Zmaj bičuje repom

srijeda, 07.11.2007.

DEVILS ON THE DOORSTEP (Guizi lai le, 2000)

Država: Kina
Žanr: ratna drama, komedija

Redatelj: Wen Jiang

Glume:
Wen Jiang, Hongbo Jian, Teruyuki Kagawa, Ding Yuan, Zhijun Cong, Zi Xi, Haibin Li, Kenya Sawada, Weidong Cai, Lianmei Chen, Yoshimoto Miyaji, Qiang Chen, David Wu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jedno malo kinesko selo je pod japanskom vlašću tijekom II svjetskog rata. Odred japanskih vojnika maršira svaki dan gore-dolje kao na paradi, a stanovnici bojažljivo paze da ne naljute okupatore. Jedne večeri seljaku Dasan Ma-u, (glumi ga sam redatelj), nepoznata osoba ostavi dva zarobljenika, japanskog vojnika i prevoditelja Kineza koji radi za japance. Ta osoba mu naredi da ih ispita i drži zarobljene dok on ne dođe po njih za 5 dana (oko kineske Nove godine), ukoliko im se nešto desi, platit će to svojim životom. Uplašeni Dasan pristane te se posavjetuje s nekoliko starješina u selu. Skupina nastoji ispitati zarobljenike, te ih skrivati od japanske vojske, a to im nimalo neće olakšati japanski zarobljenik, koji svaku neopreznost nastoji iskoristiti za bijeg ili obavještavanje svojih sunarodnjaka. Međutim kada prođe i Nova godina, nitko ne dolazi po zarobljenike, te nervozni seljaci odluče ubiti zatvorenike...

Što se mene tiče, ovo je jedan od najboljih filmova snimljenih. Ono, ikada. Jedan od rijetkih filmova koji uspješno spaja toliko filmskih elemenata u jednom filmu. Neki ovaj film nazivaju i "kineski Građanin Kane".
Film je bio zabranjen u Kini, iako je ispočetka odobren, kada je došlo vrijeme distribucije, stvari su se zakomplicirale.
Snimano je u crno-bijeloj tehnici s izvrsnim dijalozima i krupnim kadrovima s kamerom koja je držana u ruci (Changwei Gu, koji je radio i s velikanom Zhang Yimou-om). 2000. g. "Devils On The Doorstep" nagrađen je Grand Prix nagradom u Cannesu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Iako film počinje kao komedija, završni dio je nešto što ću pamtiti uvijek. Takav hladan i bešćutan kraj bi malo tko mogao zamisliti kada počne gledati film. Humora u filmu ispočetka ima na pretek: kada japanski zarobljenik traži od prevoditelja da ga nauči kineske psovke da može izvrijeđati svoje tamničare, ovaj ga nauči reći "sretna Nova godina", "ti si moj djed" i sl. Također je smiješan i onaj stari profesionalni ubojica, koji je poznat pod nadimkom "Jedan udarac" Liu, koji prikazuje svoj kung-fu i poznat je po tome što je obezglavljivao svoje žrtve jednim zamahom mača. A to je samo djelić humora u filmu.
Osim briljantnog humora, film ima nekoliko scena okrutnog nasilja, koje redatelj Jiang nije direktno prikazao već samo naznačio i pri tom je ostavio gledatelju da zamisli ostalo. A to je odlika pravih majstora.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Redatelj Jiang je jedan od najpoznatijih glumaca u Kini, glumio je u nekima od najpoznatijih kineskih filmova koji su poznati i u svijetu ("Hibiscus Town", "Red Sorghum", "Black Snow", "The Emperor's Shadow", "Warriors of Heaven and Earth") te je dobitnik mnogih glumačkih nagrada, ali njegov pravi talent je ustvari iza kamera.
U originalu kineski naslov znači "The Nips are here/Japanci su ovdje", što je tradicionalni potcjenjivački izraz Kineza za japance i ostale strance općenito).

Film možete i pronaći na Youtube, samo što je rasječen na 10 minutne dijelove sa engleskim titlovima, početak je ovdje

(Dae-soo)

- 13:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.10.2007.

Shota no sushi

Jedna od mojih omiljenih tema u japanskim serijama je kulinarstvo. Japanska kuhinja nosi glas kao jedna od najboljih kuhinja na svijetu. A sushi je jedno on njenih najpoznatijih jela.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Shota no sushi, ili u prijevodu, Shotin sushi, je serija o mladom covjeku koji želi postati "nippon ichi", tj broj jedan (sushi šef) u Japanu. Naravno, da bi to postigao, mora se dokazivati iz epizode u epizodu.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako sushi radnja njegove obitelji ima probleme sa konkurentskim lancem koji ih zeli preuzeti, Shota je prisiljen otići iz svog mjesta i ići na obuku kod najboljeg Japanskog sushi majstora. Naravno i tu, osim novih prijatelja, nalazi i nove protivnike.

Ukratko, radnja cijele serije se vrti oko jednog jela: sushija.

Sushi je jelo koje se nalazi u skoro svakoj japanskoj "bento" kutiji (drvena kutija u kojoj se nosi ručak). U osnovi se sastoji od riže, sirove ribe i eventualnih začina.

Standardna verzija jela koju mnogi poznaju iz filmova je umotana u listove nori alge, ali sushija ima jako mnogo vrsta i oblika.

Image Hosted by ImageShack.us


U svakoj od epizoda gledatelj upoznaje novu vrstu sushija, a također se svaka epizoda koncentrira na jedan detalj u izradi tog jela: od pripreme riže, prepoznavanja i odabira kvalitetne ribe, tehnike oblikovanja, ispravnog sječenja, ...

Kako obožavam sushi kao jelo, moram priznati da nije bilo lako gledati seriju. Tako blizu, a tako daleko ... Njam :)

[Kenshin]

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.09.2007.

AUDITION (Odishon), 1999

Žanr: Horor
Zemlja: Japan

Redatelj: Takashi Miike
Prema knjizi: Ryu Murakami
Glume:
Ryo Ishibashi ...............Shigeharu Aoyama
Eihi Shiina ....................Asami Yamazaki
Tetsu Sawaki ...............Shigehiko
Jun Kinimura ................Yasuhisa Yoshikawa

Shigenaru Aoyama je udovac već 7.g. i živi usamljeničkim životom sa svojim sinom Shigenikom, tinejđerom. Sin mu sve učestalije počinje govoriti da bi bilo već vrijeme da nađe novu ženu i počne živjeti novi život. To isto mu govori i njegov najbolji prijatelj, Yasuhisa Yoshikawa, producent u jednoj izdavačkoj kući. On čak za Aoyamu organizira audiciju za lažni film na kojemu bi Aoyama trebao izabrati svoju buduću ženu. Iako ispočetka tu audiciju ne shvaća ozbiljno Aoyama pristane. Na audiciji Aoyaminu pažnju privuče lijepa djevojka, Asami Yamazaki, koja ga potpuno očara, te mu pođe za rukom da je pozove na ručak. Međutim, Aoyama ne zna da Asami nije ni približno onakva kakvom se predstavlja...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ovo mi je bio prvi Miikeov film koji sam pogledao, i što da kažem, postao mi je jedan od najdražih filmaša, te sam nabavio i ostale njegove radove. Čovjek je danas jedan od najoriginalnijih i najprepoznatljivijih redatelja. Jedva čekam pogledati njegov "Sukiyaki western Django", to bi trebalo biti ludilo.

Što se tiče filma Audition, za njega vrijedi samo jedna riječ: GLEDATI (pod obavezno). Svako ko se smatra ljubiteljem horora trebao bi pogledati ovaj film. Onima koji to namjeravaju preporučujem da ga odgledaju bez puno istraživanja o tome što da očekuju, zato što je element iznenađenja najbolje u njemu. Ali sada je uz svu tu slavu ovoga filma teško odoljeti i jednostavno ga prvo pogledati. Ja sam bio među onima koji su imali sreću i pogledao film bez da sam znao što da očekujem i mogu reći da mi je pružio ono što nije ni jedan horor do sada - onaj osjećaj jeze i straha koji bismo svi htjeli osjetiti gledajući horor film, ali malo ih uspije to postići.

Image Hosted by ImageShack.us


U ovom filmu NEĆETE vidjeti lude ubojice kako trče ekranom i kolju sve živo, ni one scene u kojima vas zvučni efekt natjera da se trgnete i poskočite sa stolice, nema ni dinamične kamere koja baulja kao moj blogerski kolega Kenshin nakon par boca piva :) te vam onemogućava da vidite koji se qua uopće dešava.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sasvim suprotno u ovom filmu je sve učinjeno da bi se gledatelja "uspavalo". Radnja je spora i daje nam mogućnost da se upoznate s gl. likom, čak i da počnemo suosjećati s njegovom usamljenošću (npr. dok gleda sliku pokojne žene i sjedi sam u sobi). Kamera je statična i gotovo uvijek obuhvaća sve likove, čak je ponekad i predaleko, tako da čujemo samo glasove. A glas Asami je nešto najljepše što ćete čuti, mekan, dovoljno hipnotizirajući da ni ne primjetite kako vam se kapci spuštaju. A onda slijedi grubo buđenje.
Film koji pokazuje da prvi dojam često ne mora biti točan, štoviše, u ovom filmu može biti fatalan po život...

(Dae-soo)

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.09.2007.

INFERNAL AFFAIRS (Mou gaan dou, 2002)

Drama / Triler

Redatelj: Alan Mak, Andrew Lau

Glume:
Andy Lau...............Lau Ming
Tony Leung..................Yan
Anthony Wong.....gl. insp. Wong
Eric Tsang..................Sam
Edison Chen .....mladi Lau Ming
Shawn Yue ........... mladi Yan

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yan je policijska krtica ubačen u redove podzemlja i njegov pravi identitet zna samo gl. insp. Wong koji ga je i regurtirao. Lau Ming je krtica podzemlja ubačen u redove policije i on radi za svog šefa Sama. Obojica su regurtirani kao mladići te su nakon godina rada napredovali visoko u hijerarhiji svojih organizacija, međutim zbog dvostrukog života koji vode pate njihovi privatni životi. Lau Ming je stekao poštovanje "kolega" svojim radom u policiji, a isto tako i Yan u podzemlju. Obojica svojim šefovima javljaju korisne informacije koje oni vješto koriste da nadmudre policiju tj. Trijade. Prilikom jedne policijske zamke za Sama koju predvodi gl. insp. Wong, obojica šefova postanu svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima. Tada počinje utrka između Yana i Lau Minga za preživljavanje...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ovo je sada već jedan legendaran film koji je ponovno pokrenuo HK kinematografiju nakon što polako počela gubiti na zanimljivosti. Film koji je pokrenuo hrpu sličnih klonova o undercover policajcima, s boljim (Protege) ili lošijim (Wo Hu) uspjehom.

Za mene je ovo jedan od najboljih filmova koje sam gledao, film koji ima neizvjestan kraj, odličnu glumačku postavu te fantastičnu priču (za koju shvatite da je tako jednostavna) i glazbenu podlogu (koju izvodi sam Andy Lau). Na kraju krajeva nije ni Scorsese bio blesav kada je odlučio ovo remek djelo amerikanizirati i snimiti "The departed" koji mu je donio Oscara.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ako tražite akciju u ovom filmu potražite je drugdje, ovdje nećete vidjeti glavne likove da rade lude akrobacije i ostavljaju mrtva tijela i pustoš za sobom. Ovaj film će vam zalijepiti oči za ekran razlikama između dva svijeta kojima oba glavna lika pripadaju, njihovoj unutarnjoj borbi i pitanju, kojemu svijetu oni ustvari pripadaju.

Jedna zanimljivost - scena kada gl. insp. Wong daje dar Yanu za rođendan na krovu je posveta filmu John Wooa "Hard Boiled" u kojemu istu ulogu policijske krtice glumi Tony Leung, samo što se tamo radi o upaljaču, a ovdje o satu.

Infernal affairs Trilogija:
Osim toga postoje još dva nastavka ovog filma, drugi i treći dio, dok se drugi dio bavi likovima u mladim danima i njihovim motivima da odaberu strane na kojima ih vidimo na početku prvoga dijela, treći dio se bavi događajima koji su se događali nekoliko mjeseci prije i nakon radnje u prvom dijelu.
Ovo je svakako trilogija koja je vrlo kompleksna i preporučio bih je svim ljubiteljima gangsterske drame.
Istina, nećete vidjeti puno akcije ni eksplozija, ali ćete uživati u filmu nakon kojega ćete sami sebi reći "u q...c baš dobra filmčina" cool

(Dae-soo)

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.08.2007.

Nodame Cantabile

Nodame Cantabile je japanska serija u 11 nastavaka o polaznicima jedne muzičke akademije u Tokiju.

Glavni likovi su talentirana, ali lijena pijanistica Noda Megumi (Nodame), te Chiaki, njen prvi susjed, zvijezda škole, nadareni pijanist, koji bi ustvari htio biti dirigent.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Serija me je izuzetno dirnula iako mi je bilo potrebno privikavanje na čudnu mješavinu neozbiljnih i ozbiljnih detalja. Likovi jedni druge lemaju i nokautiraju kao u Tommy and Jerry crtićima, Nodame kao hrčak skuplja smeće po svom stanu, a poznati maestro Stressman govori japanski s urnebesno smiješnim naglaskom i ganja mlade studentice. S druge strane ozbiljniji tonovi priče govore kolike napore treba uložiti jedan glazbenik, kroz kakav iscrpljujući rad proći da izgradi umjetnika od sebe i pokaže kvalitetu.

Image Hosted by ImageShack.us


U svakoj od epizoda izvodi se poznata klasična glazba i moram priznati da serija gledatelju približava tu vrstu glazbe i budi zanimanje za njeno slušanje.

Ne mogu dovoljno jako nahvaliti ovu seriju, jednostavno je ne smijete propustiti! Ja sam cijelu seriju odgledao u 4 dana, kad je jednom počnete gledati naprosto se ne možete zaustaviti.

Tek kad vidite nešto ovako kreativno i zabavno, postat će vam jasno što propuštamo mi u Hrvatskoj, gdje nas odgajaju na jeftinim sapunicama, rađjenim po davno izlizanim formulama.

Što naročito volim u većini meni omiljenih japanskih serija, je nenametljivo ugradnjena poanta o vrijednosti prijateljstva i napornog rada. Tako i ova serija zorno demonstrira metodu "preko trnja do zvijezda". Takve serije stoga i odgajaju a ne samo zabavljaju. I najviše radi toga ih obožavam.

A tako nešto ćete rijetko naći na našim TV ekranima, zar ne? Sjetite se svih tajkuna u zaleđu i ostalih koji šalju druge vrste poruka djeci na ovim prostorima.

Naravno japanske serije postoje i u ostalim žanrovima, horrori, krimi priče i sl. tako da svatko može pronaći nešto za sebe.

[Kenshin]

- 18:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 25.08.2007.

Ono što me privuklo gledanju azijskih filmova je njihova originalnost, inovativnost i nerobovanje standardima. Sjećam se da sam još kao mali odlazio u videoteku i tražio filmove s kung fu tematikom (ona vremena kad se moglo posuditi film koji još nije ni došao u naša kina). Filmove kojima ne pamtim naslove, loše kvalitete i mrvicu bolje glume, ali je zato bilo šamaranja rukama, nogama, letova iznad krovova i ostalih akrobacija koje su oduzimale dah malome dječaku. Vremenom je bilo sve teže naći neki pošten azijski film te sam upao u bezidejnost većinom holivudske produkcije. Srećom pomoću nekih starih poznanstava sam se prije par godina vratio azijskom filmu pa sada nadoknađujem propušteno...

Evo ću vam za početak predstaviti jedan južnokorejski film koji sam nedavno gledao pa mi je i najlakše nešto o njemu reći.

PEPPERMINT CANDY (Bakha Satang), 1999
Drama

Zemlja: Južna Koreja
Scenarij: Lee Chang-dong
Redatelj: Lee Chang-dong

Glume: ,
Seol Kyung-gu ............ Kim Yong-ho,
Moon So-ree ................ Yun Sun-im,
Kim Yeo-jin ................Hong-ja,

Jeste li se ikada zapitali što će biti s vama za 10-20 g. ili o ćemu ste maštali prije toliko godina? Ovaj film prikazuje jednu takvu priču...

Radnja filma ide unatrag:

IZLET, Proljeće 1999: na jednom izletu pored rijeke i željezničkog mosta skupili su se radnici jedne tvornice da obnove uspomene. Izlet je organiziran na istom mjestu kao i prije 20 g. kada su sličan izlet organizirali i prvi put. Među tim ljudima se nalazi i Young-ho, čovjek za kojega je očito da je u teškoj depresiji i očajan. Ubrzo se Young-ho odvoji od skupine i popne na most s očitom nakanom da izvrši samoubojstvo. Trenutak prije nego ga udari vlak on izgovori: "Vraćam se natrag!"
... i zaista vrijeme se vraća unatrag 3 dana...

TRI DANA PRIJE, Proljeće 1999 : Young-ho se vozi i sluša obavijest o okupljanju svojih bivših kolega na istom mjestu kao i prije 20 g. Young-ho je rastavljen, poslovni partner je pobjegao s njihovim novcem, dužan je na sve strane vjerovnicima, te posljednjim novcem kupuje pištolj da izvrši samoubojstvo. U tome ga prekine neznanac koji se predstavi kao muž njegove prve i jedine ljubavi iz mladosti, Soon-im. Neznanac mu kaže da ga Soon-im, koja umire u bolnici, želi vidjeti prije smrti. On joj kupuje pepermint bombone koje mu je ona slala u vojsci...

ŽIVOT JE LIJEP, Ljeto, 1994 : Young-ho je vlasnik prodavaonice namještaja i otac djevojčice. Žena ga vara s svojim instruktorom vožnje, a on nju s svojom tajnicom. Jednom prilikom u restoranu naiđe na čovjeka iz prošlosti koji ga je poznavao kao policajca. U muškom wc-u Young-ho mu kaže: "Život je lijep"...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

PRIZNANJE, Travanj, 1987
MOLITVA, Jesen, 1984
POSJETA, Svibanj, 1980
IZLET, Jesen, 1979

Ovo je jedan moderni masterpiece o tome kako se ljudi mijenjaju, kako se njihovi mladenački snovi ruše u ovom okrutnom svijetu u kojemu živimo.
Priča počinje tako da vidimo posljednje trenutke života glavnog lika, a onda nas polako vraća u vrijeme njegove mladosti kada je na život gledao s optimizmom i planovima za budućnost.
Ovaj film ujedno obrađuje političko - ekonomsku situaciju u Južnoj Koreji tijekom 2 desetljeća (od 1979 - 1999), koji su prikazani kroz odrastanje glavnog lika. Najvažniji događaj se dešava dok je Young-ho u vojsci (1980.g.) u vrijeme kada se u J. Koreji dogodio Kwangju pokolj (južnokorejci ga zovu 5.18.) u kojemu se sukobila vojska i studenti demostranti (oko 200 ljudi je ubijeno, većinom civili). Taj događaj se već dva desetljeća nadvija nad vladu J. Koreje.
Kao što su osamdsesete bile vrlo burno razdoblje zbog vladavine generala Chun Doo Hwana koji je vladao željeznom rukom i držao naciju u stalnoj vojnoj pripravnosti odbijajući svake reforme, devedesete su donijele ekonomski i gospodarski procvat, sve do ekonomske krize 1997.g. kada su mnogi bankrotirali. Svi ti događaji se mogu pratiti kroz život glavnog junaka filma.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Čak i bez da se usporede sudbine glavnog junaka i korejske politike i gospodarstva, film je impresivan za gledanje kao film o tome kako pojedincu sreća i život izmiču nadzoru, te sam sebe uništava.
Pogotovo su mi se svidjeli kadrovi koji nas vraćaju u prošlost. To je napravljeno tako da gledamo iz perspektive vlaka koji ide unazad tračnicama, uz stvarno fenomenalnu glazbu. Sam početak filma počinje izlaskom vlaka iz tunela, prvo je ekran u tami, a zatim se pojavljuje bijela točkica koju poslije razaznajemo kao tunel. Vjerojatno je već tu redatelj htio sugerirati da ćemo gledati jedan film koji ide unatrag.Kad sam već kod vlakova treba spomenuti i da se u svakoj od priča iz raznih razdoblja život Young-hoa pojavljuju vlakovi ili njihov zvuk.
Meni su najzanimljiviji bili djelovi koji se odigravaju u 1980 i 1984 kada Young-ho doživljava totalnu promjenu karaktera i ta dva dijela odlučuju njegovu budućnost. Tu vidimo Young-hoa koji se grozi nasilja, ali ga i koristi pod pritiskom društva u kojemu se nalazi.
Gluma je fenomenalna, s tim da bih istaknuo glavnog glumca: briljantni Kyung-gu Sol kojeg sam gledao i u Voice of a murderer i moram reći da čovjek zna svoj posao.
Sve pohvale redatelju Chang-dong Leeu na ovom filmu iako mu je ovo bio tek drugi film kojega je režirao (prvi je bio Green fish), nadam se da ću uspjeti pogledati njegov Secret sunshine uskoro...

Dae-soo

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ona osvaja egzotikom, kulturom, drugačijim nacinom života, ljepotom i duhom.
Ona je Azija, a mi smo dva njena ljubitelja, dva leptira privučena njenim sjajem.
Dosta poezije! Mene zovite Kenshin, a moj frend, idejni začetnik ovog bloga je Dae-soo.

Dok sam ja više orijentiran blažim temama, Dae-soo je lokalni ekspert za opskurne filmove s većim količinama crvene tekućine koja teče ekranom. Također, ako vas zanima telefonski broj one zgodne azijske glumice koju ste gledali prošli ponedjeljak, on je taj koga trebate zvati.

Ali svakom svoje, svakako javite što vi volite ...

- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se