dinajina sjećanja

utorak, 13.03.2018.

Simbol vjerovanja...





Ihtis (grč. 0ǸÍÂ: ikhthys - riba) je kršćanski simbol koji je već u prvoj Crkvi korišten kao akronim za izraz: »Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj.«
Svakodnevno nestajanje i nastajanje svjetla, uranjanje i izranjanje sunca iz oceana je iluzija u koju bezuvjetno vjerujem. Na hramovima ispisan znak Ihtis je svjedočanstvo našeg izranjanja iz nebeskog oceana.






Skrivala sam se u njedrima tišine čuvajući dane i noći u neizgovorenom razumjevanju kozmogonije vremena. Voljela sam misao o bezimenom prividu na nebu osjećanja. Neočekujući objavu svitanja ljepote promatrala sam pučinu i pješčani žal. Na pjesku su nicale ruže, sanjala sam iluziju. Iza korote je kucalo razgoličeno srce.

Dugo, predugo sam zaglušivala zov nutrine. Iznenada osjetih bljesak iza misli. Iz mjerice samoće je izronila istina. U kapi sjećanja vidjeh tvoje lice. Na obodu tvog osmijeha prepoznah stazu kojom moram krenuti. Krenula sam. Glas je stigao kasnije.

Kazivao si poeziju drevnih oceana. Skupljali smo školjke u pjesku uvale djetinjstva, živjeli san Ivanjske noći, preskočili vatru, rodila se ljubav. Osjetih uzaludnost umiranja bez prisutnosti smrti. To je bilo mučenje, bezrazložno buntovništo mladalačke svijesti.

Na žrtveniku mladog dana je zablještala zlatna hostija. Anđeo vatre je pobijedio demona s mačem. Na pučini vidjeh veliku ribu. Nestajala je u točki u kojoj se grle nebo, more i zemlja.

Ihtis, tajanastveni znak vjerovanja u rođenje ljubavi se obznanio svitanjem nove zore.

Dijana Jelčić ...


Oznake: ihtus

- 08:08 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>