subota, 03.06.2006.

Burski rat

Koliko god se Gurdjijev kritički osvrtao na ljude koji u vremenskim nepogodeama nalaze opravdanje za svoj enrad, neraspoloženje i bezvolju, moram priznati da nisam još uvijek uspio suzbiti si tu lošu naviku pa me ovo ranoproljetno vrijeme par tjedana pred početak ljeta prilično uznemiruje.
Tako sam propustio prokomentirati 31. V kad je 1902. godine bio završio Burski rat, što mi je bila namjera zbog važnosti koje taj rat (vodio se 1899. – 1902. i Britanci su u njemu osvojili nezavisne afrikanerske države Transvaal i Oranjefreistaat, treba li napomenuti da je razlog osvajanja bilo što se tamo pornašlo bogata ležišta zlata i dijamanata) na kasnija žalosna zbivanja u povijesti. Tada su, naime, Englezi po prvi put u službeno zabilježenoj povijesti napravili koncentracijske logore, tako ihz nazvali i tako se u njima ponašali. Suočeni s jakim otporom afrikanerskih Bura (hol. «boer»=seljak), vojska Nj. Visočanstva se dostjetila dviju poslije rado imitiranih izuma, prvo bi taktikom «spaljene zemlje» poharali burska gospodarstva palili kuće i uništavali ljetinu te ubijali stoku, a onda bi na farmama zatečene žene, djecu istarce potrpali u spomenute logore i tamo ih mučili i izgladnjivali, ucjenjujući i iznuđujući predaju upornih branitelja. K tome je još takvu taktiku jako hvalio Winston Churchill koji je tad bio novinski dopisnik i koji se četrdeset godina kasnije dobrano potrudio da se više to ne psominje i uvjerio svijet do dana današnjeg da su logore tobože izumili Nijemci. Prvi imitatori su ipak bili Rusi, zatim Kinezi, Japanci i Španjolci, iako se meni čini da je svijet pop rvi put propustio reagirati na ovo pitanje kad su ustrojeni «rezervati» za Indijance u Sj. Ameriki, što u biti i nije bilo ništa bitno drugačije od logora. I tako imamo situaciju da uza svo zgražanje i to siključivo nad nejmačkim logorima, oni traju i postoje do dan danas.
Eto, tužna strana povijesti, bit će drugi put nešto veselije, vidim da se Nizozemci spremaju na borbu protiv seksualne represije na čemu im svaka čast, kad skupim više podataka bit će nešto i o tome…. Do tada čekamo Sunce!

- 10:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>