Baloni

nedjelja, 06.03.2005.

POVIJEST BALONA I PRIRODNE GUME

POVIJEST BALONA I PRIRODNE GUME
Zemlja LATEXA
U dubini Crnog kontinenta izmeđuRuande, Ugande i DR Konga (ZAIR) dom je kaučuka (Latexa - "gumenog" drveća). Danas, tisuće hektara Kaučuka zauzimaju tropske predjele, koji bi inače bili devastirani. Rast i održavanje tih plantaža daju mnoge pogodnosti lokalnim ekonomijama, omogućavajući goleme količine kisika, sprečavajući nastanak neplodnog i suhog tla. U procesu proizvodnje balona, sok kaučuka kombinira se s pigmentom i koagulantima i stvara se potrebna smjesa za proizvodnju. Balon se formira kad se porculanska forma potopi u smjesu, i osušena guma kao presvlaka skine sa željene forme. Latex sok se uzima režući koru drveta koji lagano kapa u posudice koje se nalaze na samom drvetu
Havea brasiliensisi izvorno iz Amazonske doline, je jedini komercijalni dostupan izvor prirodne gume s preko 2000 iskoristivih grmova, loza i stabala cijelog svijeta. Uzorci su prvo bili poslani iz peruanske amazonske prašume Francuzima u Europu 1763 godine. Kako god bilo, Malezija, Tajland i Indonezija preuzimaju mjesto zbog pogodnosti klime za rast tog drveća od 1876. godine, kad je 70.000 sjemenki, unatoč kršenju brazilskih zakona, Henry Wickham prokrijumčario u Englesku.
Od te kolekcije, 2000 uzoraka je uspješno naturalizirano u Key Gardensu, i od tuda u Singapur i druge zemlje te regije..
Početak proizvodnje balona
Latex je sok "gumenog" drveta, hevea brasiliensis. U procesu proizvodnje balona, sok se kombinira s pigmentom i koagulantima i stvara se potrebna smjesa za proizvodnju. Balon se formira kad se porculanska ili aluminijska forma potopi u smjesu i osušena guma kao presvlaka skine s forme.
Latex baloni su prvo razvijeni u Engleskoj i Belgiji u 19-om stoljeću. Nylon balon je prvo razvijen u New Yorku. Balet u kasnim 70-im često je bio praćen s mylar i foil balonima. Ovaj tip balona je iznimno postao popularan iz nekoliko razloga; lebdio je duže nego latex baloni, dizajnirani su u bezbroj oblika, mogu biti tiskani (full color) u svim bojama i mogu se reciklirati.
Kloropren, proizveden iz acetilena, može biti polimerizacijom formiran u neoprensku sintetičnu gumu. Potražnja za neopren balonima je niska za komercijalno - dekorativne svrhe.

Za komercijlni razvitak u USA zaslužna je kompanija Tilitson Rubber Company u početku 20-og stoljeća. Latex baloni su 100% prirodni i razgradivi i uvijek su bili. Baloni se svrstavaju u tri kategorije - Latex , nylon i kloropren / neopren. Dvije najpopularnije su latex i nylon već duže vrijeme. Kloropen baloni su specijalni baloni s ograničenim karakteristikama. Nylon baloni su bili popularni u kasnim 70-im, kao foil i mylar baloni. Njihova razgradivost varira, zavisno od eksponiranosti svijetlu, gornja granica je koliko živi samo drvo.
Početak proizvodnje prirodne gume
Latex sok se uzima zasjecajući koru drveta i lagano kapajući, sakuplja. Taj proces je izumio Henry Ridley u Singapuru, 1890-te. Proces omugućava proizvodnju bez uništavanja drveća. Ta metoda je rezultirala povećanjem potražnje.
Izumom pneumatske gume Johna Dunlopa, 1888 godina kombinirano s Ridleyevom metodom, počeo je globalni "gumeni" bum .Tajland je danas najveći proizvođač prirodne gume, Malezija i Indonezija druga i treća. Te tri zemlje zadovoljavaju trenutačno 73% svjetske potrebe za prirodnom gumom.
Liberija je bila najveći proizvođač do civilnog rata 1990 godine. Danas, potražnja za gumom i dalje raste. Možda je najveći događaj koji je povećao potražnju gume, vulkanizacija za koju je "kriv" Charles Goodyear 1839. godine. Vulkanizacija je kompliciran proces. Pojednostavljeno, kombiniranje gume sa sumporom u procesu zagrijavanja daje za rezultat jači i elastičniji proizvod, pogodan za proširenu komecijalnu upotrebu. Vulkanizacija dopušta proizvodnju sintetičke gume, koja je danas zastupljena u toj proizvodnji 60%. Latex baloni su uvijek bili i biti će proizvođeni od prirodne gume.

Balon dekor

- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se