Nadbiskup Srakić: Nema dijaloga između Crkve i države

14.09.2012.

U zadnjih godinu dana nema dijaloga između Crkve i države, upozorio je nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić je na seminaru za svećenike svoje nadbiskupije.

"Nema više okruglih stolova, diskusija, donose se zakoni, a da se ne osvrće na to što javnost misli, nego 'mi smo to obećali, mi ćemo to ispuniti', jel' to moralno ili nije, to se nas ne tiče", rekao je mons. Srakić i dodao da "tko ima vlast, može sve".

Smatra da su to ostaci mentaliteta iz bivšeg komunističkog sustava koji se nije promijenio. "Ostale su glave iste iz onih vremena kada nije bilo dijaloga, nego se nabacivalo 'Crkva je bogata' i onda začepiš usta Crkvi optužbom da se bori samo za nekakvo imanje, a da se ne pogleda što znači to bogatstvo, jesu li to njive, zgrade, novac", rekao je nadbiskup Srakić i dodao da "ne gledaju ono što Crkva troši i što ulaže u djelovanje u odgoju kulturi i socijali".

"Najsiromašniji ministar je bogatiji od najbogatijeg biskupa", zaključio je nadbiskup Srakić dodajući kako njegovo bogatstvo predstavlja “pola milijuna vjernika, 230 svećenika, 150 župa i jedna otvorena Crkva koja je spremna i na promjene i, dakako, otvoriti oči prema znakovima vremena”.

Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovčako-osječke nadbiskupije bio je u znaku propitivanja aktualnosti konstitucije “Gaudium et spes”.

Izvor: Radio Đakovo i laudato.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.