život je kako kada

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

30.06.2017., petak

Škola Acla



Škola Acla je godišnja ljetna škola na otoku Achill, koja već 30 godina promovira tradicionalnu irsku glazbu, umjetnost i kulturu. U srcu škole Acla je nastava - za sve uzraste i sposobnosti. U nizu tradicionalnih glazbenih instrumenata, uključujući harfu, uileannove cijevi, violinu, koncertnu flautu, bango, concertinu, glazbenu zviždaljku i harmoniku. Škola Acla domaćin je visoko cijenjenih radionica pisaca, uz redovite koncerte, čitanja poezije, dramskih predstava i umjetničkih izložbi. Nastava se nudi u Gaeilg 'Acla (Achill irski jezik), a također se nude tečajevi u likovnoj umjetnosti.

Škola Acla 2017
Godišnja ljetna škola Scoil Acla za 2017. odvijat će se od 22. srpnja do 29. srpnja. Tečajevi i radionice uključuju tradicijsku irsku glazbu, pop-up umjetničku radionicu, Sean Nós pjevanje, radionice pisanja, Sean Nós ples, radionice tradicijskog tkanja i još mnogo toga. Sve pojedinosti o tečajevima i događajima, zajedno s online rezervacijama, dostupne su na web stranici Scoil Acla.

Pa eto tko ima mogućnosti ovo je sigurno izuzetan godišnji odmor.



impozantan ulazak na otok preko ovog mosta sa zanimljivim nadsvođem.
- 10:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

29.06.2017., četvrtak

Katedrala u Leterkenny

Ovaj post nije za one koji zaziru od sakralnih objekata. Gdje god da se zaustavim, ako mogu posjetim i crkve i groblja. Zašto groblja nisam sigurna, ali ima fascinantnih spomenika. O crkvama se ne treba puno pričati, no zanimljivo je i pomalo čudno da na mjestu katedrale nekad bijaše velebni dvorac, no ništa nije ostalo još prije no što je katedrala izgrađena. Jedina katedrala u cijeloj Donegal županiji. Vrijeme je sakramenata pa se po gradu mogu vidjeti toalete.


nije lako uz brijeg



jer crkve su ako ikako može biti negdje na brijegu.



stanete ispred i pogled u visinu



a onda na ulaz



vjernik se najprije prekriži, pomoli, a onda (jer ovdje je posvuda dozvoljeno slikanje i ništa se ne plaća) za uspomenu nekoliko fotografija



krasne orgulje, sigurno je glazba iz njih u ovom prostoru čudesna



oltari vrlo često imaju u kamenu isklesane biblijske slike, kao ovdje posljednja večera






bočni oltari



nekada je odavde bila upućena homilija vjernicima na misnim obredima



pogled malo bočno






i na strop, lijevo i desno, a onda izlazim van gdje me dočekala lagana kiša


za dušu
- 11:44 - Komentari (13) - Isprintaj - #

28.06.2017., srijeda

Obronak

U županiji Donegal ćete ući u mjesta koja imaju naziv samo na irskom jeziku (gaedhilge). Naravno da ga nećete moći pročitati, niti znati što znači. Ja imam sreću da mogu saznati iako vrlo je teško izgovarati osim kada se nazdravlja uz pivo, a to je "slonte". Ovo je lako zapamtiti. Naša domaćica govori obadva jezika pa je stvarno zanimljivo slušati kada sa mještanima razgovara. No da se ja osvrnem na grad za koji wiksa kaže, a ja skratila na ovo:

Letterkenny (Irski: Leitir Ceanainn, što znači "obronak O'Cannons"), nadimak mu je još i "grad katedrale". On je najveći i najnaseljeniji grad u županiji Donegal u Irskoj. Leži na rijeci Swilly u istočnom Donegalu. Uz obližnji grad Derry, Letterkenny se smatra regionalnim gospodarskim središtem. Letterkenny je započeo kao trgovački grad početkom 17. stoljeća. Moguće je da je utvrđen na mjestu ranijih galskih naselja. U nedavnoj prošlosti, Letterkenny je bio u velikoj mjeri poljoprivredni grad, okružen velikim stočarskim i ovčarskim pašnjacima.
Status grada je postigao početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća nakon dijeljenja Irske.
U gradu je rimokatolička katedrala sv. Eunana i sv. Columbe jedina u County Donegal.
Godine 2015. po procjeni, dodijeljena mu je nagrada za najsretniji grad u Irskoj.

Od zanimljivih fotkica odabirem:



uvijek pogledam što nude informacije



veselo društvo mladih na zgodnom trgu



svako mjesto ima svoje mega dućane



gužve i parkirane automobile na obje strane. sreća da je jednosmjerna ulica



cvijeće i zastave



ovako su mesari dostavljali naručenu robu, danas je samo atrakcija za turiste



isto, ali sa prslukom kojega ovdje uglavnom svi hodači, a posebno biciklisti nose na svojim turama



zastaneš na ručak ili osvježenje



ipak dva puta razmisliš, nije na odmet jer vrag nikad ne spava.


- 11:24 - Komentari (16) - Isprintaj - #

27.06.2017., utorak

Ako oko zapne za nekaj

Ponekad samo prođemo jer imamo određen cilj, a ponekad nasumično putujemo i zastanemo ako nam oko zapne za nešto. Tako je bilo sa ovim malim gradićem. Zastali smo jer mi je zapelo ovo, a vi pokušajte otkriti



i naravno onda slijedi nekoliko škljocanja



centar grada je gore preko mosta



i jedna sasvim obična ulica kao u svakom manjem mjestu. Kako mene uvijek zanima i povijest mjesta gdje se zaustavimo malo sam potražila i u nekoliko rečenica to je:

Newport, povijesno poznat kao Ballyveaghan (irski: Baile Uí Fhiacháin) - dugi niz godina grad je također bio poznat kao Newport-Pratt (u County Mayo, Irska ). Nalazi se na zapadnoj obali Irske, uz obalu Clew Baya, sjeverno od Westporta. Gradom protječe rijeka imena Crna Hrastova Rijeka. Uz nju je na obali uređeno šetališt.
Newport je osnovana početkom 18. stoljeća od strane obitelji Medlycott. Upravitelj za zemljišta obitelji Medlycott bio je kapetan Pratt. On je uveo proizvodnju platna u gradu pod upravom imigrantskih kvekera koji su se preselili u županije Mayo iz Ulstera. Početkom 19. stoljeća proizvodnja je propadala. Kvekerske zajednice su teško živjele i nisu imale mogućnost sklapanja brakova jer su bili krvno povezani pa su se svi iselili nešto u druga mjesta, a nešto u Ameriku.
Obitelj O'Donel, bila je protestantska. Međutim, žena Georgea O'Donela bila je katolkinja pa joj je darovao tri hektara zemlje na Barrack Hillu za Sestare Milosrđa za izgradnju samostana u Newportu. Zabilježeno je da kada su temelji 1884. godine iskopani za novi samostan, otkrivene su mnoge kovanice i gumbi, tipke s natpisom "Pratt". Godine 1887. završen je samostan i otvorena Nacionalna škola sv. Josipa, sa 211 djevojčica i 34 dječaka. Škola je bila uspjeh te nastavila rasti. Časne sestre bile su popularan dodatak Newportu, a lokalni trgovci darovali su darovima samostan. Godine 1894. otvorena je škola čipke za obuku djevojaka u industriji čipkarstva. Pružila je neku industriju - sve dok se tržište čipke nije srušilo nakon Drugog svjetskog rata. Zbog racionalizacije sestre su 1977. godine napustile samostan i prebivale u iznajmljenoj zgradi u gradu. Samostan je tada imao svoju srednju školu, ali posljednjih godina newport učenici putuju u srednju školu u Westportu.



i malo za dušu.

- 14:40 - Komentari (17) - Isprintaj - #

26.06.2017., ponedjeljak

Uzduž i popreko

Trebalo je stići prije noći u B&B pa su sve fotke iz automobila.
1.


uglavnom su sve ceste i cestice asvaltirane, ovom smo krenuli u smislu popreko, ali bilo je nešto drukčije dozvoljena (brzina za ovu cesticu je 100 km na sat, možete li zamisliti kada se nađu dva automobila iste brzine)

2.


malo uzbrdo

3.


pa malo ravno

4.


e da, karta kaže da smo u Nacionalnom Glenveagh parku, o. k. nekako baš i ne izgleda kao park, ali ako karta kaže onda vjerujem

5.


brežuljkasto i zeleno

6.


ponovo prema gore, naokolo nigdje ništa, ali kuća je tamo

7.


iznenađenje, bila je to škola 1800 i neke. još uvijek stoji, ali odavno nije školarce vidjela

8.


uzduž i popreko i evo nas na ulasku u grad Letterkenny, o njemu kasnije kao i o samom parku, a i ostalom viđenom

P. S. hvala vam od srca na pogledu i komentarima









- 11:22 - Komentari (12) - Isprintaj - #

25.06.2017., nedjelja

County Donegal

Neću spominjati koliko smo pubova uz put posjetili jer bio je to dug put. Kako god ušli smo u županiju iliti County Donegal. Nekoliko rečenica o županiji tek da spomenem.
Županija Donegal bila je dom nekad moćnog Clann Dálaigh, (Clann-Domhnaill), poznatije na engleskom jeziku kao O'Donnellova dinastija. Do oko 1600, O'Donnells su bili jedna od najbogatijih i najmoćnijih domaćih irskih vladajućih obitelji. Unutar Ulstera, samo Uí Néill (poznati na engleskom kao O'Neillov klan) modernog okruga Tyrone bili su moćniji. O'Donnellsi su bili Ulsterov drugi najmoćniji klan ili vladajuća obitelj od ranog 13. stoljeća do početka 17. stoljeća. O'Donnellova kraljevska ili uglavnom moć konačno je završila u onom što je tada bila novostvorena županija Donegal u rujnu 1607.
Povijest te županije je posebno burna i sa bezbroj nevolja. Od Osamostaljenja Republike Irske županija Donegal je odsječena od bivšeg središta Dery koji je ostao u novo nastaloj Sjevernoj Irskoj. Zbog svih problema stanovništvo je posebno trpjelo, a kako Dublin nije pomagao ljudi su se iseljavali masovno preko Foyle Port luke u Ameriku ili Australiju, Novi Zeland.
Dodano u sve to, krajem 20. stoljeća županija Donegal bila je pod utjecajem problema u Sjevernoj Irskoj. Županija je pretrpjela nekoliko bombaških napada i ubojstava. To je dodatno pridonijelo gospodarskim i društvenim poteškoćama županije. Međutim, veća ekonomska i administrativna integracija nakon Sporazuma o velikom petku iz travnja 1998. bila je od koristi županiji.
Donegal političari zovu svoju županiju "zaboravljena županija", zbog percepcije da ih je Irska vlada ignorirala čak i u kriznim vremenima.

P. S. Podsjeća na neke naše danas, zar ne?

Prvi gradić gdje smo se zaustavili je jedna od dviju najvećih ribarskih luka.



Tipična primorska mjesta iz bližeg



I daljeg



nisam imala dovoljno mjesta pa te grdosije nisu cijele u kadru.



brodovi u cijeloj luci



stvarno grdosije

Nekoliko riječi o samom gradiću:
Killybegs (irski: Na Cealla Beaga) je grad u okrugu Donegal, Irska. To je najveća ribarska luka u županiji i na otoku Irskoj. Nalazi se na južnoj obali županije, sjeverno od Donegal zaljeva, u blizini grada Donegal. Grad se nalazi odmah do luke i na podnožju golemog planinskog trakta koji se proteže prema sjeveru. Ljeti je u gradu ulični festival koji slavi ulov ribe i uključuje tradicionalni "Blagoslov broda".
Killybegs je prirodna luka u koju dolaze brodovi sa ulovom više vrsta ribe. Uz to ima razvijenu prerađivačku industriju i zamrzavanje skuša, haringe, smuđ i ostale plave ribe. Luka je servisna luka za brodske bušotine na moru.
Gotova prerađena riba zamrzivačima se izvozi na tržišta u Africi, Bliskom Istoku i Europi. Međutim, zbog iscrpnog provođenja ribolovnih propisa EU-a na irskim brodovima došlo je do pada u ribarskoj industriji u gradu. To je dovelo do smanjenja zaposlenosti u industriji prerade ribe, u kojoj su najteže pogođeni radnici u ribarnici.

P.S. ima sličnosti, ima.

I za kraj plaže, pješčane (ja ih ne volim) ogromne, i po stotinu metara dugačke, možda i duže









- 13:56 - Komentari (10) - Isprintaj - #

22.06.2017., četvrtak

Ja neću o kuhanju

Da stvarno neću o kuhanju, ali hoću i BAZGI. Kako ovdje bazga cvate početkom i tijekom lipnja imam priliku nekoliko puta uživati ručak onako kako sam kao dijete u mojoj Slavoniji. Vjerujem da svi znate što je bazga, ako vas zanima i više o njoj pregledajte na bazga
Nekada smo za brzi ručak u vrijeme cvatnje pohali cvijet bazge pa uz zdjelu mlade salate imali odličan ručak. Tako i ja ovih dana spravljam cvijet bazge ovako:

naberem pune mlade rascvjetane cvjetove, blago operem, a ako su iz čistih područja kao ovdje na planini tada ih niti ne perem kako im ne bih skinula sav pelud. Pripremim smjesu za palačinke, malo rjeđu u koju obavezno dodam malo rakije ili viskija. Svaki cvijet držeći za peteljku uronim u smjesu i u zagrijanom ulju pržim na naglo sa obje strane. Peteljke odrežem sve do cvijeta kada se zaprži s jedne strane Tijesto je hrskavo, a bazga odlična. Ponekad u smjesu sitno narežem samo cvjetiće bez i jedne žilice pa velikom žlicom stavljam u ulje pržiti. No osobno više volim cijele cvjetove. Ove je godine u Hrvatskoj osim možda na Velebitu kasno, ali sjetite se do godine koliko je zdravlja u tom prekrasnom cvijetu.



cvijet bazge



pržim na naglo



na papirnate ubruse da pokupe eventualno ulje



sitni cvjetići u smjesi

- 13:51 - Komentari (22) - Isprintaj - #

20.06.2017., utorak

Celtik tiger


U večernji sat (21,40) kada je doma već noć.



nakon odlične večere u pubu koji ima akvarij na zidu šanka izlazimo, a ispred nas duga kuća sa stanovima u nizu koju nazivaji "celtik tiger business"



Kratko o od kuda pojam "keltski tigar"

Irski rast od prosječno 9,4 posto godišnje, novootkrivena irska snaga opisana je terminom “keltski tigar”, i Irci su mislili da su se zauvijek riješili povijesnog prokletstva emigracije. Ali proteklih nekoliko godina dogodilo se masovno iseljavanje usporedivo s onim između 1845. i 1849., koje je u povijesti poznato kao razdoblje Velike gladi u Irskoj.Emigriranje u inozemstvo je gotovo refleksni postupak za Irce u vrijeme krize, kažu irski sociolozi. U optimističnom scenariju, mladi ljudi koji sada odlaze zbog krize vratit će se s novim vještinama kad se irsko gospodarstvo počne oporavljati. U pesimističnom scenariju, neće se vratiti nikad, što će oporavak učiniti još težim jer u Irskoj neće biti dovoljno mladih produktivnih radnika koji bi, kroz gospodarski rast u kojem sudjeluju i poreze koje plaćaju, zarađivali za troškove starih umirovljenika i otplatu duga države (koji iznosi oko 124,4 posto BDP-a i četvrti je najveći u EU).Zemlja od 4,6 milijuna stanovnika uspjela se prva izvući iz ponora i izaći iz programa pomoći uvjetovane rezovima. Uspjela je srezati plaće i povećati poreze bez masovnih prosvjeda na ulicama. Ali cijena koju je usput platila je masovni nestanak mladih ljudi s tih ulica. Zemlja s poviješću siromaštva i emigracije ponovo otkriva iseljeničko prokletstvo.

ili vidjeti cijeli članak još iz 2013. keltski tigar

Prolazimo li i mi isti put?????


- 10:50 - Komentari (14) - Isprintaj - #

18.06.2017., nedjelja

Ima i toga

Westport House u Westportu, County Mayo, Irska, poznata je irska turistička atrakcija, u vlasništvu obitelji Hughes, koja posjeduje niz tvrtki na zapadu Irske. Do siječnja 2017. godine bilo je stoljeće vlasništva obitelji Browne.

Tek šturi podatak koji zapravo ne govori ništa posebno, ali slike će reći puno više. Dakle:



mapa razgledavanja imanja, ali iza širom otvorenih vrata......ništa



O. K. ne moramo kupiti ulaznicu. Na obavijesti stoji da se park otvara 01.06.2017. ipak iako je to sutradan nigdje ni žive duše. Ulazimo vidjeti do kuda možemo.



jedna iz daleka



onda zumiranje jer tko zna smije li se, ako još službeno nije otvoreno.



hotel, mislim kako tamo mora biti otvoreno pa krenem



ne, ne, nema ništa osim tih zvjezdica koje označavaju visoku kategoriju. kod nas bi to značilo da se radi o pet i još koja zvjezdica. ovdje je to jako diskutabilno



samo lanci i katanci, turistički doček. odustajemo od daljnjeg hodanja jer tko zna što bi nas sve moglo snaći, a onda na izlasku



mimo nas iz parka na samom izlazu prozuji jedan



zatim i drugi. zanimljivo, znači ipak ima živih duša. vjerujem da će posjetiocima biti lijepo kada proradi sve što pano prikazuje



samo zabilježim jer nemamo vremena čekati službeno otvorenje koje treba biti sutradan. tada smo već na novoj lokaciji.












- 10:41 - Komentari (18) - Isprintaj - #

16.06.2017., petak

CO Mayo Irska



odabir je Westport


Westport (irski: Cathair na Mart, što znači "kamena utvrda od kljova" je grad u County Mayo u Irskoj. Nalazi se na jugoistočnom uglu Clew Baya, uvale Atlantskog oceana na zapadnoj obali Irske.

John Browne maknuo je izvorno selo Cahernamart, koje je imalo 700 stanovnika, kako bi napravio svoje vrtove u Westport Houseu.

To je sasvim dovoljno za znati o gradiću Westport



kao gotovo svi gradići centralni trg sa nekoliko pobočnih ulica. Obavezan spomenik nekom od velikana povijesti.



iste trgovine pune kineskih suvenira posvuda pa ni tu nisu iznimka.



mene razveseli telefonska govornica, ne viđam je doma često, a ovdje ih još uvijek ima.



tražimo mirniji kutak za predah



evo ga



mi ćemo ipak guinness pa još malo lunjati gradom. o tome u idućem postu













- 14:01 - Komentari (22) - Isprintaj - #

14.06.2017., srijeda

Idemo prema sjeveru

Krenuli smo iz County Limerick u County Mayo. Ovo nije post za one koji ne vole postove vjerskog sadržaja. I Irci imaju svoje veliko marijansko svetište u omanjem selu Knock. Samo kratko o povijesti svetišta:
Knock (irski: Cnoc, što znači brdo - općenitije poznat u irskom kao Cnoc Mhuire, "Hill of the Virgin Mary") je selo u County Mayo, Irska. Njegovo je značenje u Knock svetištu, na kojem se Djevica Marija, zajedno sa Svetim Josipom i Ivanom Evangelistom, ukazala 21. kolovoza 1879. Više od dva sata to je ukazanje gledalo petnaestak ljudi različite starosti. U 20. stoljeću Knock je postao jedan od glavnih europskih katoličkih marijanskih svetišta, uz Lourdes i Fatimu. Milijun i pol hodočasnika godišnje posjećuje svetište Knock. Papa Ivan Pavao II., pobornik predanosti Djevici Mariji, posjetio je Knock 1979. godine kako bi obilježio obljetnicu ukazanja.
Monsinjor James Horan postao je župni svećenik u Knocku 1963. godine i postigao tri glavna, značajna postignuća i za svetište i za samo mjesto.
Izgradnja nove bazilike, Gospa, Kraljica Irske, u Knock svetištu 1967. godine, koja može primiti 10.000 posjetitelja.
Izgradnja Irske-Zapadne zračne luke kojom je omogućio lakši dolazak hodočasnika.
Posjet pape Ivana Pavla II. Knocku 1979.

Sada samo fotografije. Ima ih dosta. Možda je moglo i manje, ali za doživjeti prostor ponekad je važno i nešto više.






- 19:05 - Komentari (10) - Isprintaj - #

13.06.2017., utorak

Skitam po Irskoj

Putovanja. Volim putovanja koja ne traže velike angažmane, koja nisu vezana za zvjezdaste hotele. Volim putovanja koja često imaju nepoznat itinerar. Sve to sam imala u desetak dana landranja, rekla bi moja majka. Započela bih ipak ovaj niz postova slikama koje slave život.
Vratile su me u moju rodnu Slavoniju i dvorište u kojem je život bujao.



gurkanje, više kao molim

onda pokušaj sa druge strane

upalilo je, zna da ih promatram, gledamo se nekoliko minuta obje smo na mjestu, ne mičemo se.



onda odluči da je za taj put dosta i kreće, bebać za njom



puna sam emocija i sjećanja, ali dug je put ispred pa spremam fotić i krećemo dalje.










- 11:37 - Komentari (20) - Isprintaj - #

03.06.2017., subota

I eto tako



02.06.2017.


Nižem ih prebrzo ne i prelako,
Kao da svaka nova postaje teža,
A brže stiže no što želim.
Nisu to više slavlja ni tulumi
Jer što se ima slaviti osim
Zahvaliti providnosti da tu sam.
Jesam, tu sam i uglavnom
Sve te dane uspijem posložiti
Kao police u šoping centru.
Na donjoj su prošli dani
Jer malo mi išta od njih treba.
Na srednjoj su podsjetnici
Za sve te šarene kutijice
Čiji sadržaj produžuje trajanje,
Bar me u to uvjeravaju.
Malo smanjim količine
Jer od svih nanizanih
Odavno bih krila dobila.
Na najvišoj polici uredno
Kao knjige u knjižnicama
Posložene čekaju da se
Ostvari još ponešto
Od mnogih želja i ponekog
Nadanja.
Pa sretan mi i ovaj
Rođendan.

02.06.2017.

(već neko vrijeme putujem pa mi nije internet pri ruci)
- 22:30 - Komentari (23) - Isprintaj - #