dinajina sjećanja

četvrtak, 01.12.2016.

Dvanaest svetih noći...



25. prosinca do 6. siječnja.

Vrijeme nazvano duhovnim srcem godine, kada Kristovo svjetlo uranja u središte Zemlje i zajedno s dvanaest hijerarhija djeluje na razvoju sljedećeg dvanaestomjesečnog razdoblja. To je vrijeme novog početka.

”Za većinu nas, srce zimskih blagdana skriveno je iza vela vanjskih poslova. No, veo je proziran pa kroz njega, pažljivim pogledom, možemo ugledati misteriju zimskog Sunca, kratkog dana. Kroz veo možemo osjetiti nešto drugo, izvan našeg shvaćanja, nešto ogromno, bogato, pulsirajuće.

U to vrijeme, postavljamo unutrašnju formu koja će voditi ono što ćemo kreirati u vanjski svijet kroz sljedeći sunčev sustav. Sanjamo snove koji će dozrijeti kasnije, u druga godišnja doba.

Blagdani su osnažujuće prilike da nešto učinimo – sami, s našim obiteljima ili prijateljima u zajednici u kojoj živimo.”
(Dvanaest svetih noći, Rudolf Steiner)






Dan nestaje u skutima noći. Palim svijeću na oltaru sutona i ucrtavam krijes vjerovanja. U njenom zlaćanom sjaju ćutim miris tamjana i smirne, znakovlje ovozemaljske ljepote utkane u riječi sa početka priče.

Dvanaest otkucaja
s katedrale objaviše
vrijeme iščekivanja
blagdana svjetlosti i
slijeda dvanaest
svetih noći...

Lazur se slijeva u korito noći,
rađa se mladi dan.

Na prozoru bijela golubica.
U njenom oku krajolik vječnih iluzija.

Nestajem u panorami srca,
iza velova razastrtih želja,
iza granice obzorja
čujem romor
nebeskog oceana,
odu vječnoj ljubavi.

Tihujem snom o izvorištu tišine. Osjećam vrtnju nebeskog vretena, spiralnu dinamiku spoznaje i toplinu božanske iskre koja gasi tugu i liječi sjećanja.

Decembar otkucava došašće ljubavi, olovno nebo se pretače u azurne uspomene i vjetrovima prošlosti sakuplja pepeo boli u urnu pamćenja. Bacam je u Letinu rijeku. Istina se ogleda u tvojim očima.

Osjećam kovitlac ljubavi i slutim dolazeća zima će biti blaga.

Na dverima Adventa odmatam fascije krhkog pamćenja. Osjećam povratak lijepih sjećanja. Oplemenjuju kristalnu kocku vedrine.

Promatram sliku Petera Paula Rubensa, annunciation... blagovjest rođenja... neobjašnjiva i nedohvatna istina.

U nju moram samo vjerovati, vjerujem u istinitost radosne poruke Anđela Gabrijela.

Dijana Jelčić




Oznake: 12 svetih noći, vrijeme rađanja, ljubav

- 08:58 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>