredstvima i objektificiranju žena - da postanu kurve?! Kao što je kolega AntiTurboFolk istaknuo, određena folk pjevačica Adelisa pjeva "bio si gad, sve što si mi radio tad, u šupak si mi ga stavio, nisi mi ga vadio", a kaže: "Djeca su moji najvjerniji obožavaoci."
Zapitajte se je li to normalno i zdravo. Djevojke postaju jeftine kurve, a dečki valjda misle da je koji šamar tu i tamo, da se cura dovede u red, sasvim normalna stvar. Adolescentni umovi su jako povodljivi, a narodnjaci daju pogrešan dojam o ljubavi i životu. Danas biti odrastao znači opijati se i jebati sve živo, bez brige i razmišljanja. Folkerima je cilj biti kao njihovi idoli, idoli koji jeftino i loše kopiraju glamur zapada, bivši pastiri koji su prodali traktor i dvije krave za mikrofon i jeftini sintisajzer. Uistinu očajno.
Tekstovi su još očajniji. Osim što su veoma uvredljivi za žene (čudo je što one najviše i slušaju narodnjake) i što ponekad promoviraju pedofiliju i skoro uvijek neku ovisnost, ti su stihovi smeće. Da su bar kvalitetno napisani, pa i da su o smetlarstvu, nekako bih ih progutao, ali:''suzama sam lijepio tapete kad si otišla i odvela mi dijete'' je vrhunac gluposti i primitivizma, a to je velika izjava gledajući da smo na Balkanu, a tu ako ičega ne fali, to su primitivizam i glupost.
Čini se da danas apsolutno svatko može pjevati narodnjake. Neke "pop" pjevačice poput Severine su se okrenule na narodno (afrika paprika i slični idiotizmi), a zahvaljujući već spomenutim jeftinim sintisajzerima svaka pizda s malo slobodnog vremena može napraviti turbo folk album. Formula je jednostavna: djetinjasta melodija na koju i najnespretniji primitivac može plesati, tekstovi o ženama, očaju, jadikovanju i kao šlag na kraju alkohol ili neko drugo opojno sredstvo (najpopularnije je vino). Takvu "glazbu" slušaju djeca i idioti na njihovoj razini. Zaključak: turbo folk je nazadan i anti-kulturan. Slušajte nešto pametnije ili se sakrijte u sramu. Ne tako davno narodnjaci su bili teška sramota, a sad su svugdje. Čudno je to što, kad izađem iz kuće, vidim slovo U na svakom zidu, natpise Ante Pavelić, Ante Gotovina i mnogi drugi Ante, a opet u mom kvartu svatko sluša narodnjake. Pa tko je tu lud?!

- 13:54 -

Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

"To see a world in a grain of sand
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour.

He who doubts from what he sees
Will ne'er believe, do what you please.
If the sun and moon should doubt
They'd immediately go out."

William Blake


Ovo je blog (da istaknemo očito). Molim vas bez spama, debilizma i nepotrebnih komentara. Svi koji budu ostavljali lance sreće i poruke tipa: "Super blog, posjeti moj!" dobit će po guzi, a njihovi komentari će biti po hitnom postupku izbrisani!

Ako ne dijelite moj smisao za cinični, sarkastični, suptilni humor, dakle ako ste glupi i zatucani, sigurno ćete se uvrijediti na NEŠTO napisano na ovom blogu. Ukoliko ne pronađete baš ništa što vas vrijeđa, onda mi javite i to će se promijeniti. Ako ste došli ovamo srati, shvaćati sve ozbiljno i općenito se praviti pametni dugim komentarima koji ništa ne znače, jer ste u startu promašili bit posta, onda otiđite, mamu vam! Naravno, svi posjetitelji bloga moraju prihvatiti mene, Funky Momka, kao vrhovnog gospodara života i smrti. Uživajte...

Linkovi

Ovo su uglavnom blogovi koje čitam. Ostatak su blogovi koje ne čitam. A ima i onih koje napola čitam, neke svako drugo slovo, a neke svako drugi redak.


Točka Tame

Crofallout

Borgman's Cube

Bog i (ne)zemljani

Valaruko

Svinjce

Recite NE! TurboFolku!

Najbolja pjesma ikad

The Court of the Crimson King

The rusted chains of prison moons
Are shattered by the sun.
I walk a road, horizons change
The tournament's begun.
The purple piper plays his tune,
The choir softly sing;
Three lullabies in an ancient tongue,
For the court of the crimson king.

The keeper of the city keys
Put shutters on the dreams.
I wait outside the pilgrims door
With insufficient schemes.
The black queen chants
The funeral march,
The cracked brass bells will ring;
To summon back the fire witch
To the court of the crimson king.

The gardener plants an evergreen
Whilst trampling on a flower.
I chase the wind of a prism ship
To taste the sweet and sour.
The pattern juggler lifts his hand;
The orchestra begin.
As slowly turns the grinding wheel
In the court of the crimson king.

On soft gray mornings widows cry
The wise men share a joke;
I run to grasp divining signs
To satisfy the hoax.
The yellow jester does not play
But gentle pulls the strings
And smiles as the puppets dance
In the court of the crimson king.