T.S.Gjergja

utorak, 22.05.2012.

Dugini ratnici

Sjećate li se kako je u poratno vrijeme Denis Latin pokušao Latinicu urediti tako da se bavi «civilnim « temama. U prvim ratnim godinama je s Merlićem odrađivao Slikom na sliku. To je za nas u «podrumaše» u Dalmaciji bilo kao izlazak na najbolju predstavu u gradu. Nako što bi se okupali u one dvi litre vode po čovjeku koje bi grijali na špakerima jer struja je u to vrijeme putovala samo do Bilica, namjestili bi se na ponajbolje ploče od stiropora po prašnjavim podrumima i na onim malim priručnim radio prijemnicima na baterije upijali najnovije vijesti o vlastitoj sudbini. Krojenoj od strane unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja. A sve to uz zaglušujuću buku granata ili još gore u mrtvoj tišini neizvjesnosti kad će opet. Sjajno je to bio odrađen posao. Bilo je to više od informacije, bili su to valovi nove revolucije i novog doba. Latinica je nastavila u tom tonu. Bila je manje informativna a više u funkciji podizanja morala. Ali nakon skakanja po škrapama i goletima diljem ratišta odlučio je Latin pionirski uvesti Hrvatsku u svijet Zapada. Pa je onako novinarski obrazovan osluškujući trendove izvana pokušao barem na televiziji oživjeti normalni civilni život. Jer kao rat je bio i prošao i nadao se da ćemo svi jedva dočekati pričati i razmišljati o nekim drugim stvarima. Opet mi problematični u Dalmaciji tek smo izašli iz podruma i rovova, još smo se na zvukove jačeg zvižduka bacali po podu i sakrivali iza kantuna zgrada. Trebalo je najprije progledati, jer su nam se oči stisle nakon dugog odsustva umjetnog i prirodnog svjetla, trebalo se pošteno okupati u više od dvi litre vode, trebalo je poštukati zidove od gelera, odvesti dijete na sistematski, trebalo je kupiti cvijeće za mrtve. I zato nekako nismo bili spremni za nastupajuće zapadnjačke priče o depilaciji, plastičnim operacijama i visokoj modi. Shvatio je to Latin vrlo brzo i vratio se stvarnim problemima koje su zanimale gledaoce. Volim vjerovati da je to radio jer je shvatio da je TV servis društva a hrvatsko društvo ma kako oduvijek pripadalo naprednom Zapadu u tom trenutku nije bilo spremno za najnovije tračeve iz Hollywooda. U što se Latinica kasnije pretvorila i kakvim je smjerom išla na ovom mjestu nije važno.
Ove male sličice tek su civilne reminiscencije na tvrdi stiropor i smrdljivi podrum. Ima i onih civilnih malo gorih priča kojima bi stiropor bio najmanji problem u životu i smrti tih godina. Ima civilnih priča koje se protežu i danas i kojih se neki ne mogu riješiti sve i da hoće. Bilo da svako jutro paze da ne stanu na minu, bilo da pohode grobove onako kao što neki pohode kafiće, bilo da traže i tragaju a nade sve manje, bilo da ne mogu uhvatiti smisao života ma kako se trudili...I sve je ovo tek civilna neuralgična točka hrvatskog društva. O onim veteranskim ne mogu govoriti.
U jednoj drugoj mirnodopskoj emisiji NU2, najprecjenjeniji novinar na HTV-u Stanković ugostio je slovenskog (sam se tako deklarirao ne filozofirajući previše) filozofa Slavoja Žižeka koji je rekao nešto znakovito. Da takva emisija kao ni suđenje bivšem premijeru ne bi bilo moguće u Sloveniji. Jedan Slovenac komplimentira primitivnoj Hrvatskoj. Ni Stankoviću nije bilo svejedno. Samo je podigao obrve tipa ...jel ti mene zaj...ili što? Ajmo reći da ovo nije tek kurtoazija i da je čovjek to izrekao koristeći se nekom od filozofskih znanstvenih metoda. Ali i meni filozofskom analfabeti bilo je jasno da mu ta teza ne drži vodu. Čovjek se u zadnje vrijeme previše bavio Hegelom pa mu je valjda promakla galerija hrvatskih odličnika čija bi djela svakom filozofskom kalfi bila znakovita.
Ministar branitelja Predrag Matić, kodnog imena Fred, pokušao je ovih dana angažirati one gore naznačene branitelje na jedan, u najmanju ruku, neuobičajen način. Umjesto da traži nestale branitelje, da razgovara sa strukom o najnovijim metodama liječenja PTSP-ija, da raskrinka lažne branitelje, da im kaže da su punopravni članovi društva on se brine o njihovom ugledu. A najbrži put do povratka imidža posrnulih branitelja bio bi poslati ih na branik gay parade u Splitu. Čovjek pogledao srpski film Parada pa se zanio da je hrvatski Srđan Dragojević. Nisam čula je li pozivao samo prave ili i one lažne i da li su dobrodošli i oni s protezama. Rukovodi se Fredi onom jednom branitelj zauvijek branitelj. Izvlači Fredi ljude u svoje dnevno političke svrhe kako mu padne na pamet ili na glupost. Ne znam zašto se baš za braniteljima posegnulo za branik te parade. Zbog mišića ili zbog pretpostavke da se vole tući, štiti slabije od sebe...Ovo me podsjeća kad te u školi pitaju ima li dobrovoljaca, pa se nitko ne javi, pa prozove Ivicu, pa se Ivica opravda a onda čekaš tko je sljedeći. Tako i ja ne mogu od straha da mene ne prozovu ne zato što imam nešto protiv pederskih parada nego slabašna sam i mršava i bojim se da ne dobijem po tintari ni kriva ni peder. Potrošio je Fredi jokera ili kako bi mi u Dalmaciji rekli karika. Što će biti ako ti odbiju poslušnost i drugi put. Kada tebi i tvojima to bude za glavu.
Ali što će jadan Fredi, on samo provodi politiku svoga šefa koji se toliko brine o istospolnim zajednicama kao da Hrvatska nema zakon o istima još od 2003. godine. Ispada da je premijer savršene Utopije a ne bremenite Hrvatske. Zaboravio Milanović da osim ovih pripadnika civilnog društva ima i ostalih koji bi zaslužili par dobrih mišića da ih brane, od radnika, seljaka, penzionera, branitelja, nezaposlenih, samohranih roditelja, invalida, siročadi po domovima..... Ma što nije ljepše laprdati u bojama duge nego se uloviti problema u crno bijeloj tehnici. Bolje bi bilo da je Milanović poslao Fredija i branitelje da malo posjete onog nasilnog lika Miroslava Žitnjaka – bivšeg vratara NK Osijek koji je nakon što je odalamio ženu dao mudru izjavu da su to njegove privatne stvari. Pa se ti diraj u civilnu privatnost. Dobro bi došlo očitati lekciju tipu onako zdravo seljački bez paragrafa i amandmana. A ne bi loše bilo i malo odraditi senzibilizaciju javnosti od strane Premijera na tu vrlo čestu pojavu u heteroseksualnim skupinama. Ali misli Premijer ako su heteroseksualci zakonski pokriveni oni više nisu njegova briga. A i samo problemi s njima. I zato bi najbolje bilo da nam uvedu radne obveze. Branitelji braniti pedere od splitskih primitivaca koje bi opet bilo dobro angažirati umjesto specijalaca na Braču, a one opet besposlene radnike Jadrankamena za tjeranje iš, iš, seljaka sa ulica, penzionere unaprijediti u pro bono baby sitere. Eto rješenja. A što će nam Vlada raditi? Baviti se seksom. Za početak istospolnim. Mora se odnekud početi. Kako je Fredi posegnuo za braniteljima tako je Milanović na braniku istospolnih brakova posegnuo za Katoličkom crkvom usprkos kojoj je Španjolska legalizirala istospolne brakove. Zna dobro Milanović da licemjerstvo ne spada u sedam smrtnih grijeha pa i uzima Crkvu u usta onako francuski En passant. A da mu se ne bi taj francuski En passant obio o glavu u vidu katolički španjolskog Non pasaran na sljedećim izborima!
I on previše gleda prema Zapadu pa je jadan ti je umislio da je Obama i da je predsjednik Amerike. Ljudi moji netko mu treba napokon reći da ovo nije dugometražni film u duginim bojama. A da je malo bolje osluhnuo situaciju s Obamom i Amerikom vidio bi da je jedna primitivna savezna državica u SAD zvana Sjeverna Karolina kao odgovor na Obamino zagovaranje legalizacije gay brakova na brzu brzinu uvela amandman u svoj obiteljski zakon koji brak definira kao zajednicu muškarca i žene. Kažu ti Karolina ognjištarci da ..oni nisu anti-gay već da su pro-marriage (za brak). Ali pustimo mi te američke Metro-Goldwyn-Mayer priče na stranu.
Da se ne bi trebali baviti „depilacijom„ već stvarnim problemima poručio je u srijedu predsjednik HUP-a Premijeru i Vladi. E to se zove presedanom. Još nikada nisam vidjela tako otvoreno prozivanje i kritiziranje Vlade dok ti ta ista Vlada, Premijer i Predsjednik sjedi u prvom redu. Dobro su ih oprali. Onako kako to napravi učiteljica Ivici kad se opravda. Sram te bilo i neka ti ćaća dođe u školu. Ergović ga je podsjetio da kada kritizira poduzetnike ne zaboravi da je on najveći hrvatski poduzetnik, na čelu najvećeg poduzeća - države -za koju bi trebala vrijediti ista pravila gospodarske igre kao i za ostale poduzetnike ili neke druge skupine. Pametnom dosta.
Kakva je to vlada koja u ovaj mirnodopski, civilni da ne kažem civilizirani trenutak hrvatske povijesti poziva branitelje na ulice a tjera seljake i radnike s tih istih ulica?

Imamo mi još klipsati do one Nashove pjesme I can se cleary now... all of the bad feelings have disappeared here is the rainbow I've been praying for.. It’s gonna be a bright , bright Sun-Shiny day...za one koji ne razumiju engleski...imate Google prevoditelj.

22.05.2012. u 14:46 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2012 (7)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (1)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (1)

Na rubu pameti

Linkovi

mail

dayafter229@gmail.com