Sloboda i radost temelj su športa

10.03.2014.

Duhovna obnova za sportaše Zagrebačke nadbiskupije
Sloboda i radost temelj su športa
U organizaciji Ureda za pastoral mladih, odjela za šport Zagrebačke nadbiskupije, u subotu 8. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održana je duhovna obnova i sveta misa za sportaše koju je predvodio mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Susretu su prisustvovali predstavnici svih Katoličkih športskih liga Zagrebačke nadbiskupije te ugledni gosti, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Šport može postati odgojan

Biskup Šaško u prigodnom je govoru govorio o važnosti uloge športa u društvu te je napomenuo kako kao takav ima i religiozan temelj, dotaknuvši se i negativnih i pozitivnih aspekata športa. „Sloboda i radost temelj su športa. A šport sam po sebi nije odgojan, ali u okviru određenih vrijednosti on to doista može postati. A Crkva promatra vrijednosti kroz razne aktivnosti i načine života. Ustrajnost, odlučnost, raspoloživost, zajedništvo, solidarnost, pravednost te svijest o svojim vlastitim granicama i mogućnostima, krijeposti su koje se stječu športskim načinom života“, istaknuo je biskup Šaško.

Odgajati za prihvaćanje pobjede i poraza

Govoreći o fair-playu i važnosti nastupanja iznad pobjede, biskup je istaknuo kako to baš i ne odgovara samoj istini. „Želja za pobjedom, za postizanjem dobrih rezultata, sastavni je unutarnji, a ujedno i neizostavni element športske prakse. To je čimbenik poboljšanja, a ujedno i uvjet napretka natjecanja. Ono što treba isključiti jest da to natjecanje ne postane živi antagonizam naspram drugih. Dakle, mora se odgajati za prihvaćanje pobjede i poraza što zahtjeva odgojni put velikog moralnog zalaganja“, zaključio je mons. Šaško.

Sam susret protekao je u interaktivnoj komunikaciju kroz koju su sudionici duhovne obnove, nakon biskupova izlaganja, postavljali biskupu pitanja te vodili raspravu o ključnim pitanjima športa u Nadbiskupiji.

Autor: Marijan Spehnjak

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.