09

subota

prosinac

2006

Ogledala imaju važnu ulogu u našem životu, zar ne? Često nam pomažu da se učinimo još ljepšim, da ne ispadnemo blentavi ako nam je nešto zalijepljeno za nos, pomaže nam ponekad i da detaljnije vidimo ono što se isprva ne vidi. Zloj maćehi je ogledalo pomagalo da sazna tko je najljepši na svijetu, no mene je zaintrigirala ideja jednog ogledala koje pokazuje ono što se nalazi duboko u nama. Ogledalo želja.

Izmislila ga je J.K Rolling i podarila malom čarobnjaku Harryju u prvoj knjizi/filmu Kamen mudraca, a jučerašnje prikazivanje na našoj dalekovidnici podsjetilo me koliko zanimljivih ideja egzistira u tom zamišljenom svijetu malih čarobnjaka. Prepun je taj svijet ogledala, no meni se u pamćenje usjeklo ono na kojem piše erised stra ehru oyt ube cafru oyt on wohsi odnosno čitajući u ogledalu I show not your face but your heart's desire. Ogledalo Aljež. Ogledalo želja. Koje nam pokazuje ništa više, ništa manje od najveće želje našeg srca.

I razmišljam što bi mi to ogledalo pokazalo da stojim ispred njega. Osluškujem svoje srce i pokušavam otkriti koji bi se obrisi pokazali u velikom ogledalu ispred kojeg stojim. Onom koji ne pokazuje moju vizuru, ne pokazuje moje moguće neprijatelje, koje ne služi za komunikaciju s nekim već ono ogledalo koje bi mi otkrilo istinsku želju skrivenu duboko u srcu. Toliko pomno skrivenu, da ju sama ne mogu otkriti.

Koji odraz bih vidjela? Možda mene s osobom kojoj ću (i koja će meni) ispuniti cijeli život ljubavlju, veseljem i gumenim bombonima. Možda ću u rukama njihati mali kmečavi, mirišljavi, gugutavi zamotuljak koji će mi osunčati lice istinskim veseljem. Ili možda mene u zagrljaju moje mame, najljepšem, najudobnijem i najsigurnijem zagrljaju na svijetu. Možda, ali nisam sigurna. Nisam sigurna, kao što nisam ni sigurna da ulovim zlatnu ribicu koja će mi ispuniti samo jednu želju koja bi ta jedna, jedina želja bila. Možda...

I stojim tako ispred svog zamišljenog ogledala želja, gledajući za sada odraz same sebe, želeći da mi srce otkrije svoju najveću, najdublje skrivenu tajnu. Voljela bih, bar na tren, da takvo ogledalo zaista postoji. No, na žalost ili na sreću, ne postoji. Na sreću, jer ponekad se prava tajna nalazi upravo u istraživanju i otkrivanju sebe i vlastitog smisla života.

Stoga ću se i dalje ravnati po tajnama koje mi je moje srce bilo spremno otkriti i koje mi otkriva svaki dan, male sitne tajne koje se kao kockice slažu u moj mozaik života, tiho se nadajući da upravo ovo ovdje i sada je obris kojeg bih vidjela u svom ogledalu želja.

A što mislite da bi se ocrtalo u odrazu vašeg ogledala želja? :)

<< Arhiva >>

0