život je kako kada

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Život je čudo nemjerljivo i zato se ponekad usudim zapisati sjećanja, misli, nadanja, želje, a sve to podariti svima koji su začarani čudima kao i ja. Uz poeziju često pišem priče koje su isključivo mašta tek sa malim detaljima stvarnog života. Fotografije koje stavljam na blog su moji uradci ako nije drukčije navedeno. Voljela bih da me najprije pitate ako želite što preuzeti.

A. Ž. K.

Ne
Uglavom ne komentiram komentar koji je ostavljen na moj post, niti se vraćam vidjeti da li je ostavljen komentar na moj kod drugih blogera. Zato, ako mi nešto želite reći ostaviti komentar na mom blogu, ako ne želite nije nikakav problem niti ako ne svratite.

Ako želiš nešto reći
demetra02@gmail.com

Početak
Blog je ponovo registriran 13.01.2013.

ljubav

22.12.2015., utorak

Pred Božić

NOSTALGIČNO JUTRO


Zapisivala je moja bakica u staru teku svaki dan od sv. Lucije pa do Badnjaka kako koji dan izgleda, koliko je novog snijega palo, ima li sunca, puše li sjeverac ili je dan bijel, sunčan i tih. Zima je to iz mog djetinjstva. Ona bijela kada je snijeg do prozora napadao, kada smo svi znali da se Božić približava. Odraslima je to vrijeme bilo za odmor, za promišljanje što još treba koji dan napraviti kako bi se onda od Božića do Tri Kralja mirovalo. Istina blago je trebalo jesti i trebalo je štale i svinjce počistiti, na štrajati novu slamu, krave pomusti, ali to je tek sat ili dva u cijelom danu. I naravno trebalo je perad pustiti bar malo u očišćeni dio dvorišta, u kopanje staviti kipuću vodu da se led od prošle noći otopi. Ma bilo je posla, da, bilo je, ali nama djeci najvažniji trenuci su bili u kuhinji kada bi bakica izvadila tu svoju čarobnu teku zapisala nešto o jutarnjem vremenu jer kako je govorila tako će iduće godine znati kakvo vrijeme se sprema za svaki mjesec. Na sv. Luciju je bio siječanj iduće godine i tako redom do Badnjaka koji je bio prosinac iduće godine, a onda bi uzimala avan, kojeg sada ja čuvam kao dragocjenost. Listala bi po teci tražeći recepte božićnih kolača. Imala je ona puno toga u svojoj glavi, a tek poneki još iz njezinog djetinjstva čuvala je zapisano. Ja danas jedan takav isto čuvam i spravljam ga samo za božićne blagdane jer tako mi kuća zamiriše djetinjstvom. Ima li išta ljepše od tih mirisa, od tih sjećanja? Danas nema snijega. Sunce sja kao da je sredina ljeta. Istina i onda bi sunce sjalo, ali zvali smo ga zubato jer na minus petnaest ni sunčan dan nije mogao zagrijati promrzle prste. Danas će Badnjak bar malo mirisa davnog imati, ali slike sjećanja nostalgiju bude za snijegom i bajkom onom snježnom, slavonskom kojom je Božić okićen bio.

22.12.2015.

SVIMA ŽELIM BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!



fotografija by me, 28.12.2014.

- 09:45 - Komentari (20) - Isprintaj - #

17.12.2015., četvrtak

SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE

Poštovani,
pozivamo vas da nam se pridružite u našem programu uz ugodno druženje!

HUMANITARNI BOŽIĆNI SAJAM

19.12.2015. U ŠRAPČEVOJ 12,
OD 10 DO 14 SATI!
PRIPREMILI SMO VAM BOGATI ASORTIMAN LIJEPO IZRAĐENIH KUGLICA, ČESTITKI , SLIKA i NAKITA!
A IMA I LIJEPE ODJEĆE I OBUĆE ZA
NOVO -GODIŠNJU NOĆ
Sve što sakupimo od vaših donacija direktno predajemo našim potrebitim obiteljima!

RADO VAS OČEKUJEMO!
SVE INFORMACIJE NA MOB. 095/5492 873;
e- mail; gordana.brus@susjed.hr
www.susjed.hr


P. S. Molim da se ne shvati kao moj osobni poziv, već poziv udruge Susjed susjedu pomaže. Sve o udruzi možete vidjeti i na

https://web.facebook.com/susjed.susjedu.pomaze/?fref=ts

Naši siromašni susjedi trebaju našu pomoć cijele godine, a sigurno posebno za blagdane kada su stolovi u mnogim domovima puni. Odvojiti pet ili deset kuna sigurno nije nemoguće, a njima će svaka lipa biti velika pomoć. Hvala vam što ste pročitali i što ćete podržati svojim dolaskom i ovaj HUMANITARNI BOŽIĆNI SAJAM.


- 09:22 - Komentari (12) - Isprintaj - #

10.12.2015., četvrtak

Podržimo - šalji dalje ne bacaj



Dragi naši susjedi, u subotu, 12.12.15. u Centru za kulturu Maksimir, u Švarcovoj 18, od 10 do 14 sati vrtički mališani će pokazati koliko brinu o zaštiti okoline u kojoj žive! A u radionici izrađivati će se razni božićni ukrasi od već upotrebljivih stvari.

Udruga Susjed susjedu pomaže (u kojoj sam i sama volonter već niz godina) nastoji svojim radom, a kroz darovane stvari naših susjeda pomoći onima koji su stvarno u nevolji. Na žalost takvih u nevolji sve je više pa je naša pomoć sve potrebnija. Svatko od nas može sa kojom kunom pripomoći da za ove blagdane nekima ipak bude malo lakše. Nitko ne očekuje da trošite izvan vaših mogućnosti, ali i sa pet, deset, kuna puno ćete pomoći. U ovom programu sudjeluju i naša djeca i njihovi roditelji kao i odgajatelji u vrtićima. Nemojte i najmanju pomoć ostaviti za neki drugi put, jer možda tog drugog puta za naše potrebite susjede neće biti.
Hvala vam svima već sada jer vjerujem da ćete se odazvati.
- 09:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.12.2015., subota

Tristoti post

DANAS JE BOŽIĆ DRUKČIJI

Onda kada sam ja bila dijete Božić nije bio samo jedan dan, ne za nas djecu. Sve je počinjalo puno, puno ranije. Dizali smo se još za mraka i odlazili na zornice. Naravno da se u ona vremena crkve nisu grijale i uglavnom smo bili sasvim promrzli vrativši se kući. Tko nije doživio blagodat starinske zidane peći u zimskim danima neće razumjeti sreću kojom smo se vraćali doma. Uglavnom promrzli vrlo brzo smo skidali cipele i grijali noge uz vrući zid peći, a uz to čekala nas je bijela kava i žganci krasni žuti mirisni. Nema danas tih kukuruza, niti tako slasnih žganaca. A onda kako se sam Božić približavao uglavnom su naše kuhinje, a i cijelo selo zamirisalo kolačima. Pripremalo se i do dva tjedna ranije. Vadile su se stare požutjele teke sa receptima za neke posebne svatovske kolače koje su uglavnom pekle samo poneke starije žene u selu, a recepte rijetko kada dijelile. Ostali su kolači bili generacijama nasljeđivani usmenom predajom. Naravno da je svaka generacija ponešto dodala svoje pa su oni izvorni odavno zaboravljeni. Ja čuvam recept moje bake za gorabije. Vjerujem da mnogi nisu za njih čuli. Čak i originalne modle još čuvam. I koda je ostalo još tjedan dana pregledavali su se ukrasi za bor i kako ih je kupovnih bilo vrlo malo pripremalo se doma od orahovih ljuski, od slame, od krep-papira. To je odavno zaboravljeno jer su sve naše trgovini, svi božićni sajmovi krcati svjetlucavim i inim nakitom da rijetko tko želi nešto napraviti svoje. Ja nastojim da u mojoj kući što duže ostane tradicija bar u nekom dijelu pa već godinama sebi, kćerkama, a i prijateljima izradim neku kuglicu od svile. Malo truda, malo ljubavi, malo materijala i Božić odmah postaje veseliji.

05.12.2015.



nekoliko mojih pisanica od svile

- 19:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #