život je kako kada

< rujan, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

11.09.2016., nedjelja

Fota-dalje

Kao i sve ostalo u Irskoj je dvojezično. Gelik irski jezik i engleski kojeg su im uveli Englezi koji su Irskom gospodarili oko četiristo godina. Danas se njihov jezik ponovo uvodi u škole, na TV, radio, a svi nazivi mjesta, putokazi, ulice imaju dvojake nazive. Ne bih vas davila o nastanku imena Fota, jer je za mene prekomplicirano, nego samo nekoliko rečenica o
Fota vrtovima. Radi se o strukturiranom arboretumu, ograđenim vrtom i terasama. Vrtovi su rijetko i egzotično grmlje i drveće, zajedno s opsežnim ružičnjaku.
Izgled i struktura arboretuma i vrtovi potječu uglavnom iz zakupa obitelji Smith-Barry, koji su prepoznali značaj zaštićene lokacije i toplog tla Fota otoka. "FOTA" dolazi od irskog "DP TE", što znači toplo tlo. Uvjeti su prikladni za uzgoj pojedinih stabala i egzotičnih biljaka.
Razvoj arboretuma i vrtova poklapa se sa istraživanjem biljaka velikih ekspedicija diljem svijeta. Povratkom donose uzorke iz mjesta poput Azije, Južne Amerike i pacifičke obale sjeverozapadne Amerike. Neke od tih rijetkih biljaka pronašle su svoje mjesto u Fota arboretumu u roku od nekoliko godina nakon njihova otkrića.
U 1840, John Smith-Barry osigurava da su stabla dobro raspoređena - što im omogućuje da se uspješno razvijaju neovisno od sezone. Obitelj je također napravila biljnu kolekciju tijekom 19. i veći dio 20. Stoljeća i katalogizaciju. Zaštita i razvoj nastavlja se i danas.
Mnoge od tih kolekcija bilja su raspoređeni u suradnji s Nacionalnom Botanic Gardens, Glasnevin, Dublin, i drugim botaničkim institucijama kao što su Royal Botanic Gardens Edinburghu, u Škotskoj.

Godine 1996. država je dobila kontrolu nad arboretumom i vrtovima. Njima sada upravlja Ured za javne radove u suradnji s irskom baštinom Trust.

Još nekoliko fotografija koje se nekome dopadaju, nekome ne, ali eto ipak je doživljaj u živo vidjeti neke životinjske vrste koliko god nas to u isto vrijeme i rastuži što su u zatočeništvu. Fota je po mom skromnom mišljenju lijepo i dobro uređen ZOO.



Najprije me gledao dosta upitno, a onda se polako okrenuo, još jednom me pogledao i nastavio sa hranjenjem.







Onda malo vježbe ili zabave.



E ovo me je stvarno zanimalo. Šetao se tako od otoka na kojem imaju sve moguće penjalice i drveće u koje se skriju do kućice za noćenje u kojoj imaju hranu. Kroz staklo nije fotografija dobra. No uredno sjedne uz zdjelu, jede pa se vrati na otok. Na novi dolazak ponio je i list.



To je sve o majmunima. Ima još.......
- 15:13 - Komentari (14) - Isprintaj - #