život je kako kada

< srpanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

04.07.2017., utorak

Turf - tarf

Što je to turf (tarf)???



Peat (/ piĐt /), također se zove travnjak (/ tĐrf /), (torf) je akumulacija djelomično uvele vegetacije ili organske tvari koja je jedinstvena prirodnim područjima nazvanima treseti, bogs, mire, moors ili muskegs. Ekosustav čistog soka je najučinkovitiji ugljični sudoper na planeti jer biljke sjemenki hvataju CO2 koji je prirodno oslobođen od treseta. To održava ravnotežu. U prirodnim tresetima "godišnja stopa proizvodnje biomase je veća od brzine razgradnje", ali je potrebno "tisućama godina da treset razvije naslage od 1,5 do 2,3 m, što je prosječna dubina Borealnog [sjevernog] treseta ". Sphagnum mahovina (tresetna mahovina) jedna je od najčešćih sastojaka treseta, iako mnoge druge biljke mogu pridonijeti. Tla koja sadrže najviše treset poznata su kao histosoli. Treset se formira u močvarnim uvjetima, gdje poplave ometaju kisik iz atmosfere. Time se usporavaju stope razgradnje.

Peatlands, osobito bogs, najvažniji su izvor treseta. Isto i druge manje uobičajene vrste močvarnih vrsta, uključujući fens, pocosins i tresetne močvare, također stvaraju treset. Krajolici prekriveni tresetom dom su specifičnih vrsta biljaka, uključujući Sphagnum mahovina, ericaceous grmlje i sedges. Budući da se organska tvar nakuplja tijekom tisuća godina, tresetišta također daju zapise o prošlim vegetacijama i klimatskim uvjetima pohranjenim u biljnim ostacima poput peludi. To omogućuje ljudima rekonstrukciju prošlih okolina i proučavanje promjena u ljudskom korištenju zemljišta.



Treset se koristi kao važan izvor goriva u pojedinim dijelovima svijeta. Oko 4 trilijuna kubičnih metara (5,2 trilijuna kvadratnih metara) treseta je u svijetu, koji pokriva ukupno oko 2% ukupne površine zemljie (oko 3 milijuna kvadratnih kilometara ili 1,2 milijuna četvornih kilometara), a sadrži oko 8 milijardi terajoula energije. S vremenom je stvaranje treseta često prvi korak u geološkom formiranju drugih fosilnih goriva kao što su ugljen, posebno ugljen s niskim stupnjem, poput lignita.

U Irskoj je velika upotreba treseta u domaćinstvu i široko rasprostranjena u industriji. U Republici Irskoj, državna tvrtka Bord na Mónna odgovorna je za upravljanje proizvodnjom treseta. Proizvodi mljeveni treset koji se koristi u elektranama i prodaje procesno tresivno gorivo u obliku tresetnih briketa koji se koriste za kućno grijanje. To su duguljasti štapići gustog komprimiranog, sušenog i lomljenog treseta. Tresetna mahovina je proizved koji se koristi za uzgoj u vrtovima. Turf (tarf - sušeni treset) se obično koristi u ruralnim područjima.



jednu malu ciglicu nosim doma kao suvenir.
- 13:31 - Komentari (17) - Isprintaj - #