Međunarodna izložba božićnih jaslica "Emanuel"

18.12.2012.

Međunarodna izložba božićnih jaslica pod nazivom "Emanuel" (Bog s nama) otvorena je 13. prosinca u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu. Organizatori izložbe su katolička udruga Emanuel i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja.

Veliku izložbu božićnih jaslica otvorila je pročelnica Službe za kulturu grada Splita Maja Munivrana koja je rekla kako je cilj sudjelovanja na sada već tradicionalnoj božićnoj manifestaciji promicanje tisućljetne tradicije izrade božićnih jaslica te potvrda kako je blagdan Kristova rođenja „duboko utkan u tradiciju i kulturu hrvatskog naroda“. Predsjednik Katoličke udruge "Emanuel" Guido Piasevoli rekao je kako se izložba tradicionalno otvara u povodu blagdana svete Luce te istaknuo kako se vidi da je od protekle godine ona zrelija, kako po izlošcima, tako i po izlagačima.

Na ovoj zanimljivoj izložbi sudjeluju 42 izlagača - zaljubljenika u tradiciju i božićne običaje od priznatih umjetnika poput Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Peruzović, s. Zdravke Milić, Hrvoja Marka Peruzovića, Ilije Vučemilovića, Milivoja Gašpića, fra Ante Udovičića i članova FRAMA-e Gospe od zdravlja pa sve do učenika osnovnih škola, predškolskog uzrasta i dječjih vrtića. Na tri etaže zgrade predstavljeno je 50 jaslica raznih veličina i izrađenih od raznih materijala, od klasičnih s mahovinom i ovčicama koje nas vraćaju u djetinjstvo, preko minimalističkih stiliziranih prikaza, pa sve do onih visoke razine simbolizma, apstrakcije i minimalizma koja nas navode na razmišljanje o smislu Božića.

Izložba božićnih jaslica "Emanuel" može se razgledati do Bogojavljenja 6. siječnja iduće godine.

Izvor: IKA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.