Najveće kolo na svijetu

18.09.2012.

Spuštanjem stijega u Vinkovcima su završile 47. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture koja se od 7. rujna održavala pod geslom "U kolu i oko njega", a u sklopu koje je održano 50-ak folklornih, kuturnih, gospodarskih i zabavnih priredbi.

Prije zatvaranja manifestacije na Trgu Vinkovačkih jeseni održan je drugi dio Državne smotre hrvatskog izvornog folklora, na kojoj se u dva dana predstavilo ukupno 36 kulturno-umjetničkih društava, koji su kao najbolji izabrani na županijskim i regionalnim smotrama folklora.

U svečanom mimohodu sudionika 47. Vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega danas ulicama i trgovima Vinkovaca prošlo je više od 4.000 članova ukupno 80 folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Vojvodine koja njeguju hrvatski izvorni folklor. Njihove nastupe pratilo je oko 55.000 posjetitelja od kojih su mnogi, nakon mimohoda, zaplesali u slavonskom kolu, koje gradske vlasti Vinkovaca smatraju "najvećim kolom u svijetu".

U dužini od tri kilometra, "najveće kolo na svijetu" plesalo se na stadionu HNK „Cibalia" s više od 4.000 sudionika u narodnim nošnjama.

Istodobno, na Trgu dr. Franje Tuđmana, pješačkoj zoni Grada Vinkovaca te na kružnom toku na raskrižju Genscherove i Hrvatinićeve ulice, posjetitelji su formirali svoja kola te su tako iz Vinkovaca svijetu poslali poruku svehrvatskog zajedništva, ljubavi i jednakosti.

Prema procjeni organizatora 47. Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije, na toj je manifestaciji sudjelovalo više od 10.000 sudionika, a priredbe je vidjelo više od 140.000 posjetitelja.

Izvor: Hina i laudato.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.