500. obljetnica župe sv. Andrije u Dubrovniku

01.12.2012.

Blagoslovljena slika koja je dar umjetničke škole iz Milana i prikazuje Djevicu Mariju s Isusom uz koju se nalaze sv. Andrija i sv. Vlaho
Dubrovnik, (IKA) - Blagdan sv. Andrije, zaštitnika istoimene župe u Dubrovniku, svečano je proslavljen u petak 30. studenoga euharistijskim slavljima u župnoj crkvi na Pilama. Središnju pjevanu misu predvodio je kancelar Dubrovačke biskupije mons. Ivan Šimić. U propovijedi mons. Šimić je potaknuo vjernike da poput Andrije u svom svakodnevnom životu postanu „ribari ljudi", ali znajući da to ne mogu svojim silama, već samo pouzdajući se u Boga. Na kraju euharistijskog slavlja prigodni program izveli su učenici Osnovne škole Marina Getaldića. Također, blagoslovljena je slika napravljena na drvetu koja je postavljena na lunetu iznad ulaznih vrata u crkvu. Slika, koja je dar umjetničke škole iz Milana, prikazuje Djevicu Mariju s Isusom uz koju se nalaze sv. Andrija i sv. Vlaho.
Ovim slavljem župa sv. Andrije proslavila je i 500 godina osamostaljenja. Naime, sve do 16. stoljeća jedina župa izvan gradskih zidina bila je župa sv. Mihajla. No, njeno je sjedište bilo odveć daleko da bi se uspješno skrbilo za sve vjernike oko grada do Orsule. Stoga je prije točno 500 godina, tj. 1512. godine ustanovljena kapelanija u preuređenoj predromaničkoj crkvi Sv. Andrije na Pilama, a njezini su kapelani skrbili za vjernike na području od Orsule (istočno od Grada) do "Tri crkve" (zapadno).
Za blagdan zaštitnika župe vjernici su se pripremali trodnevnicom koju je predvodio dominikanac fr. Nikola Noso. Prvog dana trodnevnice nakon mise u crkvi je bio prigodni program učenika Osnovne škole Marina Držića, a u Dvorani pape Ivana Pavla II. predavanje dr. Vinicija Lupisa o povijesti župe sv. Andrije. Drugoga dana trodnevnice u istoj dvorani bila je organizirana Večer za mlade na kojoj su učenici srednjih škola koje se nalaze na području župe imali svoj program. Posljednjeg dana trodnevnice uz misu se pjevala Večernja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.