Zmaj bičuje repom

srijeda, 07.11.2007.

DEVILS ON THE DOORSTEP (Guizi lai le, 2000)

Država: Kina
Žanr: ratna drama, komedija

Redatelj: Wen Jiang

Glume:
Wen Jiang, Hongbo Jian, Teruyuki Kagawa, Ding Yuan, Zhijun Cong, Zi Xi, Haibin Li, Kenya Sawada, Weidong Cai, Lianmei Chen, Yoshimoto Miyaji, Qiang Chen, David Wu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jedno malo kinesko selo je pod japanskom vlašću tijekom II svjetskog rata. Odred japanskih vojnika maršira svaki dan gore-dolje kao na paradi, a stanovnici bojažljivo paze da ne naljute okupatore. Jedne večeri seljaku Dasan Ma-u, (glumi ga sam redatelj), nepoznata osoba ostavi dva zarobljenika, japanskog vojnika i prevoditelja Kineza koji radi za japance. Ta osoba mu naredi da ih ispita i drži zarobljene dok on ne dođe po njih za 5 dana (oko kineske Nove godine), ukoliko im se nešto desi, platit će to svojim životom. Uplašeni Dasan pristane te se posavjetuje s nekoliko starješina u selu. Skupina nastoji ispitati zarobljenike, te ih skrivati od japanske vojske, a to im nimalo neće olakšati japanski zarobljenik, koji svaku neopreznost nastoji iskoristiti za bijeg ili obavještavanje svojih sunarodnjaka. Međutim kada prođe i Nova godina, nitko ne dolazi po zarobljenike, te nervozni seljaci odluče ubiti zatvorenike...

Što se mene tiče, ovo je jedan od najboljih filmova snimljenih. Ono, ikada. Jedan od rijetkih filmova koji uspješno spaja toliko filmskih elemenata u jednom filmu. Neki ovaj film nazivaju i "kineski Građanin Kane".
Film je bio zabranjen u Kini, iako je ispočetka odobren, kada je došlo vrijeme distribucije, stvari su se zakomplicirale.
Snimano je u crno-bijeloj tehnici s izvrsnim dijalozima i krupnim kadrovima s kamerom koja je držana u ruci (Changwei Gu, koji je radio i s velikanom Zhang Yimou-om). 2000. g. "Devils On The Doorstep" nagrađen je Grand Prix nagradom u Cannesu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Iako film počinje kao komedija, završni dio je nešto što ću pamtiti uvijek. Takav hladan i bešćutan kraj bi malo tko mogao zamisliti kada počne gledati film. Humora u filmu ispočetka ima na pretek: kada japanski zarobljenik traži od prevoditelja da ga nauči kineske psovke da može izvrijeđati svoje tamničare, ovaj ga nauči reći "sretna Nova godina", "ti si moj djed" i sl. Također je smiješan i onaj stari profesionalni ubojica, koji je poznat pod nadimkom "Jedan udarac" Liu, koji prikazuje svoj kung-fu i poznat je po tome što je obezglavljivao svoje žrtve jednim zamahom mača. A to je samo djelić humora u filmu.
Osim briljantnog humora, film ima nekoliko scena okrutnog nasilja, koje redatelj Jiang nije direktno prikazao već samo naznačio i pri tom je ostavio gledatelju da zamisli ostalo. A to je odlika pravih majstora.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Redatelj Jiang je jedan od najpoznatijih glumaca u Kini, glumio je u nekima od najpoznatijih kineskih filmova koji su poznati i u svijetu ("Hibiscus Town", "Red Sorghum", "Black Snow", "The Emperor's Shadow", "Warriors of Heaven and Earth") te je dobitnik mnogih glumačkih nagrada, ali njegov pravi talent je ustvari iza kamera.
U originalu kineski naslov znači "The Nips are here/Japanci su ovdje", što je tradicionalni potcjenjivački izraz Kineza za japance i ostale strance općenito).

Film možete i pronaći na Youtube, samo što je rasječen na 10 minutne dijelove sa engleskim titlovima, početak je ovdje

(Dae-soo)

- 13:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #