Papa "Gradu i svijetu": Nikada ne treba gubiti nadu za mirom

27.12.2012.

Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra i poručio im da nikada ne treba gubiti nadu za mirom.

U obraćanju "Gradu i svijetu", Papa se poslužio biblijskom analogijom o "dobroj zemlji" kako bi naglasio da kršćanska nada nikada ne bi smjela nestati, čak ni u najtežim situacijama.

"Dobra zemlja postoji i danas, u 2012., i iz te zemlje iznikla je istina. Zato ima nade u svijetu, nade u koju možemo vjerovati čak i u najtežim vremenima i u najtežim situacijama", rekao je.

"Neka se mir rodi narodima Sirije, zemlje duboko ranjene i podijeljene sukobom koji ne štedi ni nedužne niti one koji se ne mogu braniti", rekao je Papa. "Još jednom pozivam na kraj krvoprolića, lakšu dostavu pomoći izbjeglima i raseljenima te na dijalog u potrazi za političkim rješenjem sukoba".

Poglavar milijarde i dvjesto tisuća katolika u svijetu također je osudio sukobe u Maliju i Nigeriji, dvjema zemljama u kojima islamisti provode nasilne kampanje protiv kršćana.

Nove vlasti u Kini pozvao je da "prihvate doprinos religija i da poštuju svaku od njih" kako bi mogli doprinijeti gradnji društva za sve na dobrobit kineskog naroda i svijeta.

Papa je potom božićnu čestitku izrekao na 65 jezika, uključujući hrvatski. Ispred njega na Trgu svetog Petra bili su deseci tisuća ljudi, a milijuni su ga gledali u izravnom prijenosu na televiziji diljem svijeta.

Papa Benedikt XVI. je prethodno na polnoćki u bazilici svetog Petra pozvao ljude da pronađu mjesto za Boga u svojim životima. "Toliko smo puni sebe da uopće ne ostaje mjesta za Boga. I zato nema mjesta ni za druge, za djecu, siromašne, strance", kazao je Papa na misi koju je pratilo gotovo 10.000 vjernika u bazilici i milijuni putem televizije.

Božićno evanđelje, u kojem Josip i Marija koja treba roditi ne pronalaze prenoćište u Betlehemu, uvijek me dirne, kazao je Papa. Neizbježno se postavlja pitanje što bi se dogodilo da Marija i Josip pokucaju na moja vrata? Bi li bilo mjesta za njih?", zapitao se. "Imamo li doista mjesta za Boga? Nije li to možda sam Bog kojeg odbijamo?", dodao je. "Ondje gdje je Bog zaboravljen ili čak zanijekan, nema ni mira", istaknuo je Papa, ocijenivši da je nasilje u ime Boga "bolest" religije.

Izvor: Hina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.