normalan zivot

srijeda, 27.02.2008.

Zakoni i kazne

Nedavna provala nekog saborskog ventila došla je nadomak realizacije u ovoj našoj lipoj kretenskoj državi.

Nakon što je cijeli svijet uvidio da je odredba o 0,0 promila u krvi za vozače potpuno pogrešna i nepotrebna, te da je jedini efekt te svinjarije ugrožavanje opstanka naših vinara, pivara i ugostitelja koji su eto dotad bili jedine svjetle točke naše jadne ekonomije, sada se priprema novi zakon koji će navodno biti pametniji, a zapravo je totalno otišao u kretenizam.

Dakle, bit će nam dozvoljeno 0,5 promila pod uvjetom da nismo u prekršaju. Ako nas neko naguzi, a imamo 0,1 - opet smo krivi.

Ono što ledi krv u žilama su kazne za prekršitelje koji napušu više od tih mizernih 0,5, te naročito iznad prosječnih 1,00 ili respektabilnih 1,5.
Ovim potonjim se tako predviđa doživotno oduzimanje dozvole uz najmanje 50.000 kunića, a bez da su učinili ikakav prometni prekršaj osim šta im je smrdilo iz usta po pivi ili štok-koli. Takva kazna većini Hrvata znači ujedno i doživotno oduzimanje prava na rad (jer B kategorija je nužni uvjet za 99% radnih mjesta) te oduzimanje kompletne imovine koju su stekli za svog jadnog hrvatskog života (jer većina nas kompletnu imovinu mogu procijeniti na manji iznos od navedenog).

Naravno, u našoj socijološkoj državi cijepljenoj od korupcije nemoguće je zamisliti da takvi zakoni mogu izuzeti povlaštene, podobne i njihove zemljake, i nikako ne možemo oćekivati da će takve sankcije pogoditi samo jadnu raju koja pokušava preživjeti među krvoločnim vukovima.

Evo jednog prijedloga za zakon o prometu koji proizlazi iz logike i mog zdravog razuma (kojeg nažalost sve teže nastojim očuvati):

Alkohol, dragi političari, ne ubija na cesti, već brzina. Najpogubnija je pak kombinacija alkoholiziranosti i brze vožnje i taj koktel potrebno je prebrisati s ceste. Zamislite da ste popili 2-3 pive i da znate da ćete proći nekažnjeno ukoliko polako i sigurno dođete do odredišta. Otvorili bi 4 oka i sa 30 km7h bi lagano pratili svoju traku do kuće. I nitko ne bi poginuo.

Da skratim, razina alkohola u krvi trebala bi se koristiti kao koeficijent u određivanju kazne za prometne prekršaje, a posebno za prekoračenja brzine.
Tako bi npr. za alkohol do 0,8 vozači trebali proći nekažnjeno ukoliko nisu učinili nikakav prekršaj. Preko toga ipak treba kažnjavati jer ipak ne možemo dozvoliti da cestom voze pijani ljudi.
Međutim, ako brzinu prekoračimo za 10% od dopuštene, uz pretpostavku da je kazna za taj prekršaj 1.000 kuna, a u krvi se izmjeri razina od 0,2, tada je ukupna kazna 2.000kn. Isto tako, ako je brzina veća za 20% od dozvoljene (2.000kn), a imate 0,4 promila, tada je kazna 8.000 kuna.
Za prekoračenje od 30% i razinu alkohola 0,5 gubi se dozvola i plača 15.000kn, i.t.d.
Takav bi zakon najoštrije pogađao najopasnije koji i zaslužuju da ih se trajno isključi iz prometa i najoštrije kazni jer nisu sposobni da se kontroliraju ni kad pojedu griotu. Takvi su vozači potpuno neodgovorni i po meni spadaju u kategoriju "luđaci i kreteni". Doživotno oduzimanje dozvole zaslužili bi tako kreteni koji premašuju brzinu za više od 30% i imaju više od 0,8 promila (uz kaznu od 24.000 kn).
Dobri i pošteni ljudi ne bi tada bili strašno pogođeni, iz prometa bi se isključili divljaci, smanjio bi se broj nesreća, ugostitelji i vinari bi živnuli, a turisti nas ne bi gledali u ćudu kako uništavamo turizam.

Eto, možda ovo pročita i neki glavonja iz politike.

- 16:25 - Komentari (14) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.02.2008.

Kockarska - relativno

sjeo za rulet. Ispušio soma.
Ali poskupilo je gorivo, kruh, ulje, mlijeko. Sve.
A u casinu su vrijednosti ostale iste.
Dakle, relativno sam prošao bolje.

- 16:45 - Komentari (19) - Isprintaj - #