Predstavljena Laudatova slikovnica "Dječak velikih očiju"

17.12.2012.

Uoči blagdana sv. Nikole, Laudato je predstavio novu slikovnicu pod nazivom „Dječak velikih očiju“ autora p. Antuna Volenika i svjetski poznatog ilustratora Svjetlana Junakovića, u utorak 4. prosinca, u katoličkom dječjem vrtiću „Blažena Hozana“ u Zagrebu.

Na predstavljanju slikovnice sudjelovali su ilustrator Svjetlan Junaković, direktorica Laudata Ksenija Abramović, pedagoginja Katoličkih vrtića Brankica Blažević i ravnateljica vrtića "Blažena Hozana" s. Antonija Matić. U glazbenom dijelu nastupala su djeca iz toga vrtića.

Kroz igrokaz u izvedbi troje mladih glumaca, koji sudjeluju u kazališnim predstavama Trešnje, KNAP-a i HNK-a, djeca i roditelji otkrila su kako se dječak iz naše priče uoči blagdana omiljenog dječjeg sveca suočio s brigama odrastanja.

Inspiraciju za dvanaest ilustracija, kako nam je rekao Junaković, crpio je iz vlastitog djetinjstva kada se iščekivao sv. Nikola.

"I u vrijeme kad sam ja bio dijete, iako smo živjeli u komunizmu, nama djeci bio je sv. Nikola omiljeni svetac. Crteže u slikovnici naslikao sam temperama koji su potom bili priređeni za tisak u klasičnom formatu", pojasnio je Svjetlan Junaković.

Kako je otkrila direktorica Laudata Ksenija Abramović, p. Volenik napisao je tekst prema istinitom događaju.

"Slikovnica govori o jednom dječaku kojemu se dogodilo nešto ružno, nešto čega se sramio, ali nije se to usudio nikome reći. I zato je bio jako tužan jer je mislio da je razočarao ljude koje najviše voli na svijetu. I još je k tome imao jednu želju za sv. Nikolu, a nije znao hoće li mu biti ispunjena... Ova priča podsjeća sve nas koliko je važna ljubav kad dođu razne neprilike i koliko je malo potrebno za sreću. Koliko god životne nedaće bile velike, dar iskrena srca sve može ublažiti", istaknula je Abramović.

Iz daleke Irske p. Antun Volenik poslao je pismo djeci u kojem je izrazio želju da ona uz pomoć njegove slikovnice što bolje dočekaju sv. Nikolu.

"Ako je netko od vas bio danas na zornici čuo je kako nas dragi Isus poučava – morate biti maleni da bi me shvatili i razumjeli. Mi odrasli ponekad zaboravimo kako se to bude malen. Hvala vam djeco što nas to učite", poručio je p. Volenik.

U vrtiću "Blažena Hozana", nakon predstavljanja slikovnice, posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu vrhunskih ilustracija Svjetlana Junakovića koje se nalaze u slikovnici.

Izvor: Laudato

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.