LGBT udruge „minirale“ održavanje parade na Dan svetog Patrika u New Yorku

21.03.2014.

Oko ovogodišnje parade povodom obilježavanja Dana svetog Patrika, jednog od središnjih događaja u njujorškoj turističkoj ponudi, lomila su se koplja sve do zadnjeg trena. Parada je ostala bez svog glavnog sponzora Guinessa samo dan prije održavanja, a nekoliko dana ranije sponzorstvo su otkazali Heineken i još neke pivovare, izvješćuje britanski The Guardian. Organizatori nisu željeli da se irski vjerski i tradicionalni blagdan pretvori u marš LGBT udruga.

Parada povodom Dana svetog Patrika, katoličkog sveca i zaštitnika Irske, održava se svakog 17. ožujka u New Yorku još od 1766. godine i predstavlja spektakularan događaj koji se ne propušta, čak i ako nemate ni kapi irske krvi. Radi se o velikoj njujorškoj turističkoj atrakciji koja privuče oko milijun gledatelja na ulice, a na njoj svake godine maršira više od 150 000 sudionika. To je dan kada se svi vesele na irski način, nose zeleno, plešu i piju Guiness i Jameson pivo. Parada se kreće širom Pete avenije, a najveća gužva stvara se oko same katedrale svetog Patrika.

Iako se radi o najpopularnijem događaju u New Yorku, ove je godine njujorški gradonačelnik Bill de Blasio odlučio bojkotirati paradu zbog zabrane organizatora da se na paradi ističu obilježja homoseksualnog pokreta te da na njoj otvoreno sudjeluju LGBT udruge. Prvi put u povijesti New Yorka jedan je gradonačelnik odlučio izostati s proslave Dana svetog Patrika. Organizatori parade zapravo nisu zabranili sudjelovanje gay grupa ili gay pojedinaca na samom maršu već su zabranili isticanje gay oznaka i bilo kakvo identificiranje s LGBT pokretom ili udrugama, budući da se radi o vjerskom blagdanu.

Slično su postupili organizatori bostonske parade povodom obilježavanja Dana svetog Patrika. Nisu dozvolili najvećoj homoseksualnoj udruzi u Massachusettsu MassEquality marširanje na paradi zbog čega je bostonski gradonačelnik Marty Walsh, inače irski Amerikanac, također bojkotirao proslavu. Međutim, irski premijer Enda Kenny nije želio popustiti pritiscima gay udrugama i prije negoli je krenuo na put u SAD izjavio je novinarima: „Parada svetog Patrika u New Yorku je parada na kojoj se izražava pripadnost našoj irskoj kulturi i naciji, a ne određenoj seksualnoj orijentaciji, i rado ću na tim paradama sudjelovati.“

Neke su LGBT udruge planirale protestirati uzduž rute parade na Petoj aveniji dok su druge planirale bacati boce s Guinness pivom sa polica Stonewall Inna, gay bara u New York Cityju koji se smatra mjestom rođenja pokreta za homoseksualna prava. Na taj su način mislili protestirati protiv najvećeg sponzora parade, međutim otkazali su nasilne akcije u nedjelju jer je Guinness netom prije održavanja parade odustao od sponzorstva.

Guiness je svoje odustajanje od sponzorstva nad najvećom tradicionalnom manifestacijom u New Yorku objasnio u krajnje ideološki obojenom priopćenju koje je stiglo iz njihove matične tvrtke Diageo: „Guinness ima vrlo dugu tradiciju podržavanja različitosti i zagovaranja jednakosti za svih. Nadali smo se da će organizatori na ovogodišnjoj paradi prekinuti sa svojom politikom isključivosti. Kako se to nije dogodilo, Guiness je povukao svoje sudjelovanje. Nastavit ćemo djelovati zajedno s vođama lokalne zajednice kako bismo osigurali da na budućim paradama bude prisutna politika inkluzije“.

To je bio samo nastavak žestokog pritiska na organizatore i sponzore budući da su prije Guinessa u petak svoje sponzorstvo nad paradama u Bostonu i New Yorku povukli Heineken i Sam Adams. Velike multinacionalne kompanije tako su se radije priklonile zahtjevima homoseksualnog lobija raspoznavši da će imati manju ekonomsku štetu budu li odustali od sponzorstva negoli se zamjerili homoseksualnom lobiju koji je očito iznad njih.

Izvor: The Guardian/Market Watch

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.