IZVJEŠĆE S VETERANSKOG KMNL TURNIRA "SV. MARKO KRIŽEVČANIN

24.10.2013.

U subotu, 12. listopada u 9.00 sati, u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, na malonogometnom igralištu Osnovne škole Augusta Šenoe, započeo je malonogometni veteranski turnir "Sv. Marko Križevčanin". Turnir je započeo molitvom svih ekipa, koju je predvodio vlč. Damir Bačun, župnik Župe sv. Marka Križevčanina.
Nogometni turnir trajao je od 9.00 do 13.00 sati, a na njemu su sudjelovale četiri veteranske ekipe ("mladići" starijih od 30 godina). Sudjelovali su: ekipa Vjeroučitelji, Župa Duha Svetoga (Jarun), Župa Sv. Petra (Zaprešić) i Župa Sv. Marka Križevčanina.
Nakon dinamičnog, uzbudljivog i lijepog nogometa po prekrasnom sunčanom danu ljestvica konačnog poretka cijelog nogometnog turnira izgleda ovako:

1.
Župa Sv. Petra (Zaprešić) 3 3 0 0 8:0 9
2.
Vjeroučitelji 3 1 1 1 8:4 4
3.

Župa Duha Svetoga (Jarun) 3 1 1 1 6:6 4
4.
Župa Sv. Marka Križevčanina 3 0 0 3 2:14 0

Najboljim vratarem (golmanom) proglašen je Robert Starčević, vratar (golman) iz Župe sv. Petra (Zaprešić) ni s jednim primljenim pogotkom.
Najboljim strijelcem proglašen je Ivan Markotić s 5 postignutih pogodaka, igrač iz ekipe Vjeroučitelji.
Najboljim igračem turnira proglašen je Krešimir Percela, igrač iz Župe sv. Petra (Zaprešić).

Fair play ekipom proglašena je ekipa Župe Sv. Marka Križevčanina.

Svi igrači su se ponašali u kršćanskom duhu i s punim poštovanjem prema protivničkim igračima, a svaka utakmica započela je zajedničkom molitvom igrača obje ekipe i suca.

U 18.30 sati u župnoj crkvi Sv. Marka Križevčanina započela je sveta misaz za sve sudionike veteranskog turnira i njihove obitelji, koju je predvodio vlč. Odilon Singbo, župni vikar Župe sv. Marka Križevčanina. Pjevanje i sviranje na svetoj misi predvodili su članovi župnog zbora mladih "Laudes".

Susret je završio druženjem i dodjelom nagrada u župnoj dvorani ispod crkve 19.30 sati.

Cijeli je susret održan imao dobrotvorni karakter jer se prikupljala novčana pomoć za našeg brata i prijatelja Hrvoja Babića, koji boluje od teškog oblika tumora kostiju. Hrvoje je nekadašnji orguljaš i voditelj mješovitog župnog zbora, voditelj zbora mladih, dugogodišnji basist i aranžer grupe "Božja slava band" te Nadbiskupijskog zbora mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Josip Štefanac

KMNL ZAGREB - KRIZMANICI, trenutno prijavljene ekipe:

22.10.2013.

1. Sv. Antun Padovanski
2. Sv. Marko Križevčanin
3. Bl. Augustin Kažotić
4. Sv. Pavao Apostol
5. Sv. Nikola Biskup - Stenjevac
6. Marija Pomoćnica
7. BDM Žalosna
8. Sv. Mati Slobode
9. Sv. Luka
10. Sv. Ivan apostol i evanđelist
11. Sv. Nikola Tavelić
12. Sv. Petar Apostol - Vlaška
13. Uznesenje BDM - Stenejvac

Slobodna su još tri mjesta za ligu krizamnika Zagreb. Prijave su otvorene do kraja tjedna, a termin sastanka sa voditeljima ekipa ćemo objaviti večeras. Prvo i drugo kolo ćemo odmah odigrati ove subote, tako da sve ekipe mogu računati da će igrati dvije utakmice.

KMNL Klinča Sela, Jastrebarsko i Karlovac - rezultati

Sv. Nikola Biskup - Sv Franjo Ksaverski 4:1
Sv. Josip Radnik - Sv. Nikola Biskup II 1:9
Sv. Franjo Ksaverski - Sv. Barbara 3:4
Sv. Juraj - Presveto Srce Isusovo 6:2
Sv. Martin - Sv. Barbara 7:1
Sv. Nikola Biskup - Presveto Srce Isusovo 9:1
Sv. Josip Radnik - Sv. Martin 3:8

Nova knjiga o Ivanu Buriku – svjedoku vjere, mučeniku Srijema

18.10.2013.

Ovoga listopada, o dvadeset i drugoj obljetnici mučeničke smrti svećenika i tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, udruga „dr. Ante Starčević“ iz Tovarnika objavila je dugo pripremanu ilustriranu knjigu „Zvjezdana vrata“. Riječ je o maloj biografskoj trilogiji. Prvi dio, Križni put, obrađuje na djeci zanimljiv način Burikovo djetinjstvo i ranu mladost, drugi dio, Pastir, njegov studij i župnikovanje, a treći, Zvjezdana vrata, mučeničku smrt u Tovarniku.

Predgovor knjizi napisao je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić. „Zvjezdana vrata“ ispripovijedala je i bogato oslikala književnica i ilustratorica Sonja Tomić.

Knjiga je namijenjena djeci i školarcima osnovne škole te može poslužiti na satovima vjernauka i župne kataheze, kao i obiteljski odgoj u vjeri, a odrasli će u njoj za sebe naći zanimljivih pa i nepoznatih činjenica o Domovinskom ratu i djelovanju toga vrsnog svećenika sveta života.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik, Antun Ivanković, predsjednik

Počinje snimanje dokumentarnog filma o A. G. Matošu

TOVARNIK - U povodu stote godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (1873. – 1914.), Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika kao producent u suradnji sa Uredom za međunarodnu suradnju TINTL pokreče projekt snimanje dokumentarnog filma o hrvatskom književniku i domoljubu koji je rođen u Tovarniku 13. lipnja 1873. godine. Kroz mnogobrojne razgovore, rekonstrukcije događaja, književnih pripovijetki i kratkih priča, stvarnih Matoševih životnih dogodovština, na poetski način će se prikazat osebujnu ličnost domoljubnog pisca koji je ostao nepresušna inspiracija mnogim književnicima i intelektualcima.
Dokumentarni film „I dok je srca, bit će i Kroacije!“ vjerno će prikazati Matoševu osobnost i burno povijesno vrijeme u kojem je živio i pisao književna djela. U film će biti uključeni i poznati glumci koji će u povijesnim rekonstrukcijama odglumiti poznate ljude iz javnog i kulturnog života toga vremena, kao i samog A. G. Matoša.
Matoš je stvorio je vrlo opsežan opus, koji sadrži pjesme, novele, drame, putopise, feljtone, književne, kazališne, glazbene i likovne eseje i kritike, te političke eseje i članke. Njegove misli o Hrvatskoj, njezinim političarima i inteligenciji, o hrvatskome mentalitetu, o uzrocima hrvatske nesreće i propadanja, o odnosu Hrvatske prema Europi, kao i drugim političkim, kulturnim i društvenim pojavama, i danas su aktualne. Film će se snimati u Tovarniku, Našicama, Zagrebu, Parizu, Beogradu i drugim mjestima koje je A. G. Matoš posjetio u boemskim lutanjima. Scenaristi i redatelji filma su višestruko nagrađivani filmski i TV redatelji Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko. Izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.
U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije. Dokumentarni film „I dok je srca bit će i Kroacije!“ biti će predstavljen na mnogim domaćim i inozemnim manifestacijama poput filmskih festivala, kulturnih događanja i prezentacijama hrvatske kulture pred mnogobrojnom publikom.

Film će biti prikazan ne samo na velikom kino platnu nego i na malim ekranima putem televizijskog emitiranja programa pred milijunskim auditorijem, a to znači da je uloga filma kroz ovakvu vrstu masmedija, u suvremenom smislu, itekako isplativa i značajna, jer informira, educira i ostavlja trajan trag za buduća pokoljenja. Ovo se posebno odnosi na prezentiranje filma u DVD izdanju, koje će biti dostupno u školama, fakultetima i svim relevantnim kulturnim institucijama u Hrvatskoj i svijetu.

Za Udrugu dr. Ante Starčević - Tovarnik, Antun Ivanković, predsjednik

Koncert "Apostola mira" u Komediji

Popularni duhovni sastav „Apostoli mira“ predstavit će svoj novi nosač zvuka „Možeš nebo dotaći“ na istoimenom koncertu koji će se održati u utorak, 3. prosinca, u zagrebačkom kazalištu „Komedija“.

Budući da se koncert održava u prvom tjednu Došašća, Apostoli mira će zajedno s gošćom Renatom Sabljak otpjevati dvije pjesme "Raduj se o Grade Nazaret" i "Visom leteć ptice male" za koju su snimili i zajednički spot. Voditeljica programa je Tanja Popec.

„Apostoli mira“ afirmirani su vokalno-instrumentalni sastav hrvatske glazbene duhovne scene koji već iza sebe imaju niz glazbenih ostvarenja, a dolaze iz Mađareva, Koprivnice i Zagreba.

Danas djeluju u okrilju udruge "Ime dobrote". U više od deset godina na duhovnim obnovama u Hrvatskoj i inozemstvu, nastupima na festivalima duhovne glazbe i susretima mladih te brojnim humanitarnim koncertima kontinuirano daju svoj doprinos našoj duhovnoj glazbenoj sceni.

Autorski album "Vjera moja nosi me" u nakladi Laudata promovirali su u kazalištu Komedija u Zagrebu 2009. Ovogodišnji su pobjednici Uskrsfesta sa skladbom Možeš nebo dotaći.

Današnju postavu "Apostola mira" čine Mateja Gašparić, Fabijan Ipša, Danijela Ipša, Mario Ipša, Marija Beštek, Janja Turković, Ana Oreški, Margareta Jozinović, Marko Ipša na gitari te Dean Kožić na klavijaturama.

Organizacijski voditelj je Ksenija Abramović. Pjevanje vježbaju kod prof. Denis Vasilj i prof. Deana Kožića te Adriana Vinkovića Rangela.

Raspored KOL-a za 19.10.

Raspored KOL-a za 19.10.:
11:30 Sv. Josip - Sv. I. Nepomuk 2 (mj)
12:30 Sv. A. Padovanski - Sv. N. Tavelić (dj)
13:30 BDM Žalosna - Sv. Obitelj (mj)
14:30 BDM Žalosna - SKAC Palma (dj)
15:30 Sv. Mihael - Sv. Obitelj (mj)
16:30 Sv. I. Nepomuk 1 - Kraljice Svete Krunice (mj)
17:30 Navještenje BDM - Kraljice Svete Krunice (mj)

KMNL ZAGREB - PRIJAVE ZA PRVOPRIČESNIČKU I KRIZMANIČKU LIGU!!!

U tijeku su prijave za prvopričesničku i krizmaničku katoličku malonogometnu ligu Zagreb, a prijave traju sve do 23. listopada, dok bi početak lige bio 26. listopada!

U kategoriju prvopričesnika spadaju dječaci 2002. godište i mlađi, a u krizamnike dječaci 1998. godište i mlađi.

Više informacija možete dobiti na mail: kmnl.zagreb@gmail.com!

Raspored utakmica KKL-a za 19.10.2013.

Raspored utakmica KKL-a. Utakmice će se odigrati na vanjskom terenu Športskog rekreacijskog centra Šalata, Schlosserove stube 2 Zagreb.
11:00 Sveti Jeronim- Špogi
11:00 Blažena Djevica Marija Žalosna- Sveti Antun Padovanski
11:30 Bezgrješno Srce Marijino- Sveti Petar 2
11:30 Sveti Jeronim- Blažena Djevica Marija Ţalosna
12:00 Majka Božja Lurdska- Sveti Antun Padovanski
12:00 Špogi- Bezgrješno Srce Marijino
12:30 Župa rođenja BDM Savica-Šanci- Špogi
12:30 Sveti Petar 2- Majka Božja Lurdska
13:00 ZKHS- Župa rođenja BDM Savica-Šanci
13:00 Sveti Petar 1- Bezgrješno Srce Marijino

U emisji Poluvrijeme na HKR-u.

U ponedjeljak na HKR-u u 13.00 sati sportska emisija Poluvrijeme, gost emisije g Andro Knego.

Majka preminula samo 12 sati nakon što su se njezine tri kćeri udale

16.10.2013.

Sarah (19), Kaylee (21) i Jodie Swales (22) iz Snellvillea u Georgiji oprostile su se od svoje majke na svadbenom slavlju. Ili točnije, na zajedničkom trostrukom vjenčanju.

Njihova je majka Becky preminula od raka koji joj je nakon dojke metastazirao na jetru samo 12 sati nakon što su sve tri njezine kćeri stale pred oltar pred okupljenim gostima ove nedjelje poslijepodne. Planirale su vjenčati si 26. listopada, ali su sve odlučile pomaknuti kako bi njihova majka vidjela kako hodaju prema oltaru.
"Bilo je potresno. Sretne smo da je ovdje, ali ujedno je vjerojatno i posljednja velika stvar koju ćemo skupa s njom napraviti", izjavila je Becky za FOX5 prije vjenčanja. Sarah je dodala: "To nije kao da gubite majku. To je kao da gubite najboljeg prijatelja, a svatko bi želio da mu najbolji prijatelj bude na vjenčanju. Naše vjenčanje ne bi bilo isto da ona nije tamo da to iskusi s nama".

Njihov otac Otis, koji je kćeri otpratio do oltara, nadao se da će mu vjera pomoći da sve izdrži: "Moja je žena ljubav mog života i zato je ovo jako teško. Ali ponosan sam na svoje kćeri. Molim se Bogu da mi da snage da izdržim svaki dan".
Samo 12 sati nakon što su se njezine kćeri udale, Becky je podlegla bolesti. Rak dojke dijagnosticiran joj je u veljači 2010. godine, ali iako se kemoterapija isprva učinila učinkovitom, liječnici su nedavno otkrili da joj se bolest proširila i na druge organe.

Prije svoje smrti Becky je na Facebooku napisala: "Zahvaljujem Bogu što me svaki dan probudio. Imam tako divnu potporu. Svog voljenog supruga, svoje tri prekrasne kćeri i majku, koju su uz mene bili svaki korak svakog dana. Ne mogu riječima izraziti kakav je to blagoslov bio".

Izvor: http://www.haber.ba/vijesti/svijet/60185-majka-preminula-samo-12-sati-nakon-sto-su-se-njezine-tri-kceri-udale-video.html

MISA ZAZIVA DUHA SVETOGA U OSIJEKU ZA NOVU AKADEMSKU GODINU

U osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla, apostola 13. listopada održana je svečana misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Misno slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u zajedništvu s domaćim župnikom, mons. Adamom Bernatovićem, dekanom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. Perom Aračićem, studentskim kapelanom Arkadiuszom Krasickim, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata Mariom Brkićem i novim đakonom u ovoj župi, Dejanom Henčićem.
Uz brojne vjernike i studente, misnom slavlju nazočili su članovi vodstva, prorektori, dekani i profesori osječkog Sveučilišta. Govoreći o nedjeljnom evanđelju u kojem Isus od gube liječi desetoricu, a samo se jedan vraća zahvaliti, nadbiskup Hranić je rekao: Današnja liturgijska čitanja, lome naše uske okvire. Meni i svima vama, a na poseban način svim i svakom pojedinom članu akademske zajednice Sveučilišta J.J. Strossmayera, na početku nove akademske godine ta čitanja poručuju da je Bog veći od naših ljudskih, pa i crkvenih, okvira i pravila. On je širi i veći od nas ljudi. Njegovo je milosrđe otvoreno svima. Ono je univerzalno. Milosrđe koje postavlja uvjete nije milosrđe, nego dogovor, diktat. Čovjeka se prihvaća i ljubi; čovjeku se pomaže u ime velikoga Boga, na njegovu slavu, ili mu se ne pomaže, niti ga se prihvaća uopće. Današnja liturgijska čitanja pozivaju nas da prihvatimo poganina u drugima, te da budemo svjesni da poganin postoji i u nama, te da treba prihvatiti i tog poganina u nama samima. Ta pogana područja i sadržaji moga i tuđega života mogu biti nadahnuće, čudesno i snažno, odlučan korak, korak u prilog bespomoćnog i slabog čovjeka. Poganin u nama može biti nadahnuće za oproštenje poganinu u drugome čovjeku; nadahnuće za pomoć, za brigu za drugoga čovjeka. Poganin u nama može biti nadahnuće da više vremena posvetimo Bogu.“

Đakovačko-osječki nadbiskup istaknuo je da je zahvalnost prva kvaliteta zrele vjere i ljudske osobnosti, ali i upozorio da zahvalnošću u pravilu nismo obdareni mi pravovjerni i domaći, nego stranci i pogani, koje neprekidno ignoriramo ili čak odbacujemo. „Akademska zajednica u Hrvatskoj, u Osijeku; znanost, intelektualci, mladi akademski obrazovani i sposobni a nezaposleni ljudi, kojima je onemogućeno da se osamostale, da osnivaju svoje obitelji i da izgrađuju ovo društvo, studenti, zavrjeđuju više, a Božja nam riječ na početku nove akademske godine kaže i upozorava nas da zahvalna osoba ništa ne uzima zdravo za gotovo, ima oko za ono što je za nju učinjeno i zna cijeniti ono što joj se pruža; dugo se priprema i ozbiljno te brižljivo radi prije nego što povuče neka novčana sredstva, svojom odgovornošću, marljivošću i savjesnim radom opravdava ono što joj se pruža. Zahvalni ljudi znaju izraziti svoju radost i poštovanje prema onima koji im nešto omogućuju i pružaju, znaju pozitivno gledati na život jer je život dar sam po sebi. Zahvalan čovjek je sposoban biti optimističan te i pozitivno gledati na život. Zahvalnost nas štiti od ogorčenosti, nezadovoljstva i ljutnje. Samo su nezahvalni ljudi uvijek nezadovoljni. Njima baš uvijek nešto nedostaje i uvijek su drugi odgovorni za izostanak rezultata njihova rada. Zato je važno biti u blizini puta kojim prolazi Isus. Važno je iz dubine duše izreći onaj vapaj koji tako često i nesvjesno ponavljamo u liturgiji: ´Gospodine, smiluj mi se!´“, rekao je, između ostaloga, u svojoj homiliji nadbiskup Hranić.

D. Karnaš

Izvor: Pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Tražiš stipendiju

Danas je svaka kuna tijekom školovanja dobro došla.
Zato postoji portal sa svim informacijama o stipendija
http://www.stipendije.info/
Pogledaj ako te zanima

Priprema za svjetski dan misija

Molitva za misije, Misijska kuća i Molitvena akademija
Priprema za svjetski dan misija
Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i ove godine organizira nekoliko događanja kao pripremu za Svjetski dan misija (Misijsku nedjelju), kojega slavimo u nedjelju, 20. listopada 2013. Svjetski dan misija dan je kada se ljudi u cijelome svijetu prisjećaju potrebe za solidarnošću prema zemljama trećeg svijeta.

U četvrtak, 17. listopada u zagrebačkoj katedrali bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa organiziraju Molitvu za misije. U 17.30 sati molit će misijsku krunicu, u 18 sati je sveta misa, a nakon mise bogoslovi će predvoditi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

I ove godine u subotu, 19. listopada bit će organizirana Misijska kuća. Program će se održavati na prostoru ispred zagrebačke katedrale u vremenu od 9 do 16 sati, a bit će predstavljena misijska područja u kojima djeluju naši misionari, suveniri iz tih zemalja te projekti koje misionari ostvaruju.

Svjedočanstva o životu i radu u misijama

Također, bit će predstavljeni projekti misijske zajednice u župama (u kojima se vjernici mogu uključiti u širenje misijske svijesti) te Djelo sv. Djetinjstva čije je geslo Djeca pomažu djeci. U misijskoj kući će se moći kupiti misijski suveniri, misijska krunica, časopis Radosna vijest, misijski kalendar te knjige i DVD-i o misijama.

Gosti su naši misionari koji će posvjedočiti o svom životu i radu u misijama te članovi misijskih skupina pojedinih župa koji će svima zainteresiranima predstaviti rad svoje skupine i posvjedočiti kako pokrenuti misijsku skupinu u svojoj župi.

Da bi cjelokupan program prošao u što boljem raspoloženju, zborovi i bendovi iz zagrebačkih župa otpjevat će po nekoliko skladbi, a moći će se poslušati i pjesme iz raznih dijelova Afrike.

Nakon programa ispred katedrale bit će održana Molitvena akademija u Međubiskupijskom sjemeništu (Voćarska 106) u 20 sati kao vrhunac pripreme za Svjetski dan misija. Kroz ovogodišnje misijsko bdjenje sjemeništarci će na zanimljiv način predstaviti život i djelo don Damjana de Veustera, misionara i apostola gubavaca.

Autor: Ines Sosa Meštrović
Izvor: http://pastoralmladih.hr/Novosti/Vijesti/Priprema-za-svjetski-dan-misija.aspx

Angelus – (ne)zaboravljena molitva

Nekada su naši stari, osobito u seoskim sredinama, dan započeli i završili s tom molitvom. O podne, pak, na poljima, u kućama ili na putu, na zvuk zvona s crkvenih tornjeva zastali bi. Muškarci bi skidali šešire, i staro i mlado u obiteljima sklapalo bi ruke na podnevnu molitvu. Bile su to minute za sjećanje na prekretnicu ljudske povijesti – utjelovljenje Sina Božjega u krilu Blažene Djevice Marije.

Međutim, i danas je ostao isti ritam crkvenih zvona: poziv na molitvu ujutro (6 ili 7 sati), u podne (12 sati) i u predvečerje (18 ili 19 sati). A je li ova molitva i dalje sastavni dio vjerničkog dana? Papa Pavao VI. prije četrdesetak je godina zapisao: „I unatoč tome što su se okolnosti vremena promijenile, za većinu ljudi karakteristični dijelovi dana ostali su nepromijenjeni – jutro, podne i večer – dijelovi koji označavaju razdoblja njihove aktivnosti i sačinjavaju poziv da zastanemo na molitvu.“ Iskoristimo Godinu vjere i Mariji posvećen mjesec listopad za nekoliko crtica o „Angelusu“, molitvi Anđeoskog pozdravljenja.

Tekst molitve:

Anđeo Gospodnji navijestio Mariji. I ona je začela po Duhu Svetomu. Zdravo Marijo...
Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi tvojoj. Zdravo Marijo...
I Riječ je tijelom postala. I prebivala među nama. Zdravo Marijo...
Moli za nas, sveta Bogorodice, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
Pomolimo se: Milost svoju, molimo te, Gospodine, ulij u duše naše, da mi, koji smo po anđelovu navještenju spoznali utjelovljenje Krista, Sina tvoga, po muci Njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo. Po istom Kristu Gospodinu našem. Amen.
Slava Ocu...

Zašto se dogodilo Utjelovljenje?

Katekizam Katoličke Crkve izravno daje odgovor na ovo pitanje: „Riječ je tijelom postala da nas spasi pomirujući nas s Bogom: Bog 'nas je ljubio i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše ' (1 Iv 4,10). 'Otac je poslao svoga Sina kao Spasitelja svijeta' (1 Iv 4,14)“ (KKC, br. 457). A kod sv. Grgura Nisenskog (335.-394.), mistika među Kapadočanima, čitamo: „Naša je narav, bolesna, tražila da bude ozdravljena: pala da bude podignuta; umrla, da bude uskrišena... Utonulima u tamu, bilo nam je potrebno svjetlo; izgubljeni, očekivasmo spasitelja; utamničeni, pomoćnika; robovi, osloboditelja. Zar svi ti razlozi bijahu bez važnosti? Nisu li bili dovoljni da pokrenu Boga te siđe sve do naše ljudske naravi da je posjeti, jer se čovječanstvo nalazilo u stanju tako bijednom i nesretnom?“ Razlog Utjelovljenja je i to da bismo spoznali ljubav Božju (usp. KKC, br. 458) i da nam Riječ bude uzor svetosti (usp. KKC, br. 459), te postanemo „zajedničari božanske naravi“ (usp. KKC, br. 460). Katekizam Utjelovljenje definira kao „čin kojim je Sin Božji uzeo ljudsku narav da u njoj ostvari naše spasenje“ (KKC, br. 461). I ta vjera u Utjelovljenje naš je raspoznajni znak i povlastica među svim religijama svijeta. Niti u jednoj se Bog nije spustio na zemlju i postao čovjekom, samo u kršćanstvu!

Od čega je sastavljen „Angelus“?

Ime molitve potječe od prve riječi koja stoji u njezinoj latinskoj verziji: angelus – anđeo („Angelus Domini nuntiavit Mariae – Anđeo Gospodnji navijestio Mariji“), i odnosi se na anđela Gabrijela koji je Mariji navijestio začeće Sina Božjega po Duhu Svetom. Trenutak je to prekretnice povijesti čovječanstva. Bog ulazi u zemaljski život zahvaljujući Marijinom pristanku i riječima: „Neka mi bude!“ Ta prva dva zaziva potječu iz Lukinog evanđelja (Lk 1,26-28 i 1,38), dok je nastavak iz Ivanovog evanđelja (Iv 1,14), o Riječi koja se utjelovila. No, ovo je prilika i za informaciju više o molitvi „Zdravo Marijo“ koja prati ovo sjećanje na Utjelovljenje. Nastala je postupno. Njezin prvi dio – Zdravo Marijo (Ave, Maria) – ima biblijski temelj: Anđeoski pozdrav i Elizabetin usklik u susretu s Marijom - „Blagoslovljena ti među ženama...“ (Lk 1, 42) - kada joj je pohitala u posjet u Gorje, a njezino dijete Ivan zaigralo u utrobi. Iako se, dakle, temelji na Pismu i nalazi na početku Isusova života, ovaj događaj u molitveni obrazac ušao je tek početkom XII. stoljeća, a tri stoljeća kasnije dobio je i proširenje: „Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amen.“ Struktura molitve „Zdravo Marijo“, kao i uopće cijelog Angelusa kroz stoljeća je ostala nepromijenjena. Uz Krunicu, pripada najčešćim pobožnim vježbama katoličke duhovnosti. Petrovi nasljednici, poput Pavla VI., preporučili su neka se sačuva kada i gdje je moguće. I nije joj potrebna promjena. Što joj po njegovom mišljenju daje postojanost? „Njezina jednostavna struktura, njezin biblijski značaj, njezino povijesno podrijetlo, koje je povezuje uz moljenje za očuvanje mira, njezin takoreći liturgijski ritam koji posvećuje rane trenutke dana, njezina otvorenost prema vremenom otajstvu koja nas navodi da spominjući Utjelovljenje Sina Božjega molimo da po njegovoj muci i križu budemo privedeni k slavi uskrsnuća, čine da ta molitva, nakon stoljeća, zadržava svoju nepromijenjenu vrijednost i netaknutu svježinu.“

Molitva i zvona

Molitva Angelusa odgovor je na crkvena zvona u spomenuta tri razdoblja dana – jutro, podne i večer. Od prvih kršćanskih vremena nalazimo svjedočanstva o kršćanskoj podnevnoj molitvi. Točnije, naše današnje shvaćanje polovice dana – podneva – isto je što i molitva „šestog sata“, kako je naziva Pismo i sate broji od izlaska sunca. Tako u Djelima apostolskim čitamo da je sveti Petar molio oko šeste ure (usp. Dj 10,9). Pismo također spominje da je Isus raspet oko šeste ure (usp. Lk 23,44). Tada je nastala tama – oko 12 sati, sve do ure devete – oko 15 sati, kada je Isus izdahnuo (usp. Lk 23,46). Podne kao doba dana i u čovjekovom dnevnom ritmu može biti prekretnica. Scott Hahn u knjizi „Znakovi života“ (Verbum, 2011.) preporuča nam: „Ako u podne počinjemo slabjeti ili se umarati, ili postajemo nezadovoljni zbog kolega ili obitelji, ako smo obeshrabreni zato što su svi izgledi protiv nas, možemo pogledati Mariju i spoznati da se i mi možemo osloniti na pomoć anđela i providnost Boga koji za nas ima plan. Poput Mojsija, i mi možemo obnoviti, nadnaravnom pomoći, našu molitvu i biti svjedocima Božje pobjede u našim srcima u ostatku toga dana.“ A što je sa zvonima? Nekada su ona podsjećala na otvaranje i zatvaranje gradskih vrata, a papa Grgur IX. (XIII. st.) potaknuo je vjernike na molitvu čim čuju gradska zvona. I od tada možemo pratiti povezanost zvuka zvona sa zvonika i molitve u točno određene sate u danu. Franjevci, pak, rado spominju da ih je oko 1270. godine sv. Bonaventura potaknuo da sami i s narodom tri puta mole „Zdravo Marijo“ uz večernja zvona na kraju dana. Puk je, naime, sačuvao uvjerenje da se pravo povijesno Utjelovljenje Sina Božjega po objavi anđela Gabrijela Mariji dogodilo baš u večernjim satima. Iz pera fra Ljudevita Maračića (Veritas, 2004.) saznajemo da je „u talijanskom gradu Parmi 1318. zabilježen pak podatak da su građani na poziv zvona ujutro počeli moliti tri Zdravomarije i to uz nakanu za mir.“ Podnevna molitva prvi put se, pak, spominje 1386. godine u Pragu, i to najprije petkom popodne kao sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. No, u Europi su uslijedile teške godine borbe protiv Turaka, pa su kršćanske molitvene nakane bile usmjerene prema miru i pobjedi nad neprijateljem. Ipak, s vremenom je došlo do današnjeg oblika molitve Angelusa, te od XVII. stoljeća do danas molimo gotovo na isti način. U Vazmenom vremenu umjesto Angelusa dolazi molitva Kraljice neba.

Jeste li znali?

Angelus je i naziv nedjeljne molitve koju na Trgu sv. Petra, najčešće s prozora Apostolske palače, u novijoj povijesti predvode Petrovi nasljednici. Prvi ju je uveo papa Ivan XXIII. početkom 1959. godine.

Za kraj, pouka marijanskog pape!

U duhu marijanske pobožnosti, izdvojit ću i jedan detalj vezan uz papu Ivana Pavla II. čijega se izbora u tu službu spominjemo upravo danas, na dan objavljivanja ove kateheze. (Izbor poljskog kardinala Karola Wojtyle za papu dogodio se 16. listopada 1978. godine.) U njegovoj „Autobiografiji“ čitamo: „Otkada pamtim, pobožnost prema Majci Božjoj pomagala mi je da se s posebnim poštovanjem odnosim prema ženi. Dopuštala mi je gajiti stanovitu vrstu štovanja 'ženine tajne'.“ Eto kako molitveni obrasci mogu biti pedagoško pomagalo u rastu i odgoju u vjeri, sve do mjere oblikovanja stavova i odnosa prema drugima.

Autor: mr. Tanja Popec
Izvor: Laudato.hr

ISPLATI LI SE UČITI? - Split

Ekipa i svi individualci!!!
Dosta je bilo šale i dokolice, počinju svakotrećosrijedni susreti mladih katolika i njihovih simpatizera. Na starom mjestu, u staro vrijeme s novim entuzijazmom! Iz ormara izvadite kolekciju jesen zima a svoju pasivnost ostavite unutra.
Tema je sjajna – ISPLATI LI SE UČITI?
Dakako da se isplati, kakvo je to pitanje?
E sad! Tu sam vas čekao! U svijetu gdje visokoobrazovani učitelj mora raditi dvanaest tisuća godina da bi zaradio količinu novaca koju malo brži nogometaš dobije za transfer u drugi klub pitanje je itekako na mjestu. Zašto učiti, čemu? Kada se dogodio obrat da roditelj svome djetetu, ako mu želi pomoći, umjesto knjige baci loptu pod noge i kaže mu: "Evo, ovo je lopla, trči za tim i zarađuj. Ako zabiješ gol dat ću ti knjigu da se malo zabaviš".
Kako smo pristali na takav obrat? Što učiniti i kome se obratiti? Prolaze li neobrazovani ljudi u životu bolje od onih drugih, knjigoljubaca? Gdje pronaći vrijednost učenja kad nam se učini da je ne nalazimo u novcu? Kako se motivirati? Kako izglačati rukave na košulji? (ovo ne :))
Na navedena i mnoga druga pitanja odgovor i svoj obogaćujući komentar dat će nam osoba više nego upućena u temu, prof. dr. sc. Matko Marušić.
Dakako da je za sav ostali program zaduženo Hrvatsko nadzemlje a znate vrlo dobro kako to izgleda... ne budete li oduševljeni nismo uspjeli :))
i zato:

Ove jeseni
Od producenata susreta Jesmo li praznovjerni
i Sport-zdravo tijelo... a duh?
Dolazi 3D susret

ISPLATI LI SE UČITI?

16. listopada, u 20.30
u Nadbiskupskome sjemeništu

Spremite se
Za Hrvatsko nadzemlje....

Za obavijesti o svim duhovnim dobrobitima i emotivno intelektualnim koristima obratite se svome prijatelju ili susjedu.....

Vaše Hrvatsko nadzemlje! :)

Budite znak Isusa Krista

15.10.2013.

Susret lošinjana 2013.
Budite znak Isusa Krista
Mladi animatori, koji su ove godine bili sudionici animatorskog ljeta na Malom Lošinju, su se susreli jučer u kapelici Ranjenog Isusa kako bi zahvalili Gospodinu za sve blagoslove i darove primljene na Malom Lošinju. Misu zahvalnicu je predslavio povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivica Budinšćak koji se u svojoj homiliji prisjetio lijepih trenutaka provedenih s animatorima na Malom Lošinju i potaknuo ih da svaki dan budu Gospodinu zahvalni za taj dar. Na samom početku svoje homilije Povjerenik je mladima prenio pozdrave Uzoritog Kardinala Josipa Bozanića.

Povjerenik je mladima uputio pitanje: „Koji znak nam je potreban da vjerujemo?“ Ljudi su uvijek tražili znak od Boga kako bi povjerovali. Od starog zavjeta kada Bog Izraelcima objavljuje svoje ime i pomaže im na putu kroz pustinju sve do onog najdragocjenijeg znaka i dara, samog Isusa Krista. Zar nam treba još znakova?

Biti znak Isusa Krista

„Isus je rekao ako su dvojica ili trojica skupljena u njegovo ime i on je s njima, a na Malom Lošinju je bilo toliko mladih skupljeno u njegovo ime i on je sigurno bio tamo. I to je znak! Sve ono što smo doživjeli na Malom Lošinju je znak! I za to moramo biti zahvalni“ – poručio je Povjerenik i dodao – „Da nismo bili na Malom Lošinju ne bismo upoznali sve ove ljude koji vjeruju u Isusa Krista i koji su spremni svoj život mijenjati radi njega. Da nismo bili na Malom Lošinju, bismo li doživjeli sve ono što jesmo?“ Kako onda ne zahvaliti Gospodinu?

No, ono najveći naglasak je Povjerenik stavio na to da svi moramo biti znak Isusa Krista. Ne samo sada, ne samo danas ili samo na Malom Lošinju već i svaki dan u svojim obiteljima, na fakultetima, s prijateljima na kavi i u bilo kojoj drugoj prilici. Mi moramo bit znak njegove prisutnosti jer jedino tako pokazujemo da nam je stalo do Njega i do naših bližnjih.

Pedagogija majke

Kako bi potaknuo mlade na još veću angažiranost i ljubav prema bližnjima, ispričao je priču o jednoj majci koja je svome sinu na poseban način pokazala kako se treba odnositi prema stvarima. Nije bilo potrebe za vikanjem ili osuđivanjem, majčinska ljubav je dovoljna kako bi sin shvatio i povjerovao. I mi tako moramo prema svojim bližnjima s ljubavlju postupati i uvijek biti spremni pomoći i pružiti ruku. Tako ćemo biti znak Kristov u svijetu.

„Bog je pokazao koliko mu je stalo do čovjeka. Pokažimo i mi koliko nam je stalo do Njega tako da postupamo jedni prema drugima kao ova majka prema svom djetetu. Neka to danas bude naša najveća hvala Gospodinu za sve što smo doživjeli. I neka u nama probudi zahvalnost da i sutra možemo Bogu reći hvala za sve i molite da i danas u tome uspijete.“ – završio je Povjerenik svoju homiliju i još jednom zahvalio svima.

Formacija animatora

Ovaj susret je ujedno bio i prva formacija animatora u novoj pastoralnoj godini koja je nakon svete mise održana u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Na formaciji je Povjerenik iznio pastoralni plan i nove ideje koje želi u ovoj pastoralnoj godini ostvariti s animatorima i za što mu je potrebna njihova pomoć. Jedna od najvažnijih novosti jesu kateheze za odrasle koje će se izravno prenositi u svim župama putem live streaminga iz Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Uzoriti nadbiskup Josip Bozanić će održavati te kateheze i prva će se održati 12. studentog 2013. Mladi su i više nego pozvani pomoći i sudjelovati.

Autor: Danijela Tomić

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/Novosti/Vijesti/Budite-znak-Isusa-Krista.aspx

Novo za sve mlade: Effata – program cjelovite kršćanske formacije

14.10.2013.

Za osobnu zrelost – kako bi pronašao snagu u sebi. Za kršćansku predanost – kako bi prepoznao poslanje. Za društvenu angažiranost – kako bi preuzeo odgovornost. Kako i gdje saznaj u tekstu.

SKAC vam s radošću najavljuje: počinju prijave za novu generaciju polaznika programa cjelovite kršćanske formacije Effata, za studente i mlade radnike koji žive ili rade na području Zagreba i okolice!

Što je „Effata“?

- Put do cjelovite zrelosti

- Podršku na putu osobnog rasta

- Angažiranost na nutarnjem području!

„Effata“ je cjelovit višegodišnji program koji ima namjeru stvoriti poticajno okružje i konkretno vodstvo mladima u njihovom duhovnom sazrijevanju. Ovaj program je odgovor na potrebe mladih za modernijim pristupom koji ima za cilj omogućiti im da dobiju potrebnu informaciju, pronađu stvarnu zajednici sebi sličnih, produhove svoju mladost, i tijekom studija izrastu u ljudskoj i kršćanskoj zrelosti. Prolazeći ovaj program, mladi će se razvijati svoju osobnost, zaživjeti duhovnost, naučiti se donošenju dugoročnih odluka, učvrstiti se u povjerenju, provjeriti se u prijateljstvima, stasati u mudrosti i oplemeniti svoju mladost koja je za izvornu duhovnost najbitnije životno doba.

Sadržaj i trajanje programa Effata:

- Za osobnu zrelost – kako bi pronašao snagu u sebi.

- Za kršćansku predanost – kako bi prepoznao poslanje

- Za društvenu angažiranost – kako bi preuzeo odgovornost

Zamišljeno je da se tijekom trogodišnje formacije prolaze tri etape. Tijekom prve godine osobit je naglasak na naravnoj ljudskoj zrelosti: upoznavanju i afirmiranju vlastite osobnosti. Druge godine tema je cjelovita duhovnost, u sklopu koje sudionici prolaze i Ignacijeve duhovne vježbe u svagdašnjici, te, tijekom treće godine sudionici prolaze složeni program treninga koji ima za cilj osposobiti ih za društvenu angažiranost, kako bi lakoćom mogli odgovarati na izazove koje novo vrijeme od njih traži

Metoda

- Dobiti informaciju: plenarni dio u formi predavanja

- Upoznati druge i prihvatiti i sebe i njih – razumjeti svoju različitost

- Usvojiti metodu – trajno uspješno unaprjeđivati svoju osobnost.

Program se odvija tijekom cijele akademske godinu kroz dva susreta tjedno: Jedan susret je zajednički, u formi predavanja (koje će se za polaznike prve godine održavati ponedjeljkom u 20h,) a drugi je rad u trajnim mladim grupama u vremenu po dogovoru grupe.Treća sastavnica programa pretpostavlja minimalni, ali redoviti sustavni osobni rad.

Osim redovitih susreta, formirane grupe su, prema mogućnostima, aktivne i kroz druge inicijative, druženja i zabave, te ih se u istom sklopu, prema vlastitim nagnućima, uvodi i u iskustva socijalnog apostolata, kao i u posebne duhovne programe kao što su duhovne obnove i vježbe, hodočašća, te ih se na koncu, kroz posebne stručne treninge priprema za društvenu angažiranost. Osim plenarnog i grupnog dijela, za usvajanje vrijednosti i vrlina nužno je usvojiti metodu individualnog rada na sebi.

Male zajednice su povlaštena mjesta evangelizacije.

- Sučeliti svoja iskustva s iskustvima drugih

- Pripadati zajednici istih

- Voljeti i dopustiti da budeš voljen

U velikim otvorenim zajednicama pojedinac se često gubi i tek prividno nekome pripada. Mladom čovjeku potrebna je čvrsta i stalna zajednica kojoj pripada istinski, koja misli na njega, koja ga zna potražiti i koja ga zamjećuje u svakoj njegovoj dimenziji. Takva zajednica ga podiže i veseli, bodri ga u njegovim poteškoćama i veseli se njegovim pobjedama. Ona ga čuva od bezvoljnosti i trajnije obamrlosti, kao i od lutanja stranputicama. Svatko od nas ima potrebu za grupom prijatelja koja će pitati za tebe i potražiti te kad te nema. U grupama će se raspravljati, prakticirati stečeni uvidi, te u međusobnom obogaćivanju dijeliti iskustva osobnog rasta.

Prijave za upis

Za prvu godinu upisu su upravo otvoreni, i trajat će do 13.10., a predstavljanje programa za polaznike prve godina je u ponedjeljak, 14.10. u 20 h, te uvodno predavanje tjedan dana kasnije, 21.10. – do kada će biti oformljene trajne grupe, i kada će započeti redoviti ciklus tema.

Broj mjesta je ograničen, i primamo do 140 novih polaznika.

Za prijavu je potrebno pravovremeno detaljno ispuniti prijavnicu koja se nalazi na linku OVDJE.

Tko stoji iza programa?

- Nositelj programa: SKAC palma

- Kooridinator programa: Tim za Effatu

- Plenarni dio programa:

kroz prvu godinu pater Ivan Mandurić – Ike,
kroz drugu godinu pater Antun Volenik -Tuna.
- Voditelji grupa: mladi osposobljeni koordinatori s iskustvom u radu s grupama.

Sve informacije možete dobiti na e-mail: skacpalma@gmail.com ili na broj telefona 01 4803007.

U utorak prvi studentski vjeronauk u ovoj akademskoj godini

Dragi studenti, s radošću vam javljamo da od ovog utorka nastavljamo s vjeronaučnim susretima!

Tema idućeg vjeronaučnog susreta je:

“Kako dobiti peticu za Raj”

Utorak, 15. 10. 2013. u 20h u SD “Stjepan Radić”, u kino dvorani Forum
Srijeda, 16. 10. 2013. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode – Jarun

voditelj: don Damir Stojić, SDB
Studentski kapelan

Marija fest 2013. - umjetnici pjesmom poručili kako se Mariju ljubi

Festival marijanskih duhovnih pjesama Marija fest održan je u nedjelju, 13. listopada 2013. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka

Dan festivala započeo je svečanom svetom misom u molvarskom svetištu, koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

"Drago mi je da u ovu raspjevanu nedjelju možemo biti zajedno. Radostan je ovo događaj za zajednicu u Molvama: mladi se okupljaju da bi posvjedočili da je Crkva uvijek mlada!", rekao je biskup Mrzljak u svome pozdravu na početku mise.

Svetu misu pjevanjem je animirao katedralni Zbor mladih Varaždinske biskupije. Razmatrajući o nedjeljnom svetopisamskom čitanju, mons. Mrzljak naglasio je da Crkva u godini vjere osjeća posebnu zahvalnost za dar vjere te da cijela godina vjera protiče u utvrđivanju i učvršćivanju svjetla vjere.

Podsjetivši na encikliku pape Franje pod naslovom "Svjetlo vjere" naglasio je da upravo to svjetlo pomaže vjernicima nositi terete života, a ono raste u nedjeljnoj misi, zahvalnosti i poniznoj molitvi.

"Važan element ponizne molitve je i pjevanje, kao što možemo zaključiti iz Svetoga Pisma koje često poziva da hvalimo Gospodina u pjesmama. Neka ovaj susret mladih bude jedno veliko 'Bogu hvala' i radosno pjevanje iz čiste sreće što smo Božja djeca, zaključio je na kraju svete mise mons. Mrzljak.

Župnik Tomislav Glavnik zahvalio je biskupu na snažnoj duhovnoj potpori koju iz godine u godine pruža za Marija fest, kojeg je nazvao dobrim glasom dobrih ljudi koji nastoje slijediti Isusa i njegovu majku Mariju. Posebnu zahvalu župnik je uputio svim obiteljima u Molvama, koje su spremno otvorile vrata svojih domova kako bi ugostili izvođače pristigle iz cijele Hrvatske i okolice te im tako omogućile ugodan i bezbrižan dvodnevni boravak u podravskom prošteništu Majke Božje.

Marija fest 2013.

U večernjim satima započeo je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije jedanaesti po redu Marija fest. Pred okupljenim slušateljima, koji su ispunili crkvu do posljednjeg mjesta prvi je nastupio Zbor mladih Varaždinske biskupije. Kao domaćini, mladi Varaždinske biskupije su pod vodstvom Željka Martinkovića pripremili put festivalu molitvenim pozdravom Djevici Mariji u pjesmi "Salve Regina" (Zdravo Kraljice).

Osvrnuvši se na već poznatu izjavu pape Franje: "Ako se želi znati tko je Marija, pita se teologe; ako se želi znati kako je se ljubi, to treba pitati narod", voditelji Marija festa 2013. Tanja Popec i Ivan Benc najavili su izvođače festivala. Organizatori Marija festa i ove su godine pitali glazbene umjetnike kako se Mariju ljubi, a kao odgovor dobili su deset novih marijanskih pjesama.

Festival su svojom nazočnošću te duhovnom i materijalnom podrškom pratili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vikar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, župnik i gvardijan u Molvama fra tomislav Glavnik, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Ksenija Abramović.

Marija fest 2013. organizirali su Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve i galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, a pokrovitelji su bili Varaždinska biskupija i hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Već tradicionalno festival marijanskih duhovnih pjesama svečano je otvorio varaždinski biskup Mrzljak.

"Marijin je mjesec listopad, mjesec u kojemu posebno molimo krunicu i u kojemu se sabiru plodovi. Večeras ćemo slušati plodove predanoga rada hrvatskih duhovnih glazbenika u čast Blaženoj Djevici Mariji."

Izvođači Marija festa 2013.

Na Marija festu 2013. nastupilo je deset izvođača, svaki s dvije pjesme. Prva pjesma u nastupu svakoga izvođača bila je sasvim nova marijanska duhovna pjesma, skladana za Marija fest 2013., a drugu pjesmu izvođači su odabrali iz svoga već postojećeg opusa.

Prva izvođačica Maja Tadić nastupila je s pjesmom «Ave Maria», koju su za Marija fest 2013. obradili Davor Terzić i Antonio Zadro. "Pjesma je poznata svima jer se radi o molitvi. Za vrijeme snimanja i pjevanja ove pjesme doživjela sam poseban ugođaj i vidim razliku od ostalih pjesama upravo zato jer se radi o pravoj, tradicionalnoj molitvi. Ona u punom smislu dotiče srce i dušu", rekla je Maja Tadić, a Davor Terzić također je izrazio svoj dojam o pjesmi "Ave Maria": "Jako sam sretan i duboko dirnut izvedbom moje skladbe 'Ave Maria' koju Maja Tadić pjeva."

Svećenik koji je ljubav prema glazbi uključio u svoj pastoralni rad, a sa sjemeništarcima tamburašima sudjelovao je na prvom Uskrs festu još 1979. godine, vlč. Ljubo Vuković stigao je na Marija fest s pjesmom "Ti pod križem mojim molim". Pjesma je izvedena u suradnji s klapom Levanda koja zajedno s vlč. Vukovićem djeluje u župi sv. Josipa Radnika u Zagrebu. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je vlč. Vuković, a aranžman joj je dao Toni Eterović.

Davor Terzić, duhovni kantautor iz Rovinja, sudjelovao je na svakom Marija festu do sad, a upravo ga je taj festival potaknuo na stvaralaštvo marijanskih pjesama: "Samim dolaskom ovdje pokazuje se da je boravak na Marija festu nešto posebno za mene. Uz Mariju sam posebno vezan. Polako sam se počeo otvarati pobožnosti prema Mariji i već sam napisao deset pjesama Mariji, a svi koji se bave pisanjem tekstova znaju da to nije lako. Nastojim upotrebljavati originalni izričaj i ne koristiti standardne forme, nego svoju duhovnost i odnos prema Bogu pretočiti u pjesmu, pa se i moji slušatelji u tome mogu pronaći."

Izvedba pjesme "Kraljice neba" na Marija festu 2013. pokazala je da se autorov cilj skladanja pjesme ostvario. Zamislio ju je kao jednostavnu molitvu, a svi prisutni u Molvarskoj crkvi već su se na polovici pjesme zdušno uključili u pjevanje molitve Kraljici neba.

Duhovni sastav VIS Izidor iz Splita jezgru svoga djelovanja ima u svojoj župi, a iz zajedništva koje ondje grade nastaju pjesme za festivale. Marijanska pjesma koju su posebno skladali za Marija fest 2013. je "Majka Svemoćnoga". Napisali su je Nikola Celić i Filip Pražen.

Jelena Laća iz VIS Izidora izrazila je u ime sastava dojam o Marija festu: "Uvijek su očekivanja od festivala velika jer on nudi vrlo raznoliko sadržaje. Druženjem u danu prije samog festivala u radionicama stvaramo nove pjesme. Nadamo se da će slušateljstvo biti zadovoljno našom novom pjesmom i uživati u njoj."

Ivo Šeparović, glazbenik iz Blata na Korčuli, koji obilježava 20 godina u stvaralaštvu duhovne i zabavne glazbe nastupio je s pjesmom "S tobom pred Boga" koja je napravljena u suradnji s Josipom Balogom i Sašom Miočićem, nakon koje je u dobrom raspoloženju izveo živahnu skladbu "Ritam Tvoje ljubavi".

Vokalno instrumentalni sastav koji okuplja mlade iz Subotice i okolice, VIS Proroci nastupili su s pjesmom o dragocjenoj molitvi katoličke baštine na koju pastiri Crkve uvijek iznova potiču, pod naslovom "Krunica". U stvaranju pjesme sudjelovao je autorski trio: Adrijana Baković, Mirjana Jaramazović i Viktor Kesler.

"Iz godine u godine 'Proroci' dolaze na Marija fest i to je dokaz koliko uživamo i koliko nam je drago biti dio svega ovoga. Svake godine ovdje produbljujemo prijateljstva i svoju vjeru, pa se nadamo da ćemo se i iduće godine vratiti", rekla je u ime "Proroka" Marija Jaramazović.

U pratnji zbora "Hrid" na Marija festu 2013. nastupio je Čedo Antolić, legenda hrvatske duhovne glazbene scene kojega već 40 godina ništa ne odvaja od stihova, pjevanja, sviranja i rada sa zborovima mladih. Autor sa šest objavljenih albuma duhovne glazbe ove je godine nastupio s pjesmom "Od Boga dana": "To je još jedna pjesma posvećena Majci Božjoj za koju sam bio posebno nadahnut u vremenima bonace, kad mi inspiracija nije išla osobito. Nastala je iznenada: s neba, pa u dušu. Drago mi je da sam još uvijek prisutan na Marija festu kojega posebno cijenim jer je dobro organiziran, a posebno je i druženje, molitva i klanjanje", rekao je Čedo Antolić.

Mladi iz splitske župe Kamen «Mihovil», koji su u sedam godina djelovanja, postali su worship-gospel sastav, na Marija festu 2013. predstavili su se s novom pjesmom koju je napisao Mate Pocrnjić "Marijo, kao ti".

U ime Mihovila Mate Pocrnjić poručio je: "Marija fest je poseban po tome što ima, po mome mišljenju najjaču duhovnu dimenziju. Vrlo je potrebno da unutar jednoga festivala u središtu bude baš taj element. U jedinstvu i zajedništvu s Kristom svi smo zajedno jači. Zbližili smo se, upoznali nove ljude i podijelili smo načine rada te naučili mnogo jedni od drugih."

Vokalni sastav Matheus iz Bizovca, koji je u 14 godina postojanja primio brojne nagrade za svoje zapažene nastupe na festivalima, nastupio je s novom pjesmom "Ruža bijela" koju su napisali Sandra Lovrinčević, Krešimir Jakumetović i Željko Nikolin.

"Apostoli mira" tijekom proteklih 13 godina sačuvali su svoju prepoznatljivost: vjerni župi Mađarevo u Varaždinskoj biskupiji sudjeluju u mnogim duhovnim i humanitarnim projektima te nastupaju na festivalima. Pobjednici ovogodišnjeg Uskrs festa izveli su novu marijansku pjesmu nastalu iz suradnje Viktora Keslera, Josipa Devića i Gorana Kovačića pod naslovom "Kraljica Hrvata".

"Intenzivno smo se pripremali za izvedbu ove pjesme. Htjeli smo posvijestiti hrvatskome narodu, svima prisutnima, tko je Kraljica Hrvata, tko je naša Majka. Imamo Majku koja nas zagovara kod svojega Sina i daje nam poticaj da u ovim tmurnim vremenima možemo u njoj pronaći put do Isusa, utjehu i zaštitu", poručila je u ime "Apostola" Ana Oreški, koja je mnoge prisutne na festivalu dirnula svojim glasom i jedinstvenom izvedbom nove pjesme "Apostola mira".

Na kraju festivala u svojoj zahvali predstavnica organizatora i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti Ksenija Abramović je poručila:

"Marija fest podsjeća na dvije velike Marijine odluke: da spremno prihvatimo Božju volju te da je spremno i ustrajno vršimo. Hvala svim pjesnicima, glazbenicima i izvođačima. Pozivam sve skladatelje: pišite pjesme za novi Marija fest 2014.!"

Autor: Ana Dagelić/Laudato

Mladi Krčke biskupije poručuju:

DUHOVNA OBNOVA ZA ANIMATORE

Budući da smo na kraju Godine vjere al ipak na početku nove školske i akademske godine, želimo ponovno okupiti animatore na dvodnevnu duhovnu obnovu koja će se održati u Betaniji od 18. do 20. Listopada o.g.

Na ovu duhovnu obnovu pozivam svih 29 animatora koji su završili formaciju kroz četiri tjedna, a oni su:

KRK: Robert Brozić, Kristijan Lekić
DUBAŠNICA: Natalija Justić, Klara Bogović, Filip Šabalja
POLJICA: Marija Prendivoj, Katarina Brusić
PUNAT: Paula Lukić, Josip Karabaić, Kristijan Žic, Andro Manzoni
VRBNIK: Dinka Brusić, Ana Toljanić
CRES: Lovro Buničić, Filip Flego, Ivan Dlačić, Benjamin Lovrečić
MALI LOŠINJ: Jelena Kamalić, Elena Vodanović, Lovro Sorić, Franka Šimunković
ILOVIK: Katarina Baričević
RAB: Martina Presečki, Elizabeta Paparić
BANJOL: Elena Maškarin
BARBAT: Franko Markelić
NOVALJA: Paola Samaržija, Antonio Vukić, Ivana Šanko

Voditelji duhovne obnove su: s. Maja Dolenec i vlč. Saša Ilijić
Troškovi dvodnevne duhovne obnove u Betaniji iznose 230 kn. Prijevoz od Merga do Betanije i natrag organiziran.Troškovi prijevoza uključeni su u cijenu.

Potvrdite svojim župnicima!

Proslavljena misa zahvalnica u župi Zabok, blagdan Kraljice Svete Krunice i dan bolesnika, starijih osoba te dan liječnika i medicinskog osoblja

U župnoj crkvi sv. Jelene Križarice 13. listopada 2013. održalo se trostruko slavlje. Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački predvodio je misu zahvalnicu za zemlju, plodove, zdravlje i obitelj,u sklopu koje je i proslavljen blagdan Kraljice Svete Krunice i dan bolesnika, starijih osoba te dan liječnika i medicinskog osoblja naše župe.
U homiliji biskup Gorski naglašava važnost zahvalnosti. Najprije Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu u ovoj župi.Mons. Mijo progovara da je najljepši čin zahvalnosti naša nazočnost na svetoj misi. No potražimo danas te znakove i u našim obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema našim starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, svoj uzrast, svoje zdravlje, školovanje, naukovanje i ono što su znojem i žuljevima priskrbili a nama ostavili u nasljeđe. Postavio je i pitanje svima nazočnima: imamo li spremnosti za dobar djela, djela ljubavi prema potrebnima? Mora li nas možda na to mora podsjetiti netko, mora li doći nedjelja zahvalnosti pa da nešto učinimo lijepo ili se na neki način žrtvujemo za drugoga, za potrebitoga koji možda tu negdje kraj nas a mi ga ne vidimo. Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je upravo taj ako smo spremni učiniti koje dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat – zaključuje mons. Gorski.
Budući da je to bila misa zahvalnica za jesenske plodove, na oltar su prineseni plodovi zemlje i rada ljudskih ruku koje su prinosili ovogodišnji firmanici. Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti, nakon kojeg je uslijedila procesija sa kipom Kraljice Krunice oko prostora župne crkve, a sve je zaključeno pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.
Onima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili nazočni na misi zahvalio je domaći župnik Marijan te pozvao sve vjernike na kratko druženje na trgu uz kolače i sokove a nakon mise župljani su imali mogućnost za besplatnu izmjeru tlaka i šećera u krvi.
Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda
Zagrebačke Nadbiskupije

Izvor: zabok.hr

Salezijanci nastoje oblikovati srca mladih

Povodom stote obljetnice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku, u subotu se u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu održao jubilarni deseti nacionalni susret salezijanske mladeži. Tom prigodom u Zagreb je došao i vrhovni poglavar salezijanske družbe Don Pascual Chavez. Iznimno simpatičan čovjek, ali i vrhunski poznavatelj mnogih pitanja o pastoralu mladih, ljudskim pravima, pravu na život, odgoju, obrazovanju i sl.. Stoga nismo mogli propustiti priliku da čujemo što nam ima za reći.

Odgajatelji bez škola

Salezijanska družba je druga družba u svijetu, odmah poslije Družbe Isusove, po broju. Svoj rad koji se bazira na političkim, vjerskim i društvenim pitanjima rasprostranili su na pet kontinenata - u zemlje konsolidirane demokracije, ali i u zemlje gdje vlada diktatura i gdje ništa nije dopušteno. Unatoč tome, salezijanci su zadržali svoj primarni cilj, a to je odgovoriti na potrebe mladih. „Mi ostajemo s mladima, nastojimo oblikovati njihovo srce, nastojimo da ispune životna očekivanja te tako dosegnu sreću i povežu se s Kristom“, rekao je Don Pascual.

Iako se nazivaju „odgajateljima bez škola“, salezijanci drže i preko tisuću ustanova za djecu s ulice te u svojim obrazovnim ustanovama imaju preko tri tisuće studenata nekatolika jer, kao što kaže Don Pascual, „odgoj je stvar društva, ne vjere“, stoga im je najveći izazov, zajedno sa društvenim strukturama, raditi na promicanju ispravnih, ne-tržišnih društvenih vrijednosti.

Mladi nasljednici Don Bosca

Na pitanje jesu li današnji hrvatski salezijanci dostojni nasljedovatelji Don Bosca, Don Pascual je rekao da jesu. „Don Bosco nije htio njegovati kulturu razlika i nezainteresiranosti, a današnji salezijanci upravo nastavljaju taj proces jednakosti i nastoje vjerovati da Hrvatska zaista može biti bolje mjesto. Ja sam iz Meksika i prvi sam salezijanski vrhovni poglavar koji nema talijanske korijene, što samo znači da se u različitim stvarima, mjestima, različitim religijama može održati potrebna tradicija“, zaključio je.

„Danas su aktualne tri stvari – vjera u mlade, odgoj koji se ne identificira samo sa školom i sistem preventive kojem je cilj stvoriti čovjeka sa usađenim vrijednostima na kojima će temeljiti svoju budućnost, sa plemenitim osjećajima i idealima. Time se danas bave salezijanci Don Bosca.“

Sport i vjera

Budući da smo saznali kako je Don Pascual veliki zaljubljenik u sve naše sportove, a što nam je i sam dokazao nabrajajući slavne sportaše (neke čak koje ni mi ne znamo, op.a.) pitali smo ga kako unijeti dašak vjere u sport, na što nam je odgovorio: „ako nema vjere u svim dijelovima ljudskog života, nema je uopće. Vjera u nekim dijelovima nije cjelovita.“ „Vjera nije skup istine, ni obreda, ni zapovijedi. Vjera je susret s Bogom, s osobama koje ispunjaju radošću i koje nam šire horizonte“, rekao je.

Život je san:

„Don Bosco je naglašavao kako je bitno razumjeti život. Život je san i prvo što morate napraviti je naći ga, a potom ga slijediti kako biste našli put do sreće i susreli se s Kristom. Naša sreća i naš dar jest rad za mlade u Družbi, u Crkvi i društvu kako bi ih spriječili da padnu u negativna iskustva i zanemare svoje i opće dobro. To je tip čovjeka i građanina koga nastojimo oblikovati u našem društvu“, zaključio je Don Pascual.

Autor: Ivana Postružin

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/Novosti/Vijesti/Salezijanci-nastoje-oblikovati-srca-mladih.aspx

Blanka Vlašić u videu o Katekizmu Katoličke Crkve

"Razumjeti da bi se vjerovalo"
Blanka Vlašić u videu o Katekizmu Katoličke Crkve
Ove godine obilježava se 20. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Da bi se taj jubilej obilježio na nov, zanimljiv i koristan način, u pripremi je video verzija Katekizma pod naslovom "Razumjeti da bi se vjerovalo". Ideja je da se kroz suvremeni format predstavi i objasni sadržaj kršćanske vjere slijedeći pojedine dijelove Katekizma.

Kako bi se istaknula univerzalnost Crkve, cijeli projekt snima se na svim kontinentima, u brojnim biskupijama, na mjestima koja su toliko znakovita i "progovaraju" o vjeri, tako da će izdanje biti na različitim jezicima. Sudionici su biskupi i svećenici, ali i laici, slavni i svakodnevni ljudi iz područja kulture, znanosti, umjetnosti, sporta, filmova, glazbe, ekonomije i financija koji u svojim profesijama nastoje živjeti kršćansku vjeru. Svatko od njih čita dio teksta Katekizma.

Kako javlja Informativna katolička agencija, ovog vikenda, 12. i 13. listopada, na red je došla Splitsko-makarska nadbiskupija kojoj je pripala čast predstaviti sakrament pomirenja. Kadrovi su snimani u katedrali Sv. Dujma, u njenoj kripti i krstionici te oko nje na Peristilu, Vestibulu i u Dioklecijanovim podrumima. Osim toga, snimani su kadrovi u antičkoj Saloni na ostacima ranokršćanskih bazilika. Domaćin, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić snimateljskoj ekipi ispričao je povijest grada Splita i biskupije koja ima svoje žarište upravo u katedrali Sv. Dujma, prijašnjem mauzoleju progonitelja kršćana, cara Dioklecijana. Uz nadbiskupa, glavni "glumci" bili su Blanka Vlašić i njen brat Marin.

Video Katekizam režira Gjon Kolnrekaj. Sastoji se od 2500 minuta Ultra HD kvalitete videa, a bit će objavljen 2014. godine.

Simboli SDM-a napustili Rio de Janeiro

U Vatikanu će biti predani idućem domaćinu SDM-a
Simboli SDM-a napustili Rio de Janeiro
Simboli Svjetskog dana mladih, križ Svjetskog dana mladih i ikona Blažene Djevice Marije, ispraćeni su snažnim emocijama, zahvalnim riječima i zahvalama u srcu okupljenog mnoštva na svetoj misi u subotu, 13.listopada u svetištu Gospe Fatimske u Recreio dos Bandeirantes, objavljeno je na mrežnoj stranici Ureda za mlade HBK.

Misu je predvodio nadbiskup Rio de Janeira i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru mons. Orani Joăo Tempesta, dok su u koncelebraciji bili pomoćni biskup Rija mons.Roque Costa Souza i rektor svetišta Gospe Fatimske José Gomes. Simbole su ispratili mladi volonteri susreta u Riju te predstavnici Organizacijskog odbora, uz brojna svjedočanstva sa susreta.

Bog bira male znakove

Mons. Tempesta istaknuo je u svojoj homiliji kako je ovo misno slavlje zahvala za sve što je Gospodin učinio i darovao nadbiskupiji Rio de Janeiru i svijetu. "Bog bira male znakove kako bi izrazio svoju milost...Ovdje smo pred simbolima Svjetskog dana mladih i relikvijama blaženog Ivana Pavla II. To su mali znakovi veličine svega što se dogodilo u našoj sredini. Bog je djelovao i dalje djeluje kako bi što više ljudi iskusilo Njegovu ljubav i novi život", istaknuo je mons. Tempesta, naglasivši još kako Crkva u Rio de Janeiru ima veliku zadaću pred sobom. "Gospodin je došao u našu sredinu i "pomiješao" je vode. Mnogi su se u toj vodi okupali i započeli nov život. No, mnogi još trebaju biti okupani njome. Trebamo svakodnevno nositi to iskustvo sa sobom i naviještati Radosnu vijest", zaključio je nadbiskup Rija.

Simboli se vraćaju u Vatikan gdje će dočekati Cvjetnu nedjelju kada će biti predani mladima Poljske - sljedećim domaćinima Svjetskog dana mladih u Krakowu 2016.godine.

Autor: mladi.hbk.hr

Susret Lošinjana i formacija animatora

Zahvalno euharistijsko slavlje povodom završetka animatorskog ljeta održat će se u ponedjeljak, 14. listopada u kapelici Ranjenog Isusa na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 19.30 sati. Misno slavlje će predvoditi povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivica Budinšćak.

Nakon misnog slavlja druženje se nastavlja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu (Kaptol 29a) gdje ćemo poslije svete mise imati i prvu duhovnu formaciju animatora u novoj pastoralnoj i akademskoj godini, koju će također predvoditi naš povjerenik, vlč. Ivica.

Radujemo se ponovom susretu! :)

10. nacionalni susret salezijanske mladeži

Posjet vrhovnog pogavara salezijanske mladeži
10. nacionalni susret salezijanske mladeži
Vrhovni poglavar salezijanske mladeži Pascual Chavez je po drugi put posjetio mlade u Hrvatskoj u sklopu desetog nacionalnog susreta salezijanske mladeži održanog u subotu, 12. listopada u salezijanskoj župi Duha Svetoga u zagrebačkom naselju Jarun, kao dio proslave stote obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku.

Isus želi da ostavimo plodove

Kako je objavljeno na mrežnoj stranici župe Duha Svetoga, obraćajući se mladima, Chavez je istaknuo kako postoje mnoge osobe na svijetu koji hodaju stazom života, ali ne ostavljaju nikakve tragove. Osobe koje znaju ostaviti trag su one koje treba slijediti jer i sam Isus nam govori kako je On Put kojeg želi da slijedimo. Također, Isus želi da mu budemo prijatelji i da ostavimo plodove. Plodovi su u tome da naučimo plivati protiv struje jer nije sve samo u prepuštanju, zatim trebamo nositi veliku želju kao što je to činio i Don Bosco. A ako želimo otkriti san svojeg života i osjetiti snagu u srcu, moramo svoj pogled uprijeti prema gore jer zvijezde možeš vidjeti samo ako podigneš oči gore. Na kraju svoje poruke Chavez je mlade pozvao na životnu radost. Kao zahvalu za velikodušnost i otvorenost mladima poglavaru Chavezu je poklonjen dres kao simbol da je i on igrač u timu mladeži što je on toplo prihvatio.

Mladi trebaju biti protagonisti!

Proslava je nastavljena misnim slavljem koje je predovodio mons. Zef Gashi, Barski nadbiskup, a propovijed poglavara Chaveza je prevodio don Ivan Marijanović. U svojoj propovijedi poglavar je istaknuo kako svaki od svetaca promatra Isusa kroz određeni vid, a don Bosco ga je vidio kao dobrog pastira koji se brine za izgubljene ovce. Za razliku od onih koji mlade iskorištavaju, on posvećuje cijeli svoj život u korist njima. Tražio je one koji su u najvećoj potrebi jer to i radi dobar pastir. Navijestio je kako mlade treba staviti u središte pozornosti kao što je u nasljedovanju Krista činio i don Bosco jer mladi ne trebaju biti potrošači, već protagonisti. Ono što je taj veliki svetac ponudio mladima je vrlo jednostavan program sreće u kojem je najbitnija životna radost koju nitko ne može ukrasti. Najvažnije je da nam Isus bude prijatelj jer je On jedini koji je dao život za nas i jedini koji će nas uskrsnuti.

Staviti Krista u središte života

Dan je završio bdijenjem mladih koje je predvodio don Damir Stojić. Na samom početku je vrhovni poglavar Chavez uputio mladima riječ za laku noć. U svojoj poruci u kojoj ih je pozvao na blizinu Kristu i definiranje svog identiteta u zajedništvu s Njim, istaknuo je tri najvažnije stvari. Pozvao je mlade da Riječ Božju trebaju čitati znajući da pri tome zaista primaju Evanđelje te ih upozorio da trebaju postati slični sa Riječju koju čitaju. Rekao im je i kako je važno Krista staviti u središte života i u konačnici njegovati pobožnost prema Nebeskoj Majci koja nam je učiteljica i pomoćnica.

Autor: pm/zupa-duhasvetoga-jarun.hr

Blanka Vlašić i nadbiskup Barišić u video Katekizmu

Ove godine obilježava se 20. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Da bi se taj jubilej obilježio na nov, zanimljiv i koristan način, u pripremi je video-verzija Katekizma pod naslovom „Razumjeti da bi se vjerovalo”.

Ideja je, da se kroz suvremeni format predstavi i objasni sadržaj kršćanske vjere slijedeći pojedine dijelove Katekizma. Kako bi se istaknula univerzalnost Crkve, cijeli projekt snima se na svim kontinentima, u brojnim biskupijama, na mjestima koja su toliko znakovita i „progovaraju” o vjeri, tako da će izdanje biti na različitim jezicima. Sudionici su biskupi i svećenici, ali i laici, slavni i svakodnevni ljudi iz područja kulture, znanosti, umjetnosti, sporta, filmova, glazbe, ekonomije i financija koji u svojim profesijama nastoje živjeti kršćansku vjeru. Svatko od njih čita dio teksta Katekizma.

Ovog vikenda, 12. i 13. listopada, na red je došla Splitsko-makarska nadbiskupija kojoj je pripala čast predstaviti sakrament pomirenja. Kadrovi su snimani u katedrali sv. Dujma, u njenoj kripti i krstionici te oko nje na Peristilu, Vestibulu i u Dioklecijanovim podrumima. Osim toga, snimani su kadrovi u antičkoj Saloni na ostacima ranokršćanskih bazilika.

Domaćin, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je snimateljskoj ekipi ispričao povijest grada Splita i biskupije koja ima svoje žarište upravo u katedrali sv. Dujma, prijašnjem mauzoleju progonitelja kršćana, cara Dioklecijana. Uz nadbiskupa, glavni „glumci” su bili Blanka Vlašić i njezin brat Marin. Snimateljska ekipa boravit će još do nedjelje u Hrvatskoj, i to u Šibeniku i Zadru.

Video Katekizam režira Gjon Kolnrekaj. Sastoji se od 2.500 minuta Ultra HD kvalitete videa, a bit će objavljen 2014. godine. (ika/bitno.net)

Papa Franjo posvetio svijet Bezgrešnom Srcu Marijinu

Bog nas iznenađuje, Bog od nas traži vjernost, Bog je naša snaga – na tim je stvarnostima papa Franjo postavio propovijed koju je održao 13. listopada, tijekom mise slavljene na Trgu svetoga Petra, pred kipom Gospe Fatimske i pred više od 100.000 vjernika koji su se okupili u prigodi Marijanskoga dana.

Neka nam Marija pomogne, rekao je Papa, da bez otpora dopustimo da nas Bog iznenadi, da mu budemo vjerni svakoga dana, te da Ga slavimo i zahvaljujemo Mu jer On je naša snaga.

Marija, ponizno i slabo stvorenje poput nas, bila je izabrana za Božju Majku, Majku svojega Stvoritelja. Gledajući Mariju, papa Franjo pozvao je na razmišljanje o te tri stvarnosti: Bog nas iznenađuje, Bog od nas traži vjernost, Bog je naša snaga. Bog nas iznenađuje, objasnio je Papa, kao u slučaju Naamana, zapovjednika vojske aramskoga kralja, i bolesnoga od gube, koji se, odgovarajući na Božji zahtjev, oprao u rijeci Jordan. Taj ga je Božji zahtjev zbunio, ali ipak je ušao u rijeku i odmah ozdravio.

Eto, Bog nas iznenađuje; očituje se upravo u siromaštvu, u slabosti, u poniznosti, i daruje nam svoju ljubav koja nas spašava, ozdravlja i daje nam snagu. Jedino što od nas traži jest da nasljedujemo Njegovu riječ i da se pouzdajemo u Njega, napomenuo je Sveti Otac.

To je također iskustvo Djevice Marije koja pred anđelovim navještenjem ne skriva svoje čuđenje zbog toga što je Bog, kako bi postao čovjekom, izabrao upravo nju, jednostavnu djevojku iz Nazareta koja nije učinila ništa izvanredno, nego se jednostavno pouzdaje u Gospodina. Bog nas uvijek iznenađuje, raskida naše sheme, stavlja u krizu naše planove i govori nam: pouzdaj se u mene, ne boj se, dopusti da te iznenadim, iziđi iz sebe i slijedi me, istaknuo je Sveti Otac, a potom postavio pitanja koja dotiču srce svakog kršćanina.

Dopuštam li da me Bog iznenadi, kao što je učinila Marija, ili se zatvaram u svoje sigurnosti, u materijalne, intelektualne, ideološke sigurnosti, u sigurnost svojih nacrta? Dopuštam li uistinu da Bog uđe u moj život? Kako Mu odgovaram? Bog nas iznenađuje svojom ljubavlju, dodao je Papa, ali traži vjernost u nasljedovanju Njega, kao u poslanici svetoga Pavla, u kojoj se apostol obraća učeniku Timoteju govoreći mu da se uvijek spominje Isusa Krista, i da ustraje u vjeri. Koliko smo se puta oduševili nekim pothvatom, nekom obvezom, ali poslije, pred prvim smo problemima odustali, primijetio je Papa.

To se, nažalost, događa i u važnim odlukama, poput one o braku. Teško je biti ustrajan, vjeran donesenim odlukama i preuzetim obvezama. Često je lako reći ‘da’, ali poslije se ne uspijeva ponoviti to ‘da’ svakoga dana. Ne uspijevamo biti vjerni, istaknuo je Sveti Otac. Marija je više puta Bogu rekla ‘da’, u radosnim trenucima, kao i u žalosnima. Bili su to brojni ‘da’ koji su svoj vrhunac imali pod Križem. Papa je stoga postavio još jedno važno pitanje: Jesam li kršćanin s vremena na vrijeme, ili sam kršćanin stalno?

Kultura privremenosti, kultura relativnoga ulazi i u življenje vjere, dodao je Sveti Otac te istaknuo: Bog od nas traži da mu budemo vjerni, svakoga dana, u svakodnevnim zbivanjima, i dodaje da, premda Mu ponekad nismo vjerni, On je uvijek vjeran i po svojemu se milosrđu ne umara pružiti nam ruku kako bi nas ponovno podignuo, ohrabrio da nastavimo put, da se vratimo Njemu i iznesemo mu svoje slabosti kako bi nam dao svoju snagu. Papa Franjo stoga je naznačio istinski put. To je konačni put: uvijek s Gospodinom, i u svojim slabostima, i sa svojim grijesima.

Nikada ne valja ići putom privremenosti. Taj put ubija. Vjera je konačna vjernost poput one Marijine. Bog nas iznenađuje, traži od nas vjernost, i Bog je naša snaga, istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se potom na odlomak iz Evanđelja u kojemu deset gubavaca traži od Isusa da ih ozdravi, papa Franjo istaknuo je kako se, nakon ozdravljenja, samo jedan vratio slaveći Boga i zahvaljujući Mu. Marija je, nakon Navještenja, uputila Bogu riječi hvale. Sve je Njegov dar. On je naša snaga, istaknuo je Papa, a potom opet postavio vrlo važna pitanja.

Koliko si puta u obitelji kažemo hvala? To je jedna od ključnih riječi u zajedničkom životu. ‘Smijem li, ‘oprosti’, ‘hvala’; ako se u obitelji rabe ta tri izraza, obitelj napreduje. ‘Smijem li, ‘oprosti’, ‘hvala’ – ponovio je Sveti Otac te ponovno upitao – Koliko puta u obitelji kažemo ‘hvala’? Koliko puta kažemo hvala nekomu tko nam pomaže, tko nam je blizu, tko nas prati u životu? Često sve to podrazumijevamo, smatramo unaprijed jasnim. A to se događa i s Bogom. Lako je otići Gospodinu tražiti Ga nešto, ali ići mu zahvaliti… Ah, to mi ne ide, primijetio je Sveti Otac, a prenosi Radio Vatikan.

Nakon mise papa Franjo pročitao je Čin predanja, odnosno povjeravanja Gospi Fatimskoj, u kojoj je među ostalim rekao: Blažena Djevice Marijo iz Fatime, obnovljenom zahvalnošću za tvoju majčinsku nazočnost ujedinjujemo svoj glas s glasovima svih naraštaja koji te zovu blaženom. Čuvaj naš život u svojim rukama, rekao je Sveti Otac. Pouči nas svojoj ljubavi posebne naklonosti prema malenima i siromašnima, isključenima i onima koji trpe, prema grešnicima i izgubljenima u srcu. Sve nas stavi pod svoju zaštitu i sve predaj svojemu ljubljenom Sinu, našem Gospodinu Isusu, rekao je Sveti Otac.

U podnevnom nagovoru papa Franjo spomenuo se beatifikacije oko 500 mučenika u Tarragoni, u Španjolskoj, koji su ubijeni zbog vjere tijekom španjolskoga građanskog rata, ’30-ih godina proteklog stoljeća. Slavimo Gospodina zbog tih Njegovih hrabrih svjedoka, i po njihovu Ga zagovoru molimo da oslobodi svijet svakoga nasilja, rekao je Sveti Otac, a potom zahvalio svim vjernicima koji su došli u Rim s brojnih strana svijeta kako bi sudjelovali na Marijanskom danu. (ika/bitno.net)

Duhovna obnova za mlade - Split

Duhovna obnova za mlade održat će se od 18. do 20. listopada 2013. godine u sportskoj dvorani novog studentskog doma ‘Kampus’ u Splitu.
Duhovnu obnovu će voditi salezijanac don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu.

Program duhovne obnove:

18.10.2013. (petak)
16.30-17.30 Uvodno predavanje
17.30-18.00 Odmor
18.00-19.00 Sv. misa
20.30 Koncert duhovne glazbe

19.10.2013. (subota)
09.30-10.30 Predavanje
10.30-11.00 Odmor
11.00-12.00 Predavanje
————————–—-
16.30-17.30 Predavanje
17.30-18.00 Odmor
18.00-19.00 Sv. misa
20.30 Ispovijed i klanjanje

20.10.2013. (nedjelja)
09.30-10.30 Završno predavanje
10.30-11.00 Odmor
11.00-12.00 Sv. misa

Obilježena 100. obljetnica salezijanaca u Hrvatskoj

“Sabrani smo ovdje proslaviti jubilej Hrvatske salezijanske provincije. Prije sto godina zasijano je malo sjeme. To sjeme se poput Božjeg kraljevstva razvilo i izraslo u stablo. Umnožili su se, ne samo salezijanci, nego i grane salezijanske obitelji. Razvila su se i djela kako bi bila usmjerena na dobro djece i mladih. Nikla su i zvanja. Sve do ovog da se njih može poslati i u druge krajeve svijeta. Nadahnuti Božjom riječju koja kaže da je Bog čista besplatnost, čista Ljubav, priznajemo da sve ono što jesmo i što imamo jest Božji dar”, istaknuo je vrhovni poglavar Salezijanske družbe dr. Pascual Chávez Villanueva, propovijedajući na završnoj euharistijskoj proslavi 100. obljetnice dolaska salezijanaca na hrvatsko tlo u nedjelju 13. listopada u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

U propovijedi je salezijanski vrhovni poglavar primijetio da je slavlje stogodišnjice doista prigoda “da se obnovi naše djelovanje i nastavi služenje narodu i Crkvi, ostajući vjerni karizmi i poslanju našega svetoga Utemeljitelja, koji se osjećao pozvanim da istroši sav svoj život za mlade kako bi ih priveo punini života, sreće i ljubavi u Kristu”, prenosi portal Glasa Koncila.

Misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, u koncelebraciji s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, barskim nadbiskupom Zefom Gashijem, vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom, provincijalima salezijanskih i ostalih redovničkih zajednica te osamdesetak svećenika.

Na misi su među nekoliko tisuća vjernika bile i redovnice sa svojim vrhovnim i provincijalnim glavaricama, bogoslovi, novaci, sjemeništarci, redovnički kandidati i kandidatice, kao i predstavnici društveno-političkog života. Nadbiskup Devčić je, prenoseći i čestitke Hrvatske biskupske konferencije, zahvalio sinovima sv. Ivana Bosca za veliko djelo koje su u proteklih stotinu godina izvršili u hrvatskom narodu.

Provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić pozdravio je, uz predvoditelja slavlja, i salezijance iz Italije, odakle su i stigli prvi salezijanci u Rovinj 12. listopada 1913. godine, kao i salezijance iz Slovenije koji su utrli put prema Zagrebu po nadbiskupu Baueru 1922. godine.

“Tu su i braća iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Ukrajine, s kojima smo dijelili prve zajedničke korake. Tu su i naše sestre salezijanke, kćeri Marije Pomoćnice iz Slovenije i Hrvatske, s kojima nam je zajedničko posvećenje i poslanje za Boga i mlade. Tu je i laička don Boscova grana salezijanci suradnici, svjedoci don Boscove karizme u obiteljima, te Crkvi i društvu. Uz njih su i Don Boscovi bivši učenici i učenice, svjedoci i promicatelji primljenog odgoja. Svi smo mi zajedno ukorijenjeni svojim životom i djelima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini jer to je područje koje zahvaća Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca”, podsjetio je hrvatski salezijanski provincijal.

Nakon homilije uslijedilo je davanje obećanja novih salezijanaca suradnika, a nakon pričesti obnova zavjeta svećenika salezijanaca i redovnica Kćeri Marije Pomoćnice.
Na završetku misnog slavlja don Pejo Orkić uručio je vrhovnom poglavaru Chávezu Villanuevai reljef u hrastovom drvetu, rad Marije Rizvić, koji predstavlja Don Bosca “s pogledom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i svoje salezijansko djelo u njima”.

Euharistiju su pjesmom pratili Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga – Sveta Mati Slobode, zbor srednjoškolka “Mirabilia Dei”, mješoviti pjevački zbor župe Marije Pomoćnice sa zagrebačke Knežije, župe sv. Antuna iz Rijeke te župe Gospe Loretske iz zadarskih Arbanasa. Zborove je vodila Maruša Bartolić, a orgulje svirala Anita Kajić Poslek. (ika/bitno.net)

Mjesec hrvatske knjige 2013

Mjesec hrvatske knjige 2013. održava se od 15. listopada do 15. studenoga 2013. godine pod geslom Tko čita (ne) skita.

Manifestacija će biti otvorena 15. listopada u 12 sati svečanim otvorenjem nove Gradske knjižnice i čitaonice u Labinu.

Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2013. uključuju Nacionalni kviz za poticanje čitanja Pročitaj tri dnevnika i pobijedi, tradicionalnu zajedničku manifestaciju Čitajmo na glas, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, akciju Natjecanje u čitanju naglas koju u sklopu Europske godine čitanja naglas Čitajmo naglas, čitajmo zajedno organiziraju Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva te sudjelovanje knjižnica na Sajmu knjiga i učila Interliber 2013. gdje će se organizirati radionice za djecu i mlade, a knjižnice i knjižničarska društva izložit će svoja izdanja na posebnome štandu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružit će se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige 2013. različitim programima, kao što su tematska izložba raznovrsnih putopisa, vodiča i atlasa iz fonda Knjižnice Knjigom oko svijeta, izložba glagoljskih knjiga i rukopisa iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjiga koje prikazuju hrvatsko-ruske veze pod nazivom Glagoljska tradicija u povijesti slavenske pismenosti, koju zajednički priređuju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Staroslavenski institut, izložba straničnika Priča o straničniku te izložba o životu i radu Herte Müller, rumunjsko-njemačke spisateljice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost koju zajednički organiziraju Goethe institut i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će svoja izdanja i na Sajmu knjiga i učila Interliber 2013., od 12. do 17. studenoga 2013.

Izvor: nsk.hr

OBLAČENJE DRUŽBE ISUSOVE 2013

U subotu, 12. listopada 2013., na spomendan blaženog Jana Beyzyma sj, dvojica kandidata završili su svoju prvu kušnju od dva tjedna te imali svečani obred oblačenja kojim su započeli svoj novicijat u Družbi Isusovoj hrvatske provincije u punom smislu riječi. Kandidati s lijeva na slici su Marko Petričević iz župe Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu i Ivan Junušić iz župe Uzvišenja sv. Križa iz Retfale u Osijeku.
Sam obred sastojao se od izricanja kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu, zatim blagoslova isusovačkog talara i samog oblačenja, te blagoslova i dodjele redovničkog križa i knjižice Duhovne vježbe sv. Ignacija Lojolskog. Nakon obreda koji je bio u novačkoj auli, novaci i patri uputili su se u procesiji u novačku kapelu sv. Stanislava.Tu je sv. Misu predvodio p. Stipo Balatinac, magister novaka, uz koncelebraciju p. Radojka Karamana, socija magistra i kućnih patara Pere Markovića i Franje Pšeničnjaka. Na sv. Misi su bili i novaci druge godine: Luka Ilić, Petar Klarić i Tomislav Vujeva, a također i naše drage sestre Darija i Vilka. Bio je to uistinu lijep i dirljiv događaj za naše nove novake, a veliki blagoslov za našu provinciju i čitavu Družbu Isusovu.

Izvor: isusovci.hr

Svjedočenje Simone Šajn na otvorenim danima župe Kraljice sv. Krunice

11.10.2013.

Ove je godine na Otvorenim danima župe Kraljice sv. Krunice, Simona Šajn svojom prisutnošću i svjedočanstvom potvrdila istinitost Riječi Božje.

Bog uistinu čini ono što je i rekao. Uistinu se zauzima za malene, prezrene, ponižene, izrugane, ranjene ljude, koji su gladni ljubavi, koji tragaju za ljubavlju, za istinom, i koji su spremni ponizna srca otvoriti se Božjoj ljubavi. Gospodin često bira baš takve i u njima, te po njima se proslavlja, kako se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred njim.

Božja svemoć se ne može očitovati u onima koji misle da su sami po sebi jaki, pametni, savršeni, nego se očituje u malenima poput Simone. Maleni pred Bogom, to su oni siromašni duhom koje Isus naziva blaženima. Takvi su spremni primiti milost od Boga jer su svjesni da sami po sebi nemaju ništa, te su svjesni da je sve što imaju dar Božji, time postaju i zahvalni Bogu na daru života, kojega žele proživjeti na Božju slavu ljubeći sve ljude gledajući u njima dostojanstvo koje im je Bog darovao, a time stječu i zasluge spasenja. Ali Bog nas osposobljuje za te zasluge i za sveta djela. Rekao bi sveti Augustin Bog nam daje i htjeti i djelovati. Samo onaj koji je primio ljubav, može istinski ljubiti druge i služiti drugima. U Simoni sam prepoznao ostvarenje Isusovih riječi koje govore o tome da mnogo ljube oni kojima je mnoga oprošteno.

Ona je uistinu svjesna da je primila mnogo ljubavi i milosti Božje koju neumorno veliča i naglašava, a u isto vrijeme ta ljubav koju je primila, jednostavno zrači iz nje, pršti na sve strane te zahvaća druge. Za Simonu su smatrali da ne zna izgovoriti ništa pametno. Da ljudi moji, bas takvima Bog daje dar govora. Bog nam može dati samo ono sto nemamo, ili nam može otkriti ono sto imamo ali nismo toga postali svjesni. Simona je upravo toga postala svjesna. Bog je onaj koji joj je pokazao ljubav i otkrio joj blago koje je pohranio u2013.10.10.Simona.01 njezinu dušu. Simona potiče na razmišljanje jer jednostavno svojom pojavom svjedoci da je Bog živ. Kažem pojavom jer radost Duha Božjega fizički je vidljiva u njezinom iskrenom osmjehu i toplom pogledu. Svjedoči i govorom koji je iskren, dubok, spontan, slobodan, produhovljen i prije svega ponizan.

Ne pamtim kad sam susreo sličnu malenost i veću svijest o Božjoj veličini, te veću potrebu za hvaljenjem, veličanjem, štovanjem Boga. Sve nas je pozvala da produbimo svoju svijest o tome i razmislimo da li sa ljubavlju i divljenjem, molimo, izgovaramo svete Božje ime, pristupamo svetoj misli ili klanjanju. Način na koji se Simona divi Božjoj veličini i otajstvenosti Njegove ljubavi je jednostavno zadivljujući. Ona jednostavno ne želi da se nju hvali, nego sav njezin govor upućuje na hvaljenje Boga koji nam omogućuje i daruje sve ono sto je istinski dobro i vrijedno divljenja. Tko se hvali neka se hvali u Gospodinu, kaže sveti Pavao i Simona. Pogledajte ovaj video i uvjerite se u veličinu Božjeg milosnog zahvata u njezinom životu. Svako dobro i Božji blagoslov.

Izvor: laudato i studenti.dominikanci.hr

Don Bosco

Don Bosco je u 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao apostolsku obitelj s četiri ogranka: salez3ance, Kćeri Mar3e Pomoćnice, salez3ance suradnike, udruženje štovatelja Mar3e Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve; utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik; napisao stotinjak knjiga i knjižica; osnovao sedamdeset i dv3e salez3anske kuće; organizirao osam mis3skih ekspedic3a; iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Ital3e; putovao je, propovijedao, ispovijedao, sve u zanosnom OPTIMIZMU i RADOSTI.

Davor Rostuhar - pisac i fotograf - info

Dok ja u frankfurtu vodim posljednje bitke sa svjetskim trzistem, i pokusavam probiti svoju malu knjigu medju miljunima miljarda drugih knjiga u svijetu, evo da najavim i nastavak dobre stare turneje Hrvatskom sa multimedijalnim predavanjem "Motociklom do Zanzibara". Sljedeci tjedan sam opet na srednjem Jadranu i to u Biogradu, Vodicama, Šibeniku i... ZADRU! Uspjeli smo osvojiti i tu neprobojnu zadarsku tvrdjavu!!! Raspored predavanja pogledajte na www.kek.hr

Zagrebački maraton - obavijest

POZOR!!!
Molimo trkače iz Zagreba i okolice i one trkače izvan Zagreba koji su već u petak ili subotu u Zagrebu da u subotu od 8-19 sati preuzmu startni broj na Trgu bana Jelačića (ispred Gradske kavane).
Time ćete prvenstveno olakšati posao sebi ,zatim nama organizatorima i oslobodit ćete vrijeme i prostor u nedjelju ujutro za kolege koje doputuju izravno na utrku.

U emisiji 'Budimo mladi' u ponedjeljak, 14. listopada u 20.31 na HKR-u

U emisiji 'Budimo mladi' u ponedjeljak, 14. listopada u 20.31 govorimo o mladima u Rijeci, među karmelićanima i karmelilćankama, te o radu s njima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. A i više!

- Koliko su mladi na korist svojim zajednicama i župama zahvaljujući programu koji im nudi Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci?

- O u novije vrijeme konkretnijoj suradnji karmelićana i karmelićanki u radu s mladima razgovaramo sa sestrom Majom Pavlom Bašić i ocem Draženom Vargaševićem. Oboje u svojim redovima rade s mladima.

- A ugostit ćemo i vlč. Filipa Perkovića, povjerenika za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Govorit će o dobrobiti kontinuirane formacije njihovih animatora, KMNL-u kao uzoru drugima i o sve kvalitetnijem radu s mladima od Osijeka do Slavonskog Broda.

Emisiju uređuju i vode: Diana Tikvić i Ante Novak.

Tuga u Bijeljini: Osmogodišnji dječak hrani bolesnog oca, majka ga napustila

“Otišla je kada sam spavao”, ovako o majci koja ga je napustila, sa očima punim suza, priča osmogodišnji Gojko Đurić.

Otišla je prije četiri godine. Od tada, o njoj ništa ne znaju. O tome, koliko nedostaje njegovom tek započetom djetinjstvu, osmogodišnji Gojko ne govori.

Ali, taj kristalni odsjaj tuge iz iskrenog srca dječijeg sve govori.

On ne zna kako je to kad te nakon škole na trpezi sačeka topla supa, i još topliji i draži zagrljaj majčin. Od njenog odlaska, Gojko živi sam sa ocem Petrom u selu Ljeljenča kod Bijeljine.

Trošna seoska kuća, bez vode i kupatila, sav je imetak koji njih dvojica imaju. No, mnogo veće bogatstvo za njih je to što imaju jedan drugog.

Umjesto za loptom, nakon škole, Gojko prvo pohrli da obavi kućne poslove, jer je otac Petar na bolesničkoj postelji. Prošle godine dok je nadničio u šumi, drvo mu je slomilo nogu, i od tada je vezan za krevet.
Stožer doma je njegov sin Gojko.

I sve do prošle godine uspijevlii su nekako sastavljati kraj s krajem. Petar je na nadnici zaradjivao za osnovne životne potrebe. Ali , kao da nije bilo dovoljno muke u njihovim životima.

Zbog povrede, više od godinu dana Petar nosi fiksator na nozi. Ono što ga brine jesu prognoze ljekara koje ne obećavaju. Uz to, čeka ga operacija u Beogradu koja košta 2 000 evra. A, neizvjesno je da li će se kući vratiti sa obje noge.

Teško je i povjerovati da je jedan samohrani otac maloljetnog djeteta, nezaposlen demobilisani borac, da nema pomoći od društva kome je toliko dao.

Gojkova je najveća briga, da li će se otac vratiti kući. Da li će doživjeti da ozdravi, da stane na svoje noge. A, osim oca, on nikoga više i nema.

Pogledajte potresnu priču i pomozite Petru i Gojku Đuriću da prebrode teške
trenutke.

Petar Đurić, telefon: +387 66 – 839 – 682, Ljeljenča kod Bijeljine

-Žiro račun za uplate u Bosni i Hercegovini:

BOBAR BANKA 5650020002662614

-Žiro račun za uplate iz inostranstva:

BIC:BATOBA22, BOBAR BANKA ad.

BENEFICIARY-IBAN: BA395652050000035122

NAME: PETAR (GOJKO) DJURIC

Kružok tulum

Dobre stvari treba proslaviti. :D
Vrijeme je da se svi skupimo i podružimo na Sljemenu.
Tulum je ujedno i proglašenje ukupnih pobjednika Sljeme Trail Kružoka.
Tulum je za sve koji su ikad bili na Kružoku, koji žele opet na Kružok, koji bi htjeli da su bili... ;)

Kad: 18.10.2013. od 18:00 na dalje...
Gdje: Planinarski dom Grafičar
Mjuza by Gelender

Za klopu i cugu zadužen je pl.dom Grafičar.
http://www.medvednica.info/2010/10/pd-graficar.html

VJERA I SLUŽENJE

U ovoj 27. nedjelji kroz godinu središnja tema je vjera i služenje. Nakon Kristovih opomena da naše srce ne smije biti zatočeno ovezemaljskim prolaznim stvarima nego biti slobodno za nebeske stvari, Riječ Božja nas želi posebno ohrabriti kako živjeti u trenutcima kušnje i napasti. Zapravo nam pomaže da otkrijemo još više i dublje što je pravo kršćanstvo i kako u njemu ustrajati.

PRAVEDNIK ĆE OD SVOJE VJERE ŽIVJETI

Prorok Habakuk traži, pita, iziskuje od Boga da djeluje na sve nepravde i zlo koje se događa. Traži od Boga da ne dopusti da se svo to zlo tako brzo razvija i da napada čovjeka sa svih strana. Ova Habakukova jadikovka ili molitva često je i naša jadikovka. Često i mi znamo u trenucima kušnje, patnje, boli, napasti, tražiti od Boga da nas oslobodi svih tih napasti. Svega toga što nas pritišće, što ubija život u nama, a ne tražimo pomoć da nam da snagu da to nosimo, prihvatimo. Tražimo čarobno rješenje svih tih problema. Dok Božji odgovor na sve ovo je neočekivan. Iako je situacija više nego loša, Bog poziva na jedan poseban trud i zalaganje i to: „Ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako,čekaj jer odista će doći i neće zakasniti! Gle, propast će onaj čija duša nije pravedna, a pravednik će od svoje vjere živjeti."

Poruka je vrlo jasna: Imaš problema? Događaju ti se čudne stvari? Ok! Prihvati ih. Smiri se, pričekaj, ne paničari. Bog je tu. Ne napušta te. U svoj toj negativnoj zbrci čuvaj dušu i srce. Budi pravednik – jer to ti osigurava život, spas, mir. Kad sam bio u kušnji, kakva mi je vjera bila? Jesam ju prilagodio određenoj situaciji ili sam se doista držao onih zapovijedi koje učvršćuju moju vjeru?

NE STIDI SE SVOJE VJERE

U istom duhu Bog svoju poruku šalje preko našega simpatičnog sv. Pavla koji govori Timoteju, bratu u Kristu. Ohrabruje Timoteja u njegovu nastojanju da očuva vjeru te ohrabri i vodi cijelu zajednicu. Bog ne šalje duha bojažljivosti. Ne šalje nam duha koji će se zajedno s nama skrivati ili prilagođavati Sotoni. Ne želi od nas učiniti plašljive ljude, ljude bez stava i identiteta. Bog nas želi učiniti jakima. Zato šalje Duha ljubavi, odvažnosti, hrabrosti. Duh kojeg primamo ne smije nas i ne može nas učiniti zatvorenim ljudima, samo onima koji misle na sebe. Koji privatiziraju vjeru. Ne. To Bog ne želi i to nije u opisu njegova identita i poslanja. Primamo Duha života, Duha koji nam otkriva svu ljepotu Božje stvarnosti. Pavao zato poziva Timoteja da ne padne u jednu napast, a to je da stid ili sram zavlada u njegovu životu zbog imena našega Gospodina Isusa Krista. Ne stidi se. Čak naprotiv, budi ohrabren tim svjedočastvom. Bog ne treba plašljive ljude. One koji se na svaki pokret neprijatelja (sotone) sklanjaju u mišju rupu, popuštaju pred svjedočanstvima ovoga svijeta.

U svoj toj zbrci koju smo vidjeli u prvom čitanju prepoznajemo ipak Božji poziv na smirenost i strpljivost, a preko Pavla dobivamo još dublje značenje a to je da je Bog aktivan i u trenucima naše kušnje i slabosti. On djeluje kada nam se čini najudaljenijim. Što je čovjeku činiti u tom trenutku. Evanđelje je odgovor na to pitanje.


UMNOŽI NAM VJERU

Učenici traže danas od svoga učitelja da učini nešto zanimljivo i to: Umnoži nam vjeru. To ne znači da učenici nemaju vjere. Nego prokušana raznim kušnjama vjera im je slaba, izgubila je na snazi i učinkovitosti. Vjerojatno zbog straha od neuspijeha, od ljudskih slabosti. Zato učenici traže od Isusa da im umnoži vjeru. Da ih učini sigurnima. Sposobnima za život i rad. Za njihovo apostolsko djelovanje. Potpunu snagu dobit će nakon smrti i uskrnuća. Na dan silaska Duha Svetoga. Postavljamo si pitanje: a što do tada? Isus učenicima odgovora vrlo jednostavno što vrijedi danas za svakoga od nas, a to je: Gospodaru (Isus govori da je riječ o njima) te njihovom sluzi poručuje: zar duguje zahvalnost sluzi za ono što mu je bilo naređeno. Opet Isus koristi sliku svakodnevnog života da nas uvede u vječni život. Želi nam reći da se samo uz Božju milost i pomoć možemo spasiti. Sami sebe ne možemo dovesti do vječnosti. Samo On to može. I nastavlja: tako i vi kad izvršite što vam je naređeno, recite: sluge smo beskorisne. Učinismo što smo bili učiniti.

Što je vjera? To je pitanje na koje svatko od nas ljudi može odgovoriti svojim životom. Izgleda da ima vjera onoliko koliko ima i ljudi. Iako postoji ta različitost u pristupu vjeri, ipak ima nešto što čini tu vjeru posebnom. Jer vjerovati znači pouzdati se u nekoga, imati povjerenja. Vjera je dar s neba. Abraham je primjer u kojem moli za milosni dar, dobiva taj dar, te Bog ga zove da taj dar vrati njemu. Abraham u toj svojoj vjeri: Bog dao, Bog uzeo, čini nešto savršeno. S velikim pouzdanjem u Boga i njegovu milost i providnost čini sve ono što Bog traži od njega. E, to je čovjek vjere. On tim činom postaje praotac naše vjere, postaje naš učitelj, otac vjere. U Novom Zavjetu imamo Blaženu Djevicu Mariju. Čisti primjer vjere koja nadilazi ljudske kalkulacije zbrajanja i oduzimanja. Marijino nije slijepo vjerovanje, nego vjerovanje s povjerenjem, s pouzdanjem.

Vjera nije traženje nekoga svoga Boga u kojem ću se ja osjećati dobro. Vjera je slijediti Boga koji preko svoga Sina objavljuje nam Božje sinovstvo, a vodi nas Duhom Svetim da sveto živimo to Sinovsto. Zato vjerovati u Boga znači vršiti njegove zapovijedi. Prepoznati njegovu milost, blizinu i ljubav u našem životu. Vjerovati znači predati se Bogu i dopustiti da nas svojom riječju i sakramentima oblikuje po svojoj ljubavi. Zato je vjera odgovor na Božji poziv. Vjera u Isusa Krista zahtjeva vršenje Božji zapovijedi kroz služenje drugima i pomaganje drugome.

Neka naša molba Isusu bude upućena poput molbe apostola. Umnoži nam vjeru. Svoga Duha Gospodine pošalji da nas učvrsti u vjeri u kojoj je i po kojoj je tvoj Sin dao život za nas.

Izvor: http://kutakduhovni.blogspot.com/

NAGRADNI NATJEČAJ ZA SONY XPERIA Z

** NAGRADNI NATJEČAJ ZA SONY XPERIA Z ** Ovih dana pristiglo je dosta poruka i upita kako mi se može uplatiti koja kunica za nastavak kupovanja. Oprostite, ali ja to ne mogu prihvatiti, bar na taj način. Zato sam odlučio spojiti ugodno s korisnim. Svatko tko naruči knjigu "Marijanov put" (inbox ili mail "hjputopis (a) net (.) hr") i ufotka se s njom na neki lud način, napravi od toga kolaž fotografija ili nešto sasvim deseto potencijalni je dobitnik SONY XPERIA Z mobitela s kojim autor uhvatio većinu fotografija na ovom putovanju. Nagradni natječaj traje do 15. listopada, a pobjednika ću objaviti ovdje na stranici i osobno uručiti uređaj - sa svim fotografijama s putovanja. Mislim da je ovo najbolji način da i vi i ja budemo zadovoljni - vama priče s prošlogodišnjeg putovanja, a autoru nešto sredstava za putovanje. Ujedno, knjige šalje kolegica koja već dugo godina ne može naći posao, tako da dio novca od knjige odlazi i njoj. Više informacija kad se javite ;) Svatko tko mi napise kritiku/osvrt na knjigu ulazi u još jedan natječaj za jako, jako vrijednu nagradu, ali o tome kad se vratim doma ;) Knjigu u ruke, pustite mašti na volju i uskoro ćete moći uhvatiti fotke kao ovu dolje ;) P.S. Preko sto km je u džepu, smrznuo sam se i vozio po mraku, ne osjećam dupe, ali imam krov nad glavom ;)

Milosrdnice prikupljaju naočale za stanovnike Salomonskih Otoka

Redovnice milosrdnice pokrenule su projekt "Da te bolje vidim" u kojem prikupljaju dioptrijske i sunčane naočale za stanovnike Salomonskih Otoka.

Oftalmologinja dr. Tigrena Csik provela je šest tjedana na Salomonskim Otocima volontirajući na otocima Guadalcanalu i Malaiti.

"Za vrijeme boravka na Salomonima pregledala sam oko 350 odraslih i djece. Od toga je njih oko 50% trebalo dioptrijske naočale uglavnom za čitanje, a 30-ak je predviđeno za operaciju katarakte. Ovdje su vrlo česte smetnje suhog oka već kod 20-godišnjaka pogotovo ako se bave poljoprivredom ili ribarstvom. Sunčane naočale bi im znatno pomogle", istaknula je dr. Csik.

Na susretu koji će se održati u četvrtak, 17. listopada, u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije sestara milosrdnica, Gundulićeva 12, u Zagrebu gosti će biti volonteri u misijama na Salomonskim Otocima dr. med. Mirko Csik i dr. med. Tigrena Csik.

I to će biti prigoda za prikupljanje naočala. Naočale se mogu donijeti u zagrebački, odnosno bilo koji drugi samostan milosrdnica u Hrvatskoj.

Izvor: Laudato/IKA

Obavijest za mlade iz župe Navještenje BDM Velika Gorica

Večeras u 19:15 u Nazaretu američka katolička spisateljica Moira Noonan, koja se bavila različitim New age praksama i bila spiritistička savjetnica i terapeutkinja, svjedoči o svome iskustvu i predstavlja svoja djela. Moglo bi biti korisno. Ako bude raspoloženih iza toga nastavljamo s našim mobilom.

Misa Mladih: BITI MUŽ

Nije to ni za slabiće, nije to za kolebljivce. Nije za ziheraše, nije za mamine maze, niti za papučare. Nije to za one koji već pomalo stare, nego to je baš za mlade. To je za one u top formi. To je za borce i junake koji znaju za svoje ideale poginuti mladi. To je za face i frajere. To je za poštene i požrtvovne koji se usude ići prvi. Ali nije to ni za budale, ni za lakomislene, nego za mudre i promišljene. Nije to za mlakonje ni za hazardere, nego za marljive i razborite. To je za vođe i prvake. Za takve je brak.

Ako tražiš nešto veliko; "tko hoće biti prvi – neka svima bude sluga"... - ili barem jednoj posebnoj. Ali za takvo nešto se traži plemenit i svet, koju će u ženi Crkvu vidjeti, i znati čuvati u njoj sveto... Traži se muž! Traži se mladi junak koji dopušta Kristu da ga za „biti muž“ uduševi. Da ga ohrabri, pouči, nadahne, put mu pokaže.

Ali ne ide se u to tek tako da se krene. Ne ulazi se u tu nespreman. Niti je to kao proljeće ili sunčan dan koji sam od sebe dođe. Niti je to nešto što stiže tek onako; niti je to nešto što ti drugi šalje. Niti postoji škola u kojoj se muž postane. Nego se za to spremaš, za to moliš, o tome od dobrih učiš, za to živiš, to želiš, o tom misliš, za to Boga moliš...

Ovoga petka molimo za one koji uz Božju pomoć žele pravi muževi postati, i njegov blagoslov hoće!

A ako ti želiš biti taj, ne pitaj se samo koja je žena tebe vrijedna. Nego kako je jedino brak tebe vrijedan! I kako mu se na vrijeme spreman dati? Pa već ovoga petka, u mislima svojim, uzmi sina za ruku. Povedi ga na utakmicu, u park, u Crkvu... Nauči ga hodati, nauči ga kleknuti, reći prvu riječ. Slušaj kako za tobom tepajući ponavlja „Oce nas“.

Ovo je stvarno poziv za hrabre i mudre: koji vjeruju i usude se pohraniti svoju čistoću u svetohranište koje se zove brak. Ovoga petka, nauči što to znači biti muž. Što to znači, kako to postati i biti; po čemu si u njemu sličan Kristu; kako biti dostojan tog svetog mjesto tvoga prikazanja za nju i sve.

Idemo dečki!

Ovoga petka u Bazilici Srca Isusova molimo za sve naše dečke: da ih Bog pripremi za ono veliko i najveće:

Postati muž! Kako je to lijepo!

Misu predvodi p. Ivan Mandurić.

Ovog petka 11.10. u Bazilici Srca Isusova:

20:15 – ispovijed
20:30 – misa
21:30 – klanjanje
22:00 – druženje u SKAC-u

HR1 - REPORTAŽA O ŽUPI I PRIJENOS MISE - NEDJELJA, 13. 10. 2013.

10.10.2013.

NEDJELJA, 13. 10. 2013. - 10.50 - 12.00 Misno slavlje ove 28. nedjelje kroz godinu slavimo sa župnom zajednicom bl. Alojzija Stepinca s Trnjanske Savice u Zagrebu. Kako ta župna zajednica još uvijek nema crkvu, misno ćemo slavlje prenosti iz Osnovne škole Jure Kaštelana u kojoj se župljani sa Savice okupljaju na misnim slavljima redovito svake nedjelje. Predvoditelj mise bit će župnik magistar Antun Vukmanić. Početak je u 11 sati, a deset minuta prije euharistije emitiramo reportažu o životu župe u kojoj smo danas.

HR1 - "TRAG VJERE" - PETAK, 11. 10. 2013. - 18.05 - 18.30

U današnjoj emisiji "Trag vjere" doznajte o čemu su jučer u Vatikanu razgovarali predsjednik Josipović i papa Franjo, kako je s radom započela novoosnovana Prva katolička osnovna škola u Zagrebu koju je ovaj tjedan blagoslovio kardinal Bozanić. Oci salezijanci ovaj vikend slave 100 godina prisutnosti u Zagrebu, a Dubrovčani 300. godišnjicu svoje katedrale. U Splitu je održan znanstveni simpozij „Pastoral zdravstva“. Predstavljamo marijansku zajednicu Molitveni vijenac Kraljice obitelji i najavljujemo festival marijanskih pjesama u Molvama „Marija fest“. "Trag vjere" započinje u 18 sati i 5 minuta, a urednica i voditeljica emisije je Tanja Baran.

SLAVLJE 25. OBLJETNICE SMRTI P. ANTE GABRIĆA

Na Svjetski misijski dan, u nedjelju 20. listopada, navršava se 25 godina od smrti isusovačkog misionara p. Ante Gabrića.
Ta prigoda proslavit će se svečanom misom u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački msgr. Valentin Pozaić.
Nakon mise, koja započinje u 19 sati, slijedi kraći prigodni program u dvorišnoj dvorani Bazilike. Naš gost je p. Jothi Irudaya, isusovac iz Kalkute, koji je kratko vrijeme kao bogoslov radio s patrom Gabrićem.

Prijave za prvopričesničku i krizmaničku malonogometnu ligu Zagreb su produžene i trajati će do 22. listopada.

Prijave za prvopričesničku i krizmaničku malonogometnu ligu Zagreb su produžene i trajati će do 22. listopada.

Prijaviti se možete na mail:
kmnl.zagreb@gmail.com

Početak lige biti će 26. listopada!

KMNL je više od sporta!

Razgovor s Matijom Caparom, voditeljem KMNL-a

Početak listopada za mlade sportaše Zagrebačke nadbiskupije znači i početak njihova druženja na terenima u Kušlanovoj gdje se svake subote održavaju utakmice Katoličke malonogomente lige. Na samom početku nove, šesnaeste sezone razgovarali smo s voditeljem lige Matijom Caparom. Župljanin župe sv. Josipa na Trešnjevci nogomet igra od malih nogu, a od 2003. godine član je Hrvatske malonogometne reprezentacije s kojom se nedavno uspješno kvalificirao na Europsko prvenstvo u Anwerpenu.

Matija, održana su već tri kola KMNL-a. Kako ste vi u Pastoralu sportaša zadovoljni početkom lige i kakva su vaša očekivanja od nove sezone?

Liga je počela jako dobro, uspjeli smo skupiti 52 ekipe koje su smještene u tri lige. Dosta novih ekipa nam se prijavilo i, za razliku od prošle godine, nijedna nije već na početku odustala. Ove sezone prvenstveno očekujemo da završimo ligu s istim brojem ekipa s kojim smo i započeli. Želimo da mladima dolazak na terene u Kušlanovoj ne znači samo odigrati utakmicu i otići doma, već da se iz tih utakmica rađaju i jačaju prijateljstva i zajedništvo unutar i među ekipama.

Katolička malonogometna liga posebna je i drugačija od ostalih malonogometnih liga po mnogočemu, a najvrjednija nagrada lige je ona za fair play. Možeš li nam objasniti što ekipe moraju učiniti da bi osvojile trofej?

Kod nas u KMNL-u, fair play je najvažnija nagrada pa je i samim time pehar za to najveći. To je ujedno i najbolja nagrada jer pobjednik, odnosno fair play ekipa osvaja besplatnu kotizaciju za sljedeću godinu. Imamo nekoliko kriterija kojima ocjenjujemo fair ponašanje ekipa za vrijeme utakmica. To su primjerice psovke, isključenja, ponašanje ekipa tijekom utakmice, a od ove sezone nadodali smo i još jedan kriterij – praćenje broja igrača s kojima je ekipa došla na utakmicu kako bismo još više potaknuli ekipe da na utakmice dolaze u što većem broju.

KMNL je više od malonogometne lige, zar ne? Ona je spoj nogometa i vjere. Pokazuje li vaše iskustvo učinkovito djelovanje sporta u evangelizaciji mladih?

KMNL bi uistinu trebao biti više od sporta, više od samih utakmica i borbe na terenima. Trudimo se da to postane mjesto gdje se mladi ljudi druže i stječu nova prijateljstva slaveći Boga zajedno. Što se tiče evangelizacije putem sporta, mislim da sport itekako može pomoći u duhovnom rastu mladog čovjeka. U okviru KMNL-a organiziramo križni put, misna slavlja, duhovne obnove i slično.

Seniorska liga već se zahuktala, ali prijave za krizmaničku i prvopričesničku ligu još traju. Kakav je odaziv mladih te jesu li te dvije lige poseban izazov za vas kao organizatore?

Lige krizmanika i prvopričesnika veliki su izazov i zadatak jer su to igrači koji bi u budućnosti mogli postati igrači KMNL-a. Stoga se zaista trudimo da te lige funkcioniraju na najbolji mogući način kao bi osigurali svijetlu budućnost Katoličke malonogometne lige s momcima koji će znati čuvati vrijednosti koja ta liga nosi. Prijave su u tijeku te se nadamo da ćemo ove godine imati više ekipa nego lani.

Matija, uz to što vodiš KMNL, ti se i profesionalno baviš malim nogometom. Kao član hrvatske futsal reprezentacije, kako bi ocijenio KMNL u odnosu na druge hrvatske malonogometne lige? Vidiš li potencijala za profesionalne 'futsalaše' među našim KMNL-ovcima?

Mislim da Prva KMNL po svojoj kvaliteti sigurno spada među najjačim ligama u gradu. Uzmemo li u obzir i broj prijavljenih momčadi, mogu reći da spadamo u sam vrh zagrebačkih liga. Osobno me veseli sve veći broj mladih igrača u seniorskim ligama i to je dobar znak što su u tako ranoj dobi odlučili za futsal jer mislim da uz kvalitetan rad mogu izrasti u jako dobre igrače. Tako da potencijala ima.

Što tebi osobno znači KMNL?

Meni osobno je to najdraža liga, jer osim utakmica, ja sam kroz svojih sada već 12-13 godina sudjelovanja upoznao jako puno ljudi. I ne samo to, ja na tu ligu uvijek mogu doći opušten jer znam da će se igrati nogomet, da neće biti nekakvih "divljih" ekipa koje jedva čekaju da te udare da poslije mogu pričati po svlačionici kako su oni istukli nekog reprezentativca (a imam takvih iskustva s drugih liga i turnira). Ovo je jedina liga gdje ja mogu igrati sa svojim bratom, s dečkima s kojima sam započeo svoju karijeru i s dečkima s kojima sam odrastao i učinio svoje prve nogometne korake i to mi predstavlja neopisivi gušt.

Za kraj našeg razgovora, možeš li poslati poruku svim mladima da se priključe KMNL-u?

Mislim da nikoga ne treba posebno nagovarati, nego poručujem svima - dođite, okušajte se i možda vam se svidi. Možda vam bude tako lijepo i ostanete ovdje 15 godina kao i ja.

Autor: Martina Andrijević

Izvor: http://www.pastoralmladih.hr/Fokus/Razgovori/KMNL-je-vise-od-sporta!.aspx?fb_action_ids=10202063395165653%2C10202063394405634&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210202063395165653%22%3A606992592677573%2C%2210202063394405634%22%3A663316407020124%7D&action_type_map=%7B%2210202063395165653%22%3A%22og.likes%22%2C%2210202063394405634%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map

SVJEDOČANSTVO SIMONE GOTOVAC

09.10.2013.

Sinoć je svoje svjedočanstvo u župi KRALJICE SVETE KRUNICE pred punom župom svjedočila Simona Gotovac.
Započela je s HVALJEN ISUS I MARIJA i dobila veliki aplauz cijele crkve. Ovo što ću svjedočiti neka bude na slavu Isusu. Klicala je Isusu toliko radosno da je njena radost grijala srca vjernika koji su željeli upiti svaku njenu riječ. Svjedočila je kako je s 13 godina bila zlostavljana od očuha,kako je bila u paklu droge,alkohola,kako je izlazila zabavljala se,kako se bavila prostitucijom.Da su kod nje bili najbolji tulumi,u kojima je bilo svega lošeg.Kako je posjećivala gatare,i padala u sve veći ponor,kako su od nje i Ante napravili projekt,kako je radila sve zbog novca. A onda se razvela od Ante i rekla kako će svima oprostiti samo njemu NE. Ali Bog je imao drugi plan. Bog za njeno obraćenje iskoristio baš Antu koji ju je odveo fra Zvjezdanu Liniću. Došavši tamo fra Zvijezdan je pitao Simonu:Drago djete tko si ti? Što radiš? Čime se baviš? Ona je ostala zatečena kako on nezna TKO SAM JA? Ja sam Simona Gotovac zar me vi neznate? A fra Zvijezdan je rekao čime se baviš? Ja sam manekenka.Jel od toga živiš. NE. Što si onda? Ja sam na televiziji? Jel tako zarađuješ novce? NE,reče Simona. Što si onda? Ona reče,bavim se prostitucijom.
Tu započinje,njena šutnja,dok fra Zvjezdan strpljivo čeka,kad se otvorila i sve mu ispričala. Osjeća olakšanje. Ponovo dolazi za par dana na seminar fra Zvijezdana i započinje svoje preobraćenje(oprostila je Anti,oprostila je očuhu,majci, svima je oprostila)..Simona ozdravlja od bulimije,ozdravlja od pušenja,ozdravlja od bluda,od lošeg života i prihvaća Isusa Krista kao jedinog spasitelja. Način na koji je ona sinoć svjedočila bilo je vidljiv dar Duha Svetoga.Žena koja je prije imala vrlo oskudan vokabular,sada ima dar govora,sada govori riječi koje nikad nije poznavala.Sada priča o Evanđelju a nije znala ni Oče naš izmoliti. Duh Sveti joj daje dar govora,dar kojim će iskreno se nadam dotaknuti srca ljudi baš kako je dotaknula i mene i moju prijateljicu sinoć. Rekla je ovako:Isus je toliko puta kucao na vrata mog srca, nisam se obazirala,a on je strpljivo čekao da mu se vrati najprljavija od svih ovčica. Prepoznala sam sebe u propovjedima o Izgubljenom sinu koji je sve prokockao,prepoznala sam se u Samatarijanki imala sam ih 5 ni jedan nije bio moj muž. Ali Bog me je poznavao od majčine utorbe On je znao kakav plan će ostvariti kroz mene. Tolika radost je zračila iz nje,radost koju nije imala uz sve skupe stvari u svom prijašnjem životu punom nemorala i bluda. Radost koju ne možeš kupiti novcem. Radost koju je dobila kao milost našeg Gospodina Isusa Krista. Radost na kojoj sam zavidjela po drugi put u životu. Jednaka radost koju sam susrela prije mjesec dana u gospođi Ani koja je skupljala boce. Ta radost ima ime,ona se zove ISUS KRIST. Ovo je samo jedan mali dio njenog svjedočenja,i moram priznati da nikad nisam čula snažnije svjedočnje,radosnije nikad toliko zahvaljivanja Bogu,nikad toliko klicanja Bogu i veličanja Njegovog Svetog imena.Ako Isus ženi koja je godinama živjela lošim životom daruje toliku milost da je upoznala ŽIVOGA BOGA,onda mi ne možemo ni zamisliti kolika je ljubav Njegova za nas. Isus nas voli,grešne,prljave,loše,a mi se molimona brzinu,ne volimo Njega ni trećinu kao On nas,Njega koji je dao svoj život za nas,nosimo Križeve i Krunice oko vrata i mislimo da smo katolici.Mislimo na Isusa uglavnom kad nam treba pomoć,tada mu iz dubine duše vapijemo da nam pomogne,u trenutcima kad nam je dobro nemamo vremena za Njega.Stoga neka nam Simona bude primjer da Isusa Krista počnemo ljubiti svakodnevno,da mu zahvaljujemo na zraku koji dišemo,jer bez Isusa smo ništa...Bog te blagoslovio Simona,Slava Isusu Kristu koji je sama ljubav i milosrđe. VRIJEME JE,PREOBRATIMO SE I VJERUJMO ISUSU,koji ozdravlja,koji nas voli,koji nas ljubi i koji je dao svoj ŽIVOT ZA NAŠE SPASENJE. Amen

Izvor: http://medjugorje-info.com/hr/medjugorje/o-medjugorju/svjedocanstva/107-svjedocanstva/svjedocanstvo-simone-gotovac.html

Hrvoje Jurić došao do cilja.

07.10.2013.

Šetam se jučer po hodniku hostela kako bih uhvatio wifi i javio se majci, kad neki momak prođe pokraj mene i upita me da li sam ja ostavio bicikl u hodniku. Kažem da, a on mi odvrati "Ja sam Daniel, došao sam ovdje također biciklom, iz Londona!". Gledam i ne vjerujem! Gore na Nordkappu pitao sam zaposlenike jesu li susreli još kojeg momka na biciklu u ovako kasno vrijeme, na što su mi rekli da nisu. Daniel nije bio te sreće kao i ja pa je na Nordkapp stigao baš kada pred kraj radnog vremena. "Imao sam toliko ideja, snimiti kako dolazim ondje, opaliti milijun fotografija, ali okinuo sam tek par i brže bolje uskočio u zadnju priliku za povratak do Honningsvaga".

Nekako sam se u potpunosti našao u njegovim riječima. Planirao sam toliko toga, ali kada sam došao gore jedva sam čekao ući u restoran i ugrijati se. Momak koji je ondje radio i koji zapravo ondje živi (dok traje sezona) nije mi htio naplatiti kavu, a uz nju mi je besplatno dao pun tanjur vafel keksa. "Kad si došao iz Hrvatske do Nordkappa moramo ti se nekako zahvaliti" - rekao je i po tko zna koji puta osjetio sam kako je ljudima drago kada netko putuje njihovom zemljom i piše o tome. Nemojte krivo razmišljati, ima i kod nas takvih ljudi. Ne puno, ali ih ima.

I tako Daniel i ja zasjeli u kuhinji, pijemo kavu, pričamo o putovanju i svako malo izbacimo osmijeh na lice. Kužimo se, dovoljno je bilo da jedan započne priču, drugi odmah zna na što točno misli i kako će završiti. Tijekom cijelog putovanja, na koje je krenuo u kolovozu, Daniel je upoznao velik broj djevojaka, ali cijelo vrijeme se dopisuje s jednom djevojkom koju je upoznao putem. Našao je firmu u kojoj radi i svako malo joj pošalje razglednicu s putovanja. "Imam i nekoliko pisama, ali još uvijek ih ne želim slati dok ne vidim što će biti od toga". A ja ih u svojoj torbi brojim 19, sa sinoćnjim zadnjim napisanim i niti jedno još nisam poslao. Tko zna, možda jednom i budem.

Nije se brijao nekoliko mjeseci i uskoro mu brat ima svatove i naravno da bradu neće ni taknuti. Na to mu, pak ja kažem kako sam uskoro jednom od najboljih frendova kum u svatovima, na što se Daniel samo nasmijao. Nevjerojatno koliko sličnosti sam našao između mene i ovog momka, gore na samom sjeveru Europe, par tisuća kilometara od doma. I kada sam mislio da me više ništa ne može iznenaditi na vratima kuhinje pojavila se gospođa koja radi na recepciji i zamolila me za koju minutu. Nešto nije bilo u redu s računom, rezervacija nije bila plaćena, nebitno, kad me gospođa upita odakle sam točno. Ja kažem iz Hrvatske, a ona odgovori "Znam, do prije rata sam živjela ondje, dok mi muž nije peminuo." - na našem jeziku.

"Jebote" - jedina iskrena riječ koja je tog trena izašla iz mene. Gospođa se nasmijala i ukratko smo popričali o svemu - putovanju, Hrvatskoj, kako se živi ondje, čim se bavim, zašto je ona tu...što tema u tyko malo vremena i po tko zna koji puta sam se osjećao odlično jer sam susreo nekoga "svog". Uzeo sam njenu adresu i obećao joj po povratku poslati primjerak Marijana s potpisom. Najmanje što sam mogao učiniti za nju.

Član uredništva portala Bitno.net zaređen za đakona

Petar Nodilo, isusovački redovnik i član uredništva portala Bitno.net, čiji su tekstovi na našoj internetskoj stranici redovito izazivali pozornost i reakcije, zaređen je u subotu 5. listopada u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku za đakona.

Zaredio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u propovijedi istaknuo da biti đakon znači biti „sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj“, a što znači onaj koji vrši „Božju volju i radosno služi i Gospodinu i ljudima“.

“Ovo je poruka prije svega samom Petru da ovaj korak koji čini ima smisla i može dati pozitivne plodove samo ako svoj budući život shvati kao služenje Bogu u njegovoj Crkvi. Želi li ovo zbog nekog drugog razloga, poput onog da bi bio izdvojen, prvi, da bi ga ljudi pozdravljali, zvali padre i poštivali radi službe kao takve, da bi mu se obraćali s poštovanjem i tko zna kojom titulom – nemam ništa protiv svega toga ako to nije cilj nego je cilj služenje – onda je bolje da stanemo s obredom i ne idemo dalje jer Isusovo pravilo, ali i nalog, ‘tko god hoće da među vama bude prvi’ – a željeti biti đakon i svećenik je htjeti biti prvi – ‘neka vam bude sluga’, ostaje trajna obveza i upozorenje”, rekao je biskup dubrovački u svojoj propovijedi.

Biskup Uzinić zahvalio je ređeniku na njegovu odzivu na Božji poziv, ali je čestitao i svima koji su mu pomogli da se tom pozivu odazove. Osim što je neposredno prije obreda ređenja predstavio ređenika i posvjedočio da je dostojan službe đakona, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić na kraju euharistijskog slavlja je zahvalio svima koji su omogućili i pomogli da do ređenja dođe, a napose je zahvalio zareditelju mons. Uziniću.

Petar Nodilo rodio se 20. kolovoza 1975. god. na otoku Mljetu, gdje je iste godine u crkvi sv. Pavla u Babinome Polju i kršten. U isusovački novicijat stupio je 2006. i nakon dvije godine položio redovničke zavjete. Trenutačno se nalazi u Rimu gdje završava postdiplomski studij iz moralne teologije. Već dulje vrijeme Petar se bavi internetskom evangelizacijom, koristeći taj medij za naviještanje i širenje Božje riječi. Stvorio je i upravljao Facebook stranicom Duhovne priče, jednom od najpopularnijih hrvatskih stranica vjerskog sadržaja. Nedavno je postao dijelom tima koji osmišljava i stvara naš portal. Bitno.net se u zadnjih godinu dana profilirao u jedan od najprepoznatljivijih i najčitanijih vjerskih medija u Hrvatskoj, a Petar Nodilo dao je svoj veliki doprinos tome. Njegovi tekstovi iznimno su čitani i komentirani te ih često prenose i drugi portali. Spomenimo samo njegov tekst o portiru iz rimske isusovačke rezidencije koji se javio papi Franji na telefon i nije vjerovao da ga zove rimski biskup, pa mu je odbrusio “Da, a ja sam Napoleon”. Taj tekst bio je svjetska ekskluziva Bitno.neta koju su prenijeli svi ugledniji domaći i svjetski mediji.

Našem Petru iskrene čestitke i neka ga prati Božji blagoslov!

Tim portala Bitno.net

Duhovno-humanitarni program uz 15. obljetnicu beatifikacije kardinala Stepinca

U prigodi proslave 15. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca i 80 godina rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u utorak 8. listopada u Krašiću bit će upriličen prigodni program.

Misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u 11 sati predvodit će postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja. U 14 sati je pobožnost križnoga puta.

Od 16 sati na programu je humanitarni koncert. Ispred župne crkve nastupit će Željka Marinović, Nikolina Pinko, Petra Antolić, Adrijana Baković, sestre Husar, Čedo Antolić, Ivo Šeparović, Bojan Jambrošić, TS "Gazde" i Klapa "Barun".

Umjesto prodaje ulaznica prikupljat će se dobrovoljni prilozi za pomoć roditeljima čija se djeca liječe u zagrebačkim bolnicama, a kojima je osiguran besplatan smještaj, prehrana i podrška u Caritasovoj kući u Vukomercu. Organizator koncerta je zagrebačka turistička agencija "Sv. Petar hodočasnik".

Izvor: Laudato.hr

U SPLITU ODRŽANE "MALE DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU"

Od 3. rujna do 7. listopada održane su u Splitu u organizaciji Studentskog katoličkog centra Split (SKAC St) i duhovnika isusovca Hrvoja Mravka "Male duhovne vježbe u svakodnevnom životu" za mlade od 20 do 35 godina.

Zajednički tjedni nagovor održavan je utorkom u prostorijama udruge SKAC St na Spinutu, dok su tjedni 30ominutni razgovori sa svakim polaznikom bili u isusovačkoj rezidenciji Presv. Srca Isusova na Manušu.

Bilo je prijavljeno 23 sudionika od kojih je 17 uspješno obavilo duhovne vježbe. U duhovnom smislu uspjeh znači početi realno (ponizno) gledati na svoj život u svjetlu Božje ljubavi, prepoznavati svoje neuredne sklonosti (navezanosti) i postepeno ih Božjom milošću dovoditi
u red, kako bi srce lakše u svakodnevici prepoznavalo i nasljedovalo Krista Gospodina. Konačni plod je ustrajnost u vjeri (usprkos teškoćama), nutarnja radost i mir duše te djelotvorna ljubav prema Bogu, sebi i bližnjemu.

Na koncu smo duhovne vježbe završili zajedničkim izletom Gospi u Sinj, gdje smo sv. Misom zahvalili na primljene milosti, molili za ustrajan i hrabar nastavak Puta kojim smo započeli. Fra Antonio Mravak, kapelan župe Gospe sinjske, nam je pokazao arheološki muzej vezan uz samostan i tvrđavu iznad Sinja te ispričao par duhovnih crtica iz povijesti svetišta.

Hrvoje Mravak SJ

Izvor: isusovci.hr

KMNL Klinča Sela, Jastrebarsko i Karlovac - reportaža

U petak 4.10.2013. je u Jastrebarskom bilo jako svečano.
Kraj jedne sezone i početak nove sezone.
Misu u crkvi Sv. Nikole biskupa predvodio je povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč Ivica Budišćak.
Nakon toga bila u pastoralnom centru dodjela nagrada za prošlu sezonu i dogovor za novu sezonu.
Na žalost jedna ekipa manje u novoj sezoni. Ukupno ova liga ima 8 ekipa.
Igra se na terenima u Jastrebarskom.
Nakon toga bilo je druženje.
Što na kraju napisat.
Puno sreće u novoj sezoni.

Gotovo je! Nordkapp je osvojen uz zadnji ispušteni atom snage

Okrenuo sam se prema jednoj jedinoj točki do koje sam putovao 76 dana po kiši, suncu, brdima i livadama i nakon toliko vremena i približno 4500 km bilo je gotovo.

Naš putopisac Hrvoje Jurić osvojio je svoj Nordkapp nakon 76 dana bicikliranja po kiši, vjetru i 70 kilograma na biciklu. Čestitamo mu od srca!
Portal 24sata bio je medijski pokrovitelj putovanja, a Hrvojeve avanture možete pročitati u njegovoj kolumni Sve do Nordkappa, u podrubrici Putovanja. Pročitajte i intervju s Hrvojem po ulasku u Norvešku "Nordkapp će mi pokazati koliko sam slab ili jak".
Svi zainteresirani mogu poslati svoje recenzije s putovanja na kojima su bili i podijeliti dobre savjete, avanturistički duh i strast za pisanjem. Svoje recenzije šaljite na mail: mojeputovanje@24sata.hr.
"Još samo 34 kilometra, ajde, možeš ti to! Sjeti se samo Alpa i Skandinavskog gorja, ovo je šećer na kraju!" - pomalo smiješno za reći, ali od jutra sam sam sebe bodrio s ovim riječima. Jučerašnja dionica od 124 kilometra u komadu, uključujući i tunel prema Nordkappu koji ide 212 metara ispod površine more, iscrpili su i zadnji atom snage iz mene. A za cijeli dan imao sam tek tri paštete i jedan jogurt.
Za današnjim doručkom nekoliko puta sam se ustao kako bih nadoknadio izgubljeno i pripremio ponešto i za put. Vani je kišilo i vjetar je bio sve jači. Obukao sam opremu, stavio sve na Mrc'nu i izašao na cestu. Mislio sam kako ću tih par desetaka kilometara odvoziti bez ikakvih problema, pogotovo što više nisam imao šator iznad prednjeg kotača. Sinoć sam ga ostavio jednom gospodinu koji me je ponudio kavom i kolačima. Ipak, vjetar i penjanje po brdima na približno 400 mnv dali su rezultat od 5 sati vožnje do Nordkappa.

"Inače ovakve udaljenosti prelazim za manje od dva sata!" - rekoh momku koji je istrčao iz autobusa i pružio mi ruku kako bi mi čestitao na nečemu, ali nisam ga razumio na što je točno mislio. "Nama je potrebno preko 6 sati od Honningsvaga do Nordkappa, brzo si ti stigao!" rekao je i poput kakve balerine odlepršao u autobus. Smiješan momak, zaista. Okrenuo sam se prema jednoj jedinoj točki do koje sam putovao 76 dana po kiši, suncu, brdima i livadama i nakon toliko vremena i približno 4500 kilometara putovanje je bilo gotovo.
U prvi tren nisam bio siguran jesam li išta osjećao, osim hladnih ruku i mokre majice. Čak i sada, dok pišem ovaj tekst, nemam osjećaj kako sam napravio ogromnu stvar. Možda jer sam navikao na ovakav "život na cesti", jer mi je već nakon par dana bilo sasvim normalno izaći na ulicu i prijeći 100 kilometara biciklom koji zajedno s teretom teži približno 70 kilograma?

Vrag će ga znati, ali kroz ovo putovanje puno toga se promijenilo u meni. Prvenstveno, sama odluka krenuti na ovakav put i to mjesec i pol dana nakon očeve smrti bila je nešto na što nitko nije mogao utjecati. Dugo sam vagao da li je pametno krenuti ili cijeli život ostati u razmišljanju što se moglo dogoditi da sam krenuo, ali ta upornost i volja koju sam zapravo i naslijedio od svog starog odigrala je veliku ulogu. Nekoliko puta i na cesti.
Naučio sam i kakav je osjećaj "popričati" s onom drugom stranom koju svi imamo u sebi, kako je to raditi posao koji zaista voliš, iako sam često puta zbog toga bio gladan. I siguran sam da će opet biti takvih dana, da ću putovati i pisati, možda jednom i uspijem platiti režije s tim, ali bez obzira na novac, dragi moji,u životu treba uživati i raditi stvari koje vas čine sretnima. Suludo je zbog novca utrošiti više od pola životnog vijeka, samo kako biste radili posao koji ne volite, ali dobro zarađujete. Novac dođe i ode, a ovakve stvari ostaju vječno.
Hrvoje je na putu do najsjevernije točke prošao kroz Sloveniju, Italiju, Švicarsku, Njemačku, Dansku i Norvešku, a svaki korak do Nordkappa možete pregledati i na njegovoj Facebook stranici.

Put Hrvoju omogućili su Giant, STA-Zagreb i Sony Mobile.

PETAR NODILO ZAREĐEN ZA ĐAKONA

Dubrovački biskup Mate Uzinić zaredio je u subotu 5. listopada u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku za đakona isusovca Petra Nodila, rođenog na otoku Mljetu u Dubrovačkoj biskupiji.
U propovijedi biskup je, oslanjajući se Obrednik ređenja, istaknuo da biti đakon znači biti "sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj", a što znači onaj koji vrši "Božju volju i radosno služi i Gospodinu i ljudima", te nastavio: "Mislim da se, u povezanosti s navještenim evanđeljem, ovdje potrebno na trenutak zaustaviti jer nam nakon ovog djelomičnog opisa đakona i đakonske službe postaje jasno da je danas upravo naš ređenik Petar onaj kojemu Isus objašnjava da je kršćanski način vladanja zamisliv i dozvoljen jedino u obliku služenja. Ovo je poruka prije svega samom Petru da ovaj korak koji čini ima smisla i može dati pozitivne plodove samo ako svoj budući život shvati kao služenje Bogu u njegovoj Crkvi. Želi li ovo zbog nekog drugog razloga, poput onog da bi bio izdvojen, prvi, da bi ga ljudi pozdravljali, zvali padre i poštivali zbog službe kao takve, da bi mu se obraćali s poštovanjem i tko znam kojom titulom – nemam ništa protiv svega toga ako to nije cilj nego je cilj služenje – onda je bolje da stanemo s obredom i ne idemo dalje jer Isusovo pravilo, ali i nalog, 'tko god hoće da među vama bude prvi' – a željeti biti đakon i svećenik je htjeti biti prvi – 'neka vam bude sluga', ostaje trajna obveza i upozorenje."
Na kraju biskup je zahvalio ređeniku na odzivu na Božji poziv te čestitao i svima koji su mu pomogli da se tom pozivu odazove. Također, biskup je istaknuo da poziv na služenje nije upućen samo ređeniku ili samo đakonima, već svim vjernicima, želeći da i "Crkva dvadeset i prvog stoljeća doista bude Crkva koja služi, kako bismo svi zajedno, kao pojedini kršćani i Crkva u cjelini, po onom što govorimo i činimo, spasili sebe i one koji nas slušaju i gledaju, uključujući i one koji su se od nas udaljili, otišli, kako papa Franjo kaže, na periferije, zato što smo im se činili kao oni koji vladaju, a nismo im izgledali kao oni koji služe. To je najbolji, a ja se usuđujem reći i jedini, put i sredstvo nove evangelizacije, naš način danas ne biti oni koji gospodare spočitavajući drugima ono što nije dobro, nego biti oni koji služe navješćujući evanđelje svima".
Osim što je neposredno prije obreda ređenja predstavio ređenika i posvjedočio da je dostojan službe đakona, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ante Tustonjić na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svima koji su omogućili i pomogli da do ređenja dođe, a napose je zahvalio zareditelju mons. Uziniću.
Petar Nodilo rodio se 20. kolovoza 1975. na otoku Mljetu, u isusovački novicijat stupio je 2006. i nakon dvije godine položio redovničke zavjete. Trenutačno u Rimu završava postdiplomski studij iz moralne teologije.

Izvor: IKA i Isusovci.hr

ZAGREB: DUHOVNE VJEŽBE U ŠUTNJI ZA MLADE

04.10.2013.

U samostanu karmelićanki BSI, Vrhovec 29 u Zagrebu od 11. do 13. listopada održat će se duhovne vježbe u šutnji za studente i radničku mladež "Hodočašće u nutrinu".
Tema duhovnih vježbi bit će "Na malom putu sa sv. Terezijom od Djeteta Isusa", a voditelji o. Dražen-Marija Vargašević, OCD i s. Maja Pavla Bašić.
Informacije i prijave primaju se do 10. listopada elektroničkom poštom na smajapavla@gmail.com, dodatne obavijesti Facebook "Mladi karmela BSI".

PRVI RADIO: NOVI JUTARNJI SHOW UZ ANTONIJU BLAĆE I SANDRA RUOTOLA

01.10.2013.

U samo nekoliko godina rada na Narodnom Radiju, dotadašnja radijska djevica, Antonija Blaće stvorila je solidnu bazu svojih obožavatelja. Stoga i ne čudi njen novi angažman na Prvom Radiju gdje će uz Sandra Ruotola činiti dvojac koji će pokušati izboriti svoje mjesto u hrvatskom eteru.

Nije to prvi prelazak sa Narodnog Radija na Prvi. Ranije su to već učinili Saša Frković, audio producent i Ružica Popović, programski direktor Prvog Radija. Prelazak sa radija koji je trenutno broj 1 u Hrvatskoj na medij koji trenutno kotira u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji oko 10-tog mjesta hrabar je potez. Izazov.

Sretno.

Evo što i oni sami kažu u svom PR dijelu:

Od ponedjeljka, 7.listopada, startamo s novim jutarnjim show-om na Prvom Radiju. Tv voditeljica Antonija Blaće pridružuje se našem timu, zajedno s našim kolegom Sandrom Ruotolom.

Antonija i Sandro voditi će jutarnji show svaki radni dan od 5 do 9. Poznavajući Antoniju, a i Sandra (dobro njega malo više mi, a malo manje vi) možete očekivati hrpu informacija koje će vas zanimati a koje se tiču Zagreba i onoga što on nudi. Riješavat će sve vaše probleme (imaju „vezu“ kod Bandića), imati otvoren telefon (besplatni! 0800 2258) za sve što želite pitati, svirati vam samo najbolju glazbu i naravno – nasmijavati vas svako jutro. Antoniju manje više znate – vesela, otkačena, izravna, ne boji se pitati, istražiti, ljubazna, osjećajna i borac za ljudska prava. Takva kakva je privatno, takva je i kad sjedne za mikrofon, pa možete očekivati životne teme, riješenja životnih problema i pitanja, ali i puno dobrog humora. Sandra još ne znate, ali vjerujte – željet ćete ga upoznat još bolje. Na prvu šutljiv, ali samo na prvu. Specifičan smisao za humor, propitkivanje smisla života i vječni upiti iznad glave poput „zašto je žlica – žlica“. Uz njih, tu je i Marko Soče, mlad, perspektivan, iz Dubrovnika J u ulozi producenta jutarnjeg show.a. Marko je dobra protuteža već spomenutom dvojcu, on svoju dozu „ludosti“ uspješno prikriva J Osim njih, tu je i Damon Balenović, iskusni novinar dubokog i prodornog vokala J Oženjen, otac za sada, koliko znamo, jednog djeteta. Čvrsto stoji nogama na zemlji, i jedini koji donekle ovaj čudnovati trojac, uspijeva „primiriti“. U svakom slučaju – svako jutro na Prvom od 5 do 9 očekuje vas neuobičajena ekipa. Bude se prvi u Zagrebu, znaju sve prvi o Zagrebu, pričaju vam ono što vas zanima i što je najbitnije – isti su kao i svi mi – ljeno im se ustat, al moraju!

Izvor: http://3ribe.com/2013/10/01/prvi-radio-novi-jutarnji-show-uz-antoniju-blace-i-sandra-ruotola/

Obavijest ZET-a

Zbog pogreške u sustavu elektroničke naplate prijevoza, putnike molimo da tijekom današnjega dana ne koriste vrijednosne karte!
Popravak kvara, koji je ZET jutros uočio, u tijeku je, zbog čega će sustav naplate u vozilima povremeno biti izvan funkcije tijekom današnjeg dana.
Ispričavamo se korisnicima zbog tehničkih poteškoća nastalih implementacijom programskih nadogradnji, o čemu smo također izvijestili proizvođača.
Putnici koji sumnjaju u pogrešno realiziranu transakciju tijekom plaćanja prijevoza vrijednosnom kartom, mogu se javiti na besplatan telefon 0800 200 060.
Operateru Kontakt centra korisnik treba dati broj vrijednosne kartice, ime i prezime te broj tekućeg računa. Molimo pozivatelja da te podatke pripreme prije poziva. Odmah nakon provjere prometa po kartici i utvrđivanja eventualne prekomjerne naplate, ZET će izvršiti povrat sredstava koja su pogreškom sustava umanjena.
Ispričavamo se još jedanput zbog nenamjernih komplikacija!

Važnije izmjene u javnom prijevozu ZET

CIJENE KARATA:

- sve pojedinačne karte (kupljene na kioscima, u vozilu, prodajnim mjestima ZET-a) od sutra, 1. listopada koštat će 10 kuna!

- do danas je papirnata karta koštala: 12 kuna izvan vozila, 15 u vozilu, dok je vožnja vrijednosnom bila kao i po novom cjeniku – 10 kuna;

- „papirnate karte“ kupljene u vozilu ili na kiosku vrijedit će i dalje 90 minuta u jednom smjeru (kao i do sada);

- „Vrijednosna karta“ (plastična, elektronička: kupljena i napunjena odabranim iznosom na kiosku ili prodajnom mjestu ZET-a i dalje će vrijediti 90 minuta bez obzira na smjer!

- karte za noćni promet također su pojeftinile:

umjesto 25 kuna za kartu kupljenu u vozilu, odnosno 20 izvan vozila, putnik će, bez obzira na mjesto kupnje karte plaćati 15 kuna za vožnju na noćnim linijama!

- smanjene su i cijene višednevnih karata za 1 dan (sa 40 na 30 kuna), za 3 dana (sa 100 na 70), za 7 dana (s 200 na 150) i za 15 dana s 300 na 200 kuna;

- povoljnije su i vožnje uspinjačom! Umjesto 5 kuna, redovna vožnja košta 4 kune. Hitna vožnja, za koju se plaćalo 40 kuna, jeftinija je za čak 50% i naplaćuje se 20 kuna!

Korekcije cijena odnose se isključivo na prometno područje Grada Zagreba, dok u drugim zonama cijene ostaju nepromijenjene!

Primjerice, za vožnju na području Velike Gorice ili Zaprešića putnik će i dalje plaćati 12 kuna izvan vozila i 15 u vozilu kroz lokalno područje, odnosno 10 kuna elektroničkom kartom, a za vožnju kroz Zagreb još 10 kuna!

Važnije iz nove Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu:

- prihvaćena na 6. sjednici Gradske skupštine, 26. rujna, stupa na snagu 8 dana od objave u Službenom glasniku Grada Zagreb, dakle – najvjerojatnije od 10. listopada;

- najveće se promjene odnose na prijevoz kućnih ljubimaca. Putnik će, bez obzira na dan i vrijeme, smjeti prevoziti jednu životinju u vozilu. One do 30 cm visine moraju biti u „transportnim kutijama“, a druge na povodniku i s brnjicom, a za sve je obavezna potvrda o cijepljenju protiv bjesnoće;

- karta za prijevoz životinje je 10 kuna i odnosi se na one veće (iznad 30 cm).

Vozni red na Dan neovisnosti i u ponedjeljak, 7. listopada, ZET

Na Dan neovisnosti, u utorak, 8. listopada, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red.

U ponedjeljak, 7. listopada, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se - SUBOTNJI VOZNI RED, osim na autobusnim linijama na kojima će se primjenjivati vozni red radnog dana:

107 Jankomir - Žitnjak;
140 Mihaljevac - Sljeme;
159 Savski most - Strmec Odranski;
204 Kvaternikov trg - Horvatovac - Voćarska - Kvaternikov trg;
222 Remetinec - Žitnjak;
225 Sesvete - Kozari Bok i
232 Dubrava - Jazbina;

Autobusi na linijama 109 Črnomerec - Dugave, 228 Svetice - Rebro - Svetice i 268 Zagreb (Glavni kolodvor) - Velika Gorica, prometovat će prema posebnom voznom redu koji će biti dostupan na terminalima i početno-krajnjim stajalištima.

Dani prijatelja životinja 2013

Vege sendvič od 15 metara povodom Svjetskog dana vegetarijanstva

Dani prijatelja životinja 2013.

- 1. listopada na Trgu bana Jelačića počinju Dani prijatelja životinja vege sendvičem od 15 metara i Vege izazovom

Nakon odlično prihvaćenoga prošlogodišnjeg vege hot-doga od deset metara, ove godine udruga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana vegetarijanstva priprema novu atrakciju.

U utorak, 1. listopada 2013. godine u 12 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Prijatelji životinja razveselit će građane izradom vege sendviča dugačkog preko 15 metara, kojega će građani moći i degustirati, a onoga tko pogodi točnu dužinu izloženog vege sendviča očekuju vrijedne nagrade.

Sendvič će biti napravljen od vege salame i kobasica s povrćem te izvrsnog novog umaka koji nosi europsku V-oznaku (V-label). Kako bi potaknuli ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanim prednostima veganskog načina života, aktivisti Udruge nudit će građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisivat će se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

1. listopada Prijatelji životinja pokreću i Vege izazov i pozivaju građane da do 1.11., Svjetskog dana veganstva, budu vegetarijanci ili, još bolje, vegani, a najupornije očekuju darovi iznenađenja. Pri prelasku na novi način prehrane na raspolaganju će im biti mnoštvo recepata, radionice kuhanja i individualna pomoć Vegan Buddyja, dugogodišnjih iskusnih vegana koji će rado pomoći. Prijavnica se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prvi listopada u cijelome svijetu još od 1977. godine obilježava se kao Dan vegetarijanstva. Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Prema zadnjim istraživanjima javnoga mnijenja, bezmesnu prehranu prakticira već preko 150 tisuća građana Hrvatske, čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. Velikoj popularnosti vegetarijanstva u Hrvatskoj i svijetu svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji.

Povodom Svjetskog dana životinja s farmi, 2. listopada 2013., Prijatelji životinja će na Trgu kralja Tomislava u 19 sati javnim prikazivanjem sinkroniziranoga kratkog filma '60 milijardi života' skrenuti pozornost na strahovit broj krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Ovaj datum obilježava se u organizaciji Farm Animal Rights Movement (FARM), na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na golemu patnju životinja koje umiru zbog ljudskih izbora. Mučenje životinja na farmama i njihova brutalna smrt u klaonicama te razorni utjecaj uzgoja životinja na okoliš dodatni su poticaji za odabir veganske prehrane.

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada 2013., od 9 do 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, građanima će svoj rad predstaviti brojne udruge iz raznih krajeva Hrvatske, koje se bave različitim aspektima zaštite i prava životinja. Na informativnim štandovima građani će moći dobiti tzv. bijelu listu tvrtki koje ne testiraju na životinjama i ostale informativne letke i materijale te se informirati kako sve mogu pomoći životinjama. Svjetski dan zaštite životinja obilježava se od 1931. godine, a ujedno je dan svetoga Franje Asiškog koji je bio vegetarijanac.

Prijatelji životinja će u subotu, 5. listopada 2013., od 10 do 18 sati, biti prisutni na obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja na Bundeku, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, uz ostale udruge koje će se tamo predstaviti.

Pozivaju sve da obilježe ove važne datume osobnim aktivnim zalaganjem za dokidanje iskorištavanja i patnje životinja te da promjenama svojih životnih navika izravno sudjeluju u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste. Mnogo je načina kako pomoći životinjama i postati njihovim iskrenim prijateljem.

Više informacija može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.vegan.hr, dok se kratki film '60 milijardi života' može vidjeti na www.youtube.com/afcroatia.

Novi umak s V-oznakom je Omegol umak koji upravo dolazi na tržište, sa sastojcima 100% biljnog podrijetla i namijenjen je svim građanima. Poklon paketi sadržavat će izvrsno zobeno mlijeko i vrhnje Oatly te druge veganske proizvode iz trgovina bio&bio.

Sponzori akcija povodom Dana prijatelja životinja su Omegol i Biovega.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.