dinajina sjećanja

utorak, 17.04.2018.

Deus Ludens...U knjizi „Skriveni Bog“ Vladimir Paar i Ivan Golub pišu: „Ako je igra dakle djelatnost koja je neslužna i koja pruža zadovoljstvo, onda se za Božje djelo stvaranja svijeta može reći da nosi obilježja igre, a za Boga da se igra, da je igrač – Deus ludens.
“ Sve dalje što se dogodilo nakon iskonskog grijeha, kažu autori lucidno, „poremećaj je igrivosti svijeta.“
Čovjeka je poveo nagon za služnošću, za stjecanjem, uzvišenu igru poradi igre, zamijenio je pretvaranjem svega u vlastitu stečevinu. Svijet kao igra postao je svijet kao borba. Igra je prerasla u rat jer je pervertiran njezin izvorni smisao. No Bog i dalje svijet uzdržava na način igre, ističu Golub i Paar, „svemir pleše…svijet se i igra i pleše.“

Sve pleše, sve je u pokretu, u mijeni, u dinamici, samo bi čovjek sve htio prisvojiti, kontrolirati i ukalupiti. Bog je nenadmašni igrač.


Ubi dušu gravitacije... nietzscheanskim imperativom naučih letjeti... barem u snovima...
Prestala sam spavati, sanjala sam letenje, lebdjela sam iznad sebe same, odvajala se od stvarnosti, od dušogrizja koje me proganjalo, od raspuknuća ljubavnog zanosa...

Vidjeh aleph, točku u kojoj se zrcali svemir. Znak beskonačnosti , izroni iz zavjetrine pamćenja. U položenoj osmici putevi mene lutalice, mene pustolova bespućem znatiželje. Zagrljaj bez početka i kraja.
To smo mi... ti i ja... on i ona... animus i anima u fikciji uma. Konstelacija zvijezda razasutih nebom rađanja, sazrijevanje u ideologiji nestajuće zablude.
Kroz prizmu nutrine vidjeh prelamanje bijele svjetlosti u dugin spektar. Poezija kiše je obznanila život. U kapima privida tragovi neznanja, koridori tumaranja oceanskim dubinama. Utopija živi u svakoj školjki otvorenoj na žalu stvarnosti.
Biografija ljubavi ispisana u pjeni. Čudesna vizija njenog izrona iz ničega u ovo ovdje i ovo sada. U kozmos uma.
Osmišljavam nutarnju kozmogoniju. Raskrinkavam iluzorno vjerovanje u snagu uma. Spoznajem, podsvjest nije đavolje čudovište nego lumin istine. Oslobađam zatomljene osjećaje. Ne dozvoljavam mislima da zalede sjećanja. Doživljavam sukob svjetova, rat zvijezda na nutarnjem nebu. Ideje se gase i pale... nestaju iluzije... prividi se pretaču u životnost...

Ćutim svježinu novog svitanja... na horizontu svjesti Sunce... osjećam slijevanje misli u osjetilnost postojanja... Ti i ja u spiralnoj dinamici univerzuma... u vrtlogu prostor- vremena... u mnogoprotežnosti zbilje... u poeziji suza i lakoći trajanja u životu... lagani smo, letimo, vidimo sebe pod sobom, to se Bog kroz nas igra s nama.

Ispisujemo biografiju sretne budnosti.

Dijana Jelčić
Oznake: Deus ludens

- 07:57 - Komentari (33) - Isprintaj - #

utorak, 26.09.2017.

Praiskonska igra...


Dušo moja, ne igraj se sa Zlim. Bog voli igru i pjesmu. Bog te voli...

don Šimun Doljanin | Bitno.net

Ponekad se uzdižemo u nadosobne dimenzije... snagom nadzemaljskog vjerovanja ostvarujemo moć ovozemaljskog bivstvovanja... osjećam ljubav kao dar u ovitku bezgranične slobode... u lahorastoj stvarnosti zazivamo vječnost... bezvremeni smo... u vrtlogu vremena živimo bez obećanja... u kovitlanju sfera obznanjujemo ovozemaljske istine...

Ti i ja u vjetru koji pomiće zavjese tajni i odnosi nas u ekliptiku sunčane prostornosti... u prostranstva snovitih pejsaža… tamo gdje Mjesec srebrenim tragom ispisuje putokaze ka svitanju… bez kompasa osmišljava strane svijeta… osvijetljava okna životnog kotača u kojem nastajemo uvijek iznova… uvijek isti, a drugačiji.

Otkrivaš mi snagu biblijskih znanosti… slijevaš ih u rečenice, njima uokviruješ ljepotu ovoga sada… ćutim te kao pročelnika istina, dokazuješ naša trajanja u slijedu eonskih misterija… u zakonitostima svemira… u matematičkoj etici … u titrajima zlaćene spirale, u dokazu istosti nas i univerzuma… naše sudjelovanje u praiskonskoj igri… zasanjanoj na početku priče… u igrivosti svijeta... u božanskoj slobodi.

Zauvjek umreženi u igri Deus ludensa i Homo ludensa, lišeni smo želje za posjedovanjem.

Igramo je sretni…

Dijana Jelčić

slike posuđene s interneta.

Oznake: Deus ludens, homo ludens, igra

- 07:57 - Komentari (42) - Isprintaj - #

Poezija uspomena daruje snovitost zbilji...

  • Kada odlutam u sjećanja, kada zaustavim prohujali komadić sna i vratim ga u ovo ovdje i ovo sada tada znam da je misao jedina energija kojom možemo dvosmjerno putovati, odlaziti i vraćati se u trenutke zabilježene srcem, orošene dušom, zatvorene čahurom u kojoj spava uspomena sretna ili nesretna, tužna ili sjetna.

    "Apsurd se rađa iz ove suprotstavljenosti između ljudskog poziva i bezumne tišine svijeta. Upravo tu je ono što ne treba zaboraviti. Upravo tu je ono čega se treba čvrsto držati, jer sve posljedice jednog života mogu odatle iznikunti. Iracionalno, ljudska nostalgija i apsurd koji izbija iz njihove suprotstavljenosti, eto tri glavna lika drame koja treba nužno završiti sa svom logikom za koju je život sposoban."

    A. Camus

Rođendan ovog bloga... 02. 04. 2008.

  • djelić mog prvog teksta objavljenog na blogu.

    Na rodnou sudbine iznenada bljesne putokaz ka snu… davno zaboravljenom, nedosanjanom svijetu lijepih izmišljaja… tada utihnu zli proroci… čuje se samo zov vjesnika ljubavi… smijemo li zakoraknuti putem bez znakova… bez ucrtanih ciljeva… bez dokazanih istina?...

Dobro došli u moje vrijeme...