Predstavljena slikovnica "Snježni drinski anđeli"

28.09.2012.

Predstavljanje slikovnice „Snježni Drinski anđeli“ što ju je o prvoj godišnjici beatifikacije Drinskih mučenica izdala Družba Kćeri Božje Ljubavi Provincija Božje providnosti održano je u četvrtak, 20. rujna u Dječjem vrtiću "Svetog Josipa" u Zagrebu kojeg vode Kćeri Božje Ljubavi. Uz vrtićku djecu i njihove roditelje, predstavljanju su nazočile i redovnice i djelatnice drugih katoličkih dječjih vrtića grada Zagreba.

Izražavajući dobrodošlicu, ravnateljica DV „Sveti Josip“ s. Danijela Koprek naglasila je važnost ovog događaja ne samo za DV „Sveti Josip“, nego i za čitavu Crkvu, tim više što su „Snježni Drinski anđeli“ blaženice kako ove Družbe, tako i čitave Crkve.

S divljenjem se sjećamo herojskog svjedočanstva naših pet sestara blaženica, naših Drinskih anđela i njihovog nesebičnog karitativnog djelovanja na Palama kraj Sarajeva bez obzira na vjeru i naciju, rekla je s. Koprek, te naglasila kako su one živjele načelo koje je ostavila Utemeljiteljica „činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo“. Ova slikovnica daje svima nama da u svom životu, bilo u redovništvu, obitelji, radnom mjestu živimo istinske vrednote da činimo dobro svima, da uvijek budemo poput djece, jer takvih je Kraljevstvo nebesko.

Provincijalna glavarica s. Elvira Tadić obratila se u ime Družbe, te izrazila radost okupljanje oko slikovnice.

Uslijedio je scenski prikaz svakodnevice pet sestara u Marijinom domu na Palama. Život sestara koje su djelotvorno svjedočile kršćansku ljubav u duhu svoje Družbe na vrlo upečatljiv način prikazala su djeca DV „Sveti Josip“.

Autorica teksta Brankica Blažević, pedagog katoličkih vrtića i viša savjetnica za vjerski odgoj djece predškolske dobi pri NKU – HBK, govoreći o poticaju pisanja teksta slikovnice istaknula je tri pojma: snijeg, ljudi koji čine dobra djela, anđeli.

Stoga, zato što je tada bila zima, a ove časne su bile dobre i činila dobra djela i što po dobrim djelima postajemo slični anđelima, odlučila sam napisati ovu priču. Uživala sam dok sam pisala. No, dok sam razmišljala kako obraditi temu, bila sam na mukama. Ali sam pred očima imala djecu, i tako je priča nastala, rekla je autorica.

Ilustratorica Alma Orlić, akademska slikarica rekla je kako ju je malo šokirala tematika.

Ako shvatimo da je ljepota i dobrota ono što pokreće i kist i boje, ne smijemo izostaviti ljudski faktor, tj. da taj događaj izbriše njihovu individualnost. Mislim da smo uspjeli ispoštovati svaku od tih divnih osoba i da smo ih u punom značenju njihove ljepote i dobrote uključile u priču. Ovo je i predivna poruka, da ono što moramo izdržati, moramo izdržati, međutim ljepota i dobrota nisu uništivi, rekla je ilustratorica.

Izvor: KTA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.