Baloni

nedjelja, 06.03.2005.

Heliji

Helij
Helij, plin lakši od zraka, upotrebljava se za punjenje balona u većini zemalja. Nije otrovan i nije zapaljiv. Jedan inertan plin, koji u kombinaciji s bilo kojim plinom ne stvara otrovnu mješavinu, i ne predstavlja opasnost za okolinu. Inače, helij ne ugrožava život. Uobičajeno je za helij, da kad se udahne u manjim količinama mijenja glas. Ipak, to ne radite.
Kad veće količine helija u plućima zamjene kisik nastaje brza smrt. Helij je prirodni plin koji nastaje prirodnom proizvodnjom zemljanih prirodnih plinova, i relativno nedugo je nađen. Poznata nalazišta nalaze se u Texasu, Wyomingu i interesantno u Poljskoj. U Amarillu - Texas, podignut je spomenik heliju zbog njegove važnosti. Možemo se samo čuditi kako je helij stigao u Poljsku.
U nekim manje razvijenim zemljama koristi se vodik za napuhavanje balona jer je jeftiniji i dostupniji, ali vodik je visoko eksplozivan, Hindenburg dirižabl koji je eksplodirao iznad jezera Lake Hurst 1939 godine, New Jersey bio je pun vodika. Proizvođači balona i stručnjaci za sigurnost provode globalnu kampanju protiv upotrebe vodika.

- 22:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>