„SHKM u Sisku – poruke za budućnost“ tema mjesečnog susreta svećenika Sisačke biskupije

25.05.2012.

„SHKM u Sisku – poruke za budućnost“ bila je tema izlaganja mons. Ivana Miklenića, na mjesečnom susretu svećenika Sisačke biskupije u četvrtak 24. svibnja održanom u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, a pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. U svom izlaganju govoreći o Susretu u Sisku, mons. Miklenić je istaknuo kako je on obilježio početak života novoobnovljene Sisačke biskupije, te je otkrio izvanredne stvari unutar nje.

Govoreći o porukama Susreta Miklenić se posebno dotaknuo stanovnika biskupije, osobito onih koji su drugih vjera ili su možda bili protiv dolaska biskupije, a njenom ponovnom uspostavom uvjerili su se da je na ova područja došla jedna institucija koja je živa i u službi dobra. Činjenica da su tolike župe i obitelji sudjelovale u prihvatu i udomljavanju mladih, pokazale su onima koji nisu u Crkvi da tu žive zajednice kojima je važnija gostoljubivost od materijalnih interesa, te da u svim župama i mjestima postoje zdrave jezgre koje jamče opstanak i boljitak.

Govoreći o poruci koju je Susret donio hrvatskom društvu, predavač je posebno istaknuo činjenicu kako se u organizaciji na ovom prostoru uspjelo okupiti 1500 mladih volontera, što je znak snage koju ne posjeduje ni jedna druga organizacija, ustanova ili politička stranka. A to je bila poruka čitavom hrvatskom društvu da mladi zaslužuju povjerenje, imaju srca za ideale, ali i da Hrvatska ima budućnost, kako crkvenu tako i narodnu.

Mons. Miklenić naglasio je kako je do posebnog izražaja došao i silan potencijal koji u sebi nose svećenici i vjernici laici ovoga kraja, a koji su pokazali veliku spremnost na kreativnu suradnju. Upravo je to donijelo poruku Crkvi da se na njih može osloniti ako se otvore zatvoreni kapaciteti i stvori prostor da oni pokažu što znaju i koje su njihove sposobnosti.

U drugom dijelu Susreta, biskup Košić izvijestio je svećenike o hodočašću mladih u Taize kojim će se nagraditi župni animatori za uložen ogroman trud u organizaciju SHKM, te pozvao na pripremu za Nacionalno zahvalno hodočašće u Rim, u studenom ove godine.

Kratki osvrt na Susret imao je predsjednik Organizacijskog odbora SHKM u Sisku vlč. Branko Koretić koji je iznio svoje iznimno zadovoljstvo postignutim, te posebno istaknuo mlade koji su se pokazali kao jedna nova snaga u životu Biskupije.

Na kraju susreta voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Valentina Kanić upoznala je svećenike s akcijom udruge „Vigilare“ i građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, potpisivanjem „Deklaracije o zaštiti početka ljudskoga života i prava djeteta“, koja će se na području Sisačke biskupije održati u nedjelje 27. svibnja i 3. lipnja.

Susret svećenika Sisačke biskupije završio je zajedničkim ručkom.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.