EJIF 2012

11.09.2012.

Ovogodišnji europski susret mladih isusovaca u formaciji ili skraćeno EJIF, dvadesetšesti po redu, dogodio se u Belgiji u Leuvenu nedaleko Bruxellesa. EJIF okuplja mlade isusovce iz cijele europe koji još nisu položili zadnje svečane zavjete. Cilj mu je, od samog nastanka 1986. godine, razviti osjećaj šireg zajedništva među mladim isusovcima iz cijele europe i šire, kroz razmjenu iskustava života iz svojih provincija. Tako stvara temelje za buduću suradnju na europskoj razini, nekih budućih projekata Družbe.

Susret je trajao od 28. srpnja do 18. kolovoza. Bio je to inspirirajući događaj za dvadesetjednog isusovca, iz cijele europe a dvojica su bili gosti iz Brazila i Indije. Glavni dio programa održao se u kući za starije isusovce u Heverleeu, predgrađu Leuvena, a potom duhovne vježbe u Drongenu. Nakon tri dana predstavljanja provincija, od strane svakog delegata, mogli smo osjetiti raznolikosti naših projekata koje govore o velikom trudu i kreativnosti mnogih isusovaca diljem Europe.

Nakon prezentacija nastavili smo s radionicom na temu „zajednica i afektivnost“, koju je vodio p. Eckhard Frick iz Njemačke, inače i psiholog. Koristio je „psiho – drama“ metodu, kojom nam je pomogao reflektirati nad nekim životnim situacijama u zajednicama i ulogu naše afektivnosti. Također smo primili pismo patra Generala koji je izrazio svoju brigu te istaknuo važnost zajedničkog života. Ujedno nam je i p. Jose Ignacio García Jimenez, jedan od španjolskih prokuratora na nedavno održanoj kongregaciji u Nairobiu, govorio o potrebi za novim i dubljim modelom zajedničkog života, a da se nadiđe monastički način ili „hotelski“ način života.

Po završetku radionice uslijedili su dani duhovnih vježbi u Drongenu, nedaleko Bruggea, koje je vodio p. Juan Jose Etxeberria, provincijal španjolske provincije Loyola, koji je priredio izvrsne upute za molitvu i razmatranja. Tijekom duhovnih vježbi pratili su nas duhovnici p. Bart van Emmerik (Belgija), p. Dermot O’Connor (Irska) i p. Antun Volenik iz Hrvatske.

Susret je završio izborom novog CoCo tima od tri člana koji će biti odgovorni za organizaciju sljedeća dva susreta. Iskustvo EJIF-a pomoglo nam je da steknemo nova prijateljstva, razmijenimo iskustva i ideje koje će nam sigurno biti od koristi u daljnjoj formaciji.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.