Novo i staro

21.06.2018.

Dakle, ustanovili smo da su Japanci zaista posebni u puuuuno stvari i to pozitivno posebni. Tako na pr. jako mi se sviđa kako savršeno uklapaju staro u novo (ili obrnuto, nije bitno).

Često ćete vidjeti u njihovim gradovima visoke zgrade raznih modernih oblika a unutar njih smještan predivan park sa starinskim detaljima. Kad smo noću šetali centrom Osake, a mogao je to biti i Tokio ili neki drugi grad, ugledali smo na pr. luksuznu prodavaonicu D&G (Dolce & Gabbana) a odmah do njih jedno malo krasno starinsko svetište.

Na isti način smješteni su i prekrasni parkovi u centru grada! Ljudi se tamo odmaraju, djeca se igraju i ljubitelji cvijeća uživaju u mirisima cvjetova. Naravno, uvijek je tamo na raspolaganju i pokoji restorančić, kafić ili čajana...a WC-a (besplatnog i savršeno održavanog) nikad nigdje ne manjka kao i pitka voda.

Ako vam se ne da sjediti u restoranu, imate na raspolaganju veliki broj automata s različitim pićima (sokovi, čajevi, pivo i kava) i to po jako povoljnim cijenama. Isto se odnosi i na sladolede. Svako takvo mjesto upotpunjeno je divnom smirujućom muzikom (a ne glasnim cajkama!) pa je atmosfera na takvim mjestima zaista čudesna.

To je samo dokaz da se itekako japanska vrhuška brine za svoje građane (kao i za turiste) i to na najbolji mogući način. Svaka im čast!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.