Shota no sushi
Jedna od mojih omiljenih tema u japanskim serijama je kulinarstvo. Japanska kuhinja nosi glas kao jedna od najboljih kuhinja na svijetu. A sushi je jedno on njenih najpoznatijih jela.
Shota no sushi, ili u prijevodu, Shotin sushi, je serija o mladom covjeku koji želi postati "nippon ichi", tj broj jedan (sushi šef) u Japanu. Naravno, da bi to postigao, mora se dokazivati iz epizode u epizodu.
Kako sushi radnja njegove obitelji ima probleme sa konkurentskim lancem koji ih zeli preuzeti, Shota je prisiljen otići iz svog mjesta i ići na obuku kod najboljeg Japanskog sushi majstora. Naravno i tu, osim novih prijatelja, nalazi i nove protivnike.
Ukratko, radnja cijele serije se vrti oko jednog jela: sushija.
Sushi je jelo koje se nalazi u skoro svakoj japanskoj "bento" kutiji (drvena kutija u kojoj se nosi ručak). U osnovi se sastoji od riže, sirove ribe i eventualnih začina.
Standardna verzija jela koju mnogi poznaju iz filmova je umotana u listove nori alge, ali sushija ima jako mnogo vrsta i oblika.
U svakoj od epizoda gledatelj upoznaje novu vrstu sushija, a također se svaka epizoda koncentrira na jedan detalj u izradi tog jela: od pripreme riže, prepoznavanja i odabira kvalitetne ribe, tehnike oblikovanja, ispravnog sječenja, ...
Kako obožavam sushi kao jelo, moram priznati da nije bilo lako gledati seriju. Tako blizu, a tako daleko ... Njam :)
[Kenshin]