Opća audijencija u Vatikanu

13.09.2012.

Pred odlazak u pastoralni pohod Libanonu papa Benedikt XVI. je tijekom današnje opće audijencije, koju je posvetio molitvi u drugom dijelu Ivanovog Otkrivenja, uputio žarki poziv za uspostavu mira na području Bliskog Istoka

Vatikan, (IKA) - Pred odlazak u pastoralni pohod Libanonu papa Benedikt XVI. je tijekom današnje opće audijencije, koju je posvetio molitvi u drugom dijelu Ivanovog Otkrivenja, uputio žarki poziv za uspostavu mira na području Bliskog Istoka te istaknuo kako je spreman susresti brojne sastavnice libanonskog društva počevši od građanskih i crkvenih vlasti, pa do raznih kršćanskih vjerskih skupina i naravno muslimanskih kao i Druza. Potaknuo je sve kršćane Bliskog istoka da postanu mirotvorci i djelatnici pomirenja.
Molimo Boga da poda Bliskom Istoku toliko željeni mir, poštujući zakonite različitosti, istaknuo je Sveti Otac i preporučio vjernicima da od Boga traže da učvrsti u vjeri i nadi kršćane Libanona i Bliskog istoka. Papa je zahvalio Bogu za njihovu nazočnost i ohrabrio ih zajedno sa Crkvom preporučujući im da budu međusobno solidarni kako bi mogli uspješno svjedočiti Krista na tim – kako je rekao – blagoslovljenim prostorima, nastojeći raditi oko jedinstva. Zahvalio je ljudima i ustanovama koje na različite načine pomažu u tome. "Povijest Bliskog istoka nas uči kako su razne kršćanske zajednice odigrale važnu i često najveću ulogu u međuvjerskom i međukulturnom dijalogu", rekao je Papa i pozvao kršćane ostanu na svojim rodnim krajevima te zazvao Božji blagoslov na Libanon i cijeli Bliski istok, odakle stižu i dalje dramatične vijesti o atentatima i ubojstvima.
Osvrćući se na molitvu u Ivanovom Otkrivenju, Papa je istaknuo kako kao kršćani ne smijemo nikada biti pesimisti. Dapače, pozvani smo da ne gubimo nadu. Moramo čvrsto vjerovati da se prividna svemogućnosti Zlog duha sukobljava sa svemogućnošću Boga. Crkva se ne obeshrabruje ni pred progonstvima i nasiljem, već se na svom hodu s odvažnošću suočava s teškoćama i trpljenjem. Svjesna da zlo u konačnici ne pobjeđuje dobro, da tmina ne može zasjeniti Božji sjaj, Crkva živi u povijesti i ne zatvara se u samu sebe, rekao je papa Ratzinger. To je važna točka i za nas, jer kao kršćani ne možemo nikada biti pesimisti, jer znamo da na našem životnom hodu nailazimo često na nasilje, laži, mržnju, progonstva. Sve to nas međutim ne smije obeshrabriti, jer nas molitva uči da promatramo Božje znakove, njegovu nazočnost i djelovanje. Moramo postati svijetlo dobra, koje širi nadu i pokazuje da je pobjeda u Božjim rukama, poručio je Papa u katehezi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.