Papa poziva na vjeru u Boga u teškim vremenima

21.12.2012.

Papa Benedikt XVI. je, nakon opće audijencije, poslao preko twittera poruku u kojoj priznaje da u životu svakog vjernika ima tamnih trenutaka, kada čovjek s pravom dobiva dojam da je Bog odsutan. „Zbog toga je potrebno povjerenje u Boga. Što mu se više predajemo, to više postajemo sposobni živjeti u svim situacijama u miru i sigurnosti da će Bog ostati vjeran svojoj ljubavi.“

Tu je temu potanje objasnio u svojoj katehezi u kojoj je govorio o posebnom mjestu koje u došašću zauzima Djevica Marija. Papa je istaknuo kako čovjekov odnos s Bogom ne briše distancu između Stvoritelja i stvorenja. Ali, upravo onaj koji je, poput Marije, potpuno otvoren Bogu, prispijeva tome da prihvaća Božju volju, premda je ona tajanstvena, premda često ne odgovara onome što mi hoćemo i poput mača probada dušu, kao što će proročki reći starac Šimun Mariji, u času Isusova prikazanja u hramu.

Marijina vjera doživljava radost naviještenja, ali prolazi također tamu Sinova raspeća, da bi mogla prispjeti sve do svjetla uskrsnuća. Nije ništa drukčije ni s vjerom svakoga od nas: u svome vjerskom životu poznajemo trenutke svjetla, ali prolazimo također kroz trenutke u kojima se čini da je Bog odsutan, njegova tišina poput teškog tereta se obrušava na naše srce i njegova se volja ne podudara s našom, s onim što bismo mi htjeli. Ali što se više otvorimo Bogu, prihvaćamo dar vjere, stavljeno potpuno u njega svoje pouzdanje, poput Abrahama i Marije, to nas on više, svojom prisutnošću, osposobljava da svaku životnu situaciju živimo u miru i sigurnosti njegove vjernosti i njegove ljubavi. To međutim znači izaći iz samih sebe i vlastitih planova, kako bi Božja riječ bila svjetiljka koja vodi naše misli i naša djela, primijetio je Papa i pozvao oko pet tisuća okupljenih vjernika da dopuste da Bog otvori njihov um i srce.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.