život je kako kada

< listopad, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

31.10.2017., utorak

Svi Sveti - Dušni dan

SJEĆANJEM ŠUŠTE
BIJELE KRIZANTEME
MRAMORU CRNOM
*

MRMOR GLASOVA
ARANŽMANI CVIJEĆA
ZA DAN SVIH SVETIH
*

GROBOVI, GROBLJA
POSVUDA PLAM SVIJEĆA
SPOMENDAN MTRVIH
*
(haiku na temu dolazećih blagdana)



Svi Sveti (lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) je kršćanski blagdan, kada se slave svi sveci, kako oni koje je crkva službeno proglasila svetima tako i oni za koje se vjeruje da su sveti.
Katolici slave ga 1. novembra, a u pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.
Na dan Svih svetih služe se svete mise u crkvama i na grobljima. U Bosni i Hercegovini na dan Svih svetih služe se mise za sve poginule u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Tradicionalno na grobljima u Sarajevu i Mostaru polažu se vijenci i pale se svijeće.
Obilježavanje blagdana Svih svetih u kršćanskoj tradiciji seže još od 4. vijeka.

Dušni dan
Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilon službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.
Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetoga Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.
Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih[1], običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.
(Izvor wikipedia)


- 07:42 - Komentari (14) - Isprintaj - #