Papina poruka uskoro dostupna i na Twitteru

01.12.2012.

Za nekoliko će dana papa Benedikt XVI. biti nazočan na Twitteru, jednoj od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu. Novi će Papin korisnički račun biti predstavljen u ponedjeljak, 3. prosinca, u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Na značenje se toga pothvata, u razgovoru za Radio Vatikan, osvrnuo pater Antonio Spadaro, stručnjak za nove tehnologije i digitalnu komunikaciju, te istaknuo da danas, prema logici komunikacija, vjerske poruke ne mogu biti jednostavno prenijete, nego ih valja podijeliti s drugima. A različite društvene mreže poput Facebooka, Twittera i brojnih drugih, - prema riječima patra Spadara – postaju prava mjesta smisla, odnosno mjesta za razmatranje, promišljanje i razmjenu vrijednosti, ideja, trenutaka u životu.

Primijetivši potom da brojni vjerski vođe već imaju korisnički račun na Twitteru, pater je napomenuo da je stoga normalno da ga ima i Papa. U konačnici, 3. prosinca ove godine, u mislima se povezuje s 12. veljače 1931. godine, kada je papa Pio XI. putem Vatikanskoga radija uputio svoju prvu radijsku poruku. Držim stoga da je Papina nazočnost na Twitteru ispravna i odgovarajuća načinu na koji čovjek danas komunicira.

Govoreći o prednostima Papine nazočnosti, i njegove riječi, na tom mjestu komunikacije, pater Spadaro je istaknuo da društvene mreže žive od širenja poruke unutar odnosa. Znamo, naime, kako se neka poruka nazočna na Twitteru može prenijeti drugim prijateljima, a može ju se i komentirati. Mislim stoga da je to prednost nazočnosti pape Benedikta XVI. na Twitteru: mogućnost podjele s drugima, na širem prostoru, evanđeoske poruke – istaknuo je pater Spadaro.

Na novinarov upit postoji li opasnost da Crkva pristupi tomu samo zato da bude 'nazočna', da se prilagodi modi, pater je Spadaro istaknuo da je to, štoviše, upravo pogrješan pristup shvaćanju Papine nazočnosti na Twitteru. Nije to prilagođivanje novosti ovoga trenutka, nego upravo suprotno, jedna od normalnih posljedica načina na koji Crkva u posljednjim desetljećima, barem od Pija XI., shvaća svoj odnos s komunikacijom. Valja također podsjetiti – dodao je pater Spadaro - da je u svojoj poruci za 46. svjetski dan obavijesnih sredstava, Papa primijetio da valja sa zanimanjem razmotriti različite oblike internetskih stranica i aplikacija – a govorio je upravo o „društvenim mrežama“ – koji mogu pomoći današnjem čovjeku pronaći prostor za tišinu, prigodu za molitvu, meditaciju i podjelu Božje Riječi s drugima.

Osvrnuvši se na mogućnost od samo 140 znakova koji se mogu rabiti u porukama na Twitteru, te na novinarov upit nije li to premalo za izražavanje duhovnoga razmišljanja, odnosno može li to vjeru svesti na geslo, pater je Spadaro ponovno istaknuo spomenutu Papinu poruku za Dan obavijesnih sredstava, u kojoj, iako se nije osvrtao na Twitter, među ostalim piše da se u bitnosti kratkih poruka, često ne dužih od jednoga biblijskog retka, mogu izraziti duboke misli ako nitko ne zanemari njegovanje vlastite nutrine.

To je znači pravi ključ za čitanje, za tumačenje: njegovanje vlastite nutrine – istaknuo je pater Spadaro te na kraju dodao da se u našem frenetičnom životu osjeća potreba za nečim oštrim i mudrim koje bi bilo sposobno razbiti svakodnevicu i postaviti malo sjeme za razmišljanje i meditaciju.

Izvor: Radio Vatikan

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.